• Reklamsamarbete Gebana •

Lycka i en låda

Jag fick en låda med posten som gjorde mig så OTROLIGT lycklig.

Den var nämligen full av saker som jag står för till hundra procent och brinner för att fler ska upptäcka.

Företaget bakom heter gebana. Ringer det en klocka? Nej, jag tänkte väl det. Det är för att gebana precis i dagarna lanserats i Sverige. Företaget är dock inte nytt utan startades på 1970-talet när några schweiziska kvinnor ifrågasatte hur det var möjligt att bananer från latinamerika kunde kosta mindre än ett kilo äpplen från Schweiz? Svaret var att arbetarna på bananplantagen utnyttjades. Detta ledde till att förbundet för rättvis bananhandel startades. Ett pionjärprojekt inom rättvis handel i Schweiz – men som kom att handla om mer än bara bananer. Gebana är pionjärer inom fairtrade och deras engagemang går långt utöver minimikraven för rättvis handel och ekologisk mat. Gebanas grej är att hjälpa små familjeägda ekologiska jordbruk att med bättre marginaler sälja direkt till slutkund. 

Det här är egentligen precis det vi själva gör i vårt eget jordbruk. Vi säljer direkt till slutkund istället för i butik. Bara att vi har det lite lättare eftersom vi säljer till vårt närområde.

Gebanas producenter finns i länder över hela världen och gebana arbetar långsiktigt och i partnerskap med jordbrukare för att bygga hållbara företag. Och som kund köper man hem i storpack från leverantören som på så sätt kan skicka och packa mer miljövänligt.

Jag plockade ihop en låda med sånt jag var nyfiken på och sånt vi redan äter mycket av. Här syns kokosflingor från Ghana, torkade vildaprikoser från Pakistan, macadamiasmör från Kenya och kryddblandnigen Za’tar från Palestina…

Här syns sötsyrliga körsbär från Pakistan och torkade bananer från Brasilien. Så otrooooooligt gott! Smakrikt och aromatiskt på ett helt annat sätt än någon annan torkad frukt jag testat förut. Kanske framförallt bananen. Fattade först inte vad jag fått för något konstigt – jag trodde ju att det skulle komma bananchips. Men dessa sega hela torkade bananer har en kolaaktig smak och perfekt tuggmotstånd. Jag tar en till kaffet istället för något annat sött. MUMS!!!

Mangon är från Burkina Faso där många bönder odlar både cashew och mango. I regionen samarbetar gebana med över 2800 familjägda jordbruk och sysselsätter 670 människor i förädlingen. Gebana är en attraktiv samarbetspartner eftersom bönderna får mycket bättre betalt av dem.

Det här nötsmöret var helt otroligt – hade kunnat äta upp burken på en eftermiddag. Godaste mellanmålet är att röra ihop lite kakao och macadamiasmör och sedan dippa bitar av färsk banan. Låter kanske knäppt men var kalasgott.

För att inte tala om chokladkakorna! Visste du att 70 procent av all kakao kommer från den afrikanska kontinenten men mindre än 1 procent av chokladen tillverkas där? Den här silkiga chokladen är producerad i Ghana – från böna till slutprodukt.

Via gebana kan du också beställa färsk frukt. Som vattenmeloner i juni och färska kokosnötter till vintern. Då bokar du upp dig i förväg och när det är tid att skördas skickas varorna direkt. Och nu har gebana ordnat en rabatt som ger dig 100 kronors rabatt per order över 500 kronor – hela augusti ut. Koden är: AK_underbaraclaras20

Jag blir så otroligt glad för företag som försöker vända på affärsmodeller. Som riktar in sig på småskaliga producenter och att ge dem en plattform att stå på. Visst kan man invända att många av varorna kommer från länder långt borta. Men det är ju en invändning som går att göra mot i stort sett all mat i affärerna också. Förutom att producenten i det där landet får så otroligt mycket sämre betalt i en traditionell affärsmodell. Gebana har också undersökt hur stor del av miljöpåverkan som kommer från frakt kontra produktion och att skörda i rätt säsong – det kan du läsa mer om här ifall du är nyfiken.

Gebana samarbetar med familjeägda jordbruk och stödjer deras ekologiska odling. Dessutom investerar de i lokal produktion och skapar arbetstillfällen – även där den ekonomiska risken är hög

Jag skulle vilja tipsa om att beställa från gebana ihop med en vän och sedan dela på det som kommer – du får nämligen hem ganska stora kvantiteter. Om du inte är som min familj då, som förmodligen trycker i sig allt det här på nolltid!

Här nedan kan du se mer om gebanas affärsmodell. Och här kan du beställa din egen fairtradelåda. Använd då koden AK_underbaraclaras20 för 100 kronors rabatt på din order över 500 kronor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 kommentarer på “Lycka i en låda”

 1. Jag har en undran till ditt inlägg, nämligen hur du ser på att importera varor från jordens alla hörn. Varorna må vara ekologiskt uppdriva men slutprodukten kan ju knappast räknas som grön. Idén om att supporta ekologiska farmare är ju väldigt bra men- anser du att det finns någon gräns för rimlighet? Bara en undran. Mvh

  1. Jag tror att handel inom rimliga människor är bra. Hur ska annars människor i fattiga delar av världen ta sig ur sin slitiga situation? Och hur ska vi kunna hålla sams över landsgränser om vi inte har skäl att kommunicera och byta erfarenheter? Se bara till att skicka maten med fartyg så kan jag lova dig att det i de allvar flesta fall är mer miljödåligt att ta bilen till mataffären än att äta importerad mat.

   Covid-19 har nog lärt alla att allt inte kan produceras i Kina, men det måste finnas gränser även för ur självförsörjande vi tror oss kunna bli. Anpassa produktion efter ett lands förhållanden och gör produktionen effektiv så istället. Många delar av Sverige där det är lurigt att odla är bättre lämpade för djurhållning (djur som kan spjälka cellulosa, vilket vi människor inte kan), så det är ju en typisk grej vi borde fokusera (om man nu nödvändigtvis måste äta kött) istället för att fossildopa en massa matproduktion för att få den att funka i växthus och få kalla den svensk.

   Behöver jag tillägga att många småjordbruk av typen Gebana samarbetar drivs av kvinnor som på så vis får en chans att förbättra livsvillkoren för sig och sina barn?

  2. Jo, men många varor som man använder dagligdags kommer från jordens alla hörn ändå, som kaffe, te, vanilj, mandel. Och då är det väl bättre att det är ekologiskt odlat och att mer vinst kommer den enskilde jordbrukaren till gagn? Men visst, äter man aldrig vaniljglass eller fastlagsbulle eller dricker kaffe så…. Dessutom är väl en grej här att varorna skördas i säsong, och inte året runt. Det gör ju stor skillnad.

  3. Handel på rättvisa villkor är bra för bönder överallt. Och för fred och kommunikation. Som Clara påpekar redan i texten :vi importerar redan hur mycket som helst till Sverige. Det är ett dåligt argument mot denna affärsidé att klimatet mår dåligt. Jag respekterar den som bara äter potatis och kålrötter från egen odling. Men det stora flertalet äter choklad, dricker kaffe etc. Fairtrade räddar oss då från att utnyttja slavar och ger oss möjlighet att ge andra ett gott liv när vi äter nyttiga produkter som inte kan växa här.

 2. TACK för att du gör såna här bra och genomtänkta samarbeten med företag och produkter du faktiskt gillar och använder <3 Spännande personliga tips och hållbara grejer, önskar att alla influencers jobbade så. Det här är en av anledningarna till att jag fortsatt läsa bloggen i alla år!

 3. Tack för supertips! Där löstes också problemet med vad jag ska ge till pedagogerna på föris inför sommaren🙂.

 4. Så fantastiskt bra tips! Blir helt lycklig! 🙂 Jag hittade för ett tag sedan till crowdfarming med europeiska bönder där en hittar ekologisk citron, apelsin, olivolja mm. Direkt från bönderna. Det var Skillnadens trädgårdsbloggen som hade prövat och fått hem en låda med flera kg härliga citroner. https://www.crowdfarming.com/en Så det tillsamans med Gebana och lokala rekoringar är ju kalas! Jag tänker att såna här lådor blir perfekta presenter med?

 5. Överraskade just mig själv med att lägga en beställning på dels provapålådan med 12 sorters torkad frukt, dels salta bananchips, silkeslena chokladen och ett kilo espressobönor som ska bli födelsedagspresent till bästa grannen som just shoppat en kaffemaskin med kvarn. Ser mycket fram emot leveransen.