Jag fick en låda med posten som gjorde mig så OTROLIGT lycklig.

Den var nämligen full av saker som jag står för till hundra procent och brinner för att fler ska upptäcka.

Företaget bakom heter gebana. Ringer det en klocka? Nej, jag tänkte väl det. Det är för att gebana precis i dagarna lanserats i Sverige. Företaget är dock inte nytt utan startades på 1970-talet när några schweiziska kvinnor ifrågasatte hur det var möjligt att bananer från latinamerika kunde kosta mindre än ett kilo äpplen från Schweiz? Svaret var att arbetarna på bananplantagen utnyttjades. Detta ledde till att förbundet för rättvis bananhandel startades. Ett pionjärprojekt inom rättvis handel i Schweiz – men som kom att handla om mer än bara bananer. Gebana är pionjärer inom fairtrade och deras engagemang går långt utöver minimikraven för rättvis handel och ekologisk mat. Gebanas grej är att hjälpa små familjeägda ekologiska jordbruk att med bättre marginaler sälja direkt till slutkund. 

Det här är egentligen precis det vi själva gör i vårt eget jordbruk. Vi säljer direkt till slutkund istället för i butik. Bara att vi har det lite lättare eftersom vi säljer till vårt närområde.

Gebanas producenter finns i länder över hela världen och gebana arbetar långsiktigt och i partnerskap med jordbrukare för att bygga hållbara företag. Och som kund köper man hem i storpack från leverantören som på så sätt kan skicka och packa mer miljövänligt.

Jag plockade ihop en låda med sånt jag var nyfiken på och sånt vi redan äter mycket av. Här syns kokosflingor från Ghana, torkade vildaprikoser från Pakistan, macadamiasmör från Kenya och kryddblandnigen Za’tar från Palestina…

Här syns sötsyrliga körsbär från Pakistan och torkade bananer från Brasilien. Så otrooooooligt gott! Smakrikt och aromatiskt på ett helt annat sätt än någon annan torkad frukt jag testat förut. Kanske framförallt bananen. Fattade först inte vad jag fått för något konstigt – jag trodde ju att det skulle komma bananchips. Men dessa sega hela torkade bananer har en kolaaktig smak och perfekt tuggmotstånd. Jag tar en till kaffet istället för något annat sött. MUMS!!!

Mangon är från Burkina Faso där många bönder odlar både cashew och mango. I regionen samarbetar gebana med över 2800 familjägda jordbruk och sysselsätter 670 människor i förädlingen. Gebana är en attraktiv samarbetspartner eftersom bönderna får mycket bättre betalt av dem.

Det här nötsmöret var helt otroligt – hade kunnat äta upp burken på en eftermiddag. Godaste mellanmålet är att röra ihop lite kakao och macadamiasmör och sedan dippa bitar av färsk banan. Låter kanske knäppt men var kalasgott.

För att inte tala om chokladkakorna! Visste du att 70 procent av all kakao kommer från den afrikanska kontinenten men mindre än 1 procent av chokladen tillverkas där? Den här silkiga chokladen är producerad i Ghana – från böna till slutprodukt.

Via gebana kan du också beställa färsk frukt. Som vattenmeloner i juni och färska kokosnötter till vintern. Då bokar du upp dig i förväg och när det är tid att skördas skickas varorna direkt. Och nu har gebana ordnat en rabatt som ger dig 100 kronors rabatt per order över 500 kronor – hela augusti ut. Koden är: AK_underbaraclaras20

Jag blir så otroligt glad för företag som försöker vända på affärsmodeller. Som riktar in sig på småskaliga producenter och att ge dem en plattform att stå på. Visst kan man invända att många av varorna kommer från länder långt borta. Men det är ju en invändning som går att göra mot i stort sett all mat i affärerna också. Förutom att producenten i det där landet får så otroligt mycket sämre betalt i en traditionell affärsmodell. Gebana har också undersökt hur stor del av miljöpåverkan som kommer från frakt kontra produktion och att skörda i rätt säsong – det kan du läsa mer om här ifall du är nyfiken.

Gebana samarbetar med familjeägda jordbruk och stödjer deras ekologiska odling. Dessutom investerar de i lokal produktion och skapar arbetstillfällen – även där den ekonomiska risken är hög

Jag skulle vilja tipsa om att beställa från gebana ihop med en vän och sedan dela på det som kommer – du får nämligen hem ganska stora kvantiteter. Om du inte är som min familj då, som förmodligen trycker i sig allt det här på nolltid!

Här nedan kan du se mer om gebanas affärsmodell. Och här kan du beställa din egen fairtradelåda. Använd då koden AK_underbaraclaras20 för 100 kronors rabatt på din order över 500 kronor