Jag har förvisso alltid mest sommarlov hemmikring. Men i år är det kanske lite mer fokus just på hemma än ikring. Istället för att hälsa på släkten får vi hålla oss kring gården.

Jag har så många projekt jag vill dona med men försöker komma till ro med att jag nog mest bara ska valla barn. Ulf är dryga året i sommar och i den där jobbiga åldern då benen är supersnabba men skallen totalt saknar vett. Plus att så fort jag flyttar på mig så protesterar han. Ulf kan sitta nöjt och leka men reser jag mig för en kopp kaffe tultar han efter och gallskriker.

Lugnast och gladast är han om jag är helt fokuserad på honom. Så jag gissar att jag får vara det. Göra sånt som han (och förhoppningsvis också storbarnen) kan vara nöjda med.

Kanske är ni fler som mest göra kortare utflykter kring hemmet i sommar? Jag gissar det. Här är några saker jag kommer att göra

  • Ligga på en filt på gräsmattan. Amma, vila, kolla till bebis som tultar runt och upptäcker världen.
  • Sitta i sandlådan och gräva. Vi har en på gården men annars får man sitta i närmsta park. Gärna med lite vatten i en flaska. Så att man kan blöta sanden och bygga bättre med den. Bra sandlådeleksaker tipsar jag om här
  • Stoppa ungarna i lådcykeln och åka till olika badplatser. Vi har tre stycken bra på cykelavstånd. Men har jag bil någon dag kanske jag åker en bit bort till någon av de två älvar som omger vår by.
  • Lekplatsrace. Besöka olika varje dag.
  • Gå ut i skogen. Köpeskex till barnen eller uppskurna fruktbitar. Kaffetermos till mig. Sedan bara sitta och se på när barnen röjer. Komma med lämpliga inpass och delta i leken efter ork och förmåga.
  • Åka och möta upp andra kompisar med barn. Så att de får härja av sig tillsammans. Gärna utomhus.
  • Besöka de museeum som väl är öppna.
  • Införskaffa lite roliga billiga badleksaker. Vattenpistoler, bollar som studsar på vattenytan, någon bra flytmojäng. Så pimpar vi badleken. Både hemma och på gården!

För att sommaren inte ska kosta skjortan tycker jag att det är skönt att ha med mig matsäck. Matmutor är de bästa mutorna för barn. Och tänk på att hellre ta med för mycket än för lite. Finns inget som dödar stämningen på utflykten som hungriga barn.

Storbarnen äter ju allt möjligt men för Ulf känns det lite kinkigare. Jag brukar försöka påminna mig om att varje måltid INTE måste vara en komplett sådan. Det är okej att skarva med det som finns till hands. En riskaka eller lite prickig korv. Om maten blir ett för stort projekt tar man sig ju inte ut alls! Men ska vi på en längre utflykt vill jag ju inte att han ska bli hungrig (och därmed gnällig) så då brukar jag ta med mig en ekologisk barnmatsburk från HiPP. Hett vatten vatten i termos har jag ju ändå med mig. Och fyller jag det i en kopp och stoppar ner en burk HiPP i vattenbadet ljummas maten lagom för att ätas. En klämmis är också skönt att hala fram när det börjar gnällas. Särskilt om barnet sitter vänd ifrån en i sele på ens rygg eller i vagn – och man vill vara säker på att den inte kan sätta i halsen.

HiPP är världens största tillverkare av ekologisk barnmat och därför kan de också ställa de hårdaste kraven på sina leverantörer.

Min bästa utflyktsmat till kidsen

Kalla makaroner

Kalla stekta småplättar

Smörgåsar med salt pålägg. Vira in traven i smörgåspapper och fäst vid en kylklamp med hjälp av ett gummiband

En mattermos med varmkorv och lite bröd bredvid i en påse. Glöm inte ketchupen!

Frukt skuren i bitar i en burk med lock – så att den inte mosas

Kokta oskalade ägg och en liten saltströare

Stekta, kalla prinskorvar.

Morotsbitar, gurkstavar, vitkål och blomkålsbuketter