• Reklamsamarbete Readly •

Joina min magasincirkel, vettja!

Magasinläsning tillhör livets guldkant. Det erbjuder en stunds avbrott i vardagen och ger nya insikter. Inspirerar, irriterar och lär mig mer. Det är dessutom ett enkelt sätt att få in läsning i vardagens när en bok kanske känns som ett för stort åtagande eller projekt.

Därför startar jag i sommar en magasincirkel tillsammans med tidningsappen Readly! Har du aldrig testat Readly? Det är en digital tjänst med typ alla stora svenska tidningar och tusentals utländska. Allt ifrån Vogue till Bamse, Fiskejournalen, Times, Forbes, ICA Kuriren och Gård & Torp. Alltid det senaste numret i appen – och dessutom tillgång massa gamla utgåvor. Utbudet är helt enormt. Totalt 4950 titlar att läsa från mobil eller läsplatta. 

Varje vecka i juli kommer jag djupdyka i något tema som jag tycker är intressant och kurera artiklar på temat som jag tycker är extra läsvärda. Och förhoppningsvis inspirera er till lite mer läsning på kuppen!

Så för att du ska kunna hänga med och läsa det jag tipsar om får du en läsa en hel månad kostnadsfritt (ordinarie pris 99kr). Skapa ett konto på readly.se/magasinscirklar sen är det bara att ladda ner appen och börja läsa!

Veckans Tema: Hur man skapar en gammaldags trädgård

Vad första temat är? Ja, jag tänkte faktiskt tipsa om läsning på hur man skapar en gammaldags trädgård. Det är nämligen en vanlig sökning på bloggen och en trädgårdsinriktning som bara verkar öka och öka i popularitet. Det smarta med Readly är att man inte bara får tillgång till massa tidningar utan också kan söka på enstaka ord, namn eller meningar. För att hitta alla tidningsartiklar som finns på temat. Det gör Readly lite till en google för magasin och hur härligt är inte det?

För dig som drömmer om en gammaldags trädgård vill jag börja med att tipsa om det härliga reportaget Nostalgi med nya ideerfrån Allt om Trädgård. Inspirerande läsning från Kristinas Nygaards romantiska trädgård som försätter en i precis rätt stämning. Och i vanlig ordning i Allt om Trädgård är det en perfekt balans mellan vackra bilder och handgripliga, konkreta tips. Jag inspireras också av Kristinas befriande förhållningssätt till sin trädgård. Där en trädgård visserligen ska vara vacker – men inte tillåtas ta över hela ens liv. Det klemas inte med växter som inte trivs – allt som står där ska klara sig utan krusande. Det är en inställning jag själv känner igen mig i. Klema med plantor i fel växtläge är det värsta jag vet!

För att skapa en romantisk, gammaldags mormorsträdgård är rosor en självklar del. Jag har både modernare remonterade sorter och så olika gamla rosensorter insamlade i Västerbotten. I min absoluta favorittidning Gård och Torp finns den fina artikel Rosenromans– just om just att anlägga en trädgård full med rosor på ett tidstypiskt sätt. Gård & Torp skriver ju om att bevara gamla hus och gårdar genom byggnadsvård. Och den hållningen syns även vad gäller trädgård. Något som är allt för ovanligt i trädgårdstidningar och och något som gör att jag ständigt återkommer till deras trädgårdsreportage. Ett handfast tips jag snappar upp är att leta rosensorter som är äldre än husets byggnadsår. Det är en detalj som ger en mer tidstypisk trädgård!

Andra bra odlingstips får jag i artikeln Gammaldags trädgård – ett paradis för bin. Det är nämligen så att äldre växter gynnar den biologiska mångfalden. Gamla enkelblommande sorter är oftast bättre än hårt förädlade moderna varianter som ofta är sterila och varken ger nektar eller pollen. Och i Gård & Torps reportage Lust och fägring vid torpet finns många smarta knep tips för en gammaldags trädgård och dessutom tio perenner som sätter stilen. Och vill du anlägga en romantisk rabatt som specifikt ger dig fantastiska snittblommor så har Allers trädgård skrivit artikeln Blommande rabatter på just på det temat.

En klassisk mormorsträdgård är egentligen inte helt olik en cottage garden – alltså en engelsk allmogeträdgård. De gemensamma nämnarna är att det ska vara romantiskt, mysigt och prunkande. Och trädgården ska gärna vara omgärdad av ett staket eller en gammal stenmur och inhysa många olika rum. Såklart också en köksträdgård. Som inspiration för sin gammaldags trädgård kan man alltså gärna kika närmare på begrepp som cottage gardens. Allt om Trädgårds artikel Engelsk trädgård på svenska tipsar om hur man kan anpassar just den engelska torpträdgården efter svenska förhållanden. Och vill du sedan vila ögonen på ett praktexemplar av en äkta engelsk cottage garden kan jag tipsa om Olivia och Tims förtjusande trädgård i Garden Answers. De är dessutom bjussiga med att berätta hur de tänkt när de anlagt trädgården. Sånt gör mig glad!

Så! Nu har du som drömmer om en romantisk trädgård lite härlig sommarläsning framför dig. Och det enda du behöver göra för att ta del av det är att skaffa Readly!

Vad tycker du jag ska snöa in på för tema nästa vecka? Det kan handla om alltifrån byggnadsvårdsnörderi till de härligaste vegetariska recepten. Droppa gärna ett önskemål här eller rösta i stories

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Joina min magasincirkel, vettja!”

 1. Kul samarbete! Jag har haft Readly sedan tjänsten lanserades och är supernöjd. Vill tipsa om att man kan gå ihop flera stycken och dela på ett konto då man kan ha upp till 4 olika profiler per konto, då blir det ju dessutom billigare!

 2. Nästa vecka tycker jag att det ska handla om sommarmat! Både utflyktsgrejer (såna som går fort och enkelt att slänga ihop och såna som kan vara i frysen), lunch och mellis i värmen och långsam matlagning för regniga dagar!

 3. Har ni sett dokumentären “Våran lilla bondgård” som ligger på svtplay just nu?

  Den fick mig att tänka på vad du Clara och din man gör just nu (bonderiet). Intressant dokumentär faktiskt även om adjektivet “lilla” är totalt missvisande (enligt mig).

 4. Jag tycker poängen i artikeln Rosromans är bra, dvs att det är platsen som gör rosen och att omflytten kan göra underverk. Mest intressant är då att rosen kan bli mer motståndskraftig. Hittills har annars kaffesump funkat mot svartfläckar men jag kanske bara ska flytta på rosbusken…

  1. Eller hur. Och innan man förkastar en gammal växt som inte trivs kanske man kan göra precis så. Testa en ny plats i trädgården åt den.

 5. Alltså Clara! Du är så himla duktig på att göra samarbeten och lyfta dom till en helt ny nivå. Jag uppskattar verkligen att du (och ditt team) är så noggranna i urvalet och sedan levererar något nytänkande till oss via bloggen. Som nu när du knyter an till något som du vet att vi är intresserade av, förhöjer och hjälper oss vidare för att kunna utveckla vår trädgård. Bra jobbat!

 6. Åh jag är jättesugen men har ingen läsplatta och mobilen är för liten för att läsa sånt här på. Har du eller någon annan tips på en bra men inte allt för dyr läsplatta?

 7. Vore roligt med något kultur-igt tycker jag! Du skriver ju ofta om hur värdefullt det är med dina lässtunder, kanske något bokrelaterat eller något om skrivande (eller annat skapande)? Film? Barnkultur? Håller också om kommentaren här ovan om att du är så bra på att välja samarbeten, verkligen bra jobbat tycker jag!

 8. Åh gillar ju både dig och Readly jättemycket! Vilken fin idé. Men förlåt om jag låter jättegnällig nu men…..snälla skriv inte ´joina´. Tycker det är en annan sak om man använder helt engelska ord men detta är ett engelskt ord som försvenskats. Och du som ändå skriver mycket kan ju ändå inte vilja att vi går åt detta hållet att använda alla såna här ord…? För accepterar vi detta så heter snart att döda – ´killa´. Ge bort – ´gifta´ (med hårt g) …etc. Så pratar min systerson i Fortnite och det är inte det vackraste. Tack för att jag fick kommentera och ignorera mig om du tycker detta är onödigt….Med vänlig hälsning, Anna