femplus sommarlovsdag

Håll i er för igår hade jag kameran med mig från arla bittida till sena natten. Fångade hela dagen i ett mastodontlångt inlägg bara till er. Och det är jag himla glad för eftersom fredagen visade sig bli en riktig femplus-sommardag som jag gärna har förevigad.

Jag vaknade tidigt av att det var ångande varmt i sovrummet. Och sol. Sol! Efter allt regnande är det svårt att hitta något som gör mig mer lycklig.

Tycker så mycket om att se ut över den här utsikten på mornarna. Svalorna har ett bo precis ovanför fönstret så de flyger fram och tillbaka.

Jag skyndade mig ut i det daggvåta gräset för att få lite skön svalka.

Sedan bestämde jag mig för ett bad och såklart ville alla barnen haka på. Perfekt sätt att starta morgonen på ju. Och Ulf har den gulligaste kalaskula jag vet

Sånt himla mys alltså!

Och efter badet var det soltork som gällde.

Men jag bestämde mig för att plocka in jordgubbar till frukost. I år är det som att landet ÄNTLIGEN börjar ge lön för mödan. Det fullkomligt dignar av bär.

Som någon såklart ville smaka.

Dukade frukost på verandan

Som den här tiden på morgonen fortfarande är ganska sval och skön.

Efter frukost kom barnens kompis Ada på besök. De hade vattenkrig och byggde lego och jag passade på att dona lite i trädgården medan Ulf sov sin lur.

Sedan var det dags för lunch igen. Känns knappt som man gör något annat än att duka fram och duka bort mat på sommarlovet?

Det gäller att hålla det enkelt. Fillunch med jordgubbar. Mina Topp 3-fil är Långfil, Fjällfil och Grekisk Yoghurt. Fast det är ju inte riktigt fil egentligen.

Sommar i en skål.

Efter lunchen packade jag ner de små barnen i lådcykeln medan de stora fick cykla för egen maskin. Till byns badplats. Väl där badade vi länge, köpte glass och lekte på lekplatsen. Innan vi efter några timmar hojade vidare…

Stannade och sa hej till korna. Nu kan Ulf imitera katt, ko, hund, får, gris och häst på beställning. Samt mig. Vilket han gör med ett ljudligt snarkande läte.

Vi stannade till på Marstorps och kollade till odlingarna.

Orimligt vackert här!

Albin bjöd Ulf på lite färsk lök.

Medan storbarnen och Jakob rusade ner för att äta sig mätta på sockerärtor.

Solen är en väldigt välkommen omväxling för alla våra grönsaker.

Såklart ville Folke inspektera 40 meter växthus. Med gurkor på väg upp!

Barnen sattes i en stunds barnarbete. Ogräsrensning i raderna.

I solen låg fåren och flämtade och svettades. Snabbaste fåret i Ryssland föredrar minusgrader.

Också vi flämtade i värmen så vi cyklade ner till byns andra badplats för att ta oss ytterligare ett dopp. Samt kolla in vår nya båt. Matlaget har nämligen precis skaffat en roddbåt. En begagnad sak vi ska äga gemensamt. Perfekt för att kunna göra utflykter på sjön och låta barnen öva på sina roddkunskaper.

Vi hoppade i. På egen risk alltså.

Sedan cyklade vi sista biten hem

Och barnen upptäckte att häggmispelbären börjat mogna så de blev stående vid häcken och åt munnarna blåa medan jag kirrade middag.

Hittade den här bilden som Bertil tydligen smygtagit på Jakob som tränade yoga innan maten. Ulf gillar att vara med när Jakob tränar. Han klättrar på honom och en gång i huvudstående bet han honom hårt i näsan. Farlig sport ändå.

Till middag för gluphungriga familjen blev det pasta carbonara på det sätt farsan alltid gjorde när vi var små. Till det gjorde jag en stor sallad gjort på sånt jag skördat borta på Marstorp. Stojig, härlig vardagsmiddag med ketchup och hushållspappersrullen redo.

Det enda som fattas nu är vår hund som ska gå och städa bordet under ungarna. Bespara oss allt kladd och sopande.

Efter att jag lagt Ulf vid sju och barnen (med den strängaste rösten) fått order om att städa på sitt lekrum så hade vi fredagsmys. Vi såg ett avsnitt på första säsongen av Bäst i Test (äntligen har SVT lagt upp alla gamla avsnitt) och åt lättsaltade chips och några märkliga men goda banangodisar vi beställt hem från Matsmart.

Sedan fick barnen hoppa i säng och somna utan saga för då skulle jag och Jakob se The Wire. Vi ser om hela serien och njuter av varje avsnitt. Det är tredje gången jag ser den och den håller (ja blir ju bara bättre) för varje gång. Några av mina favoritkaraktärer är Omar, Bodie, Bubbles och Kima.

Innan jag somnade för kvällen gick jag ut i trädgården och tog en bild. Så vackert med dimman som smyger på om kvällarna.

Och rätt så mysigt i tältet som är sommarvistet där 3/5 av familjen sover just nu.

Och det var den sommarlovsdagen det. Är det någon som orkar läsa ända hit så är jag faktiskt imponerad.

Puss!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

59 kommentarer på “femplus sommarlovsdag”

 1. Klart man orkar ända hit 🙂
  Härliga bilder och skön sommarkänsla – precis rätt stämning för läsning här ikväll på småländsk glasveranda med solnedgång över skogen. Tack för att du allt som oftast skriver saker jag kan fundera kring!

 2. Läste allt med stort nöje. Så fin blogg. Min belöning när jag jobbat bra, att komma hit och läsa. Tack.

 3. I stillheten bredvid en 7-åring som somnat precis. Lite tjo utanför myggfönstret av några som är i en annan livsfas (ljudet av starköl, Kubb & 20-år-nånting). Själv är jag nöjd med att få ligga ner en stund och inte diska, laga mat, borsta små tänder, vika tvätt, hänga upp badkläder, skaka tvestjärtar ur badväskan, slänga i komposten eller svara på frågor om varför Hermione alltid är glad/hur man gör cement/om det finns fler än en giftorm i Sverige, etc. etc… Så: jag läste gärna en lång och fin text om Livet här och nu hos Dig💛

 4. Älskar inlägget, inga problem att läsa. Kunde varit ännu längre😄
  Måste säga att bilden på dej och Ulf i badet är så fin. Den utstrålar så mycket mys och kärlek.

 5. Jag älskar dessa inlägg och läser med glädje! Vilka sover INTE i tältet? Och har ni funderat på en “ny” (hur säger man egentligen) hund? Låter nästan som så.

 6. Vilken härlig dag, men framförallt – vilken otrolig bild på dig och Ulf i badkaret. 😍 Den tycker jag att du minst ska klä in en vägg med, så underbart ljuvlig som den var. Kanske i Ulfs blivande sovrum så kan han ha den hela sin uppväxt? 😉

 7. Jag orkade 😉

  Härlig dag ni hade. Pausar själv i soffan efter en heldag på stranden. Tack för en fin blogg, alltid fina bilder och intressanta texter ❤️

 8. Underbara bilder på härlig dag!
  Hur får ni barnen att somna utan saga och utan er sådär hips som haps?
  Våra är 8 och 5 och utan saga och att vi ligger intill tills de somnar blir det KAOS…
  Inte direkt så att vi inte testat det mesta (serier hägrar här med 😊 bland annat) men barnen är så fulla av energi och bus så det bara funkar inte…de bara studsar upp…
  Några tips?

  1. Hur barn somnar är sååå olika. När våra kottar var i dina barns ålder delade de rum. Efter kvällsritualen kunde den yngre säga “nu sover vi” och i nästa andetag faktiskt sova, medan den äldre kunde ligga vaken i flera timmar utan att kunna somna (och då var det ändå inte fråga om en överpigg studsboll). Å andra sidan är det nu, några år senare, den äldre som lättast kan hantera att det är svårt att somna emellanåt. Man får helt enkelt hitta det som funkar med de egna barnen och göra en dygd av nödvändigheten.

  2. Inget tips men bara en tanke. Jag läser sagor för mina barn (4&6år) på kvällen och sjunger för dem innan de somnar. Tycker det är så fint att ha den stunden som vi annars inte brukar få till på dagen. Och som bonus innebär ju sagostunden dessutom att vi lyckas få till 15-30min läsning per dag vilket tydligen ska vara bra. Så försök tänka på det när det känns som att det tar lång tid. Du gör ju faktiskt något riktigt bra för dina barn – vilken stjärna du är!

   1. Vi läser alltid för barnen men inte när det är fredagsmys. Det vet de om sedan tidigare och går med på. Däremot inte sagt att de somnar särskilt snabbt. Det flamsades och tramsades i säkert en timme på övervåningen, innan det äntligen blev lugnt 🙂

 9. ”Orkar läsa ända hit” – hur skulle man kunna låta bli?! En alldeles underbar vanlig dag!

 10. Underbara bilder! Ser verkligen ut som ni hade en fantastisk dag tillsammans. Älskar bilden på dig och Ulf i badet😍

 11. Å, men jeg leser hvert eneste ord og nyter alle stemninger og øyeblikk. Et sommertelt i hagen må man ha, skjønner jeg💚

 12. Väntar med spänning och förväntan på en fotobok av dig! Alltså, värsta proffset. Du kan säga som Lotta på Bråkmakargatan ”Jag kan allt”.
  Du är en fantastisk inspiratör i stil och livsstil. Tack! 🙏🏻

 13. Jättemysigt inlägg!

  Jag undrar bara, hur vågar man som ensam vuxen gå och bada med fyra barn där ingen är så stor att den kan bara utan tillsyn och en kräver varje-sekund-tillsyn? Jag har alltid varit ubernojjig kring vatten så jag har aldrig vågat gå ensam ens med mina två barn.

  1. Det skulle vara svettigt om det inte var så att båda storbarnen har simborgarmärket sedan nästan två år tillbaka och är utmärkta simmare som faktiskt skulle kunnat åkt och badat helt själva. Folke är så gott som simkunnig men har flytdon på sig i vattnet. Det är bara Ulf som man måste ha stenkoll på och han har också puffar och badar med mig =)

   Jag tycker dock inte att man ska vara överdrivet rädd för att åka och bada. Lägg bort telefonen bara, håll järnkoll på de små och bada mycket själv – så kan de bada med dig – det är ju en extra trygghet.

   1. Jag fick för mig att din äldsta tog simborgarmärket förra våren, men jag kanske missminner mig. Anledningen till att jag minns (är ingen stalker! 🙂) är att jag blev så imponerad av att du höggravid gick ensam på vattenland med alla barnen plus att du skrivit om Bertils vattenrädsla vilket varit igenkänning med mitt eget barn.

     1. Kände mig nästan lite obehaglig som kom ihåg den detaljen. 😅 Men det blir så när man associerar något med sina egna barn, vissa detaljer bara fastnar.

 14. Du kan skrive så lange innlegg med så mange bilder som du bare ORKER, og jeg vil likevel lese ALT med glede! Du er virkelig ekstremt dyktig til å fange øyeblikk og stemninger, både med ord og med bilder. Virkelig! Heia heia!

 15. Elin, jag är också urnojig kring vatten. Vi har två barn, 5 och 7 (ingen av dem simkunnig än) och jag skulle aldrig gå och bada med dem ensam. Varken på på badhuset eller stranden. Åtminstone den ena ska kunna simma bra (t ex ska hen oförberett kunna ramla i från en brygga och simma i land/ta sig upp helt på egen hand) innan jag åker med dem ensam till stranden. Senast igår såg jag en knappt 2-åring vinglandes ensam ute på en pontonbrygga i bara tshirten, en annan mamma närmare honom uppmärksammade honom i samma sekund och jag sprang till föräldrarna som såklart fick panik och rusade dit. De var tre vuxna på fyra barn (två st typ 5- åringar och två st runt 2 år). Två sekunder till hade barnet legat i vattnet och absolut ingen hade sett honom ramla i. Jag ryser bara jag tänker på det.

  1. Vi var och badade hemma hos min mamma i början av sommaren, jag, min sambo och våra tre barn (3, 9, 11). Den största kan simma, mellanbarnet kan inte men når ner till botten på poolen. Treåringen ville inte bada, så hon höll sig på kanten. Men PLUPP så ramlade hon bara i, utan armpuffar eller något! Jag befann mig på andra sidan poolen men sambon var bara någon meter bort så han hoppade i och fiskade upp henne. Men det var läskigt! Nu har hon alltid puffar och igår ville hon till slut bada igen och berömde sig själv över att hon inte var rädd (vi har varit noga med att inte göra det till en stor grej). Jag minns att jag drömde mardrömmar när de stora barnen var mindre om att jag hittade dem drunknade. Blir tokig på folk som inte har koll på sina barn i närheten av vatten.

 16. Tack vad glad jag blir för alla era fantastiska och vänliga kommentarer. Ni är ju bara bäst <3

 17. Orkar? Skulle läst det dubbla med nöje 🤭🥰 (utan avsikt att höja din prestationsnivå).

  Så imponerad över folk som äter typ fil till lunch. Jag (och mina barn) svimmar av blotta tanken. Undrar om det är en vanesak eller om det helt enkelt är olika mellan människor? Men om det vore olika borde det ju finnas någon i vardera familj som det inte funkar för.. hmmm 🤔

  1. Undrar jag med och om man äter mackor el fil t lunch vad äter man då t mellis? Fattar inte.

   1. Samma igen såklart 😅 om det är fil till frukost blir det mackor till lunch. Eller tvärtom

  2. Vad är problemet med fil till lunch? Varför svimmar ni av tanken? Är supernyfiken på det.

   1. Camilla, jag tror inte du ska tolka svimma så bokstavligt… Det är ett uttryck. Dvs att man bildligt talat skulle svimma av att äta en så lätt lunch som fil, dvs man skulle inte bli mätt och belåten på annat än lagad mat. Själv skulle jag kunna äta “frukostmat” till alla måltider och vara jättenöjd med det. Varken min man eller mina barn fixar det dock, de skulle vara vrålhungriga och sura efter en timme. Så hos oss blir det två lagade mål om dagen (tyvärr)…

    1. Ehh.. ja, jag vet att det är ett uttryck!

     Men undrade om orsaken till “svimmet” ändå.

 18. Vem tar bilderna på dig? Det är typ det enda jag kan tänka på 🤓Typ när du badar? Riggar du med stativ och självutlösare eller var Jakob hemma då?

 19. Det ser så underbart ut! Blir lite avis på lantlivet, även om vi haft ett ganska så härligt sommarlov i förorten också:)

 20. Klart jag orkar läsa hela! Tack för med delning. Du är generös med ert liv alltjämt. Utan att vara privat. Du är personlig 🙂
  Fina bilder i vanlig ordning. Härligt med egenodlat, man känner sig som den lyxigaste i världen när man plockar en jordgubbe att mumsa på.

 21. Inget annat än en fröjd att läsa dina inlägg – ju längre dess bättre. Och med dessa vackra och illustrativa bilder dessutom – fem plus! Tack!

 22. Jag blir alltid lika glad när Snabbaste Fåret i Ryssland är med!! Det är det bästa namnet någonsin 🙂

 23. Åh, precis ett sånt tält har mina föräldrar som jag och syrran sov i flera veckor under sommarlovet när vi var sådär 10-15 år. 😍 Så mysigt! Vi bäddade med riktiga madrasser, täcken och kuddar och läste KP-tidningar och böcker i mängder. Nostalgi.

 24. Ingen/Inget hade kunnat stoppa mig från att läsa till ! Underbar dag och underbart inlägg.

 25. Jag gillar också Omar i The Wire skarpt! Bra serie förövrigt, har sett alla säsonger men kunde gott se den en gång till 🙂