Finns det något trevligare än en spontan trädgårdsfika med vänner man inte träffat på länge? För allt är liksom mer otvunget sommartid. Man kan sitta ute (förhoppningsvis) och behöver inte bry sig så mycket om att städa köket och sånt där jobbigt. Bara fram med gott fika, en vacker duk, en bukett från trädgården. Så kan ungarna härja på gräsmattan medan man sitter och pratar och har trevligt. Häromdagen hade vi vännerna Erik och Marlene på besök. Med nybakad bebis och gullig femåring.

Smulf var ljuvlig i sin lilla vintageblus och byxa

Jag svängde ihop fikabröd under tidsbrist och bara med sånt jag redan hade hemma. Men det är ju så enkelt på sommaren! När man kan dekorera med trädgårdsblommor och färska bär från närmsta buske. Jag gjorde en vanlig kladdkaka men gräddade den i en lasagneform och skar i fyrkantiga bitar. Med lite grädde, färska bär och ätliga blad ovanpå. Och så kakao doftad över just innan servering. Det blev som små fina bakelser.

Småkakor känns så lyxigt att bli bjuden på. Men går faktiskt i en grisblink att göra. Smör hade jag bara hemma så att det räckte till en deg – men det gick att få ut både syltkakor och finska pinnar av den. Och den enda sylt jag hade färdig var lingon men det blev riktigt gott, det med.

Uffe bjöd Neville på vatten och klappade fascinerad på fårpälsen.

En timme blev snart tre innan vi sa hejdå. Vilken fin eftermiddag vi fick!