Sommarens sista två dagar spenderade vi på bästa möjliga sätt. Genom att liksom klämma ut det sista ur ledigheten. Vi drog till Jakobs mormor Elsa över en natt.
Eftersom hon är riskgrupp kan vi bara umgås ute och bodde alltså på gården i en gäststuga och använde utedasset och åt på verandan. Tur att det var så fint väder att det gick bra att vara ute hela tiden.
I vanliga fall brukar ju Elsa komma till oss en gång i veckan och hälsa på. Så det har varit en tom vår utan henne.
Det är väldigt vackert i byn där hon bor och det finns många söta hus att tjuvfota och inspirieras av
I det här välbevarade gamla huset tänker jag alltid att Lotta på Bråkmakargatan borde bo. I fönsterna hänger så söta rutiga gardiner och står flera pelargoner i små krukor. Får femtiotalsinispirationsoverload. Wow. Vilket långt påhittat ord.
Mysigt att tänka på kontrasterna mellan sommar och vinter. Som prick den här vyn men i julaftonsskrud.
Det här är min bästa badsjö. Klart, rent vatten, mjuk sandbotten som blir djup i lagom tid. Dessutom omgiven av vackra berg.
Vi plaskade och badade och hips vips kunde Folke plötsligt simma över tio meter utan att behöva stanna. Sån himla eufori! Kommer alltid minnas när han ”kom på” detta. Det är samma sak som när Bertil lärde sig simma och jag liksom plötsligt såg att han fattade. Minns exakt och lever för stunder som dessa. Tur jag har tre barn och det är mycket de alla ska lära sig. Cykla, åka skidor, sparka, simma…
Inte alla som har sån tur att deras pigga åttiotreåriga gammor inte bangar för att leka vattenkrig med barnbarnsbarnen.
När magarna började kurra gjorde jag upp eld. Sist vi satt här var det lite mer sånt här väder.
Det visade sig sist jag frågade er att det här med att grilla falukorv istället för grillkorv är ett norrländskt fenomen. Men det borde ni testa
Någon undrade hur man egentligen gör? Om man liksom ska grilla den hel? Nej man skär den i bitar och trär på pinne. Eller lägger på galler om man har tillgång till det. Helst ska korven sedan ätas på Ghakku eller Klådda. Sån lyx att Elsa hade bagarstugebakad kaka att lägga korven på. Men Polarbröd funkar också om man inte får tag i det.
Sedan på med ketchup och senap och tjoff in i munnen
Klåfingrig typ. Sirapsflaskan innehåller förresten saft vilket fick mig att tänka på lågstadiet. Hade ni också diskade sirapsflaskor på gympan när ni var barn? Var typ obligatoriskt. Och vettigt återanvändande.
Vi fikade och badade tills vi blev blå om läpparna
När man blivit nog nedkyld måste man packas till ett stort paket. Viras in i alla handdukar, koftor och filtar som bara finns att tillgå. Sedan är det upp till föräldern att blåsa varmluft genom tyglagren så att paketet får upp värmen.
På kvällen somnade vi som stockar i huset nere på gården.
Och nästa morgon gjorde vi precis samma sak igen. Badade, lekte, och solade.
Och när dagen övergick till eftermiddag körde vi de åtta milen hem till oss. Vi hade nämligen matlag.
Uffe var peppad
Jag var solbränd
Barnen härjade på gården
Skuggorna är långa i mitten på augusti
Vi åt på verandan och firade ut sommarlovet med…
Marängsuisse. Minns ni hur det såg ut när vi firade in lovet?
När efterrätten var uppäten började vi avrunda. Viktigt med tidig kväll när man försöker vända tillbaka på dygnet och börja skolan dagen efter.
Och det var det sommarlovet, det. Tack för tio underbara veckor!
35 svar
Har en bekant som alltid har med en sirpasflaska med vatten. Han är Norrläning så det kommer nog därifrån
Ånej, när jag var liten och bodde långt ner i Småland, hade vi sirapsflaskor med saft i på utflykterna. 😁
Samma här, och jag är från Östergötland.
Här också, Västergötland. Varje termin var det minst ett barn där föräldrarna råkade skicka med en sirapflaska – med sirap i och den med saft/choklad stod kvar i kylskåpet!
Här en sirapsflaska från södra Skåne! Vi hade dem med på utflykt här också.
Jag är från närke och vi hade det med.
Ja, alltid sirapsflaska med hallonblandsaft i på utflykterna!
Född och bor i Umeå, Västerbotten.
Är ju pp5 plast i dom än idag, så det är bra flaskor dessutom.
Givet sirapsflaska med blandsaft eller kaffemjölk i på utflykterna. Så pass att jag blev orimligt sur när den hederliga vita flaskan med kork fick snäpplock. Är från Lappland. Tänker att det är lokalt det med?
Håller med! Jag föredrog skruvkorken, både för att få ut sirap och sedan saft på utflykten.
Tycker även Felix tomatketchup bör byta tillbaka till smala halsen och vita skruvkorken.
Smålänning med dansk mamma, som alltid skickade med röd blandsaft i sirapsflaskor. Tror inte att det är något lokalt, bara allmänt vett.
Grilla falukorv är ju görgött!! /mvh från Västkusten
Hej,
Ser ut som Kalvträsk. Är det? Har funderat på det tidigare, förra sommaren la du också upp bilder som såg ut att vara därifrån.
Härliga bilder!
Hej! Ja det är Kalvträsk!! Vi har bott där i 4 år 👍 mvh Linnéa
Tack! Då gissar jag att du är Linnéa som är tillsammans med Björn? 😃 Mina pappa är från Kalvträsk och kusin med Björns pappa. 😄
Nästa nivå för sirapsflaska är att inte få en termos med varm choklad eller nyponsoppa, utan en sirapsflaska nerstucken i en sticksocka för att hålla värmen. Fick jag länge innan jag blev betrodd med att ha med termos själv …
Precis så gjorde vi när jag var barn på 70-talet.
Japp, precis så, sirapsflaska i socka för varm dryck!
Japp, är från Västmanland och vi hade alla sirapsflaskor på utflykter.
Återanvända sirapsflaskor, senapsflaskor och ketchupflaskor. Även min barndom på Närkeslätten! Återbruk var liksom en normal livsstil då och inte något udda statement. Fryspåsar användes aldrig bara en gång, de slätades ut och lades i kökslådan igen. Gamla lakan blev matt-trasor. Syltburkar och saftflaskor diskades varje år och fylldes med ny saft, sylt och gelé.
Utöver hembakt bröd, egna grönsaker, ägg, viltkött, svamp, etc. Växtfärgat garn, hemstickade tröjor, vävda handdukar, hemsydda waldorfsdockor… Så var min barndom, född -76. Min mor är i sanning inspirerande, inser jag nu😀
Hög igenkänning. Hade glömt växtfärgat garn. Också närking
Haha, jag hade alltid saft i…. vodkaflaska! Sån där ”platting” i plast!Detta var på 90-talet. Min mor var helt obrydd men andra barn gillade att kommentera det såklart. Det förekom inget supande i familjen på det sättet att vi skulle haft nåt enormt flasklager utan vi hade några såna där plattingar som cirkulerade med etiketten mer och mer oläslig 🙂
Även i Stockholm var det sirapsflaska med blandsaft i som gällde. Jag saknar skruvkorken. Vissa saker var bättre förr 🙂
Underbara bilder av ert sommarlovsavslut!
Jag har just börjat jobba, tredje dagen, maken började redan förra veckan, ena dottern började skolan idag, de andra imorgon.
Vardagen är här.
Tänk att med lite vanligt ”folkvett” så skulle vi alla egentligen leva otroligt mycket mer klimatsmart. Återanvända, laga, återbruka och använda saker tills det inte går mer. Jag undrar hur många som växte upp med saft i sirapflaska som skickar det med sina barn idag? Eller känns det fel nu? Jobbar i skola och har aldrig nånsin sett nån ha något annat än en ”riktigt” flaska eller termos. Får bli förebild och själv börja göra så till utflykterna!
Och TACK Clara för dessa inlägg med många tillbakablicklänkar. Förstår att det tar mer tid i jobb men det blir så kul för en som läsare att se tillbaka på dina gamla inlägg!
Jag hade en ”riktig” flaska som barn, och tyckte att det var jättejobbigt. Alla de andra barnen hade sirapsflaskor eller andra återanvända flaskor och retades hjärtlöst med mig. Och mina föräldrar var så klart glada att jag hade en ”fin” flaska så jag vågade inte säga något hemma…
Hej
Jag är född o bor i Skåne, vi grillar ofta falukorv, riktigt gott, med nån god kryddad olja på
Hur mycket sirap använde man på 90-talet egentligen? Har aldrig köpt det i vuxen ålder
Spontant använder jag sirap till följande: Knäck, kola och brödbak.
På 80-talet när jag var liten fanns det inte på kartan att köpa bröd. Det bakades. Och därmed så gick det en del sirap. 😊 Gissar att den som är hängiven bagare av norrländsk matbröd ff har en ganska hög förbrukning.
Tack för att jag fick dela ert sommarlov med dig!
För att stärka upp sig på
festplatsen i ungdomens dar ( 80-tal) kunde färdigblandad grogg
medföras i sirapsflaska.
Tänker att sirapsflaskans storhetstid som utflyktsflaska måste ha tagit slut i samband med pet-flaskans intåg på den svenska läskmarknaden. Så självklart att bara plocka en ur pantpåsen numera när ungarna behöver en flaska till friluftsdagen. Å att dödsstöten var när skruvkorken togs bort. Lite nostalgisk blir man allt!
Absolut sirapsflaska med dryck på utflykt i de småländska skogarna. Vi hade även urdiskade Slotts senapsglas som dricksglas hemma när jag var barn. De var på fot, men tyvärr rätt sköra som jag minns det.
Slotts Senapsglas har mina föräldrar fortfarande som dricksglas! Kommer fler med jämna mellanrum 😀 De som produceras nu är inte lika sköra som dem på 80/90-talen.
Underbart!
Det måste ha konsumerats en hel del senap o sirap på 80-talet. 😉
Fina Elsa! Du får hälsa från Elina på wow nästa gång du träffar henne. 🌸
Clara! Om jag var du skulle jag knacka på i femtiotalsinispirationsoverload —villan någon gång du är i byn. Ofta är mina föräldrar där (de ganska så trevliga;)) Köket har en fantastisk karaktär! Min favoritplats på jorden.