Vad är nu detta? Varför står jag och flinar framför en konstig box i arbetskläder? Jo, det ska jag berätta. Det är för att jag är precis så här glad och peppad på att vi äntligen producerar vår alldeles egna solenergi på gården!

Det började faktiskt som en dröm för många år sedan. En dröm om att kunna producera vår egen el och bli självförsörjande i ytterligare en bemärkelse. Och tidigt förra vintern påbörjade Jakob byggandet av vårt energihus – med grundläggning och plintar. Och så en solig sommardag fick vi äntligen solcellerna på plats. På grund av pandemin fick vi vänta lite längre med installationen – men oj vad snabbt det gick när det väl blev av.

Fyra duktiga hantverkare dök upp och satte genast igång. Jag åkte och handlade mat och gjorde några ärenden och när jag kom hem var solcellerna på plats. Och dagen därpå kom elektrikern och fixade elboxen. Sedan var vi igång. Det var nästan löjligt enkelt.

Bixia som vi köpt solcellerna genom erbjuder en helhetslösning där de hjälper till med allt från leverans och installation till kontakt med elnätsföretaget för inkoppling. Dessutom erbjuder Bixia möjligheten att sälja tillbaka överskottsproduktionen av el till ett vettigt pris. Och räcker inte vår egen elproduktion hela året får man rabatt på den el man måste köpa till.

Min största oro med solceller var ärligt talat att det skulle bli fult. Jag vill ju inte ha något som misspryder vår kära gård. Men som du ser här så märks de knappt. Svart takpapp med svarta solceller är väldigt diskret och det som nu är kvar att göra på hustaket är att plåtsko kanten så att solcellerna liksom “försvinner in” i taket helt.

Sedan ska huset såklart målas och så ska Jakob bygga stora skjutbara portar till det. Inuti energibyggnaden ska vi bland annat ha vårt vedförråd. ÄNTLIGEN en vinter med torr, fin ved. Men också betydligt mindre eldande eftersom solenergin finns här som hjälp!

Energihuset är byggt på tomtens soligaste plats. Här gassar solen från morgon till eftermiddag och vi har anpassat taklutningen efter vad som är optimalt för solcellerna ska kunna laddas. Vi valde de solceller på marknaden med högst effekt och inom tio år beräknar vi att det har betalat sig. Sedan har vi otroligt nog gratis el! Just nu kan du dessutom söka investeringsstöd för solceller, vilket gör det ännu billigare.

Bixias mål är närproducerad el med sunt bondförnuft och som en del i det stöttar de små producenter som vill börja tillverka egen förnybar el. De samarbetar bland annat med bönder och markägare som sätter upp vindkraft eller solpaneler på sina ägor och på det sättet bidrar de till en miljövänligare elproduktion.  Vill du veta mer om solel kan du kika in här hos Bixia. Du kan också testa ditt tak för att få en gratis offert.