Knäppte den här bilden med mobilen när jag hojade hem från lämningen imorse. Vi har två kilometer till skolan som ligger i samma by. Hela vägen dit är det nedför men hem måste man ta i. Imorse hade jag alla tre barn i min ellådcykel men oftast cyklar Bertil bredvid. Och snart är Folke också nog trygg för att cykla själv.

Jag älskar att cykla på morgonen. För hur irriterad och stressad jag än är efter att ha försökt hjälpa barnen hitta igen vänsterskon, mössan och läxpappret – så rinner det av när vi cyklar tillsammans. Pratar om vad vi ser längs vägen, sjunger Djingis Khan med hög röst eller bara är alldeles tysta. Det är samma sak med hämtningen. Hem går lådcykeln ganska långsamt i uppförsbackarna och det finns möjligheten att vila en stund efter en lång dag i skolan. Så när vi sladdar in på vår uppfart en kvart senare. Ja då är barnen lite piggare igen. Men när jag däremot hämtar barnen med bil och de sitter i den i full ytterklädesmundering. Ja då är de helt slöa när vi väl är hemma. Särskilt vintertid.

Personligen känner jag ett intensivt HAT mot att krångla in barnen i bilen och spänna och lyfta och sedan trängas. Det är verkligen den bilkörning jag gillar minst. Det är så mycket skönare och snabbare med min ellådcykel där jag fullkomligt flyger fram. Men elen är viktig. För o det är för tungt och krångligt att ta mig iväg så kommer bilen locka mer. Så enkelt är det bara.

Det finns mycket forskning som tyder på att en aktiv skolväg hänger ihop med bättre skolresultat. Och jag tänker att det rent generellt borde vara ett recept för ett bättre mående? Jag som oftast arbetar hemifrån och är trögstartad på morgonen kommer igång mycket bättre efter en cykeltur. Jag märker också att jag mår bättre. Min kropp och hjärna har vaknat till liv.

Därför är jag så glad att Emma Sund lyft initiativet #cykeluppropet – som handlar om att göra våra städer mer cykelkompatibla. Så bra ju! Alla som vill borde uppmuntras att cykla och städerna borde gynna dessa människor istället för att göra stadscykling till en extremsport med livet som insats.

Förresten. Här kan du läsa om min lådcykel om du vill veta mer om märke och sådär. Och så vill jag tipsa om Teknifiks UTMÄRKTA guide till elcykelns värld och möjligheter.