
Idag hänger regnmoln över blöta grusvägar och åkrar. Men igår sken solen och jag med den. Ett typiskt bra tecken är när jag direkt på morgonen drar på mig ett förkläde när jag vaknar. Då känner jag mig som min mormor Rut och är liksom redo för att hugga i med dagen.

Vi planterade ett aroniaträd i våras, precis vid vår entre. Trädet blir lagomt stort i storleken och får vackra röda löv på hösten plus massor av bär. Viktigast av allt faktiskt – jag vill ju odla så mycket ätligt jag bara kan. Och eftersom vi nu haft några riktiga frostknäppar är det hög tid att skörda aroniabären.

Aronia är ett riktigt superbär – nyttigare än blåbär till och med – och har i många delar av världen sedan länge använts som en medicinalväxt. Det är rikt på A, B, C, E och K-vitamin. Och innehåller dessutom stora mängder järn, fosfor och kalium. Ingen annan frukt eller bär har lika högt innehåll av antioxidanter som just aronia!
Har du ingen egen aronia är det inte ovanligt att de står planterade i offentliga parker och planteringar. Om du är en sån som gillar att palla alltså.

Äter du aronia direkt från busken är det ganska beskt – även om frosten mildrat det en aning. Men torkar du bären blir smaken snällare. Jag plockar in nästan alla klasar på trädet men lämnar lite åt fåglarna. Jag lämnar alltid lite kvar åt fåglarna.

Eftersom trädet än så länge är ganska litet blir det inga mängder med bär. Men lagom många för några påsar aroniarussin.

Jag sköljer bären noggrant för att få bort damm och frömjöl från andra växter.

Sedan spänner jag upp linorna som jag brukar torka äpplen på i köksfönstret och hänger istället på aroniaklasar. Plockar du hela klasen istället för att dra av bären så går det så här smidigt att hänga upp dem.

Efter några dagar har bären skrumpnat så pass att du kan lossa dem från klasen och lägga i en glasburk eller papperspåse. Sedan har du nyttiga aroniarussin att lägga i fruktsalladen, filen eller äta precis som de är!

Har du mycket aronia kan du stället göra aroniasaft och frysa in i petflaskor. Då är det nästan bäst att göra saften i en råsaftcentrifug eftersom näringsinnehållet minskar vid uppvärmning.
Lycka till med att ta rätt på superbären!
15 svar
Min mamma gör mycket saft på just aronia. De har en stor häck precis bredvid sin uteplats. (De bor i lägenhet). Själv är jag inte jätteförtjust men blandar man med fläderblomssaft så blir det jättegott. 🙂
Åh, det vill jag ha i trädgården! Bra tips. Bilden på bären i fönstret är helt underbar. Vilken dekoration.
Vad kul att du tar upp just detta bär. Vi var uppe i Gysinge i helgen och på marknaden där köpte vi hemmagjord aronia- och lingon saft, kalvost och aroniasylt. Kalvosten och aronia-sylten åt vi upp innan vi hade nått bilen (är vandrare så vi har det mesta med oss) det var så himla gott, saft har vi lite kvar av. Säljaren berättade att aronia-bären ska frysas in innan tillagning precis som rönnbären. Det bästa var att både saften och sylten inte var supersöta. Nackdelen då att de värmts upp så inte mycket nyttigheter men gottigheten var minst lika hälsosamt 🙂
Nej men gud vad kul, jag som har varit nyfiken på att gå ut och kika efter aroniabär i min omgivning ett bra tag nu. Nu ska jag göra slag i saken!
Först och främst grattis till nya hemsidan!
Och kul med trädet, aldrig hört talas om det.
Vilken fin bild med dig, trädet och garaget, så fint utsnitt och komposition.
Till sist: jag längtar till i morgon. Äntligen En underbar pod!!
Jag tänkte försöka mig på att blanda aronia med när jag pressar äppelmust. Vi hade en stor storm över österbotten förra veckan och äppelträdet tappade nästan alla sina frukter så ikväll är det akut att få undan äppelpressning. Hela familjen får delta för att göra processen smidigare. Alla musterier är uppbokade i flera veckor och innan dess har nog äpplen blivit för dåliga. Så i år mustar vi själva och fryser ner musten för bättre hållbarhet.
Underbara Clara, hvordan kan du så utrolig mye? Om alt fra fårullvask til aroniabærtørking, blomsterdyrking, interiør, matlaging, kreativ skriving, fotografering, tegning /ritning ……listen er lang! Fikk du lære mye av eldre familiemedlemmer da du vokste opp, eller har du tilegnet deg kunnskap selv etterhvert? Og din blogg er suverent Skandinavias mest helstøpte blogg. Fantastisk!
Aronia är fantastiskt! Mitt bästa bär. Har några små plantor som jag tog som sticklingar i fjol, dom ger inga bär än. Men har vänner med aroniahäck, där har jag i sommar plockat över 75 liter! En del har jag torkat, resten ligger i frysen. Det mesta hamnar i smoothie, men när kvällarna blir mörka ska det kokas sylt & marmelad också.
Jag brukar frysa bären och ta upp några åt gången och ha i smoothie (som jag förövrigt gör på bara bär och banan så det blir som yoghurt i konsistensen, sen äter i skål med lite nötter)
Som ornitolog värmer det i hjärtat att du tänker på fåglarna! <3
Vad bra förresten att få se dina samarbeten med andra driftiga kvinnor och vad kul att bloggen mognar i takt med dig. Du är väldigt duktig och en sann inspiration!
Åh vilket bra tips med Aroniarussin 😍
Tack för tips, Aroniarussin, kan ju bara bli bra!
Jag har en egen Aroniahäck och har gjort både saft och gelé. Nu nu ska jag få till russin, sparar färska bär åt fåglarna också, så får de göra som de vill 🙂
Min mormor hette också Ruth. Känns som ett riktigt mormorsnamn.
Ny forskning visar dock att antioxidanter mer troligt främjar än stävjar exempelvis cancer, så personligen håller jag mig så långt från antioxidanter som möjligt.
http://www.onkologiisverige.se/wp-content/uploads/2019/06/Antiox.pdf
Man behöver alltså inte torka dem i ugn?!