Jag tror att vi människor är ombytliga varelser. Det ligger i vårt DNA att vilja samla, boa och göra fint runtomkring oss. Men också att förändra. Det tänker jag inte skämmas för att jag gillar att göra. Däremot är det ju ohållbart ur ekologisk synvinkel om förändringen innebär att jag måste köpa nyproducerat. Sån tur då att jag istället kan handla cirkulärt!

Jag ser min secondhandkonsumtion mer som ett lån ur ett system mer än ett regelrätt köp. Särskilt eftersom jag alltid skänker tillbaka det jag tröttnat på så att det kan säljas igen. Att sälja privat har aldrig varit något jag orkat lägga tid på och dessutom tänker jag att mina grejer ju faktiskt gör gott om jag skänker det till Röda Korsets insamlingar. Ibland när folk himlar på ögonen åt mig och min lika loppisgalna systers shoppingbeteende brukar vi skoja om att det faktiskt är välgörenhet. Jo, högst egennyttig sådan – men ändå. Summorna jag lagt ut genom åren börjar bli ansenliga och dessutom har secon handkonsumtionen förhindrat att jag lagt mina pengar på massa nyproducerade, miljödumma grejer. En vinst i sig!

Mitt second handintresse började redan i ung ålder. Jag minns att vi brukade besöka en särskilt fin och välsorterad Röda Korset butik i Arvidsjaur med farmor. Hon letade blommiga blusar och färgglada clips medan jag och syrran letade sammetskavajer, skor och fina saker till våra flickrum. När min sociala farmor blev trött satte hon sig på en stol och pratade med de som jobbade där. Röda Korsets second handbutiker fyller nämligen också en social funktion som mötesplats för människor.

Gissa därför om jag blev glad och stolt när Röda Korset bad mig göra någonting tillsammans med dem – för att belysa nyttan med deras second handaffärer. Både pengarna som genereras till samhällets mest utsatta – men också den nyttan som butikerna skapar i sin närmiljö. Inte minst när människor volontärarbetar där. Röda Korsets butiker blir ofta en viktig social knutpunkt och dessutom erbjuder de en möjlighet för människor med skral ekonomi att faktiskt kunna handla.

För mig har loppisshopping genom åren gått från en rolig hobby till mer av en livsstil. Förut letade jag mest vintageklänningar och roligt porslin. Men nu när jag saknar något hemma – som en pepparkvarn eller osthyvel – då letar jag först begagnat. Det har liksom blivit en vana.

Nu är ju hela mitt hem som en enda reklampelare för gamla grejer. Men för att visa hur enkelt man kan göra fint med begagnat valde jag att duka upp till en mysig höstlunch – enbart med sånt jag funnit på Röda Korsets second hand.

Jag började med att välja en duk jag tyckte om. Fast jag valde ingen duk i traditionell mening. Här ligger en bomullspläd med fransar över bordet. Med något jag egentligen tror är en väggbonad ovanpå. Jag tycker att det är så fint att kombinera olika tyger ihop så här.

De blå soppskålarna på fat ställde jag på några gamla tallrikar jag hade sedan tidigare. Fint att arbeta i flera nivåer och lager. Och jag älskar den stilrena lilla brödkorgen som skymtar bredvid.

Den stora keramikskålen högg jag i hyllan utan att blinka. Precis den typ av hantverk jag är så sugen på just nu. Är det något man kan hitta billigt på Röda Korset så är det hantverk av olika slag. Keramik, broderi, stickat och snidat…

En annan sak jag ständigt letar efter är små träskärbrädor. Att servera ost, frukt och tilltugg på. Den här typ av skärbrädor (och olika vackra udda ostknivar) kan man ofta hitta för en spottstyver på Röda Korset. Så fint och inbjudande att duka så här lågt på bordet.

De grå ljusstakarna som skymtar där bak är svåra att tidsbestämma. Antingen är det någonting tämligen modernt – eller så någonting riktigt gammalt gediget. Vråltunga är de i alla fall och jag är svårt förtjust i dem!

Röda Korset med sina 250 lokala butiker är verkligen Hela Sveriges Secondhand. Du hittar dem i huvudstaden likväl som på de minsta orterna i landet (och där är utbudet oftast lika bra och dessutom billigare). Röda Korsets butiker drivs till stor del av volontärer – så att skänka dina gamla avlagda saker dit betyder att en så stor del som möjligt av intäkterna går till de som behöver det mest!

I oktober lanserade Röda Korset Second Hand online! Deras butiker över hela Sverige har nu tagit plats på Tradera, där de kan nå köpare även utanför sina närområden. Det här är ett sätt för Röda Korset att få ut ännu mer av sina fina varor. Det gör också att varorna i sin tur kan bidra till ännu mer hjälp eftersom butikernas intäkter går till utsatta människor i Sverige och världen.  Kika in där och botanisera vettja! Och gör det till en god vana att först leta begagnat och sedan bara köpa nytt ifall behovet kvarstår.