I år har vi höstlov i mormor och morfars gamla hus. Känns så fint att vara här med syrrans familj. Åka slalom, bob och skrana. Sparkföret har varit fantastiskt och Jakob har lagat den gamla skotern så att barnen får åka.

Jag firar gärna Halloween men för mig är det viktigt att ingenting tas bort från Allhelgona som jag tycker är en vacker och viktig högtid. Därför firar vi Halloween lite olika datum år från år. Men alltid på höstlovet. Igår hade vi Halloween och här kommer bildbeviset! (Sorry för grumlig bildkvalitet förresten – har så dåligt internet så jag har fått lägga upp den allra minsta versionen)

Kusinerna pysslade papperspumpor, fladdermöss och dekorationer till middagen.

Sitta i mössfrisyr och långkalsonger och skapa ihop. Det är semester det!

Bland annat skapades en mumie av plastfolie.

Och jag förberedde i smyg godispåsarna till kvällens spökvandring. Använde mormors vita makulatur och snurrade till spöken av strutarna.

Anna bakade en skräck-clownpizza. Syns inte så bra men den hade huggtänder av svart oliver. Och en fluga av paprika.

Råkostsallad i form av pumpa

Och blodiga prinskorvsfingrar. Man skär helt enkelt bort lite skinn där nageln ska vara och sedan några hack vid knogarna. Vid stekningen drar korvarna ihop sig och blir som riktiga, läbbiga fingrar!

Annas döttrar hade klätt ut och sminkat henne till en mumie.

Folke hade fått fria händer och med fiberduk och smink förvandlat mig till någon slags vålnad. Det bjuder jag på!

Vi eldade för fullt i alla eldstäder

Och lät barnen dekorera matbordet

Till efterrätt blev det spökbakelser. Chokladmuffins med grädde, vit marsipan och mörk choklad som ögon och mun. Och förutom att karva i den stora pumpan målade vi läskiga ansikten på satsumas och la ut på bordet.

Efter maten lekte vi kurragömma och jag gömde mig i hallen i en överrock och skrämde halvt ihjäl min syster och mina syskonbarn när jag dök fram ur mörkret efter att de misslyckats med att hitta mig.

Sedan ordnade vi en spökjakt. Jag och barnen gick ut i mörkret med en lykta för att leta rätt på godisgömman som vaktades av spöken.

Även utan Halloween kan ju mörkret kännas läskigt. Finns inte en gatlampa här!

Vi smög till utedasset där Anna hade gömt sig. När barnen vågat sig in dit tände hon en ficklampa mot sitt ansikte och gav upp världens häxskratt. Man kan ju blir livrädd för mindre! Två av fyra barn var mycket riktigt nära lipen. När vi hämtat oss lite smög vi vidare till vedboden och fortsatte leta godiset där. Läskigt i en gammal vedbod full av bråten, mörka vinklar och vrår…

Och plötsligt bakom en vedtrave dök Jakob fram i en urläskig mask och skrek BLÄÄÖÖÖÖÖÖH! Konstigt nog blev barnen inte ett dugg rädda den gången utan ropade glatt -Hej pappa!

Hmmm…

Det blev i alla fall en Halloween vi sent ska glömma. Och nu ska jag följa med barnen ut och inspektera deras snöborgar. De har byggt två stycken för att kunna ha snöbollskrig här imorgon. Längtar efter att mula Jakob med blötsnö, hehe!

Tips! Monstermun av äpplen och marshmallows