Så blev det paltfest för alla frusna slalomåkare i familjen. Palt. Är så. Fult. Och lika fult som det är gott! Förfärligt smakligt om du frågar mig. Man behöver egentligen bara fyra ingredienser för att göra palt. Och sex för att servera den på bästa sätt. De fyra ingredienserna jag använder i palten min mormor lärt mig att göra är fast potatis, rimmat fläsk, vetemjöl och salt. Sedan adderar jag smör och lingonsylt vid servering och så är jag i sjunde himlen.

Jag monterade köttkvarnen på mormors gamla hushållsassistent och malde den råa potatisen. När all potatis var mald tillsatte jag så pass mycket mjöl att det blev en smet liknande havregrynsgröt. Bara lite torrare. Och sedan vräkte jag på med salt. Potatis gömmer salt förbluffande väl – så här gäller det att salta ordentligt om det ska vara någon mening alls.

Sedan kokade jag upp en enorm balja vatten. Hackade fläsket och tog fram en skål vatten att blöta handen med mellan varje palt. Palten gör jag genom att lägga en klick paltsmet mitt i handen och forma den till en ganska platt, cirkelformad sak. Sedan lägger jag det rimmade fläsket mitt på och nyper ihop smeten till en boll med fyllning. Som jag sedan öägger i paltsleven och låter sjunka ner i kastrullens kokande vatten. Efter kanske en minut i paltsleven (en hålslev funkar också) pluppar jag ner palten så att den får flyta runt som den vill. Sedan fortsätter jag så tills all paltsmet är använd. Då låter jag palten koka i omkring en timme innan jag serverar den. Med smör och lingonsylt. Och iskall mjölk.

Och varje gång blir jag lika chockad över att något som ser så tråkigt ut kan vara så gudomligt gott.

Och om du tyckte att det här var krångligt att förstå sig på så har jag faktiskt gjort en hel liten film om det också. Så att du kan se alla moment med egna ögon!