Min mormor samlade alla sina recept prydligt i två pärmar. Den ena mer för bakning. Den andra mer för mat. Jag är så glad att de finns kvar för jag brukar sitta och bläddra i dem när jag är där. Se hennes prydligt avskrivna recept på Britts Rån (bra recept!), Vilmas goda äppelkaka eller Mariannes 3- veckorsallad. Britt var mormors syster och Vilma var hennes bästa vän. Och det sista receptet verkar min mamma Marianne ha skrivit och postat till henne.

Så fint att skicka handskrivna recept åt varandra. Och så inser jag att hon ofta fått låna papper och penna när hon till exempel smakat Britts goda rån under något festligt kalas. Och sedan plitat ner receptet på plats. Varje skrynklig papperslapp bär på en liten historia från ett särskilt tillfälle.

Visst är det smidigt med alla recept på internet men jag kan sakna att ha saker på papper. Inte främst i form av kokböcker utan urrivna recept som man lagt i en pärm. Tror jag ska påbörja en egen samling jag med.

Fast jag har förstås inte lika prydlig handstil som mormor. Och alla recept i pärmen ser inte heller jättegoda ut. Mycket är utklippt ur Allers under åttiotalet och innehåller bilder och recept på gulgrå korvsallad, stabbiga fyllda lunchkorvar eller ananaskottletter med senapsgrädde…hua! Ett riktigt tidsdokument.

Blev rörd när jag hittade det här urklippet. En jul när jag samarbetade med Norrmejerier lagade jag upp min mormors Ruts julköttbullar som är DET GODASTE SOM FINNS! Receptet hamnade på baksidan av mjölkpaketet och jag tror aldrig att jag sa något om det till mormor. Och hon nämnde heller aldrig att hon sett det. Men nog klippte hon ut det och satte det i sin pärm alltid. Så lite glad måste hon ha känt sig. Och kanske stolt över hyllningen.

Nu ska jag i alla fall baka Johans kalljästa bullar eftersom det var den sorts bullar mormor bjöd på varje frukost. Och till jul ska jag definitivt göra Britts goda rån! Återkommer med recept om det är så bra som mormor hävdar…