För dig som liksom mig älskar saffransbröd men drar dig lite inför tanken på att stå och baka och grädda i flera timmar – ja då kan den här supergoda saffranssockerkakan stilla suget. Med den härliga glasyren till blir den riktigt festlig!
Saffranssockerkaka med citronfrosting
Antal bitar
20 st
Förberedelse
20 minuter
Tillagning
40 minuter
INGREDIENSER
75g smör
1 kuvert saffran
5 ägg
3,5 dl strösocker
1 1/2 dl filmjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
- Citronfrosting
100 g färskost
25 g mjukt smör
1 dl florsocker
1 citron (zesten + 2-3 msk citronsaft
Lingon
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smör och bröa en sockerkaksform
- Smält smöret i en kastrull tillsamman med saffran och låt svalna
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt
- Blanda mjöl och bakpulver i en bytta och rör försiktigt ner i äggsmeten tillsammans med saffranssmöret och filen.
- Häll upp i sockerkaksformen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills den inte längre är kladdig i mitten (känn efter med en sticka)
- Under tiden kakan gräddas – vispa färskost, smör, florsocker och citron till en frosting som inte får vara för trögflytande. Tillsätt mer citron om den känns hård.
- Låt sockerkakan kallna i formen och lossa sedan försiktigt. Ringla eller bred över frostingen på kakan precis innan servering. Strössla gärna över lite syrliga frysta lingon också. Kakan går utmärkt att förvara i frysen utan frosting om den förpackas noga med plastfolie och påse runt.
12 svar
Det slutar alltid med att jag blir så sötsugen när du delar recept. Allt ser ju så extremt gott ut! Tack för att du delar 🙂
Kakan ser verkligen fantastiskt god ut!
Ååh vad gott, fick värsta cravingen nu!
så fint ni gjort om det med recepten med tillagnignstid och möjlighet att kryssa för! tycker det är så fint hur användarvänlighet är i fokus, men inte användaranpassning så att integriteten i innehållet försvinner. (kanske inte så svårt att hålla integriteten i recept, men menar mer i stort – att vara användvarvänlig men inte populistisk publikfriande.)
Haha va?
Håller med! När recepten hamnar mer som i en löpande text bläddrar jag oftast förbi och tänker “äh jag kan/hinner/orkar ändå inte baka” men det här receptet fångade mig direkt! Alltså inte innehållet utan hur smart det presenterades.
men wow jag dör så gott det där ser ut. ska baka så att jag överlever!! 🙂
Har bakat den nu på morgonen, det doftar jul och mys med extra allt! Så väldans bra recept! Två barnbarn sover över, de började spontant sjunga luciasånger när doften började sprida sig, är väl saffranet som drar igång dem 😁
Såg både gott & lagomt oavancerat ut. Ska bli spännande att prova (och smaka!). 😊
Men som den bakananalfabet jag är undrar jag – när ska filmjölken i? Under punkt 5?
Shit missade filmjölken….hoppas det går bra ändå. 😛
Känner ett sug efter den här kakan men jag (som också är ovan bagare) blir osäker på var jag ska ha med filen..? Gissar på fem men ett förtydligande hade gjort mig lite mer trygg. Kanske vill du utmana oss ovana att våga testa ändå? 😉
Looks delicious! Can’t wait to try this. I love all things saffron!