För dig som liksom mig älskar saffransbröd men drar dig lite inför tanken på att stå och baka och grädda i flera timmar – ja då kan den här supergoda saffranssockerkakan stilla suget. Med den härliga glasyren till blir den riktigt festlig!

Saffranssockerkaka med citronfrosting

Antal bitar

20 st

Förberedelse

20 minuter

Tillagning

40 minuter

INGREDIENSER

  • 75g smör

  • 1 kuvert saffran

  • 5 ägg

  • 3,5 dl strösocker

  • 1 1/2 dl filmjölk

  • 5 dl vetemjöl

  • 3 tsk bakpulver

  • Citronfrosting
  • 100 g färskost

  • 25 g mjukt smör

  • 1 dl florsocker

  • 1 citron (zesten + 2-3 msk citronsaft

  • Lingon

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smör och bröa en sockerkaksform
  • Smält smöret i en kastrull tillsamman med saffran och låt svalna
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt
  • Blanda mjöl och bakpulver i en bytta och rör försiktigt ner i äggsmeten tillsammans med saffranssmöret och filen.
  • Häll upp i sockerkaksformen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills den inte längre är kladdig i mitten (känn efter med en sticka)
  • Under tiden kakan gräddas – vispa färskost, smör, florsocker och citron till en frosting som inte får vara för trögflytande. Tillsätt mer citron om den känns hård.
  • Låt sockerkakan kallna i formen och lossa sedan försiktigt. Ringla eller bred över frostingen på kakan precis innan servering. Strössla gärna över lite syrliga frysta lingon också. Kakan går utmärkt att förvara i frysen utan frosting om den förpackas noga med plastfolie och påse runt.