För att skapa ett trivsamt hem är det ofta i de små detaljerna det sitter. Till mitt eget hem – för att förstärka den där gammaldags känslan – letar jag efter sånt jag minns från farmors hem. Eller sånt som skymtar i bakgrunden på någon Astrid Lindgrenfilm. Som handbroderade tygfickor, bonader och tidningshållare på vägg. Sånt där man kan köpa för strunt och inget på loppis och som brukar gå under benämningen bortslösad kvinnokraft.

Hos mig kan man hitta åtskilligt av sånt.

Älskar till exempel den här tygförvaringen som ska sitta i ett skåp eller direkt på en vägg. Jag föreställer mig att flickor gjorde dessa i slöjden förr och gav till mamma i julklapp. Eller så följde kanske mönstret med Hemmets Veckotidning? De är ju så himla vanliga. Tänk en tid när mängden påsar man använde rymdes i en sådan där liten ficka? Och kork var något så vanligt att man behövde ett eget fack för det.

På mitt instagramkonto Underbaraboning finns fler fina exempel. Några av dem har jag samlat här.

@stommensgard

Trötta kattungar på kökssoffan och en dammvippa på väggen som förmodligen lever farligt. Ihop med en fin liten broderad väggförvaring. Så otroligt hemtrevligt!

@nina.elisabet 

I Ninas sommarstuga finns förutom den finaste gamla tapet jag kan tänka mig (TAPETPRODUCENTER – BÖRJA GENAST PRODUCERA SÅNT HÄR IGEN!) även en underbar liten ficka för tidningar av alla slag.

@nina.elisabet 

Och Nina den lyckosten har faktiskt två. En i sin Västerbottensgård också. Se så fint den pryder sin plats!

@fagelanna

Hemma i Annas gröna kök finns både tidningsficka och handbroderad väggförvaring. Plus fotogenlampor en masse. Vilken lycka!

@villaenhorna

Den här snirkliga, vackra bonaden ser ut att ha riktigt många år på nacken. Pryder verkligen sin plats i lekstugans kök. Och vilken lekstuga sedan!

 @tusenblommor

Supersnabbt knep för gammaldags känsla. Det är att hänga en bonad bredvid sängen så här. Urgulligt om du frågar mig. Och spana in lampskärmarna förresten. Man DÖR ju! Villhöver detta. Nu.

@lisemettesol

I Lisettes stuga hänger ett spjällband som väggdekoration. Så fint sätt att använda en mackapär som i dagens hem kanske annars inte kommer till användning. Spjällband ska egentligen sitta på kakelugnar och dölja de kedjor eller snören som används för att reglera spjället. I hus med högt i tak går det helt enkelt inte att nå spjället utan dessa kedjor. Spjällband är ofta rikt dekorerade och väldigt fina att hänga på väggen precis så här! I brist på kakelugnar, alltså.