Till jul tycker jag att det är extra mysigt med inspiration från förr i tiden. Trender inom juldekorerande är helt ointressant för mig – hela poängen med traditioner ju att ta fram samma sak år från år!

Kommer jag över gamla bilder från jular kan jag bli sittande länge. Betrakta julgransprydnader, tavelupphängning, växtval och dukar. Men visste du att det finns något som heter Digitalt Museeum? Via deras enorma arkiv får du tillgång till totalt 69 stycken olika museers samlingar och du kan söka runt i arkivet och hitta så mycket fantastiskt fint. Det är ett hett tips om du renoverar ett äldre hus och behöver bildexempel från samma tid – eller helt enkelt bara vill få lite julinspiration. Här kommer ett fång gamla julbilder som gör mig pirrig i magen.

Den här bilden är tagen i en borgerlig miljö vid slutet av 1800-talet. Här fastnar ögonen länge. På det blommiga linoleumgolvet med tygmattor ovanpå. De små spetsdukarna som hänger över karm på stol och soffa. Tavelväggen med porträtt på svaj och kuriosahyllan till vänster – fullproppad med krimskrams. Önskar att jag kunde kliva rakt in i bilden och titta närmare på allt!

Spana in Selma Lagerlöf-frisyrerna denna guldbröllopsdag, annandag jul i Jädersfors. Jag drömmer om en gardin som den här – och lika grylliga tapeter. Ser ni att julgranen står på något som ser ut som en tygklädd låda. Fin lösning för att få en högre gran!

Familjen Andersson i Västerås – en julafton omkring 1910 i ett betydligt enklare och anspråkslösare hem. Så fint med pojkar i sjömanskostym och flickor med page och rosett i luggen. Min blick dras till granen pyntad med flaggor och handgjorda pappershjärtan. Och det lagomt tunna och tarmiga glitter som hänger rakt ner från gren. Så här vill jag dekorera min julgran!

Den här lilla flickan i tomtedräkt och läskig mask står framför en fin julgran med flaggor på pinne i topp! Bilden är från omkring 1920 och golvet täckt av trasmattor påminner mig om farmors hus där man knappt ser golven för alla mattor som ligger tätt, tätt. Superbra eftersom det skyddar mot både golvdrag och stickor i fötterna. Och är fint såklart!

I den här sjuksköterskans kammare från 1920-talet finns det så mycket fint att vila ögonen på. Det anspråkslösa vitmålade möblemanget. Den lilla duken med broderi. Ljuskkronan med julgransljus som pekar åt alla håll och klockan som hänger i mitten av den. Förutom den stora julgranen syns en liten adventsgran och vad som ser ut som enris i ett krus. Otroligt vackert i sin enkelhet. Det som inte syns på bild är förstås hur kallt och dragit det ofta var i gamla hus där kanske en ensam vedspis eller kakelugn skulle hålla värmen. Tur att man kan plocka godbitarna från förr och inte behöver gilla allt!

På tjugondag Knut klädde man ut sig och gick runt i byarna och knackade dörr. Den som öppnade skulle försöka gissa vem det var som hade klätt ut sig bakom masken. Jag kan meddela att jag förmodligen fått en hjärtattack om dessa knutar knackat på min dörr en sen vinterkväll. Alla tradiga Halloweenmonster kan ju bara gå hem och kamma sig i konkurrens med det här.

Julaftonen 1919 sitter Klara och tittar i fotoalbum. I hennes gran hänger enkla små handgjorda dekorationer av metall och silkespapper. Och tänk att nästan precis en sådan här fotogenlampa har jag här i min ägo. Fast den står på kontoret just nu.

Clara och Karin Knape firar jul 1920 och jag blir glad av den frejdiga julbonaden på väggen. Ser ut att vara blockstämplad och alldeles garanterat hemmagjord. Och krukan på bordet är fylld med vad som ser ut som iskonvaljer och någon slags lökväxt. Iskonvaljer är samma sak som liljekonvaljer fast man lurat dem att blomma lagom till jul istället för våren. Otroligt vackert! Får inspirationsoverload.

När man hittar gammaldags julpynt…

Här pyntar jag som förr i tiden

8 ikoniska julpynt att leta på loppis