Från den lilla orten Älvsbyn i Norrbotten kommer företaget Polarbröd. Fabriken har varit ett viktigt nav i samhället och erbjudit många arbetstillfällen. I augusti startade en brand i fabriken, som tyvärr inte gick att rädda. En stor tragedi för Polarbröd såklart, men också alla människor som är beroende av dem för sin försörjning, och för alla som älskar Polarbröd.
Som tur är har Polarbröd beslutat att fabriken ska byggas upp igen. Och under tiden det sker har Polarbröd tagit hjälp av andra bagerier för att kunna fortsätta leverera sina bröd. Dessa säljs nu under namnet Polarpolare i hyllan. Kanske har du sett dem? De liknar kanske inte helt det Polarbröd du är van vid, men är väldigt bra ändå!

Och nu ska du få receptet på en väldigt smarrig och snabbgjord smörgåstårta som är perfekt till 1a advent. Bakad på just Polarpolare Jubileumskaka.

Advent-smörgåstårta med skinka, äpple och lax.
8
40 minuter
IngredienseR
- Oströra
400 gr färskost
400gr creme fraiche
1 tsk salt
- Fyllning 1
200 g skinka
1 rött äpple
1-2 tsk stark senap
- Fyllning 2
200 gr Gravad lax
1/2 finhackad rödlök
Några knippen hackad dill
3 hårdkokta, hackade ägg
1 tsk stark senap
- Topping
100 gr gravad lax
200 gr skinka
3 hårdkokta ägg
Samt vindruvor, dill, physalis efter tycke och smak

Gör så här
- Börja med att tillverka oströran genom att vispa ihop färskost och creme fraiche. Smaka av med salt och dela upp oströran i tre olika skålar
- Finhacka skinka och äpple och blanda ner i den första skålen. Smaka av med lite senap och eventuellt också salt.
- Hacka laxen i mindre bitar och blanda ner i den andra skålen. Tillsätt hackat ägg, rödlök, dill och senap. Smaka av och salta vid behov
- Lägg ut två halvmånar Jubileumskaka på ett tårtfat. Bred över skinkfyllningen
- Lägg på två Jubileumskakor till – gärna med skarvarna riktade åt ett annat håll än lagret under. Bred över laxfyllningen.
- Avsluta med ett lager Jubileumskaka och toppa med den sista oströran. Bred ut och dekorera sedan med lax, ägg, skinkrullar, vindruvor, physalis och dill.
- Låg gärna stå svalt några timmar innan servering.

Ät och njut under en förhoppningsvis underbar 1a advent!
Och psst…på Polarbröds hemsida finns många fler smarriga recept som passar nu i decemberl!
14 svar
Vad sugen jag blev på smörgåstårta nu! Får absolut bli att baka en sådan i helgen. Tack för roligt och gott tips!
Så det är därför det numera finns bröd som heter Polarpolare! Tack för information och inspiration (vi har redan hunnit dra i oss en halv gravad lax här hemma).
Smörgåstårta gjorda med Jubileumskaka är så himla gott! Testade det efter att just du skrivit om det tidigare på bloggen.
Har ätit Polarbröd sen jag va liten och fortsätter än idag. Favoriten just nu är den mjuka Abisko, mums! Tack för att du samarbetar med Polarbröd, ett bra val av dig.
Vill bara säga att det här stället är som www:s motsvarighet till att kliva in i en ombonad stuga på en marknad där det serveras hembakt fika och brinner tända ljus i fönstren. En sån mysig plats på jorden du har lyckats skapa och dit man ser framemot att återvända.
Håller med! Jag har till och med Claras blogg öppen i en flik då jag sitter och jobbar. Så att jag då och då kan titta på den mysiga “head:ern” och mysa av fönstret med julstjärnan.
Måste testa det här, låter såå gott! Är det så att man på varje lager först smetar på ostfyllningen innan skink o sen lax fyllningen? (Tänker eftersom det ska delas i tre skålar men bara verkar vara på toppenlagret i receptet)
Tack så jättemycket för all fin inspo!
Förlåt!! Borde läsa tydligare, eller inte läsa recept när man själv står och lagar kvällsmat kanske. Ser ju att du skrivit första och andra skålen, o såklart syftar du på de med ostfyllningen i!! Så min förra fråga var ju väldigt tokig.
Förlåt! /virrig tvåbarnsmorsa!!
Vilket fint namn. Polare till Polarbrödet , och som hjälper sina drabbade vänner.
Ja, i nöden prövas vännen.
Har du tips på alternativa fyllningar? (Allergi här hemma mot ägg och fisk)
Jag tycker att det blir jättegott med t.ex. pastejröra som ett lager. Mosa god leverpastej eller paté med ovispad vispgrädde till krämig konsistens. Blanda i lite konjak och hackade cornichoner. Vitlök om man gillar det. Väldigt gott också att lägga till en drös hackade smörstekta champinjoner i röran.
Eller gör en röra på fint hackad varmrökt renstek eller hamburgerkött som blandas med majonnäs och kanske någon msk creme fraiche så att det binder. Rör ned riven pepparrot och hackad kryddkrasse.
Hej
Förlåt för att jag är trög. Men det där med skarvarna på brödet? Fattar inte vad du menar? Och jag måste liksom fatta eftersom jag har så dåligt självförtroende på att laga mat, så måste följa receptet punkt till pricka med skarvar och allt😂
Haha! Tårtan består ju av en himla massa halvmånar. Lägg inte alla halvmånar på varandra så att skarvarna mellan varje halvmåne går på samma ställe genom alla tre lager. Det kan göra tårtan lite instabil. Hoppas du fattar bättre av denna förklaring 😅🙈❣️
Jag råkade se det där “polarpolare på tillfälligt besök” på ica igår. Och jag bara älskade påhittet, fyndigheten i det. Det finns så sjukt duktiga och kreativa människor som man inte känner eller känner till!
Mm, det låter underbart gott. Tack för receptet!