Har ni hört talas om appen PantaPå? Det hade i alla fall inte jag gjort. Inte förrän min partner NIVEA upplyste mig om att jag kan panta alla deras förpackningar med den appen. Panta förpackningar? Japp! Idag återvinns nämligen bara 42% av alla plastförpackningar och det är ju alldeles för lite. Så för att fler ska lämna in dem på returen istället för att slänga direkt i soporna finns appen PantaPå. Som NIVEA alltså är ansluten till eftersom de vill uppmuntra och förenkla för alla sina kunder till att återvinna sitt avfall. Det är en del av deras långsiktiga hållbarhetsarbete. (Här kan du läsa mer om det!) De allra flesta produkter med streckkod som säljs i svenska butiker går faktisk att panta och när du sopsorterar dessa förpackningar så samlar du bonuspoäng. Som i slutändan kan bli rabattcheckar på nya varor. Perfekt när det gäller förbrukningsvaror som ansiktskräm och rengöring och sånt!

Jag som är teknikskeptiker och avskyr att lära mig nya appar tyckte idén lät bra men blev rädd att det skulle vara svårt och krångligt. Bah! Det var ju hur lätt som helst.

Gick bara till återvinningen i byn och öppnade appen och scannade streckkoden på de NIVEA-produkterna jag skulle slänga i plastcontainern.

Eftersom jag använt mina NIVEA Naturally-Good produkter flitigt hela året hade jag en hel del tomma förpackningar…

Och när jag sorterat klart fick jag veta att mängden plast jag återlämnat motsvarade en 40W-lampa som står på en hel timme och lyser. Och ju mer man tar sig tid att panta desto större blir såklart besparingen.

Ladda hem appen redan idag vettja. Och sätt igång att panta!