
När det gäller kost och hälsa har jag jättesvårt för hokuspokus och flum. Märkliga kosttillskott, att dricka citronvatten varje morgon för att bli basisk eller följa konstiga dieter som helt saknar evidens. Alltså missförstå mig inte – jag har inget emot att andra håller på och Goopar sig. Folk får göra precis som de vill. Men jag är inte intresserad av hälsa på det viset. Jag gillar det fotriktiga, beprövade, rejäla. Så om du liksom jag känner lusten att tänka på hälsa så här i början av året kommer här ett knippe tips på sånt jag gillar att konsumera när jag behöver lite hälsoinspiration. Med noll procent flum.
Kropp & Själ i P1. Ett väldigt rejält program om kropp och hälsa. Inget löst tyckande utan balanserat, sansat och baserat i evidens. Många aspekter lyfts och i regel medverkar flera olika experter som visar på olika perspektiv. Här avhandlas allt ifrån om trivselkilon borde bejakas, till resiliens, den plågsamma vargtimmen och överviktens genetik. Alla 500 avsnitt finns i valfri poddapp!
Träningslära.se är sajten som skriver om träning och kost utifrån aktuell evidens – och dessutom granskar hittepådieter, hälsoböcker och influencers som skriver om ämnet. Här ges inga enkla sanningar bara för att generera klick. Istället problematiseras det och vänds och vrids på från alla möjliga håll.
Boken Skitmat – Vad det är det, varför det gör dig fet och varför du fortsätter äta det är skriven av fysioterapeuten Jacob Gudiol (som också driver sajten Träningslära). Och den har gett mig mycket kunskap och inspiration på ämnet kost och vad forskningen egentligen säger att vi ska undvika att äta för att må bra.
Sund_byamy är instagramkontot som drivs av läkaren och dietisten Amy von Sydow. Som med sina enkla lifehacks, smarta receptips och balanserade kostråd förgyller mitt instagramflöde och får mig att vilja fatta lite bättre hälsobeslut.
Hjärnstark av Anders Hansen är förstås inte en nyhet för någon. Men jag måste ändå slå ett slag för den eftersom ingenting gett mig mer träningsinspiration än boken Hjärnstark. Just för att den så tydligt förklarar hur träningen läker ihop en utbränd hjärna och gör den starkare och mindre benägen att tex känna nedstämdhet och ångest.
53 svar
Tips!
https://www.traningsrevolution.se/
Håller med! För den som är intresserad av styrketräning kan jag också rekommendera Styrkelabbets app/podd/sajt styrkelabbet.se. Evidensbaserat, noll flum.
Kolla upp Karoline Pettersson @karolinepettersson på Instagram. Sjukt vettig person!
Anders Wallenstens nya bok ”Hälsogåtan”. INGA nyheter i den, inga quick fixar – och det är så bra! Utan en (lite tråkig) sammanställning på vetenskaplig grund om vad som får oss att må bra. Om kost, motion, men även om relationer, sömn osv
Jag hoppas att den får genomslagskraft och kanske enar oss som befolkning lite mer. För just nu är det så himla förvirrat och polariserat och även om vissa grejer är väldigt individuella vad gäller tex kost så vore det skönt med en mer gemensam grund istället för debatter och diskussioner om allt hälsorelaterat precis hela tiden.
Jag tycker att Koststudion och Mackanskost på Instagram är bra.
Jag vill slå ett slag för träna med Sofia på SVT. Jättebra träning och hon visar både hur man gör träningen lite enklare och lite svårare.
På Instagram är Sandra Friberg en stor favorit.
Själv tycker jag att det är viktigt att hålla sig hälsosam och frisk genom att äta rätt och träna.
I min mening så finns det alldeles för mycket på sociala medier som bejakar att vara överviktig och/eller underviktigt och det tycker jag själv är sjukt provocerande.
Men som sagt, det är min högst personliga åsikt.
Att hålla sig hälsosam kan man göra enkelt utan några som helst kostosttillskott eller andra tillsatser om man inte lider av en brist som är bevisad av prover.
Vad är provocerande med andra människors livsval menar du? Jag har en ätstörning som gör det väldigt svårt att leva hälsosamt. Enkelt för dig är svårt för andra.
Jag är nyfiken på vad i menar med att ”bejaka” över/undervikt? Min bild är att alla existerar på olika sätt på social media, men att de tjocka kropparna blir anklagade för att bejaka något ohälsosamt genom att helt enkelt bara existera… En tjock kropp som tex dansar är ju trots allt bara just det – en tjock kropp som dansar – och ska inte behöva ursäkta sig för att den är tjock. Inte heller behöver den tjocka göras medveten om övervikten hela tiden – hen vet att hen är tjock men det har ingen annan något att göra med.
Dessutom är det inte enkelt för alla att balansera kost och träning för välbefinnande. Ätstörda är de flesta enligt min mening och att kalla det enkelt att vara hälsosam håkler jag inte med om – men jag önskar verkligen att det var enkelt. För då hade vi kanske sluppit kommentarer om kroppar och vem som borde äta vad…
Exakt. Om det var lätt att vara hälsosam skulle ju alla vara det.
Håller verkligen med dig! Är också sjukt trött på att vara tjock = ohälsosam. Jag har extrakilon men jättebra blodtryck och kolesterol, så varför i hela friden blir folk så provocerade av det!? Jag tränar för att slippa ha ont i ryggen pga en ryggsjukdom, INTE för att jag vill gå ner i vikt!
Jag har en vän som tränar så sjukt mycket mer än mig men är överviktig, och jag har vänner som inte tränar alls men som är smala – vem är mest hälsosam då?
SÅ tröttsamt att tro att man alltid kan se på utsidan av någon att den är ohälsosam!!
Så alla som inte är normsmala provocerar dig? Bara håll trut. Någon som är tjock kan va mer hälsosam än en smal, det beror på livsstil inte vikt. Det är bevisat! Jag blir jävligt provocerad av de som tror att alla kan se likadana ut.
Nej men det påstod hon ju inte, där missförstod du. En kropp ska inte bära på extrakostnader det är inte hälsosamt för någon, oavsett kroppstyp, ålder och genetik. Byta fett till muskler samt ha koll på kolesterolvärde är ju viktigt för att leva ett långt och hälsosamt (friskt) liv. Att prata om utseende är så typiskt vissa kvinnor och säkert män också som ser till det yttre. Att vara fet är inget att förminska eller ursäkta- det är dags att våga prata om att “några extrakilon” inte är ok, de ska bort!
Gud så präktig och dum kommentar. Tänk efter ett varv snälla.
Min mamma har alltid pekat ut tjocka människor och påpekat att de borde skärpa sig. Det har gett mej en rätt störd bild av fetma, även om jag själv vill se människan istället för kroppsformen så är det inte helt lätt att bryta vanor ens föräldrar gett en.
Läs/lyssna gärna på Erik Hemmingsons bok Slutbantat. Den gjorde att jag fick en annan förståelse för hur komplicerat allting med vikt är och har hjälpt mej att se annorlunda på människor.
Tack! Vilka bra tips, precis vad jag behövde läsa så här i början av året.
Ibland görs hälsa till något onödigt krångligt, dyrt och lyxigt. När det som fungerar bäst och har mest stöd i forskning ofta är det enklaste. Och roligaste:
Få upp flåset och rör på kroppen, gärna med en aktivitet som du tycker är rolig eftersom du då kommer att göra det regelbundet. Kanske prova en dansklass eller fuldansa hemma till hög musik. Gå upp på en höjd med en vän. Cykla.
Ät god och varierad mat. Gärna tillsammans med andra vid ett dukat bord med tända ljus.
Sov ordentligt, lär dig nya saker, lär känna nya människor och skratta mycket.
Skippa krångliga dieter, torftig mat, tråkig träning och dyra tillbehör.
Men precis så, Sandra! 🙂
Själv så älskar jag Nutrition Facts. En läkare som har både hemsida, och gör youtube videor med massa fakta om näring, om livsstil och om sjukdomar. Och om hur allt hör samman. Han har även skrivit böcker.. “How Not to Die” och “How Not to Die Cookbook”. Och nu har har kommit ut med en till bok som heter “How Not to Diet” 🙂
Alla videor visar alla studier och fakta som finns i hans påståenden. https://www.youtube.com/c/NutritionfactsOrgMD/videos
Dumheter, vilken helt idiotiskt titel (ursäkta) men alla ska vi faktiskt dö.
Det fattar väl alla. Men dom flesta kan faktiskt själva se till att man inte dör i förtid av diverse sjukdomar etc, och har så bra liv, hälsomässigt, fram till den dagen kommer!
Har du provat Olga rönnberg, min idol!😄
Tyvärr måste jag säga att hennes sätt att äta, där allt liksom är uppdelat i olika högar av ingredienser på tallriken istället för att vara en “maträtt” känns ätstört, det triggar i alla fall min ätstörning. Dessutom tycker jag att hon kör omstarter ganska ofta, okej hon går ner i vikt av sin diet, men är den så hållbar om hon måste börja om hela tiden?
Jag håller med dig om att det inte låter hållbart att behöva starta om hela tiden. Men det kanske är ett säljknep.
Däremot vill jag invända mot att uppdelade ingredienser på tallriken skulle vara ätstört. Det kan nog vara det för vissa, men för andra är det bara en preferens för hur man föredrar sin mat. Personligen kan jag uppskatta att äta så i perioder bara för att jag gillar det.
Håller med om att det är dieter hit och dit. Antaglingen eftersom det är ett nytt år. Sedan slutar de flesta efter ett par veckor. Om man nu vill börja träna eller gå på någon diet kan man ju göra det vilken dag som helst, inte 1 januari.
Men tack för så bra tips! Det är så härligt att se inlägg som inte är så inriktade på prestationen i sig. Utan det vi har inom oss. Ta hand om dig!
Så enkelt kan kanske man tycka, men så himla snårigt, det här med hälsa. För det som passar en passar inte alla. Man måste lära känna sig själv! Visst kör du periodisk fasta utan frukost? Tror att jag har läst det – hoppas att jag inte far med osanning här – och det är ju en typisk grej som många skulle fnysa åt. Kalla för diet och modernt påhitt. Men funkar det så funkar det!
Kolla in instaprofilen “Dietistsnack”. Så bra! Jag har lärt mig jättemycket om hur man kan jämföra livsmedel och hur man inte ska tänka om mat (skuld, belöning mm, utan att mat är näring och gott).
Håller med, den är sund och utan pekpinnar eller värderingar! Hälsa är ju så mycket, för vissa att få i sig mer näring och energi, andra mindre. Träning lika så, bra men så länge det är sunt, och det i sin tur är högst individuellt…
Jag gillar Hjärnstark! Annars har jag svårt för Jacob Gudiol som skriver träningslära. Det är alldeles för långa inlägg och så har jag svårt för hans tendens att “knäppa folk på näsan”. Något som jag tycker är viktigt också att komma ihåg är att allt inte passar alla. Det som funkar för mig kanske inte funkar för någon annan. Det finns inte bara ett sätt som är bra. Stör mig rejält på tänket att “alla kan äta allt bara inte jämt” för det stämmer inte.
Vill även rekommendera podden Frisk utan flum som handlar om hälsa/kost/träning. Den passar nästan perfekt in på din beskrivning (och rubrik!).
Ja! Den är så bra!
Forskare som pratar om komplicerade processer så att man förstår.
När jag såg Claras rubrik trodde jag så klart att hon skulle tipsa om den. Men då får tipset komma här istället.
Jag tycker Anders Nordström är riktigt bra! Inget flum bara rakt och enkelt.
https://fottrappan.se/om-fottrappan/
Något alla bör göra för sina fötter. Stärka dem. Det är fotriktigt!
Walkfeeling=Enkelt och naturligt
https://walkfeeling.se/rorelsetraning/
Postural träning=Grunden för all kroppens rörelse. Kroppshållning i dess innersta kärna. Inget flum. Det är grundligt, rakt och enkelt.
https://www.optimum-metoden.se/
Boken: Pain Free living av Pete Eugosce https://www.goodreads.com/book/show/10981448-pain-free-living
Heja, precis så!
Är som ganska svårt sjuk så förtvivlat trött på diverse hälsofreaks som har för sig att ”Om du bara äter…Så kommer du att bli så mkt bättre. Jag har till och med hört att flera blivit helt friska om de äter…”
Som svårt sjuk är detta ett slag i ansiktet. Precis som om man själv redan inte provat allt. En gång gick jag och tänkte nu provar jag antiinflammatoriskt kost, i slutändan fick jag inte äta något annat än råa grönsaker. Nu kommer säkert någon här skriva att jag även går äta alger, groddar och massor av…Detta är i det närmaste man kan komma en sekt . Och det fula är att man måste köpa dyra tabletter och tillskott. Dessutom flyttas ansvaret helt över till den sjuke. ”Om du bara”Sjukdomen blir liksom mitt fel, detta trots att jag alltid rört lagom på mig, ätit bra, aldrig rökt osv. Det finns minsann en förklaring ”Du måste misskött dig så du har någon brist”
Så fult och även om jag säger till dessa personer att jag fått kostråd av min läkare så ”står de över och vet bättre” Det märkliga med dessa personer är att det faktiskt har en enda sak gemensamt nämligen det att de själva aldrig varit i närheten av svår sjukdom.
Clara , jag blir så arg ända nedifrån tårna och jag håller med dig. Sunt och sunt förnuft – bondförnuft vad gäller hälsan för att man ska må så bra det går- inga extrem grejer.
Den enda extrema kosten lär ju vara den vi äter idag. Processad, sötad, besprutad osv mat och “godsaker” såsom snacks (100 sorter av chips), godis, bakverk osv i ohemula mängder.
Äter du det Lillemor ? Det är inte alls det jag menar med sund bra mat utan halva tallriken grönsaker, en fjärdedel protein ex bönor eller fisk och någon form av kolhydrat en fjärdedel. Sötsaker äter jag sällan och eftersom jag är glutenintolerant aldrig heller bakverk och liknande. Det finns säkert extremt osunda personer som äter så som du beskriver men jag har aldrig hört någon nämna det som den mat vi äter och det är heller aldrig den rekommendation jag fått av mina läkare att äta skräp. Vad jag menar med extrem kost är precis det jag skrev om i mitt svar till Clara. Jag tycker att extremvarianter är uppbyggda på det vis att vi skall köpa massa dyra tillskott och äta konstiga saker, såsom Clara skrev. Mvh
Nej, jag gör givetvis inte det! Men det är ju det som är standardmat numer. Det största experimentet på mänskligheten är den kost vi äter och ätit endast i några årtionden.
Håller med dig Lillemor!!! Märker också av att det är en tråkig trend med att slå varandra i huvudet med ”evidens”. Det handlar också mycket om pengar och politiskt makt vad som blir beforskat och hur. Livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin t ex har stora ekonomiska intressen som styr forskningen och i förlängningen också vad som serveras till barn och gamla samt vården. Sveriges coronastrategi är också ett exempel på vilken bredd av forskning det finns, som ibland är motstridig. Har resten av världen med WHO i spetsen fel och Sverige med FHM i spetsen rätt?
Det är också viktigt att all sk evidens har börjat som teorier och idéer som forskningen, allteftersom man följt processen, kunnat säga att det stämmer så här långt. Det är inga sanningar som är huggna i sten, utan en del ”sanningar” byts ut allteftersom. Omkonstrueras eller dekonstrueras gör all kunskap eftersom all kunskap är mänskliga och sociala konstruktioner. Så det du, lite sarkastiskt, kallar flum är kanske morgondagens och framtidens evidens. Mycket litet är beforskat på ett vetenskapligt sätt och allt kanske aldrig blir det. Då är det viktigt med beprövad erfarenhet och att förhålla sig nyfiket kritisk, beredd att ompröva ”sanningar”.
Håller helt med dig Ninni, tack för att du formulerade det så tydligt och bra.
Jag vill slå ett råd för Jenny Koos, vad gäller kvinnohälsa. Eller Vulverine som hon heter på Instagram. Vad som är så intressant med henne är att hon utgår från forskning och vetenskap, men kallas ändå flummig av sina kritiker. Har lärt mig så mycket om kvinnohälsa från henne och jag tycker det är konstigt att hon är så ensam om att på ett så påläst och pedagogiskt sätt hjälpa kvinnor som får problem med sin menscykel.
Men är inte hon lite foliehatt?
Har du läst någon av hennes genomgångar eller lyssnat på hennes föreläsningar? Jag ser inte riktigt foliehatten utan en enormt kunnig person som kan kvinnors hormonhälsa utan och innan och är extremt tydlig med sina källor. Att hon kritiserar brister i vården för kvinnor och även ibland hänvisar till äldre beprövade metoder tycker inte jag gör henne mindre trovärdig.
I dag är.man tydligen folihatt bara man inte gör eller tycker som alla andra.. Om nu sjukvården går på forskning so. Är från stenåldern, eftersom det tar enormt lång tid innan ny forskning implementeras, är då allt som inte går i samma spår fel..?
Att jorden var rund var ju också en konspirationsteori en gång i tiden.
Hej! Du kan gå in på tex matildawahl på instagram och läsa under hennes sparade händelser sekten. Du kan också läsa boken underbara underliv, en bok om kvinnors underliv, Pms, sjukdomar som drabbar kvinnor osv. Skriven av två kvinnliga läkare. I dessa tider behöver vi inte självutnämnda experter som flummar loss och sprider humbug. Och det går att ha två tankar i huvudet samtidigt – det går att kritisera en annan kvinna för att hon i godhetens namn sprider icke-vetenskaplig dynga utan att samtidigt tycka att det är okej att sjukvården ligger efter vad gäller forskning på kvinnors kroppar.
+1 på Jenny Koos @vulverinekoos! Så saklig, kunnig, insatt i den forskning som gjorts på KVINNORS kroppar, extremt noga med att hänvisa till källor. Det är hormonhälsa och feminism på hög nivå, en befriande återupprättelse för den hatade kvinnokroppen. Rekommenderar ALLA med livmoder att följa henne. Räkna med att bli upplyst och provocerad.
En annan saklig, kunnig och påläst inom forskning med fokus på kvinnors kroppar och hormonhälsa är Jessica Ash, @jessicaashwellness. Inget hokus pokus, bara ren respekt för kvinnokroppen, vår menscykel och våra biologiska förutsättningar. Slår hål på myter om fasta, dieter “fria från X”, de allra flesta dieter faktiskt… befriande back-to-basic.
Hade inte sett Jessica Ash innan men ser ju väldigt intressant ut. Tack för tips. Upplyst och provocerad….japp, precis så. Är så glad för att någon vågar stå upp för kvinnors rätt att må bra, och samtidigt peka på våra biologiska skillnader som faktiskt ger oss lite olika förutsättningar och behov.
Verkligen 💙 Känner mer kärlek, förståelse och respekt för min egen kropp sedan jag börjat följa dem.
Bra tips. Men måste säga att det är komiskt att du tar upp att det ska vara rejält och beprövat och sedan hänvisar till senaste forskning som i vissa fall kommit till helt andra insikter än vad som kanske tidigare ansågs rejält. Och vissa saker som anses flummiga nu kanske omprövas om ett decennium. Och vissa saker som forskningen visar på nu kanske inte blir praktisk tillämpar.
Jag är absolut för den forskning du hänvisar till men bara tyckte det lät skoj som att du försökte tillskriva de senaste rönen om genetik och övervikt någon form av kunskap som vi besuttit sedan 40-talet. Nej jag vet att du inte skev det men det var liksom det mitt vabbade jag läste in i det 🙂
Lika intressant inlägg som kommentarsflöde! Tänk att detta ämne är så otroligt provocerande, på många olika plan. Jag och min man hade en diskussion om detta häromdagen. Han är väldigt konservativ och hänvisar ofta till “den gamla goda tiden”. För några dagar sedan hade vi möjlighet att läsa hans tyska farfars livshistoria. Farfar berättade bl a att han började jobba på slakteri som fjortonåring, jobbade 68 h/vecka, började kl 1 på morgonen på måndagar, 2.30 tisdag till lördag, var ledig varannan söndag och hade jour (värdshusen kanske behövde korv akut) varannan söndag. Det bästa som hände i hans liv var när han kunde köpa en egen cykel med pengar han hade tjänat ihop själv. “Vilken frihet!” Denna historia skrevs 1992. Slutkommentar blev att “den där gamla goda tiden minsann inte alltid var så god, men jag tycker ändå synd om dagens ungdom. De mår så dåligt fastän de får allt serverat på silverfat.” Typ. Och värre har det blivit sedan dess.
Hälsa är ett vitt begrepp. Vem är den för vården ultimata samhällsmedborgaren, en som inte “kostar pengar”? En som inte håller på med något farligt, har friska gener och håller sig undan alkohol, droger och ett vidlyftigt leverne (inte för mycket av någonting). Så fort jag har skrivit detta har jag lagt skammen på fatet. Livet är nämligen så komplicerat. Visst har vi som makens farfar skrev allt serverat på silverfat här i Sverige. Hälsomässigt också. Men som sagt. Livet är komplicerat. Vi känner alla någon som har ärftlig benägenhet för att lägga på sig extra kilon, säkert någon som har “anorexigenen”, beroendeutmaningar av alla möjliga slag, autoimmuna sjukdomar, psykisk ohälsa, okända diagnoser, separationer och trauman i historien and on and on and on… Hälsa omsätter miljarders miljarder. Vi kan spela Pokemon med ett bevis på varje kort. De kommer att slå varandra eller förlora om vartannat. Ingen mår bättre av att försöka slå någon annan i huvudet med “bevis”, oavsett om de är väl beprövade eller nya, revolutionerande upptäckter.
Jag vill önska oss alla lycka till i strävan efter ett hälsosamt liv! Skammen är den nya lilla svarta. När vi släpper den tror jag att vi på riktigt kan njuta av att faktiskt ha fått privilegiet att leva här och nu. Och heja Clara, tack för tipsen! Det är ju ändå din blogg och “ditt hem” det här.
Att inte fler rekommenderar bästa Styrkebyrån! Företag som drivs av två professionella och urstarka kvinnor vars paroll är ”sluta hålla på!” De har hjälpt mig att gå från ätstördhetens hets till stark kropp och ett sinne som är mer inriktat på att äta det min kropp behöver för att fungera och vara stark än ändra utseende.
De har en superb podd, hemsida med shop och flera olika träningsprogram. Enkla och rejäla. Lyft tungt och ät mat. Älskart. 😊
Superbra tips tycker MammaMedia som också är en public service-älskare, och två helt nya tips.
Orka böcker/tips/bloggar där “fet” används som något neggo. Nej, jag är inte fet själv. Men palla. När det faktiskt finns så mycket vettigt, seriöst och flumlöst som inte anspelar på just vikten och utseendet.
Det förvånar mig att du gillar Gudiol, då han för mig är definitionen av en mansplainer. Vilket egentligen är synd eftersom jag tror han hade kunnat bidra på ett bra sätt till hälsodebatten i Sverige då ju hälsobranschen behöver en hel del kritisk granskning. Men sättet han gör det på genom att såga allt och alla som inte tycker som honom och förutsätta att hans åsikt är den rätta, är något jag inte klarar av. Tycker det märks att han kommer från träningsvärlden där det för det mesta handlar om att ta i mer, och lyckas man inte har man dålig karaktär, vilket är som gjort för att vi kvinnor ska känna oss misslyckade när det sällan fungerar.
Detta brukar stå i kontrast till de som kommer man in i hälsobranschen genom att söka svar på sina egna hälsoproblem, som jag tycker brukar ha en mycket mer ödmjuk inställning. Vetenskapen kopplat till hälsa är ju minst sagt komplex och beror förmodligen på stora individuella variationer vilket gör det inte helt enkelt att ge generella råd och svar, är min bild av att ha följt vetenskapen och hälsodebatten i snart 10 år. Men har tack och lov hittat min egen väg i denna djungel och kunnat blir frisk och symptomfri från diverse hälsoproblem som tex psoriasis och sköldkörtelproblem genom kost och livsstilsförändringar. Det hade jag dock inte kunnat göra om jag enbart lyssnade på Gudiol som inte kan ge så många vettiga råd då han är för upptagen med att såga allt som kommer i hans väg.