Utan för mitt fönster är det just nu fem minusgrader och meterhöga höga snövallar. Jag lever i ett överdåd av snö, is och kyla och förstår att jag är privilegierad. Kolla bara här till exempel:

Snöstjärnor. Högt uppe bland molen bildas iskristaller i massor av olika former. Kristallernas form följer en egen symmetri och formerna som bildas beror på temperaturen och luftfuktigheten.  Om atmosfärens förutsättningar är optimala bildas en iskristall med sex grenar, en sexuddig stjärna. Många är vansinnigt vackra med symmetriska förgreningar. Andra är egensinnigt deformerade. Alla snöstjärnor är små konstverk i sig och de ramlar från himlen rakt ner på min gård.

En enda snöflinga kan innehålla flera iskristaller. Hur många bestämmer vädret. Vid nollgradigt väder har varje snöflinga ofta många kristaller, då är snöflingorna som störst, så stora att de sen långt tillbaka fått smeknamnet lapphandskar.

Snötäcke. Så fort snön lagt sig på jorden blir den ett skyddande täcke för marken och annat som levande där under. Sorkar gräver gångar i snön och slipper söka skydd från kylan i människornas hus.

När jag var barn tänkte jag att snön var det kallaste som fanns. Men sen vi skaffade jordbruket vet jag att snö är isolerande. Växterna på marken skulle må sämre om de stod nakna, utan täcke, i trettio minusgrader som det kan bli hos oss utanför dörren.

Här på landet kan jag se tanter och farbröder som skottar upp snö mot sina hussocklar i början av vintern. Ett gammalt trick för att isolera, snö mot husgrunden gör det varmare inomhus helt enkelt.

Kyla hjälper oss att lagra mat. Djupfrysning är en av de överlägset bästa metoderna för att förvara livsmedel. Forskningsrapporter har visat att mat som blir djupfryst behåller smak, arom och många viktiga näringsämnen.

En nordisk tumregel. Här i Norden har vi en tumregel som säger att lagringstiden kan fördubblas om vi sänker temperaturen 10 grader till. Torsk som fryses ner till −20 °C håller i ett halvår. Sänker vi temperaturen till – 30 håller den ett helt år och smakar lika bra.

Bara en fjärdedel av jordens yta täcks regelbundet av snö. På en av de platserna bor jag och när det töat i vår och sen blivit kallt igen kommer jag kunna gå högt upp på skaren. Snudd på lika magiskt som att gå på vatten.

Nysnö. Kallsnö. Kornsnö. Djupsnö. Blötsnö. Klabbsnö. Knarrsnö. Lovikkavantar. Kärt barn har många namn – vilka fler kan du?

Fakta har jag hämtat från ne.se