
Äntligen är det säsong för skidor, pulka och skridskoåkning! Och som jag njuter av uteaktiviteterna. Särskilt i år när jag börjar få tillbaka styrkan i kroppen och kunna delta fullt ut.

En lite tråkig sak att prata om i sammanhanget – men faktiskt livsviktig – det är att skydda sig själv och barnen ordentligt. De flesta föräldrar skulle aldrig släppa sina barn i en slalombacke utan hjälm – däremot åker många barn oskyddade i pulkabacken. Men varje år skadas tretusen barn så illa i pulkabacken att de behöver uppsöka vård. Och en olycka händer så lätt.

Innan jul åkte vi pulka med barnen. De hade försstås hjälm på sig, men när vi skulle gå hem kom ena ungen på att han ville ta ett sista åk. Och då hade han redan tagit av sig hjälmen – och ingen kom ihåg att han skulle ta på den igen. Och tror du inte att just det åket ramlade han och slog bakhuvudet i den hårda backen. Skrik och gråt och ledsna miner. Tack och lov gick det bra så när som på ett ömt huvud. Men det hade kunnat sluta riktigt illa.

Själv fick jag rättmätig skäll här på bloggen när jag åkte skridskor utan hjälm. För att inte tala om när jag är utan cykelhjälm ibland. Men skammandet har funkat ganska bra för nu glömmer jag nästan aldrig att ta på den. Tack för det!

Visst vill man inget hellre än att barnen ska leka ute och ha roligt. Men såklart utan att skada sig! Så att tänka ett extra varv kring säkerhet är superviktigt. Länsförsäkringar Västerbotten är det kundägda försäkringsbolaget jag själv är anslutet till. De erbjuder givetvis barnförsäkringar som kan vara en stor hjälp när olyckan är framme. Men deras främsta målsättning är faktiskt upplysa oss alla om hur vi ska bete oss för att minska risken att skador alls uppstår. Därför har jag tillsammans med Länsförsäkringar satt samman den här guiden. Läs och lägg på minnet – och lämna gärna fler tips om du kommer på. Så ska jag komplettera listan vartefter.

Skydda barnen vid vinterlek
- Kyla kan orsaka skada, särskilt på små barn. Håll koll på kinder och näsa vid utelek så att de inte förfryser. Även tårna är utsatta – särskilt vid skridskoåkning. Välj ull närmast huden så värmer det bättre.
- Reflexer är en självklarhet men lätt att glömma. Mina barn har fastsydda reflexer på sina overaller men jag brukar dessutom ta på dem gula reflexvästar när de ska ut och leka på kvällen.
- Se till att barnen har CE-märkt hjälm vid utelek. Den ska täcka både panna och bakhuvud. Vilken hjälm som helst är bättre än ingen hjälm – men allra helst ska du förstås välja en hjälm som är ämnad för just den aktiviteten. Välj en med grönt spänne – den löser ut om barnet av någon anledning skulle råka bli hängande i remmen.

- Prata om och lär barnen åkvett. Så väl i pulkabacken som slalombacken. Det handlar om enkla saker som att se sig omkring när de åker, aldrig bli sittande stilla i en backe och gå upp på sidan av backen och inte där alla åker ner. – SE UPP I BACKEN ANNARS FÅR DU TUSEN HÅL I NACKEN! skrek vi alltid när vi var små. Jag tyckte mest att det var en rolig grej att hojta, men det finns faktiskt en poäng i att annonsera sin framfart tydligt!

- Fyll på med energi under uteaktiviteterna – kyla i sig själv är tröttande. Och den som blir trött får försämrad uppmärksamhet men också kroppskontroll. Då ökar skaderisken markant.
- Om barnen åker slalom eller snowboard – väg dem på nytt inför varje säsong så att du vet att bindningarna är anpassade efter barnets vikt och löser ut lagom lätt.
- Skidglasögon är viktigt! Och ett ryggskydd kan låta som överkurs men det är faktist ett ganska enkelt sätt att minska risken för allvarliga ryggskador om man skulle blir påkörd bakifrån eller göra en rejäl vurpa i en backe. Ryggskydd för vuxna och barn finns att köpa på sportaffärer. Kontrollera att det är ISO-certifierat. Fler tips inför skidsäsongen hittar du här.
- Om barn åker skoter ska de alltid sitta bakom chauffören och inte ha skoterhjälm på sig utan hellre en slalomhjälm. Och det säger sig självt att barn inte ska köra skoter. Åldersgränsen finns av en anledning. Skotern är ingen leksak – även om jag ofta ser föräldrar som låter sina barn använda den just så.
- Och så en sista viktig påminnelse som inte har med vinterlek att göra – men väl vinterkläder. Ta av ytterkläderna när ni åker bil. Fluffiga, tjocka vinterkläder försämrar bältets funktion. Fler tips för säkrare vinterkörning hittar du förresten i det här blogginlägget.

Så! Med dessa stränga förmaningar – ge er nu ut tillsammans och ha det underbart i vintervädret! Det ska i alla fall vi göra!
28 svar
Bra inlägg. Mina tjockskallig ungar har dock vuxit ur de hjälmar som finns med grönt spänns redan i 5-6 årsåldern vilket är problematiskt…
Samma för min äldste på snart nio. Borde göras hjälmar med grönt spänne i större storlek.
Hjälmarna brukar vara justerbara min har haft sin med grönt spänne till nu när hon är tretton och hon har normalt huvud.
Huvudet på en 13 åring har inte växt så väldigt mycket exponentiellt från en 6 åring. Min 6 åring har ungefär lika stort huvud som mig – 32 år gammal… vi har lärt barnen att lek och klättring i lekpark/träd med hjälm är absolut förbjudet, hjälmen används endast i pulkabacke/skidbacke etc. Då kan man köra utan grönt knäppe.
Byt ut det röda spännet mot ett grönt?
Åh vilken bra lista! Tack för påminnelserna!
Mycket bra tips, tack! Man kan aldrig bli påmind för mycket…
Vill uppmana även föräldrar att använda reflexer och reflexväst! ”Ser” alltför ofta föräldrar med barn, där bara barnen har reflexer. Vuxna behöver också synas väl! Verkar vara sååå svårt att bara ta på sig en väst. Bara gör det! Själv beställde jag gratis reflexväst från LF helt gratis innan jul. Även om jag ser fler och fler smartisar som vill synas, är det ändå för få.
Var kan man läsa mer om varför barnen ska sitta bak och inte ha skoterhjälm? Tack!
https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2020/februari/sakra-skoterturer-for-hela-familjen2/
Här ovan finns info!
Men rent spontant redan innan jag läst artikeln ovan kändes det ganska självklart att ett barn är mer oskyddat framför föraren än bakom. Vid en krock (eller hastig inbromsning) kastas barnet framåt mot styret och riskerar att skada sig, barnet kläms ju dessutom mellan styret och den vuxna. Barn har tunga huvuden i förhållande till nack/bålstyrka, speciellt med hjälm på sig. Sitter barnet bakom far huvudet in i och stoppas av den relativt mjuka vuxna, istället för att fara framåt i en okontrollerad whiplash-rörelse.
https://www.ltz.se/artikel/satt-inte-barnet-framfor-dig-pa-skotern
OBS! Artikeln är från 2015. 2016 el 17 kom nya lagen om hjälm. =)
https://www.ltz.se/artikel/satt-inte-barnet-framfor-dig-pa-skotern
Gärna MIPS på hjälmarna också (ett gult litet märke), skyddar mot rotationsskador.
Så bra! Min syster är neuropsykolog och har skammat hela släkten till att alltid ha cykelhjälm med MIPS.
Jag påtalade en gång att ett barn till en influencers hade sin cykelhjälm helt fel på sig. Den satt långt bak i nacken men hela pannan synlig. Den kommentaren plockades bort och sedan kom det ett inlägg om mamma-shaming. Suck… jag tror ingen mamma med vilje sätter på en hjälm fel utan tänker att det är okunskap och en kommentar då är bara ett försök att hjälpa och inte ett påhopp.
Helt rätt, väldigt viktigt att hjälmen sitter ”rätt” på huvudet och även sitter fast i spänt läge så att den inte kan röras.
Jag tittade nu lite närmare på bilderna ovan nu och de kanske inte riktigt är perfekta exempel på hur hjälmar ska sitta… Något som jag tänker men själv sällan gör är att det kan vara bra att prova hjälmar med mössa och göra eventuella justeringar innan man står fullt påklädd och ska ut i pulkabacken. Då kanske man även hinner köpa en större hjälm om det skulle behövas.
Häpp! Här måste jag komma med ett förtydligande. =) Det är lag på att ha godkänd hjälm när man kör eller åker snöskoter. Lagen gäller från 7 år. Jag är återförsäljare för både skoter och utrustning, och jag kan tycka att lagen är satt lite väl snävt gällande barn. Problemet tycker jag är att de godkända skoterhjälmarna oftast är för tunga för en späd 7åring. En ”vanlig” skoterhjälm väger mellan 1300-1600 gram. Klart att det finns lättviktshjälmar (ca 900 gr), men då stiger prislappen (3000-7000 kr), å till ett barn som växer som ett ogräs kan det vara tufft ekonomiskt. Under 7 år tycker jag man ska kika på slalomhjälm el liknande som oftast är betydligt lättare än en godkänd skoterhjälm. Sen gällande skoterhjälm är det viktigt att den sitter som den ska. En skoterhjälm ska sitta åt ordentligt runt huvudet, men inte så man får blodstopp. 😉 Hjälm är bra, inget snack om den saken. =)
Glöm inte heller att byta hjälm när den varit med om en rejäl smäll, den kan vara skadad utan att det syns och då har den gjort sitt jobb färdigt.
Jag undrar om någon har tips på bra vinterhjälmar till barnen, jag blir alltid så matt när jag börjar leta så vi använder cykelhjälmarna till det också…
Gå till en sportbutik och be personalen om hjälp att prova ut, alt beställ hem 3 olika och testa hemma i lugn och ro.
Se till att hjälmarna sitter som de ska på barnen (och vuxna) med spännet lagom spänt, skydd i panna och nacke. Ser så ofta barn som har hjälmarna på sniskan, alldeles för långt bak så pannan blir oskyddad eller löst så vid en smäll flyger hjälmen av. Prova slå hjälmen snett uppåt när den sitter på, sitter den kvar eller flyger den all världens väg? Lägg dem extra fem minutrarna till att laborera med spännena så den sitter bra sen.
Hur gör man för att ha barn utan vinterkläder på vintern? När tar man av overall utan att barnet blir kallt och blöt om fötterna? Jag har ärligt talat aldrig förstått hur det ska gå till. Och lurigt att ha barn utan vinterkläder när man ska ut ur bilen sen.
Jag klär alltid mina barn i jacka och byxor när vi ska åka bil, då är det enkelt att bara ta av jackan. Och så har vi alltid filtar liggande i bilen som de sveper om sig.
Viktigt att skydda sig och sina medmännidkor från (onödiga) skador.
Bra påminnelser.
Bra tios! Och skönt med sponsring som mer handlar om kunskap än att sälja en produkt! Gör gärna mer sånt!
Nog för att jag inte har barn men frysa gör jag ju ändå. Några tips jag har lärt mig: det krävs värme för att hålla vätska kroppstempererat. Detta innebär att det är kallare som kissnödig.
Halsdukar/balaklavor/fuskpolos som täcker ansiktet ser varmt och fint ut men samlar fukt från utandningsluften. Med fuktig luft i halsduken ger denna mycket större kyleffekt än om halsduken varit fylld av torr luft. Täck alltså inte näsa, mun och haka för det blir bara sämre.
Samma det-verkar-bra-men-blir-dåligt gäller också långa fikapauser. Om du är rätt klädd för en aktiv utestund kommer du börja frysa när du står stilla och väntar på att grilla korv. Käka snabbt och ta på ett extra lager kläder om det kommer ta längre än 5 minuter.
Sen måste jag fråga: finns det några snowboardbindningar som löser ut?