När vi renoverade vårt hus hade vi inga barn. Och heller knappt några vänner med barn. Allting vi gjorde var anpassat efter hur vi levde då. Somligt har funkat fint medan annat har behövt åtgärdas. Som Jakob som tog initiativ till en väldigt praktiskt hallrenovering förra vintern. Det gjorde våra mornar med vant-jakt och nyckelletande tusen procent bättre. Och fått mig att inse att också den praktiskt lagda i familjen borde få lite mer att säga till om.

När vi flyttade hit rev vi ut det fuktskadade åttiotalsköket med obegriplig planlösning. Eftersom vi inte hade råd med någon riktig köksrenovering och dessutom gillar äldre saker fick vi överta ett gammalt kök som skulle kasseras. Jag älskar vårt kök! Men det har blivit allt mer opraktiskt i takt med att familjen växt – och vi var och varannan dag dessutom har middagsgäster (när det inte är pandemi). Dessutom är köket idag min arbetsplats. Det är här jag fotar och kreerar recept. Och dessutom förädlar jag numera stora mängder mat. Konserverar ett badkar fullt med gurka eller syrar hundra kilo vitkål från höstskörden.

Just nu är diskmaskinen för liten och placerad så att den stänger av arbetsflödet när den öppnas för att fyllas. Köksskåpen är så höga att barnen alltid måste be om hjälp för att få ner dricksglas och tallrikar. Köksfläkten har slutligen gett upp och bänkskivan behöver bytas eftersom den har blivit skadad så att fukt tränger in. Köket skulle också behöva en rejäl platsbyggd köksö med förvaring och rätt arbetshöjd. Plus att vi vill ha en frys i köket och då måste bygga om högskåpen samtidigt.

När vi började började räkna ihop allt som skulle behöva åtgärdas och byggas om satte Jakob ner foten och sa att vi behöver ett nytt kök. För det liv vi lever nu – och som kan hålla för resten av livet.

Det här har suttit långt inne för mig som älskar vårt mintgröna pastellkök. Men han har ju rätt. Så nu i februari ska vi genomföra en köksrenovering. Det gamla köket ska varsamt plockas ner. Bänkskivan ska placeras i tvättstugan där den är mindre utsatt för fukt och diskhon ska återanvändas i vår blivande groventré. Spis och kyl ska vi fortsätta nöta på. Och själva köket tänkte jag skänka bort på samma sätt som vi en gång fick det när vi inte hade några pengar. Med brasklappen att det är lite skevt och avskavt förstås.

Det känns pirrigt, läskigt, roligt. Och framförallt rätt.

När vi väl bestämt oss för att det här skulle ske så vidtog en period av letande och funderande. Vad ska vi välja? Det kök vi väljer nu ska vi sannolikt ha i det här huset så länge vi lever. Men vi har samtidigt ingen obegränsad budget att röra oss med utan det måste bli både prisvärt, vackert och praktiskt. Jag kikade runt på olika leverantörer av kök och fastnade för Marbodal. De har nämligen ett stort Svanenmärkt sortiment och gör dessutom riktigt vackra kvalitetskök.

Så en krispigt kall dag fick vi besök av Caroline som är Marbodals köksdesigner i Umeå. Hon kom ut till oss med kataloger och mätverktyg och fick besvara alla våra tusen frågor. Jakob hade många praktiska önskemål – medan jag själv också fokuserade mycket på det estetiska. Och efter ytterligare ett besök i Marbodals visningsmiljö i Umeå la vi beställning på ett kök. Som alltså kommer om några veckor. Gulp!

Caroline har lyssnat på våra tankar och kommit med egna förslag och ideer. Gett goda råd om var det är värt att satsa lite extra och var vi kan tjäna på att snåla in. Att få hjälp av någon som faktiskt är expert på kök och dess arbetsflöden har varit ovärderligt. Och för mig och Jakob som mestadels gjort hemmabyggda budgetlösningar känns det otroligt skönt att få kompetent hjälp att planera. Det här köket ska tåla tidens tand.

Just nu känns det dock rätt overkligt. Ska jag äntligen få min köksö i praktisk arbetshöjd? Mitt skåp med maskinlyft som gör bakningen enklare? En sopsortering värd namnet – för att inte tala om en frys? Att dessutom få ett fungerande arbetsflöde i köket och en diskmaskin i fullbredd så att vi slipper köra tre maskiner i rad efter ett vanligt matlag. Det känns som en hejdlös lyx. Eller få förresten – jag betalar ju såklart för köket. Men ni fattar vad jag menar.

Om du också går i kökstankar så kan jag tipsa om att Marbodal fram till den 1a mars erbjuder upp till 30 000 i rabatt vid köp av kök!

Jag kommer såklart dokumentera hela köksresan här på bloggen. Snart drar vi igång!