Nyfiken på renen. En bättre viltkock än Susanne Jonsson har jag svårt att tänka mig. Jag som fått glädjen att äta hennes mat många gånger vet vilken otrolig fingertoppskänsla hon har i allt hon gör. Det blir helt enkelt allltid SVINGOTT! Därför är jag så glad att Susanne låter mig dela ett av hennes bästa renrecept här på bloggen. Laga och njut!

Susannes krämiga renskavsgryta med krispig grönsakstopp, gelé & pressad potatis

Ingredienser

  • 1 kg potatis, skalad

  • 500 g rensskav, tinad

  • 150 g färsk svamp i bitar, eller 1 näve torkad

  • 1 gul lök, hackad

  • 2 dl creme fraiche kokbar

  • 1 dl grädde kokbar valfri fetthalt

  • 1 buljongtärning (ssvamp, höns eller grönsaks)

  • 2 tsk soja

  • 1 msk vinbärsgelé

  • 1-2 tsk fransk senap

  • 1-2 msk messmör

  • 500 g blandade grönsaker i bitar tex morot, broccoli

  • 1 röd lök, strimlad

  • 1/4 purjolök, strimlad

  • salt, vitpeppar, smör till stekning

  • Till garnering lingon, persilja, smörstekt svamp

Gör så här

  • Koka potatisen i lättsaltat vatten
  • Bryn kött, svamp och gullök i smör i en gryta. Tillsätt creme fraiche och grädde och låt koka några minuter. Smaka av med soja, gele, senap, salt och peppar.
  • Stek grönsaker och rödlök i smör. Salta och peppra. Lägg blandningen ovanpå köttet och strö på purjolök och frysta lingon.
  • Servera med pressad potatis och gelé.