
Nyfiken på renen. En bättre viltkock än Susanne Jonsson har jag svårt att tänka mig. Jag som fått glädjen att äta hennes mat många gånger vet vilken otrolig fingertoppskänsla hon har i allt hon gör. Det blir helt enkelt allltid SVINGOTT! Därför är jag så glad att Susanne låter mig dela ett av hennes bästa renrecept här på bloggen. Laga och njut!
Susannes krämiga renskavsgryta med krispig grönsakstopp, gelé & pressad potatis
Ingredienser
1 kg potatis, skalad
500 g rensskav, tinad
150 g färsk svamp i bitar, eller 1 näve torkad
1 gul lök, hackad
2 dl creme fraiche kokbar
1 dl grädde kokbar valfri fetthalt
1 buljongtärning (ssvamp, höns eller grönsaks)
2 tsk soja
1 msk vinbärsgelé
1-2 tsk fransk senap
1-2 msk messmör
500 g blandade grönsaker i bitar tex morot, broccoli
1 röd lök, strimlad
1/4 purjolök, strimlad
salt, vitpeppar, smör till stekning
Till garnering lingon, persilja, smörstekt svamp
Gör så här
- Koka potatisen i lättsaltat vatten
- Bryn kött, svamp och gullök i smör i en gryta. Tillsätt creme fraiche och grädde och låt koka några minuter. Smaka av med soja, gele, senap, salt och peppar.
- Stek grönsaker och rödlök i smör. Salta och peppra. Lägg blandningen ovanpå köttet och strö på purjolök och frysta lingon.
- Servera med pressad potatis och gelé.
13 svar
Tack för tipset, det ska jag pröva till nästa helg!
Det låter jättegott! Den ska jag göra. Tack S och C för receptet
Men vad roligt, tog precis fram ett paket souvas ur frysen som ska bli middag. Ska pröva att utgå från det här receptet! Perfekt timad inspiration
Tack Susanne och Clara för ett snabbt, gott och nyttigt recept!
Det skulle förresten vara kul att se hur era familjers veckomeny ser ut. Och kanske ett annat inlägg med en beskrivning av hur ni använder råvarorna (eller det ni sparat) från era odlingar på vintern. Tycker själv det är svårt att variera vitkål, grönkål, kött, lök och potatis (som är basen som vi odlar/jagar). Har dessutom massor av bär i frysen, men äter inte särskilt mycket sylt, har ni kanske bra förslag på andra användningsområden som är mindre efterrätt/godis och mer rejäl mat?
Åh – älskar det här temat! Tack Clara (och Susanne för receptet)!
Hej alla!
Tusen tack för era fina kommentarer.
Vad roligt att ni gillar recept & mat, hoppas att det kommer bra till användning. Jätteroligt också att höra vad ni gillar för recept och önskar tips på.
Vad gott det låter! I kväll blir det detta på menyn 👍😊
Skulle vara kul att försöka göra någon vegetarisk variant av det här receptet 🙂 Tack för att du delar!
Ser jättegott ut! Kul med inslag av krispiga grönsaker för att göra den klassiska rätten lite ”piggare”. Är det tänkt till 4 portioner?
Supergott! Gjorde dock på älgskav då det var vad som fanns i frysen, och hade morot och svartkål som grönsaker.
Som svamphatare tar jag tacksamt emot tips vad man kan ersätta den med. 😁
Lagade den igår – blev helt sjukt gott! Hamnar bland favoriterna direkt. Tack!
Är bara elva månader sen med att laga renskav enligt Susannes recept. Gudagott! Älskar smakkombinationen av ren och nytinade lingon (som norrländska granatäpplekärnor).
Tack Clara för att du delat receptet. Den här rätten ska jag vardagsbjuda många på.
Kram Anna Maria