Nyfiken pÄ renen Tack för ni hÀngt med den hÀr temaveckan nÀr jag verkligen gÄtt in för att lÀra mig mer om renen. Ett djur som funnits hÀr i tusentals Är men som nu hotas av bÄde klimatförÀndringar och politiska beslut. Om vi menar allvar med att renar och renskötande samer ska ha förutsÀttningar att leva och verka hÀr finns mycket som vi alla behöver fundera pÄ och ta stÀllning till.

Jag vill jag avsluta min temavecka med att hylla nĂ„gra riktiga superkĂ€ndisar till renar. Inte minst frĂ„n filmduken. HĂ€r Ă€r de mest kĂ€nda jag kommer pĂ„ – kan du fler?

Plats 3: Renkalven Aïlo. FrÄn filmen Aïlos resa. En storslagen film om en renkalv som föds i den vackra karga nordiska vintern. Kom 2018 och har fÄtt fina recensioner. Lyckas blanda drama med meditiativt lugn och berÀttar dessutom om naturens kretslopp. Varför har jag inte sett den Àn?

Plats 2: Sven – renen i Frost! Sven Ă€r renen som gĂ€rna slĂ€nger sig ut i snötĂ€ckta landskap för att hjĂ€lpa sin vĂ€n, den stiliga ishuggaren Kristoffer. Som hjĂ€ltinnan Anna sĂ„ smĂ„ningom gifter sig med. Jag förstĂ„r henne! Frost Ă€r en riktig DisneypĂ€rla om ni frĂ„gar mig.

Plats 1: Rudolf med röda mulen sÄklart! Sagan om Rudolph the Red-Nosed Reindeer skrevs av Robert L. May redan 1939 och har sen dess blivit en riktig klassikter i allt frÄn sÄng till teater och tv.

Författaren ville utgÄ frÄn utanförskap nÀr han skrev berÀttelsen om den mobbade Rudolf som sen fÄr upprÀttelse av sjÀlvaste tomtefar. Lysande tycker jag. Alla gillar ju en underdog Àven nÀr underdogen Àr en ren.

Ja, vad sÀger du? Har jag glömt nÄn kÀnd ren?

HĂ€r hittar du alla tidigare delar i temaveckan

Nyfiken pÄ renen

“Renen Ă€r en del av min familj”

KrÀmig renskavsgryta med krispig grönsakstopp

Ren fakta och lÀttare pÄ gasen

Ljusslingetjuven

Renköttets 5 i topp