Ni Àr flera som önskat att jag ska visa lite av vÄr köksrenovering. För er som inte hÀngt med finns ett tidigare inlÀgg jag skrivit om det hÀr.

Nu börjar det vara nĂ„gra veckor som vi levt utan kök. Ätit i vardagsrummet och fixat krubb till hela familjen med hjĂ€lp av kokplatta, vattenkokare och en micro. Jag ska vara Ă€rlig och sĂ€ga att jag gruvade mig vĂ€ldigt mycket inför renoveringen. Att ha tre barn, stĂ€ndigt arbeta hemifrĂ„n och inte ha ett kök att tillgĂ„ – det Ă€r inte ultimat. Men nu halvvĂ€gs igenom kan jag konstatera att det gĂ„tt över förvĂ€ntan smidigt.

Vi hade först tÀnkt att Jakob skulle installera köket och det hade han garanterat fixat (han har ju liksom byggt flera hus) men jag Àr vÀldigt glad att vi Àndrade oss. Eftersom Jakob ocksÄ har andra jobb att sköta skulle renoveringen dragit ut pÄ tiden. Och dÄ jag dessutom Àr beroende av köket i mitt jobb hade det varit besvÀrligt. Renoveringen behöver gÄ snabbt och Marbodals certifierade snickare Àr vana vid att montera kök som dessa vilket gör processen smidig. Snickarna plockade ner vÄrt gamla kök under en och samma dag och nÀsta dag kom leveransen med vÄrt nya kök som de omedelbart började montera.

Om du sjĂ€lv gĂ„r i köksrenoveringstankar och gruvar dig för att hantera vardagen under tiden – ja dĂ„ har jag plitat ner mina bĂ€sta tips hĂ€r. Har du fler? Du fĂ„r gĂ€rna fylla pĂ„ i kommentarsfĂ€ltet!

VÄrt högst provisoriska kök

10 Tips för en smidigare köksrenovering

  1. Om du har utrymme för det – ordna ett provisoriskt kök under tiden du renoverar. Kanske kan ett kasserat köksskĂ„p fungera som en stomme? StĂ€ll iordning en enkel köksstation med det allra viktigaste sĂ„ som vattenkokare, kokplatta och micro.
  2. Fundera pÄ vad du ska packa undan och vad som kan vara bra att ha framme. Marbodal har en tipslista du kan utgÄ ifrÄn!
  3. Passa pÄ att rensa ut medan du ÀndÄ tömmer köket. Jag fyllde flera flyttkartonger med sÄnt jag ville bli av med och sedan körde jag det pÄ loppis. PÄ sÄ sÀtt blev det mindre att förvara hÀr hemma under renoveringen och nÀr vi sedan flyttar in i köket igen kan jag vara sÀker pÄ att bara fÄ med det viktigaste.
  4. Gör iordning ett enkelt skafferi med sĂ„nt som behövs under renoveringen. Salt, peppar, kaffe, socker, buljong…Resten travas med fördel undan i nĂ„gon lĂ„da. HĂ€r finns fler bra tips!
  5. Som vi bor Ă€r ju take away ingen möjlighet – vi mĂ„ste kunna laga mat Ă€ven under renoveringen. Jag önskar att vi hade gjort iordning en laddning matlĂ„dor att ta fram ur frysen – det hade underlĂ€ttat mycket och varit en bra besparing. Nu har jag istĂ€llet fĂ„tt fokusera pĂ„ olika former av soppor att vĂ€rma i kastrull och servera med bröd. Inte sĂ„ kul i lĂ€ngden men det gĂ„r ju under en begrĂ€nsad period.
  6. Det jobbiga med renoveringar Àr att de tenderar att spilla över till rum som inte renoveras. SÄ den hÀr gÄngen bestÀmde jag mig för att i alla fall fredagsstÀda ordentligt sÄ att det blir trevligt hemma pÄ helgerna. Jag har ocksÄ anstrÀngt mig och lagt pÄ en ren duk och tÀnt ljus till vardags. Det har faktiskt varit vÀrt det för att fÄ uppleva lite normalitet.
  7. Vi diskar just nu i handfatet pÄ toaletten. Lite knepigt eftersom det Àr sÄ litet. Barnen Àter som tur Àr redan frukost och lunch pÄ förskolan och jag och Jakob Àter mest kall mat dagtid. SÄ egentligen blir det mest middagsdisken kvar att hantera. Alla i familjen har dessutom fÄtt sin egen mugg att hÄlla rÀtt pÄ. PÄ sÄ sÀtt minskar vi pÄ disken ytterligare.
  8. Jag vill ocksĂ„ slĂ„ ett slag för Marbodals receptsajt Middag pĂ„ en platta – med goda enkla recept man kan kirra pĂ„ bara en kokplatta!
  9. NÀr vi var nyinflyttade och renoverade köket var det pÄ sÀtt och vis enklare Àven om vi gjorde allt sjÀlva. Det var nÀmligen sommar och varmt och vi hade inga barn. SÄ vi stÀllde ut spisen och kylen under ett tak i trÀdgÄrden och sedan diskade vi och lagade mat dÀr. SÄ har du möjlighet att renovera sommartid finns det en klar fördel!
  10. Och nĂ€r jag kĂ€nner mig less – dĂ„ pĂ„minner jag mig om att den standard vi har Ă€r fullt i klass med den som man har pĂ„ en camping, segelbĂ„t eller sommarstuga. Och sĂ„ spenderar ju mĂ„nga familjer hela sina semestrar frivilligt! SĂ„ dĂ„ kan det vĂ€l inte vara sĂ„ jobbigt för mig? Och vad mina barn betrĂ€ffar sĂ„ tycker de faktiskt att vĂ„rt nya upplĂ€gg Ă€r riktigt mysigt.

VĂ„rt nuvarande “vitrinsskĂ„p”

Jag har varit sĂ„ otroligt pirrig och nervös för hur det skulle kĂ€nnas att se köket byggas upp. Även om vi kikat pĂ„ luckorna och bĂ€nkskivan flera varv sĂ„ Ă€r det ju Ă€ndĂ„ en annan grej att se allt i sin rĂ€tta miljö. Men nu har stommarna kommit pĂ„ plats och flera av luckorna Ă€r monterade. Och varje gĂ„ng jag tittar in i köket fladdrar hjĂ€rtat till i bröstet pĂ„ mig. HjĂ€lp vad fint det blir, ska jag verkligen fĂ„ stĂ„ och laga mat hĂ€r? Det Ă€r bara för mycket!

Vill ni se en tjuvkik? Klart ni vill.

Mmmmmmm…men mer Ă€n sĂ„ hĂ€r visar jag dock inte nu! Men snart 😉

NÀsta vecka hoppas jag kunna pÄbörja inflytten i vÄrt kök. I alla fall fylla skÄp, lÄdor och sortera iordning skafferiet. Jag lovar att dokumentera hela processen sÄ att ni fÄr se hur vi tÀnkt kring fÀrger och materialval. Tapeten hÀmtade jag ut i helgen och den blir helt otroooolig till fÀrgen pÄ köksluckorna!

Och sÄ vill jag passa pÄ att berÀtta att Marbodal har Sveriges bredaste sortiment av SvanenmÀrkta kök. Det innebÀr att köken uppfyller tuffa krav pÄ material och rÄvaror, innehÄller minimalt med skadliga kemikalier och hÄller hög kvalitet och funktion. Just nu kan du fÄ upp till 30 000 kronors rabatt om du köper ett Marbodalkök. LÀs mer pÄ hemsidan om erbjudandet och om Marbodals hÄllbarhetsarbete.