Att odla Àr en sÄ otroligt mysig aktivitet att göra tillsammans med sina barn. Tricket för att lyckas Àr ju som alltid att hÄlla det enkelt. Och sÄ sÄnt som vÀxer snabbt eller Àr Àtbart. Förra sommaren tog Bertil hem en solros han odlat i skolan och den blev helt enorm. SÄn glÀdje!

HÀromveckan besökte jag Blomsterlandet och botaniserade i deras sortiment efter roliga saker att odla med Folke. KattgrÀs Àr ett hÀrligt frö att sÄ. Fyll bara ett lager sÄjord i en bytta och sÄ pilla ner kattgrÀsfrön tÀtt, tÀtt. Vattna sedan. Kikar upp ur jorden efter nÄgra dagar och vÀxer snabbt som attan! SÄ hÀrligt att odla till sin egen katt, kanin eller marsvin.

Den vackra vattenkannan i glas heter Adriana och finns pÄ Blomsterlandet

Men man behöver förstĂ„s inte odla till ett husdjur. Det Ă€r ocksĂ„ kul att sĂ„ kattgrĂ€s i en kruka med mĂ„lade eller fastlimmade ögon pĂ„. DĂ„ blir kattgrĂ€set som vĂ€rldens hĂ„rkalufs (man kan till och med klippa det till en frisyr). Vill man istĂ€llet ha lite lockigt hĂ„r pĂ„ krukgubben kan man plantera krasse. Det Ă€r tacksamt eftersom det vĂ€xer upp pĂ„ nĂ„gra dagar och dessutom Ă€r Ă€tligt. Allt som gĂ„r att smaka pĂ„ Ă€r extra roligt att odla för barn. TĂ€nk bara kĂ€nslan att fĂ„ frisera sin krukgubbe pĂ„ morgonen och lĂ€gga krassehĂ„ret direkt pĂ„ mackan…!

Det fiffiga med krasse Ă€r att man kan sĂ„ det pĂ„ en bit hushĂ„llspapper som hĂ„lls fuktig. Vira nĂ„gra lager hushĂ„llspapper till en tjock bunt (Ă€r den för tunn sĂ„ torkar det lĂ€ttare bort) och blöt sedan pappret rikligt. Strö ut krassen pĂ„ pappret – tĂ€nk pĂ„ att varje frö bara ger en grodd sĂ„ snĂ„la inte pĂ„ fröna. HĂ„ll sedan fuktigt och stĂ€ll ljust och efter 2-3 dagar börjar fröna grodda och efter en dryg vecka Ă€r det skördeklart!

NĂ„got annat som jag vill slĂ„ ett slag för Ă€r Ă€rtskott. VĂ€xer snabbt, Ă€r lĂ€ttsĂ„tt och supergott. Även machesallat eller vintersallat som det ocksĂ„ heter Ă€r toppenbra. Det har en relativt snabb vĂ€xtperiod och Ă€r lĂ€tt att lyckas med. Och har ni oskalade solrosfrön hemma – sĂ„dana dĂ€r för fĂ„gelbordet – ja dĂ„ kan ni testa att strö ut lite sĂ„dana och tĂ€cka med ett tunt lager jord. Solrosskotten kommer inom nĂ„gra dagar och Ă€r toppengoda!

Ett riktigt skojigt projekt att göra tillsammans Ă€r att skapa en miniatyrvĂ€rld för barnens leksaker. VĂ€lj ett fat eller en bricka med lĂ„ga kanter och fyll pĂ„ ett lager jord. Blomsterlandet har ett stort sortiment av succulenter, smĂ„ plantor och tĂ„liga kaktusar som passar fint i miniatyrlandskapet och inte Ă€r sĂ„ kĂ€nsliga för torka. TĂ€nk bara pĂ„ att vĂ€lja kaktussorter som inte sticks – ifall barnen vill leka med landskapet. Plantera sedan vĂ€xterna i jorden och fyll pĂ„ med lite stenar, snĂ€ckor, pinnar eller andra strandfynd. Och om du vill kan du ocksĂ„ toppa jorden med ett lager grus eller sand. Avsluta sedan med djuren! Folke valde att göra ett dinosaurielandskap.

Och eftersom han framförallt vill ha sitt landskap som prydnad funkar det fint ocksÄ med stickiga kaktusar.

Odla med barn – mina 7 bĂ€sta tips

  1. Att fylla jord, pilla ner frön och vattna Ă€r ju det roliga – men det blir snabbt en ganska kladdig historia. Bred ut tidningar pĂ„ köksbordet sĂ„ gör det inget om ni jordar ned!
  2. VÀlj gÀrna att plantera Àtliga saker eller sÄnt som vÀxer fort
  3. Testa att plantera egna frön frÄn sÄnt ni Àtit. Vad hÀnder om man pillar ner kÀrnor frÄn tomat, avokado eller paprika i lite jord? Jakobs lillebror planterade en apelsinkÀrna som liten och tjugo Är senare har den vuxit upp till ett litet apelsintrÀd!
  4. Plantera i allt ni kan hitta. Gamla mjölkkartonger, en uttjĂ€nt leksaksbil med djupt flak, en fĂ€rgglad plasthink ni brukar ta till stranden…
  5. MĂ„nga barn gillar att fĂ„ bestĂ€mma och vara chef hellre Ă€n att bara fĂ„ “hjĂ€lpa till”. LĂ„t barnen fĂ„ sina egna sĂ„dder att ansvara för. Och gĂ€rna sina egna krukvĂ€xter att vattna, ge nĂ€ring och pyssla om.
  6. Det kanske inte rĂ€knas som odling egentligen – men prova att grodda mungbönor, alfagroddar eller gula Ă€rtor. Det Ă€r som magi och ett hĂ€rligt sĂ€tt att fĂ„ barnen att Ă€ta mer grönt!
  7. NÀr det blir dags att odla utomhus kanske barnen kan fÄ en egen pallkrage, rad i trÀdgÄrdslandet eller kruka pÄ balkongen att odla i? Att pilla ner frön, gallra, rensa och förhoppningsvis sÄ smÄningom skörda Àr kul. SÀrskilt om man fÄr vara ansvarig för hela processen.

Har du fler smarta odlingstips för barnen fÄr du gÀrna dela med dig!
Och sÄ vill jag tipsa om att Blomsterlandet har allt som behövs för att stimulera smÄ trÀdgÄrdsmÀstare. Fröer, jord, krukor, nÀring, drivhus och annat passande. Och alltihop hittar du online i deras webbshopp!