Projekt Bli Fullvuxen rullar vidare. Ni minns kanske att förra året till stor del ägnades åt det? Att jag liksom rannsakade mig själv och mina beteenden och försökte ta itu med dem ett åt gången? Nå, vi fortsätter med det även i år. Bland annat genom skapandet av en groventré, tvättstugerokad och nya bra köksrutiner.

Jag har ju snöat in på amerikanska hemmafruar som youtubar om sin städning och sina hem och hur de organiseras. Jag skrev bland annat ett inlägg om hur jag tog itu och städade kylen och försökte hitta ett system för att få det att funka. Men också om hur jag alltid låtit det bli så sunkigt mellan varven. Nå. Det har förändrats. Nu har jag hittat nya sätt att organisera min kyl och våra inköp. Så jag tänkte att jag ska dela med mig av det. Håll i er för ett megalångt inlägg om kylskåpsorganisering!

Förra våren började jag med att märka upp alla hyllorna med dymo, Så att allting fick sin utvalda plats. Jag är så tankskpridd att jag ställer fel annars. Ett tips från läsaren Lina var att märka en hylla för Rester och placera den på bästa plats så att man vid hunger alltid tittar där först och minskar matsvinnet. Det har funkat superbra hos oss!

Något annat som förändrats är att jag till exempel aldrig storstädar kylen längre. Förut fick den grisa ihop totalt för att sedan städas fläckfri. Nu har jag blivit en såndär person som städar en gång i veckan. Sedan i somras veckohandlar vi nämligen en gång i veckan. Och innan de nya matkassarnas innehåll sorteras in på sina förutbestämda platser – ja då rengör jag kylen. Passar på att torka av smutsiga hyllor när de ändå ekar tomma. Flyttar dessutom om matrester och grupperar slattar. Kör en liten inventering helt enkelt.

Att storhandla en gång i veckan har också gjort underverk i vår vardag. Vid varje handling utgår vi nämligen ifrån en standardiserad lista på sånt som måste köpas nytt av varje vecka. Som fem liter mjölk, två paket keso, en burk lätt creme fraiche, ett paket bebisgröt osv… Dessa saker handlas alltid i samma mängd. Men innan man åker och handlar kollar man av om det verkligen tagit helt slut av varje vara under veckan som gått. Om inte justerar man helt enkelt ner mängden man köper av av just den varan just den veckan.

När varje fast punkt på listan kollats av mot vad som finns hemma (går på max några minuter) kompletterar vi med ingredienser som behövs för att få ihop olika maträtter. Vad som behövs köpas beror mycket på vilken säsong vi är i. Under sommar och höst köper vi jättelite. Vårt eget kött ihop med det vi odlar räcker långt. På vinter blir det desto mer. Men att köpa ingredienser som faktiskt räcker till en hel vecka gör att man slipper stödköpa saker under veckan. Man får också en helt annan bild av vad man faktiskt sätter i sig! Jag tyckte det var absurt när Jakob kom hem med fem kilo frukt första gången. Men det går åt i vår familj! Att tro att ett nät apelsiner och några äpplen täcker våra behov – det är självbedrägeri. Nu har vår fruktskål gått från en söt liten grej på fot till en stort tvättfat i porslin som blir överfyllt vid varje handling.

Eftersom vi har ett lillkonsum i källaren (dock väldigt stökigt nu under renoveringen) och tre frysboxar med kött, grönt, bär och bröd. Ja då gäller det att verkligen kolla av alla dessa platser innan man beger sig till affären och det visar sig att man råkat köpa trippelt av något man redan hade. Och har man samma inköpslista som grund varje vecka är det lättare att minnas vad man har nere i källaren och ej. Standardisering är nyckeln!

Kylen är alltså inte längre ett eftersatt sorgebarn. Ändå har det varit svårt att få till ordningen fullt ut. Trots hyllplan uppmärkta med dymo är vissa delar av kylskåpet svårt att överblicka. Men det har jag ändrat på nu! För några veckor sedan besökte jag Clas Ohlson och upptäckte att de tagit in massa bra kylskåpsförvaring i sitt sortiment. Alltså lådor, byttor och avdelare som kan hjälpa till i kylskåpsorganiseringen. Jag köpte på mig en hel radda saker. Kände mig som en sådan där amerikansk hemmafru med massa gadgets och funderade på om jag lurade mig själv? Skulle verkligen ännu fler saker intryckta i kylen kunna skapa en luftigare kyl? Men hjälp vilken skillnad det har gjort! Problemet med vår kyl tycker jag har varit att det funnits för få lådor, hyllplan och underkategorier att sortera sakerna i. Så att allting ändå rörts ihop och jag tappat överblicken. Men inte nu längre. För nu finns det ett system!

Varje hyllplan i kylen är märkt med dymo för att man ska kunna placera in rätt sak på rätt plats. Några av kategorierna är mjölk, ägg, middagsingredienser, rester, dryck osv. Men det jag gjort nu efter ett tips från läsaren Annie var att ha en egen låda för frukostingredienser. Så att man kan ta ut hela lådan och ställa fram när man ska göra frukost/fika. Och sedan packar man ner allt i lådan och ställer in den igen när man har ätit färdigt. Det blir mycket enklare för barnen när de ska ordna mellis – eller hjälpa till att duka fram frukost. I vår frukostlåda finns ost, smör, pålägg och kaviar. Brödet förvarar vi sedan i en låda i köksön som de enkelt kan komma åt.

I lådan på hyllan under frukostlådan finns en till plastlåda. I den står sånt som sorteras under kategorin mejeri. Som kvarg, keso, kesella och yoghurt. Men också grädde, creme fraciche, riven ost. Ja all möjlig mejeri som hör ihop med matlagning.

På en annan hylla står två ägghållare i plast. Ägg kommer ju faktiskt i bra förpackningar från första början. Men jag har insett att jag ändå ofta står utan ägg eftersom jag bara noterar att det står en låda i kylen. Men sedan när jag ska laga mat och öppnar den visar den sig innehålla endast ett stackars litet ägg. Nu har jag lite bättre koll!

Jag införskaffade också små stapelbara lådor i plast med ventilationshål. Och så placerade jag dem i frukt- och grönsakslådan. Här råder alltid total oreda och inte sällan hamnar någon stackars paprika eller svamp i kläm och blir helt brun och tråkig. Nu har jag ömtåliga varor i de små byttorna. Jag kan också tömma över öppnade påsar med sallad, kål etc och lägga i dessa lådor så ser jag vad som är påbörjat. Och alltså inte öppnar någon ny förpackning innan den förra använts upp.

Alla små konstiga flaskor och burkar med oliver, soja, fisksås och tjafs står alltid i en hopplös röra i vårt kylskåp. Nu har jag köpt smala plastlådor där dessa ryms och kategoriserat dem efter en ordning som funkar för min matlagningslogik. En heter kort och gott “asiatiskt” en annan heter “senap” (vi har mååånga sorter hemma) en tredje heter “smaksättning” och där ryms allt från limjuice till kalvfond och rödvinsvinäger. När jag nu ska mixa ihop någon god sås till min nudelssalladd – jag då tar jag fram hela asiatiska lådan på köksbänken och går loss! Sedan ställer jag tillbaka allting prydligt på sin plats. Och så slipper man tråkiga soja och hoisinsåsfläckar på sina hyllplan. När lådan blir smutsig diskar jag ur den plättlätt.

Tricket för att grönsakerna och rotsakerna ska hålla sig fräscha tycker jag är att plocka ur dem ur sina förpackningar. I plastpåsarnas dunkel hinner potatisar gro, morötter skrumpna och en apelsin med stötskador hamnar underst i nätet och hittas inte förrän det är för sent. Sånt undviker jag nu för tiden.

Den mesta frukten förvarar jag i en skål på köksön utom räckhåll från Ulfs vassa framtänder. Men sånt som jag gillar att äta kallt – som äpplen och citrus – ligger på kylning.

Och där gick jag i mål med inlägget om min nya kylskåpsorganisering!