Påsklovsploj Tredje dagen av påsklovsploj – i dag ska vi slänga oss djupt in i vidskepelsens värld. Som vanligt kan du svara på frågorna själv, barn kan utmana varandra eller kanske en vuxen som behöver leka lite.

Häromdagen, på skärtorsdag, berättade jag ju om häxor och trollkarlar som man förr i tiden trodde flög till Blåkulla. Då trodde man att häxorna firade en stor fest med djävulen. Men vanliga vuxna och barn hade också lite skumma saker för sig. Kan du förstå hur man tänkte förr? Här kan du testa dig. (Rätt svar ligger under bilderna)

Varför gjorde man så här:

  1. Grävde ner ett ägg i en myrstack på påskafton?
  2. Satte sig mellan två syskon när man skulle äta ägg på påsken?
  3. Hällde en äggula i vatten och stirrade på den?
Vanligt äggskal fyllt med choklad istället för vita och gula, i vit skir porslinskopp på färgglad duk.
RÄTT SVAR: 1 – För att man trodde att det skulle bota sjukdomar om myrorna åt upp ägget.
2 – När man satt mellan två syskon och åt sitt ägg fick man önska sig något och det skulle då gå i uppfyllelse 3 – För att om äggulan flöt upp till ytan betydde det att den som hällt den i vatten skulle bli gift.

Varför ska man INTE göra så här?

Självklart är det inte bara vi i Sverige som varit skrockfulla. Nu ska vi kika på några andra länder och du får gissa varför du ska undvika att göra det som står här under

  1. Vissla inomhus i Litauen?
  2. Somna med fläkten på i Sydkorea?
  3. Tugga tuggummi efter midnatt i Turkiet?
  4. Skåla i vatten i Tyskland?
  5. Äta getkött i Rwanda om du är kvinnna?
  6. Glömma köpa en lott om du är i Ryssland och fåglar bajsat på din bil?
  7. Trampa med vänstefoten i hundbajs när du är i Frankrike?
RÄTT SVAR: 1 – Det betyder otur 2 – För då dör du medan du sover 3 – För då förvandlas snart tuggummit till kött 4 – För det betyder att du öskar alla du skålar med ond bråd död.
5 – För då börjar det växa ut ett stort skägg i ditt ansikte 6 – Fågelbajs på bilen betyder tur, köp en lott! 7 – Vänsterfoten betyder otur, men trampar du i bajs med högerfoten betyder det tvärtom tur!

Skrock där du bor!

I dag är det få som tror på skrock – vi ser det istället som ren underhållning. Kolla gärna in sägenkartan med massor av platser över hela landet där du kan klicka dig vidare för att få veta mer om häxor, spöken och annat oknytt som enligt sägnen varit nära dig! Det finns underflikar under flera orter så du kan komma närmre dig själv än vad du kanske först tror. Klicka och kolla.

Ronja, Emil eller Lotta – surfa runt bland svenska sagor

Hur stoppar man en häxa?

Vad vet du om hönor, spindlar, grodor och dinosaurier?

Hur bra är du på att minnas bilder?