Jag är inte den som tycker att vegetarisk mat måste vara en kopia av “vanlig” mat. Vegetarisk mat får gärna vara något helt annat.
Men ibland är det ju faktiskt det där vanliga, vardagliga man söker efter. Särskilt när det är barnen man försöker göra mätta och glada. Som vegetariska köttbullar som till smaken liknar kött – eller en pytt i panna där man inte ens märker att “köttet” i själva verket är vegetariskt. I min familj får en sådan pytt högsta betyg.
Felix har precis lanserat sin vegetariska Krögarpytt. Som smakar förvillande likt köttvarianten men med 70% lägre klimatavtryck! För mig är det en no-brainer vad jag kommer välja i frysdisken framöver. När det är så mycket enklare att göra ett miljömässigt bra val utan att någon i familjen knorrar – ja då är det ju bara att köra!
Idag tycker 8 av 10 svenskar att det är svårt att veta just vad som är klimatsmart mat. Och eftersom maten står för 30% av vår miljöpåverkan är det viktigt att vi ökar våra kunskaper. Därför är det så bra att Felix nu redovisar sina produkters klimatavtryck och dessutom sätter de siffrorna i en kontext.
Deras mest klimatsmarta produkter har symbolen ”Lågt Klimatavtryck” som visar att produktens klimatavtryck är mindre än hälften jämfört med dagens snitt för mat och därmed ligger i linje med FN’s klimatmål. Det ska vara lätt att göra rätt.
Felix har också tagit fram en digital Klimatbutik där du genom att registrera din veckohandling kan se om den lever upp till FNs klimatmål om att halvera livsmedelsutsläppen. Dessutom kan du lära dig mer om vilka matvaror som har högt respektive lågt klimatavtryck.
42 svar
Ska absolut prova, särskilt eftersom min son plockar bort köttbitarna ur originalet 🙃 Glädjande att den var glutenfri också, väldigt många veg-halvfabrikat innehåller tyvärr gluten.
Vegetariskt, ja! Delikatessbullar? Tack, men nej tack. Ta en titt på innehållsförteckningen och notera att den ingrediensen som tar mest plats i bullarna är vatten. MINST en femtedel vatten kompenserat med stabiliseringsmedel. Sedan en femtedel vete- och ärtprotein och en del lök och potatis.
Priset? På mathem.se: 132 kr/kg. Som hittat. Ekologisk köttfärs kostar 139 kr/kg. Felix skrattar hela vägen till banken om dessa produkter tar över köttvarorna. Den saken är säker.
Vad bra! Allt som gynnar klimatet är toppen :)!
Fasen vad jag älskar dina samarbeten! Det var bara det 😊
Hej!👋
Ja, skulle precis skriva samma! Jag uppskattar alldeles särskilt detta samarbete. Har provat delikatessbullarna, och nu står pytten på tur.
Köpte delikatessbullarna men frysen lade av, så jag hann inte äta upp dem. Är inte särskilt förtjust i just pytt i panna(förutom Quorns variant). Men jag kanske borde ge den här en chans ändå, för man kan ju alltid ändra sig, eller hur? 🙂
Hoppas du får en fortsatt fin vecka!
Vad ska vi ha djuren till framöver…? Klappa på i djurhagen på Skansen?
Ett schysst liv önskar jag alla, två som fyrbenta men när slutet kommer så varför inte ta tillvara på det som går…?
Om vi slutar producera djur i fabriker förökas genom inseminering kommer antalet djur minska i takt med att efterfrågan på kött också minskar.
Insemination, åtminstone på nötkreatur, används främst för att minska/ta bort skaderisken för kon/kvigan vid betäckning. Inte för att på något sätt “löpande-band-producera” köttdjur.
Har du någonsin sett en tjur betäcka en ko/kviga på naturlig väg? Det är knappast så att tjuren tar det lugnt och fint alla gånger…
Allting är inte svart eller vitt. Oavsett om du har 10 djur, eller 1000 djur – Så är valet fritt att betäcka djuren på det gamla hederliga viset eller att inseminera dem.
Vill du inte köpa kött från det du kallar “fabriker”, så finns det massvis av småskaliga bönder som säljer kött på REKO-ringar.
”När slutet kommer…” – Ulrika vet du att en gris kan bli 20 år gammal men slaktar vid 6 månader? Vi producerar djur som att de vore produkter och sen slaktar vi dom för vårt stora nöjes skull.
Linda här nedan skriver om fabriker kontra småskaliga bönder när det verkliga problemet är detta: vi exploaterar och berövar livet från kännande varelser som vill leva, och det gäller oavsett om man har 10 eller 100 djur.
Sofia: Har du någon länk till någon vetenskaplig artikel eller väl underbyggd forskning som stöder din tes om att allt köttätande är av ondo? Dela i så fall gärna med dig av detta!
Att vi behöver sänka köttkonsumtionen är en sak, men detta är en svår fråga som innefattar så mycket mer än bara delen att djur föds upp för att bli mat. Djuren fyller flera funktioner under sin livstid, åtminstone om det är betesdjur.
Om du väljer att odla människoföda på alla fält och åkrar, då har du ingen vall (hö) att slå till djuren. Du har då inte heller någon möjlighet att ha betande djur som hjälper till att hålla landskapet öppet = Den biologiska mångfalden minskar.
Sofia, du får jättegärna välja hur du vill; köp sojaprodukter som är tillverkade på andra sidan klotet eller svenskodlade bönor istället för kött. Men, försök vara så pass vidsynt att du kan acceptera att en del av oss andra väljer kött som främsta proteinkälla.
Mycket bra synpunkter av Linda. Vi behöver dessutom gödsel till de grödor som odlas, oavsett vart grödorna sedan konsumeras. Gödseln kommer ifrån djuren (om ni inte förespråkar konstgödsel), som då kommer att bli svindyrt om man endast ska ha djuren för den sakens skull.
Även sojaprodukter “tillverkade på andra sidan klotet” är bättre än det mesta av köttet som produceras i Sverige (du vet säkert att djuren äter en hel del importerat foder, inte sällan just soja.. Betydligt mer mark används till att odla soja till djurfoder än människomat). Nog så fint att djuren håller markerna öppna, och det kan fortsätta att göra, och skulle klara även på ett betydligt färre antal djur (om vi låter dem leva längre och fler får gå ute än att stå inomhus större delen av året). Vi behöver alltså inte fler betesdjur utan de djur vi har borde beta i större utsträckning. Merparten av köttet som äts idag har inte betat på naturbetesmark under sin levnadstid.
Tack för din input Amanda.
Personligen är jag inte ett fan av att ha djur inomhus hela året, utan anser att lösdrift med fri tillgång till utomhusvistelse är det allra bästa – så där är vi överens.
2019 utgjorde importerad soja ca 2,5% av fodret till alla Sveriges kor (köttdjur och mjölkdjur) enligt SLU – https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-utfodring-vard/nyheter-huv/soja-till-husdjur/
Tyvärr har jag svårt att hitta siffror på hur mycket soja som odlas och importeras för att bli människoföda i Sverige.
För den intresserade kan jag rekommendera ett besök på jordbruksverkets hemsida
https://jordbruksverket.se/mat-och-drycker/hallbar-produktion-och-konsumtion-av-mat/hallbar-mat—en-komplicerad-fraga
Jag är uppväxt med småskaligt lantbruk och både mjölkproduktion och köttproduktion. Likaså jakt och fiske.
För mig är det en naturlig del i livet, men jag respekterar också att det inte är det för alla.
Äter du kött så måste du vara medveten om vad som krävs för att biffen ska hamna på grillen.
Det är väl just det som är problemet, att det mesta kött som äts i Sverige kommer inte från småskaligt eller ekologiskt jordbruk. Det mesta kött (nu äter jag inte kött själv men det räcker ju med att ta en sväng förbi köttdiskarna i en vanlig matbutik) är vanligt “konventionellt” kött. Några få människor har råd/tillgång/ork/engagemang att köpa kött direkt från en småskalig bonde som har gjort allt rätt utifrån ett miljö- och klimatperspektiv. De som gör det kan fortsätta med det och så kan vi hoppas att de som köper fabriksköttet kan minska på det och åtminstone någon gång per vecka välja vegetariska alternativ. Som jag förstått det så skulle det inte gå att producera den mängd kött som konsumeras idag miljö- och klimatsmart, så den del av köttlobbyn (om man nu får säga så) som bryr sig om miljö- och klimat borde också jobba för att människor ska äta mindre men “rätt” kött (det är ju dyrare, vilket det ska va för produktionen kostar ju mer, men om man äter mindre och ersätter några måltider med vegetariska alternativ så har man råd).
Jag vet inte hur mycket soja som importeras till Sverige för att bli mat till människor (utan att gå genom ett djur först) men som jag har förstått det så är det betydligt mindre (och i vilket fall effektivare). Det finns så många goda och klimatsmarta svenska alternativ så de flesta vegetarianer äter inte “soja” dagligen (jag själv äter det kanske någon gång per månad och då är det oftast odlat i Frankrike. Sojan som produceras där regnskog skövlats går mig veterligen till djurfoder och inte till människomat).
Det är en allmänt utbredd tro att sojan som vi människor äter är producerad på andra sidan av världen. Det är ca 95% av all soja som produceras där som går till djuruppfödningen. Jag har läst det i en undersökning för ganska länge sedan och kan inte säga någon källa till det. Men det är inte så svårt att leta reda på för den som är intresserad. Den soja som vi människor äter är till större delen odlad i Europa. Frankrike, Tyskland och Österrike. Den mesta är dessutom ekologiskt odlad.
Med det sagt så anser jag att alla får göra och äta som de vill. Men att ha ett öga på ekologiskt odlad mat, om det är kött eller grönsaker borde vi alla ha.
Hittade lite statistik och en jäkligt bra sammanställning av journalisten och författaren Gunnar Rundgren gällande soja i foder/som livsmedel. Att utan det ena – så finns inte heller det andra.
https://tradgardenjorden.blogspot.com/search?q=soja
Jag undrar varför det direkt när det pratas om kött och klimat skall börja dras paralleller till vegetarianers/veganers “problematiska” sojakonsumtion. Vet inte var den där vanföreställningen kommer ifrån att vegetarianer/veganer skulle proppa i sig soja dagen lång? Det finns en uppsjö av alternativa produkter idag liksom gamla hederliga bönor och linser som inte är sojabönor. Jag har varit vegetarian i över 20 år och jag äter sojaprodukter max 2-3 gånger per år. Den ordinära sushiätaren får i sig mer soja än vad jag och många andra vegetarianer/veganer får i sig. Och den vanliga köttätaren konsumerar indirekt via sitt kött radikalt mer soja än vad de flesta veganer/vegetarianer gör. Merparten av den soja som odlas används till djurfoder, för fiskodling och som emulgeringsmedel (sojalecitin) samt i exempelvis tvål och andra skönhetsprodukter. Man kan och ska absolut diskutera köttets och sojans vara och ickevara, men det blir så himla konstigt när det direkt blir någon form av men duuu’rå-argumentation som dessutom har så liten bäring i verkligheten.
Linda, du skriver om vidsynthet. Har du provat att vara så vidsynt att prova på tanken att alla individer vill leva sina liv för sin egen skull? Du vill ha en vetenskaplig artikel som visar att ”all köttkonsumtion är av ondo”. Vad innebär ens det? Jag pratar inte om människor hälsa eller ens klimat här även om det finns viktiga poänger där – jag pratar endast om djurens rätt till sina liv. Där är det EMPATIN som behöver kopplas på hos oss människor.
”Öppna landskap” är ett så trött argument som använda av personer som vill fortsätta se djur som produkter och inte individer. https://www.djurensratt.se/vanliga-fragor/hur-gar-det-med-det-oppna-landskapet-om-alla-blir-veganer
Då ska vi se…
Du inledde diskussionen med att hävda att man inseminerar djur i fabriker. Och jag försökte förklara att insemination inte har någonting med storleken på djurbesättningen att göra.
Sedan gled den fortsatta diskussionen över på klimat/miljö/småskaligt osv.
Jag kan lova dig att jag har min empati påkopplad när det kommer till både mina och andras djur.
Men… Ett djur som avlas fram för en människas vinning är en produkt. Oavsett om det är en akvariefisk eller en ko.
Alla levande varelser lever på andra arter. Nästan alla varelser berövar andra varelser eller växter livet, ett undantag är parasiter. Jag tycker dock inte heller att vi har rätt att behandla andra varelser illa, eller föda upp dem på ett sånt sätt att de inte mår bra.
Nej det gör dom inte. Finns hur många djur som helst som är växtätare! Giraffer, elefanter och rådjur som exempel. Sedan finns det många djur som äter både och, den äter det som den kan få tag på. T.ex björn, dom äter både kött och bär. Eller människan, som också kan äta båda. Däremot verkar många människor tro att man MÅSTE äta djur för att överleva. Vilket inte stämmer! Det enda som inte finns i plantmaten är B12. Men det finns inte heller i djur längre. Det tillsätts i djurens mat och på så sätt får dom i sig det innan dom slaktas, och människan får sedan i sig deras B12. Men även många människor som äter kött har för lite B12 i deras kropp.
Jag menade att svara Sofia som skrev problemet är att vi berövar andra varelser livet. Jag ville poängtera att alla i naturen lever på andra arter som de ofta även dödar. Arter kan vara både djur och växter. Jag menar inte att man måste äta djur, jag förstår de som inte vill äta djur. Men det är ett vanligt beteende i naturen. Jag äter mest vilda djur, och jag tror inte att de som tex skadas och dör en utdragen plågsam svältdöd av naturliga orsaker, eller blir äten på av lodjur medan den sakta dör får en bättre död än ett djur som skjuts av en jägare. Att leva i en djurfabrik och slaktas i ett slakteri tycker jag däremot känns väldigt inhumant och plågsamt, så jag tycker det är bättre att köpa kött från djur som fötts upp småskaligt, där man tagit hänsyn till deras naturliga beteende.
Vi kanske kan få en vettigare balans mellan vilda och domesticerade djur? Eller vi kanske kan öka levnadskvaliteten för de djur vi har för matproduktion om vi minskar mängden kött vi äter? Tänka på att när vi äter kött så är det från en etisk produktion. Det är ju inte som att kött/mejeri produceras i ett vakuum liksom. Det beror ju helt på tillgång och efterfrågan.
Frågan är vad som är bäst egentligen. Vad är klimatsmart. Att allting odlas lokalt, i vårt land, i närliggande länder, att vi kan ge att våra medborgare arbetstillfällen, goda arbetsvillkor, lönsamhet för egenföretagare och lantbrukare, att vi inte har allt för långa kedjor från jord till bord, att vi överskådligt får följa kedjan, att vi vet vad maten innehåller, att maten inte innehåller för många kemiskt framställda tillsatser, att det är näringsrik mat. Vad är bäst?
Bra fråga, och kanske också varför de mest progressiva företagen inte bara svänger sig med klimatsmart utan försöker jobba med fler aspekter. Att Coop lanserat hållbarhetsdeklarationer där de kartlagt tio olika hållbarhetsaspekter för sina varor känns ganska imponerande. Hållbarhet är komplext, det är så många olika faktorer som påverkar och jag vill lära mig om alla, inte luras att tro att allt löser sig med “klimatsmarta” produkter. Tror vi gör både oss själva och planeten en otjänst genom att låtsas att det här är en enkel fråga.
Precis, det är ingen lätt fråga. Till exempel: Köttet från djur som får beta och leva länge kan bli mindre klimatsmarta än kött från djur snabbuppfödda på kraftfoder. Det snabbuppfödda djuret a ger mer metan under sitt liv, dvs mer metan per kg. Det är så många aspekter som ska vägas in. Djuret som betar länge har nog ett mycket bättre liv, och ger mer biologisk mångfald.
Mycket klokt skrivet! Vi odlar inte så mycket soja i Sverige, men däremot skövlas regnskog för att odla soja – så det är inte så enkelt. Klimatavtrycket är olika i olika delar av världen dessutom. I Sverige äter många kor enbart det som växer utomhus på sommarhalvåret och dricker vatten som faller som nederbörd/finns i dammar/sjöar, men så ser det inte ut överallt.
Tjoho vad bra. Äntligen! Jag har varit vegetarian i över 10 år och verkligen saknat pyttipanna. Det ska vi införa som vardagsmiddag!! =)
Ser att det blir en del diskussion om kött – intekött. Vill bara säga att jag tycker det är befriande när just du, Clara, som också är köttproducent (om än i mindre skala) inte fastnat i fällan att det måste vara antingen eller.
Vi vill ha öppna landskap med en rik flora och fauna. Om vi äter en mindre mängd kött och då från fria djur, som vuxit upp i vår närhet, tror jag att det är bra. Soja, som odlas storskaligt på andra sidan jorden på bekostnad av regnskogen, måste ju vara en ur klimatsynpunkt sämre produkt. Det här är svåra frågor som kräver insikt och kunskap. Vi har startat en studiecirkel om FNs 17 globala mål. Vi ska arbeta för mångfald/variationsrikedom, småskalighet och närproducerat – allt för klimatet och vår överlevnad.
Nog för att det finns “miljövänligt” kött, men det är inte det som svensken till 90% äter (det är för dyrt, eller egentligen kostar det ju vad det ska kosta men så länge det finns köttfärs på ICA för 50:-/kg så kommer den stora majoriteten att välja, eller tvingas pga. ekonomiska begränsningar, det framför eko/rekoringens närproducerade köttbit för 400:-). De flesta köttätande svenskar äter det massproducerade (även om det är svenskt) köttet som är skadligt för miljö och klimat (sorry, men vad ni än säger så går det inte att komma ifrån det). Ett ytterst fåtal (ekonomiskt starka och de som har direkt tillgång) äter kött som kan anses okej utifrån miljö och klimat. Om vi kan få den stora massan som äter det dåliga köttet att välja bort åtminstone en del av det till förmån för vegetariskt så har vi vunnit en massa. Och så kan det lilla fåtal som äter “bra” kött fortsätta med det.
Lästips: https://www.akademibokhandeln.se/bok/under-the-sky-we-make/9780593328170/ (Under the Sky We Make av Kimberly Nicholas)
Jättebra med nya produkter, men består denna pytt, precis som den med kött, till 90 procent av potatis? Då är det knappast värt priset.
20% soja om man läser på förpackningen. Värderingen är nog upp till konsumenten.
Det är så himla tröttsamt att varje inlägg som innehåller minsta tillstymmelse till vegetariska produkter alltid måste mynna ut i debatten kött vs. ickekött, och att så många har ett så svartvitt synsätt.
Jag tycker det är ganska intressanta synpunkter som kommer fram här ändå, och kunskapsnivån har höjts mycket på senare tid tycker jag! Det ger hopp tycker jag, debatten har blivit mindre svartvit tycker jag..
För alla i kommentarsfältet som är intresserade, det går att vara snäll mot planeten, sin hälsa och i större grad mot djuren samtidigt. Tyckte det var befriande att läsa den här artikeln, som sa att göra ett rätt och du gör tre rätt, vilket är allt jag åtminstone vill leva efter. ☺️
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/maten-som-ar-bra-for-dig-ar-ocksa-bra-for-andra-samma-livsmedel-skyddar-bade-halsa-och-miljo/
Apropå kött-debatten.
Jag är så evinnerligt trött på debatten där köttätande målas ut som världens största miljöbov! Kan vara så att all kött/mjölkproduktion i världen inte är det bästa för klimatet, det är ju tex stor skillnad på den i Sverige kontra Sydamerika. Men det verkliga problemet är ju ändå inte livsmedel som vi faktiskt behöver, utan produktionen av allt som vi I N T E behöver. Varför är det ingen som tar debatten mot godis, läsk och annan skit som vi trycker i oss i enorma mängder trots att det helt saknar värde mer än för vår egen höga njutnings skull???
Det här är ingen kritik mot Claras samarbete med Felix, jag tycker absolut att vi ska byta ut en del av det kött vi äter mot vegetariska alternativ. Jag är bara så sjukt trött på att “allt är köttets fel”.
Ja! Att det odlas sockerbetor på ca 30 000 ha i Sverige där annat kunde växa är det aldrig någon som pratar om.
Jag tycker det är bra att vi odlar socker i Sverige. Då blir det ju möjligt för oss att köpa närproducerat socker. Bättre än sockerrörrocker som forslas hit från andra sidan jorden. Jag använder en del socker för att konservera frukt och grönsaker som jag odlar själv.
Ja, jag förstår vad du menar (trots att jag själv i huvudsak äter vegatriskt). För mig kommer det gång på gång tillbaka till att vilja konsumera medvetet och mindre impulsivt, oavsett om det gäller kläder eller mat. Och göra det som en vana. Jag planerar min mat, planerar in restdagar för att se till att allt blir uppätet, har haft en “skåprensarmånad” nu på sistone för att tvingas använda alla små grejer som kanske blivit över när jag handlade för ett recept jag aldrig lagade eller så. jag shoppar helst gående eller med lådcykel eftersom jag då får närmare koppling till det jag köper hem, tyngden i de där impulsköpen kommer också kännas i att det ska släpas hem, och då märker jag att jag konsumerar klokare. jag tror överlag på att hjälpa sig själv med många små val som blir naturliga vanor och förändrade beteenden, snarare än ett stort val som ska följas puristiskt.
(skrivit lite om matfilosofi och vardagsätande som ska rulla men ändå gärna vara hållbart ur mitt perspektiv här: https://justwannahavefun.se/ulrikanettelblad/2021/03/19/vardagsmaten/ )
Fint samarbete för övrigt, tycker att samarbetena här är så fint fotograferade och genomarbetade + dessutom alltid ett intressant och livligt kommentarsfält!
WOW, vilka bra nyheter!! Dessa blir en självklarhet i min frys här hemma framöver. Då gör jag en schysst insats i miljöarbetet men får också något gott att äta 🙂