I somras låg jag i godan ro låg och läste i soffan när Bertil plötsligt gastade att det var kackerlacka i köket. Jag som inte trodde honom hojtade tillbaka att det var omöjligt och han måste sett fel. -Det är säkert en vanlig skalbagge bara! Men han envisades och när jag gick in i köket hittade jag mycket riktigt en kackerlacka som kröp omkring på golvet. Jag fick panik. Men istället för att slå ihjäl insekten med en sko fångade jag in den i en burk och satte på locket för att kunna studera den närmre.

Hur var det möjligt? När hade vi fått kackerlackor?! Jag vet att det är vanligt på många platser och i många länder men har aldrig hört om någon som fått kackerlackor här. Men jag har många gånger tänkt att just kackerlackor vore extra äckligt att besväras av. Med kaninpuls googlade jag loss och läste på hur svårt det är att bli av med kackerlackorna. I fantasin såg jag en ändlös kackerlackskamp framför mig. Tills jag sansade mig och surfade in på mitt eget försäkringsbolag Länsförsäkringar Västerbotten och läste mig till att det finns något som heter skogskackerlacka. Och när jag bildgooglat och jämfört med kackerlackan i burken insåg jag att det var samma sort. En helt ofarligt insekt som sommartid ibland kan följa med in av misstag. Så jag släppte ut den i skogen och så var det bra med den saken.

Jag har funderat en del över min starka och kan tyckas överdrivna panikreaktion. Men jag tänker att den är rätt naturlig. Som fastighetsägare finns det ju så mycket att oroa sig för med sin kära bostad. Alltifrån vattenrör som fryser till läckande tak tanken på alla skadedjur. Pälsängrar som äter sönder ens ullkläder, getingar som bygger bo i ens förråd eller möss som invaderar källaren. Förutom att det kan vara både störande och äckligt med djuren kan det ju faktiskt också vara farligt för huset. Gnagare kan till exempel förstöra både el- och vattenledningar.

Det är kanske inte är alla som tänker på att man faktiskt kan få hjälp med sånt här av sitt försäkringsbolag. Länsförsäkringar Västerbottens där jag försäkrat mitt hus erbjuder skydd för sanering av levande insekter, aktiva getingbon, levande myror, råttor och möss inom och i direkt anslutning till bostadshuset. Man betalar heller ingen självrisk vid sanering av skadedjur eller ohyra. Det känns tryggt!

Men sedan finns det mycket du kan göra för att förhindra att problem ens uppstår. Tre vanliga skadegörare sommartid är myror, möss och getingar. Här på bloggen tänkte jag lyfta upp tips på hur du gör det svårt för dem att trivas. Och hos Länsförsäkringar Västerbottens kan du läsa om fler olika skadedjur och lära dig smarta knep för hur du gör livet surt för dem.

Så säkrar du huset mot möss

 • Rensa gömställen
  Håll husets grund fri från högt gräs, buskar, sly, vedförvaring och liknande som får gnagarna att känna sig skyddade och trygga.
 • Se upp med soporna
  Se till att din kompost- och sopbehållare är hela och täta.
 • Avloppsbrunnar
  Se till att avloppsbrunnar har galler.
 • Täta panelen
  Har huset lockpanel eller annan ventilerad panel? Täta med metallnät eller spikband bakom varje lock eller luftspalt nedtill där mössen annars lätt tar sig in bakom panelen, upp på vinden och vidare ner i huset.
 • Fågelbord
  Har du fågelbord, se till att det inte går att nå för gnagarna. Håll också rent under där det annars blir utfodringsplats för gnagare.
 • Skydda djurmaten
  Ha husdjursfoder i tätslutande behållare utom räckhåll för gnagare.
 • Använda fällor
  Använd i första hand mekaniska fällor, dels för att minska giftspridning och dels för att undvika döda djur i huskonstruktionen som kan sprida obehaglig lukt tills de torkat ut. Agna fällorna med bete som till exempel russin, choklad, kaviar eller nötkräm. Prova dig fram tills du funnit något dina inkräktare tycker om. Sätt fast betet ordentligt så de inte får med sig betet utan att fällan löser ut. Av hygieniska skäl ska du använda handskar när du tömmer eller gillrar om en använd fälla.

Så säkrar du huset mot myror

 • Täta springor
  Täta huset i springor och hål där myrorna kan ta sig in.
 • Se upp med sötsaker
  Städa bort spill från sötsaker som kaksmulor, läsk, saft och socker.
 • Täta förpackningar
  Förslut livsmedel med täta förpackningar, speciellt viktigt under vår och försommar då problemet är som störst.
 • Håll undan vegetation
  Vegetation i husets omedelbara närhet kan skapa skydd och husera bladlöss.
 • Leta upp myrstacken
  Gräv bort myrsamhällen på tomten som du kan avslöja genom att följa myrstigar eller se vart de uppehåller sig
 • Undvik fuktig miljö
  Se till att vattenavrinningen är bra kring husgrunden då myrorna trivs i fuktig miljö.
 • Lura ut myrorna
  Man kan även lura myrorna att hålla sig ute genom att mata dem med en sockerlösning med vatten 50/50 i till exempel några petflaskor som man placerar liggande utefter husgrunden.
 • Om inget annat funkar – placera ut en myrdosa där myrorna uppehåller sig. Myrdosan innehåller en förgiftad sirapsliknade sockerbas vilken attraherar myrorna. De tar med sig det till samhället där myrorna äter samt matar larver och drottning med betet. Det tar vanligtvis 1-3 veckor tills myrorna är borta.

Så säkrar du huset mot getingar

 • Täta hål och springor
  Täta husets utsida i hål och springor för att minska förutsättningarna för bra boplatser.
 • Insektsnät
  Se till att ventilationer och öppningar är försedda med insektsnät.
 • Hitta drottningen
  Avliva om möjligt de befruktade drottningarna som du ser på tidig vår. Då minskar risken att de etablerar samhällen som växer sig stora under sommaren.
 • Plocka bort bon
  Ta bort bon så fort de upptäcks och inte blivit för stora. Gör det en sen kylslagen kväll då getingarna är slöa och hemma i boet. Var försiktig, ha tjocka handskar, täckta kläder och en myggluva över huvudet. Läs mer om getingbon här
 • Locka med mat
  Förbered grillpartyt genom att erbjuda getingarna alternativ föda. Ställ ut något gott en bra bit ifrån festen och i god tid innan den börjar.
 • Getingfällor
  Häng upp getingfällor en liten bit från husets uteplats.

Visste du att Länsförsäkringar Västerbotten ägs av oss kunder? Ett försäkringskollektiv med gemensamt ansvarstagande. Krockar du med bilen är det mina premier som hjälper till att betala reparationen och får jag en vattenskada hjälper dina premier mig. Blir det ett överskott i verksamheten går pengarna inte till externa aktieägare utan tillbaka till oss medlemmar i form av sänkta premier. Det tycker jag låter som det enda rimliga och därför är jag också trogen kund sedan tolv år tillbaka!