Föreställ dig att mer än vart tionde barn i ditt villaområde skulle dö innan fem års ålder.

Att tio procent av alla barn på skolan istället för att fira skolavslutning och äta tårta bara skulle utraderas.

Det är fruktansvärda, ogreppbara siffror för oss.

Panzisjukhuset, nutrition. Bukavu

Men i Demokratiska Republiken Kongo är det verklighet. I landet sker ohyggliga våldsamheter som tvingar familjer att fly för sina liv. Efter sig lämnar de bostad, djur och odlingar. Hamnar i extrem fattigdom där mat för dagen inte är en självklarhet. Situationen i landet är väldigt svår. Men det finns folk som arbetar för att hjälpa till. Kanske känner du till Doktor Denis Mukwege, mottagare av Nobels fredspris? Mest känd är han för sitt arbete på Panzisjukhuset i östra Kongo, där han hjälper kvinnor och barn som utsätts för sexuellt våld. Men sjukhuset fyller också en otroligt viktigt funktion när det gäller att minska undernäringen. För dit får undernärda barn komma för tillsyn och vård.

Panzisjukhuset, nutrition. Bukavu

Sex gånger per dag dricker de en väldigt näringsrik välling och de flesta barn får stanna i omkring femton dagar innan de blir friska igen. När jag besökte Malawi träffade jag flera undernärda barn som inte växte ordentligt och hade svårt att lära sig gå. Barn i samma ålder som mina egna men som istället för att leka, klättra, härja och skratta bara låg stilla och trötta – ibland nästan okontaktbara.

Läkarmissionen är en svensk biståndsorganisation som sedan 1958 arbetar för alla människors rätt till ett värdigt liv. Fokus ligger på att hjälpa kvinnor och barn i utsatthet. Läkarmissionen stöttar bland annat Panzisjukhuset i deras livsviktiga arbete. Och vill du vara med och bidra – ja då tycker jag att du ska göra som jag och bli månadsgivare. Ger du 100 kronor i månaden räcker det för att tretton barn varje år ska få hjälp att överleva. Blir du månadsgivare innebär det dessutom att Läkarmissionen kan planera och arbeta långsiktigt med sina insatser. Tänk att samma peng som motsvarar en jobblunch på en restaurang här i Sverige kan motsvara livräddande vård för tretton barn i ett annat land. Vilken förmån för oss att kunna bidra!

OCH LYSSNA! OM DU VÄLJER ATT BLI MÅNADSGIVARE OCH SKÄNKA 100 KR ELLER MER FÅR DU MIN NYA BOK NU BAKAR VI SOM ETT LITE TACK FÖR DITT BESLUT I EN SÅDAN VIKTIG SAK. Jag hoppas ni är många vill ta det steget!

Tryck här för att bli månadsgivare