
Nu är jag hemma i vardagen igen. Otroligt vad en arbetsvecka på en annan plats kan göra för en! Att se något annat, träffa människor som känt en sedan man gick i blöja och få prata både om det mest triviala till det mest politiska och engagerande. Så som det alltid blir med släkten på pappas sida. När jag åkte tog jag med mig kameran för jag ville dokumentera hur fint det är i farmors hus och i Glommers där det står. Brokigt, egensinnig, färgglatt. Och magisk natur!
Jag hämtade syrran på flyget på måndagkväll och körde raka vägen norrut. Vi kom vid elvatiden på kvällen och då vräkte regnet ner. Pappa, farbror Lars, faster Inger och hennes man Ulf väntade på oss. Pappa hade gjort varma mackor och kokat te. Och när vi fikat kröp vi ner i bäddsoffan vi sovit i sedan vi var små och somnade som små grisar. Morgonen därpå sken solen.

Jag tassade ut i trapphuset. Den här vindstrappan var min skräck när jag var liten. När man satt och frös på toaletten på kvällen såg den ut som ett gapande svart hål. Var så fruktansvärt mörkrädd. För vindstrappan, tavlan med fiskargubben som rökte pipa och för affischen med Kniv-Karlsen som smög in genom ett fönster i skymningen.

På väggarna i trapphuset hänger sånt som farmor slöjdat. Hon var så kreativ och konstnärlig!

I det kalla, oisolerade trapphuset finns toaletten instoppad i en garderob. Man kan inte sitta på den och stänga dörren för det är så trångt. Så man får liksom sitta där med den på glänt och hoppas att ingen kommer förbi oannonserat.

På insidan dörren sitter den här gamla planschen. Jag och Anna insåg nu att vi båda alltid trott att mannen i båten med plaständerna simmande i vassen är Tomas von Brömsen. Gissar på att vi trott fel.

Sitt med ro och ha det bra tills en annan vill platsen ha

Dörren ut till balkongen. Där uppe brukade jag bädda med kuddar och ligga och läsa deckare när jag var i tonåren. Man hade så bra utsikt över träsket! Utan att någon såg att man låg där.

Frukost i farmors kök. Kökssoffan gjort av en ombyggd köpmansdisk. Farmor hade en blomsterhandel i det här huset och farfar körde buss. Önskar att jag hade haft några bilder från blomsterhandeln. Den hade hon stängt sedan länge när jag föddes.

Idealisk frukost

På väggen i köket sitter en bild på Bertil Lidström den äldre. Längst ner en bandbild på min pappas band. Han och hans lillebror och två kompisar hade ett band som spelade på Nalen och Gröna Lund – vilket var något alldeles oerhört med tanke på var de kom ifrån. The Savages hette bandet och man förstår att allihop var flickidoler för snyggare kan inte tänkas.

När jag jobbat en stund tog jag lunchrast genom att kratta gräsmattan och göra fint på gården.

Sedan åkte vi och planterade på farfar Bertil och farmor Bedas grav.

När jag arbetat färdigt för dagen tog vi middag med fördrink. Och paket som inte kunnat utdelas under året som gått delades nu ut.

Husets andra toalett finns bakom den där garderobsdörren till vänster. Vem behöver ett hemmaspa när man har en garderob?

Gamla hus med bubbliga fönster i alla väderstreck är den bästa sortens hus.

Funderar på ett runt bord hemma. Är så trevligt att sitta så här.

Anna hade med sig ramslök hemifrån så hon bjöd på ramslökspesto!

Och pappa gjorde renskav och potatismos.

När klockan närmade sig halv tio på kvällen kände vi ett behov av att gå ut.

Så jag och Anna gick upp i skogen bakom huset

Och upp över åkrarna med milsvida utsikten.

Tänk att det var hit jag och Jakob åkte på bröllopsresa? Gulligt ju. Det var vad vi hade råd med.

Det är så fint med allt djurliv!. Under våra dagar såg vi åtta orrar, en älg, hundra renar, tjugo harar, en lappuggla, en räv med en orrfågel i munnen, ekorrar, storspovar och ett och annat rådjur.

Man vill ju bo så att man ser horisonten. Så att ögat kan glida iväg utan stopp.

Så vackert i Lappland när den första skira grönskan kommer.

På hemväg genom byn

Vi stannade till vid den fint renoverade gamla macken som ligger bredvid farmors hus.

Så fint att se den iordning efter att ha varit igenbommad under hela min uppväxt.

Nästa morgon begav vi oss ut på äventyr!

Beskådade farfars barndomshem. Fattigt, öde och förfallet. Men här i trädgården växer rosor och kejsarkrona som farmor planterade för över åttio år sedan. En sommar grävde jag upp några av dem och nu växer de i min trädgård istället.

Vi sprang på ett typiskt bra lummerställe också. Trots den underbara vårdagen fick jag en akut jullängtan efter att dekorera med mossa och sånt!

Jag har ju en sjusitsig bil så vi tryckte in oss i den och gjorde en sedvanlig sightseeing runt byarna. Då kör vi runt och koxar i timmar. Alltid lika spännande (jo faktiskt!) och nu blev det en repris. Vi stannade till vid farmors barndomshem också. I den här enkla stuga bodde hon och hennes tolv syskon. De var väldigt fattiga och farmors pappa hamnade i fängelse på Långholmen efter att ha stulit mat till sin hungriga familj. Men han var en väldigt klurig gubbe – för deras hus blev det första som hade elektricitet – han ordnade det med ett litet egenbyggt elverk i bäcken bredvid. Och han fick nog utstå mycket spe för att han var så märkvärdig att skaffade elektricitet…

Tittade runt och tänkte på de knöliga, steniga och magra åkrarna omgivna av ogenomtränglig granskog. De långa vintrarna och de sena vårarna och känner stor tacksamhet. Jag finns för att allt det här finns! För att de som levde innan mig inte gav upp utan bet sig fast. Och lyckades göra det bättre för varje generation.
Farmor och farfar var födda så fattiga men uppfostrade fyra barn som alla utbildade sig. Min pappa och min faster gick musikhögskola och blev musiklärare. Min ena farbror journalist och min andra farbror regissör och pjäsförfattare. Trots att de nästan inte hade några pengar såg de till att faster fick pianolektioner och lärde sig spela klassiskt – något som var väldigt ovanligt i små lappländska byar på sena fyrtiotalet.

När vi blev trötta stannade vi och fikade

Picknickkorgen var packad med kaffe och bullar.

Jag tycker så himla mycket om att vara med mina äldre släktingar. Pappa och hans syskon är så fruktansvärt roliga, dräpande och knäppa. Skrattar så jag inte kan andas ibland. Och så gillar jag att höra alla historier från förr. Vilka original som fanns i gårdarna och allt tokigt de tog sig för.

Vi avslutade dagen med ett besök i Gallejaur. Det är en helt otrolig plats – både ett kultur och naturreservat på gränsen mellan Lappland och Västerbotten. Trakten kring Gallejaur var länge väglöst land och inte förrän på femtiotalet drogs en bilväg hit. I Gallejaur finns flera gamla välbevarade gårdar – ja ungefär som ett Skansen fast på riktigt! Här bodde systrarna Karlsson och de var den sista generationen som höll det traditionella småbruket igång.

Minns att vi åkte hit när jag var liten och systrarna fortfarande levde.

Då tror jag inte att jag förstod det fantastiska med denna plats.

Men det gör jag nu för tiden. Om man säger så.

Anna spanade in på cremegult kök med den gulligaste inredningen.

Att gå runt där ger mig mer inspiration än fyrtio inredningstidningar sammanlagt förmår.

Hela gårdsbilden är så förtrollande vacker

Och nu har jag kommit på vilken typ av får vi ska införskaffa. Fjällnäsfår! Sveriges nordligaste lantras. Så underbara, nyfikna djur.

Hit kan man komma och fika sommartid och man kan faktiskt övernatta i husen också.

Det fick jag lust till att göra någon gång.

Så fotade jag syskonen i solen på farstubron. Och sedan åkte vi hem och åt middag.
Och dagen därpå reste jag och Anna vidare upp till mormors hus som vi nu har övertagit och har som vårt. Men då blev vi närapå insnöade. Men det är en annan historia för ett annat tillfälle.
45 svar
Kan inte få nog av dina fina bilder, inredningen är ju fantastiskt fin! Låter härligt med picknick, vi kan alla lära oss av de som är äldre. De har väldigt kloka ord. Hoppas du får en fin vecka nu också! 🙂
Tack för att du delar med dig av dessa vardagsnära, stämningsfulla och vackra bilder. En fröjd för öga och sinne.
Gallejaur är verkligen värt ett besök, det är en tidsresa. När jag var där för ca 10 år sedan hade vi sällskap att det mest sociala, eller i ärlighetens namn framfusiga, fåret under vår rundvandring. 🙂
Fantastiskt inlägg! Så fint beskrivet alltihop.
Fantastiskt fint inlägg som jag njöt av. Både text och bilder. Och jag har redan googlat på Gallejaur… för dit vill jag åka och bo en natt. Tusen tack!
Trots det gångna årets totalt utebliva sociala stimuli kände jag direkt att nää det är norrut jag ska. Inte till någon stimmig storstad. Jag är uppvuxen i Jämtland och saknar hur axlarna sjunker var gång jag passerar Dalälven.
Bilderna på det där lugna vidsträckta norrländska landskapet med skogssjöar och timrade stugor skapar lite samma känsla. Tror jag bara vill ha lugn.
ÄLSKAR det här som norrbottning som bott i Lappland och som numera bor i Västerbotten. Finns så mycket vackert.
Din farmors barndomshem ser verkligen ut prick, ner till plåttaket och snickarglädjen över bron, som vår stuga, på en annan plats (men kanske inte så långt ifrån?) i Lappland 🙂 Fast där finns ingen el, ens från någon bäck.
Så underbart och vackert. Drömmer om att få bo sådär ensligt. I ett vackert gammalt hus med fantastisk omgivning och utsikt. Hästar och får, barn och blommor…
Tack för alla inspirerande inlägg du gör😃
Tack! Det här var precis vad jag behövde en gråmulen morgon. Så sanslöst vackert, både bilder och berättelse.
Tack för att vi får följa med på resan i norr, bland stora gamla hus, släktberättelser och vördnad för historien.
Vilken fantastisk resa och inlägg, tack Clara!
Känner igen mig i inredning och känslan från min mormor och morfar och morfars lilla stuga han åkte till ibland. Litet, kanske fattigt, i alla fall sparsamt,’ men också så himla mysigt. Så bortom alla inredningstidningar och perfektion. Eller perfektion i det enkla och fulsnygga.
Kul att ni kunde umgås igen!
Tack för den här resan till blogginlägg, så vackert och intressant. Och vilket kulturellt kapital du har Clara, förstår att du är tacksam och stolt.
Underbart!! Lappland❤️
Måste få fråga, från en långskånk med stora fötter till en annan, vilken storlek har du i dina Lundhags? Jag har normal storlek 41,5-42 (mina fötter är 27,8-27,9cm). Velar om 42 kan passa
Någon annan med svar då?😅 ingen möjlighet att prova i butik nu under pandemin, och blir förvirrad: vissa kommentarer på sidor som säger ”köp din vanliga storlek”, märket själva säger ”plussa på 20mm” och andra säger att man måste gå upp tre storlekar.
Jag har 41 i skostorlek! Funkar perfekt för mig som har 41 i skor – men däremot är de lite låga i fotvalvet så har man höga fotvalv behöver man kanske en annan modell 😊
Ok! Tack snälla för svar! Jag har låga fotvalv så låter bra!:-)
Det finns en underbar dokumentär på youtube om systrarna i Gallejaur! Tips att se den om du/ni inte gjort.
Sen tycker jag att man ska läsa (om) Jernbane-sviten (om man inte gjort) av Sara Lidman. Dels för historien och hur den format oss. Men också för the romance: Så otroligt att tänka att det var på den platsen, i Glommersträsk, med samma utsikt över träsket som Olförarn och hans Anna-Stava blev förälskade 🥰 (om det nu var det, så har jag tolkat det med diverse omläsningar besök och kartor 😅) Nån vet kanske bättre?
Tack för tipset. Nu har jag sett filmen. Underbar dokumentär!
Kul med släkt att umgås med. Framförallt att kunna umgås med sin familj. Mitt ena syskon är svårt psykiskt sjuk och sjukdomen gör att vi aldrig haft ett förtroligt umgänge. Mitt andra syskon har också psykisk ohälsa och utöver det ett jävla humör och en och annan npf och hen har jag varit tvungen att säga upp kontakten med då hen gjort oförlåtliga saker mot mig.
Usch vad tufft. Tror tyvärr inte du är ensam i den situationen💚Familjen är inte alltid det lättaste att hantera!
Tack för omtanken. Nä jag vet att jag inte är ensam. Men jag blir så ofta chockad över att se att familjer kan umgås och åka på utflykter och resa tillsammans. Tur är har jag två kusiner som fått ersätta mina syskon vad gäller umgänge och förtroliga samtal.
Åhhh vilket mysigt inlägg🥰!!! Förstår att du mår bra efter att ha upplevt allt detta underbara💝. Och vad härligt att ha så mycket familjehistoria att fortfarande kunna ta del av; det avundas jag dig. Så värdefullt och hjärtevärmande🥰
… och ett alldeles underbart inlägg! Tack!
Har en liknande kär gammal släktgård ihop med fastar, farbröder och kusiner. Min farfar köpte gården 1920. Min pappa är född där i slutet på 20-talet och jag föddes där i slutet på 50-talet. Sedan mitten på 60-talet används gården enbart som sommarnöje. Men jag har otroligt många kära minnen där ifrån.
Känner så väl igen den härliga mixen i inredningen från din farmors hus. Väcker så varma känslor. Förstår så väl att du trivs där.
thank you for sharing! the pictures and storys are wonderfull
Vilket fint inlägg!
Gillar verkligen både bilder och text och när du reflekterar över svunna tider och påminner om hur fattigt Sverige var, för bara några generationer sedan.
Min morfars farfar växte upp i en stor syskonskara i Bygdeå utanför Umeå. Men under missväxtåren, när de till slut till och med åt tapetklister och kokade läderskärp (då förstår man desperationen) blev de tvungna att lämna bygden och söka lyckan här där vi bor idag. Även det på landsbygden. Men han lyckades bli möbelsnickare, starta affärer och tillslut köpa sig mark och bygga ett hemman. Den kraften som de människor som gått före oss var så stark och något att verkligen inspireras av! Lyft gärna det mer, tror att många sällan tänker på det eller på hurnpriviligerade vi är. Trots att Sverige för 100 år sedan på många sätt var ett fattigt och ganska eländigt land.
Blir också glad över den klassresa du beskriver att dina farföräldrar kunde ge sina barn. Något som också är påväg att försvinna i dagens allt mer segregerade Sverige, där klassklyftorna ökar igen. Men då har vi å andra sidan en helt annan grund att börja på, där ingen exempelvis behöver stjäla pga hunger.
Men önskar så att vi kunde tänka lite mer kollektivt, istället för det individcentrerade perspektiv som framför allt skolan göder idag.
Hur som helst, berätta gärna mer om din släkthistoria, människor historia är alltid den mest intressanta!
Koxa? Snälla berätta för en skåning som aldrig varit i Lappland!
Haha det betyder typ studera närgående/glo 😊
Tack! Underbart att få scrolla genom det här inlägget och drömma sig bort en stund denna gråmulna tisdag. Älskar gamla hus/gårdar, kika in genom fönster och fundera över vem som bott där och hur de levde! Gallejaur åker upp på listan över ev semestermål 😊
Det finaste jag sett och läst på länge. Så vackert, både bildligt och bokstavligt.
Åh, nu längtar jag hem nå så fruktansvärt!!
Mvh, gammal Järvträsk-bo
Att läsa det här ger mig en livsglädje som jag inte ens förstår själv var den kommer ifrån. Tack fina du! Fortsätt med det du gör – du gör det så bra!
Vilken rikedom att ha den släkthistorien! Älskar husen, levnadsödena och särskilt toaletterna i garderoberna.
Vet du Clara, i september 2019 for jag upp till Arvidsjaur från Småland för att hålla en utbildning. Jag var höggravd och åkte nattåget till Jörn, och tog sen bussen sista sträckan till Arvidsjaur. På vägen hem igen satt jag där och njöt av den vackra, slingrande vägen, och plötsligt åkte jag in i en by vars namn kändes så bekant. Tankarna gick direkt till dig, och så en stund senare passerade jag ett hus som jag hade kunnat svära på var din farmors.
Jag vet förstås inte idag om det verkligen var det, men det kändes så fint på nåt vis, att kanske se en liten glimt av ditt liv. Och lite märkligt att jag kände igen både byns namn och hur huset såg ut från din blogg, på de korta ögonblicken medan bussen rullade fram.
Jag tror egentligen jag vill säga att du lämnar avtryck Clara.
Det här vackra inlägget är bara ett av många exempel på det.
Tack!
Så fint inlägg! Tack för allt du delar med dig av.
Så fint inlägg! Jag vill ha ALLT som du har på dig på bilden vid husväggen, så underbar outfit! Kan du snälla dela var den är ifrån?
Tack för detta fina inlägg och för några minuter glömde jag nästan bort pandemin 😊 Blev rörd av detta inlägg att ni bevarat huset och allt det fina som finns runtomkring, hoppas att någon vill ta över i nästa generation eller någon blir förälskad i huset och fortsätter vårda det. Finns så många övergivna hus i Sverige idag som förfaller men finns några eldsjälar som tar sig an gamla hus. SVT har haft program om detta. Du kanske kan medverka till ett sådant program för att få fler att flytta till eller tillbaka till Norrland?! Tycker det är så fint det din far och hans syskon gjort och bevarat för eftervärlden. Tyvärr blir det ibland bråk i syskonskaran efter att föräldrarna gått bort och saker delas upp och försvinner bort och en svärdotter som inte vill ha som sin svärmor hade och att de som tar över gården inte kan komma överens och kontentan blir att husen förfaller och leder till att ingen av barnbarnen vill ta över och troligtvis kommer släktgården att säljas till äldre släktingars förtret som inte kunde enas utan bråk flera decennium tidigare. Syskon kan vara härligt men även ohärligt.
TACK för ett otroligt vackert inlägg ♥️
Underbart inlägg ! Mycket igenkänning med morfars hus i Strömsund och stugan vid sjön i Kärrnäset….
Otroligt fina bilder och så fint skrivet…och vilka fantastiskt gulliga får, dom är ju helt bedårande där dom stor och är nyfikna :)) Du måste bara skaffa såna om ni ska ha får igen.
Ditt farmors (och farfars) hus är så charmigt och välkomnande. Där skulle man vilja vara och skrutta runt och pyssla.
Så kul ni verkar ha tillsammans, härligt att kunna umgås tillsammans i ”släkt/familjehuset”. Har du och Anna några kusiner på din pappas sida?
Kul att få ta del av er släkthistoria och alla fina bilder från norr.
Min morfar knackade dörr i husen i byn där han växte upp. För att dra el dit var det tvunget att hälften av hushållen ville ha det. Och minsann, elen kom dit, kanske lite pågrund av att morfar övertalningsförmåga.
Nu har jag börjat skaffa fler och fler trasmattor till hemmet. Det känns mysigt och ombonat. Och i kökssoffan samsas bruna, gröna och gröna kuddar, fin färgkombination som du en gång tipsade om.
Ha en fin dag och kommande helg.
Blev så tagen av detta. Vet inte riktigt varför. Vackert och viktigt!
Tack för att du använder koxa! Håller på som bäst att införa i Stockholm 🙂
Min pappa kommer också från Glommers, han är född på 50-talet, så han kände säkert din pappas familj! Jag har inte varit dit många gånger, farfar och farmor bodde i Arvidsjaur när jag föddes, så det är så roligt att läsa om hur det var förr, och att se hur fint det är nu!
Vilka miljöer! Underbara hus dit skulle jag vilja åka.