Äntligen har vår nya tvättstuga börjat ta form! Minns ni hur det såg ut innan?

Hua! Vår källare är inte direkt är husets härligaste del. Det är ganska lågt i tak, aningens fuktigt och endast små fönster med begränsat ljusinsläpp. Organiska material på golv och väggar gör sig alltså icke besvär! Här får man arbeta med andra grejer…

I bakgrunden skymtar vårt rejäla källarskafferi där vi förvarar mat

Men nu börjar bitarna falla på plats. Nyputsade väggar, nylagt golv och den nya kombinerade Tvätt & Torken från Cylinda som kommit på plats.

För många år sedan hade vi faktiskt tvättstugan i källaren men det var så omständigt att bära tvätten upp och ner att vi tillslut flyttade upp den. Men nu kommer det bli andra bullar! För några veckor sedan sågade Jakob äntligen upp vårt tvättnedkast vilket är den centrala delen i att kunna börja tvätta i källaren och samtidigt få loss tvättrummet på övervåningen till annat.

Här i taket ser ni tvättnedkastet. Plattan ska målas vit såklart, så fort vi hinner. Jakob borrade hål genom två våningar och drog helt sonika ner en ståltub (den sort man har som ventilationstrumma) på fyra meter. Rakt genom huset med ett nedkast för varje våning. Vi valde att sätta nedkastet bredvid murstocken – då hamnade den centrerad i huset. Det kändes nästan orimligt drömmigt (får man liksom göra så här?) Men efter några timmars arbete när rördragningen var klar så kändes det självklart. Varför är inte tvättnedkast standard i alla flerplanshus?

Numera slänger familjen sin tvätt genom nedkastet. Då slipper vi ha tvättkorgar och högar framme. Tvätten landar i tvättkorgen som står på den här bänken. Fast vi behöver ordna en betydligt rymligare tvättkorg – för tanken är ju att kunna tvätta mer rationellt och mer sällan. Och sedan sköts hela tvättandet, torkandet och vikandet i källaren nere – och därefter bärs rentvätten upp till respektive garderob. Den enkla tvättbänken för vikning ordnade jag av en gammal bordsskiva och två träbockar.

I sommar installerar vi en dörr med fönsterparti i källaren (just nu har vi en utan) och det kommer bli fint för då får vi in mer dagsljus! I väntan på det har jag gjort iordning det så trevligt och ljust jag kunnat med en fin handflätad korg till rentvätten, en skuggtålig krukväxt, plus ett fint gammal förvaringsbord för tvättmedel, fläckborttagning och sånt. Och en radio! Så man kan stå här nere och arbeta och ha underhållning.

Något vi inte hunnit skaffa men ska ordna – det är en tvättbänk med ho. Då får det bruna bordet ge vika för ett handfat med skåp under och ovanpå tvättmaskinen kommer det bli en arbetsbänk. Det kommer bli praktiskt och bra. Säkert sätter jag upp några hyllor ovanför – för att förvara tvättmedel och sånt på – utom räckhåll för klåfingriga barn!

Något annat jag är OTROLIGT glad över i källaren – det är torkskåpet. Det står i groventrén i rummet bredvid tvättstugan. Dels kan vi använda det för att hänga och torka tvätt snabbare – men också för att torka barnens fuktiga ytterkläder!

Eftersom källaren är lite fuktig kommer vi skaffa en luftavfuktare som gör inomhusmiljön trevligare. Och så kommer vi ha det varmare i källaren – de vattenburna elementen har varit nedskruvade nästan helt tidigare. Men bergvärmen blir en välkommen hjälp på den fronten!

Essa gillar att vara med och tvätta och själv har jag blivit lite tvättfrälst. Det är ju så OTROLIGT trevligt med vår nya tvättstuga. Även om inte alla funktioner är helt på sin plats ännu så riktigt känner jag vilket lyft det är.

Det som återstår nu är hänga upp ordentligt med tvättlinor i taket samt ställa iordning den arbetsbänk där jag ska förvara symaskin, skoputs, noppa bort-maskiner, nål, tråd, knappar och allt annat som kommer krävas för att kunna sköta familjens klädvård ordentligt. Så ljuvligt att få allting rationellt ordnat på en och samma plats – och att groventrén blir i rummet bredvid. Så att man utan dröjsmål kan laga trasiga byxknän eller tvätta upp smutsiga handskar.

Alla mina maskiner kommer från svenska Cylinda. Ett märke jag haft i många år och som återfinns så väl i kök som tvättstuga hemma hos oss. Genom åren har Cylinda varit föregångare i miljötänk – de var först i Sverige med freonfria kylskåp och var också de första som kunde erbjuda miljömärkta vitvaror. Cylindas motto är en enklare vardag och deras maskiner är kända för att bara gå och gå. Det märkte jag när jag skulle laga mormors gamla Cylindamaskin som frös sönder i vintras – reservdelar var inget problem och jag fick supersnabb hjälp från deras telefonsupport och sedan deras servicetekniker! Sånt gillar jag. Dessutom är Cylinda prisvärda. Jag betalar inte för massa extrafinesser jag ändå inte orkar lära mig använda.

Vill förresten delge två lifehack som förändrade vårt tvättliv redan innan den nya tvättstugan! Det ena var att alla i familjen tilldelades EN strumpmodell var. Alla gamla slitna, mönstrade strumpor sorterades bort. Och så köpte vi ny laddning strumpor till alla i familjen. Typ 15 par var på ett bräde. Och nu behöver vi ALDRIG mer stå och sortera och para ihop strumpor. Alla lösa svarta sockar slängs i Bertils låda, alla lösa blå sockar slängs i Jakobs, alla mörkgrå i min osv…hur enkelt som helst och otroligt tidsbesparande. Tappar man bort en är det heller inte hela världen eftersom de alltid finns fler likadana i lådan. Aldrig mer en udda strumpa!

Sedan vill jag tipsa om att rationalisera tvättandet genom att struntar i att färgsortera barnens kläder. Deras kläder tvättas ändå så ofta att de slutat färga av sig. Vitt kan tvättas med svart och det händer ingenting alls. Plus att det är lättare att få ihop fulla maskiner på det sättet. Tips!