Som jag många gånger bloggat om har vi en matkällare i vårt hus där vi förvarar skafferivaror. Om ryssen kommer (skoja!) eller om det blir elavbrott. Fast helt ärligt mest för att slippa handla så ofta och kånka så mycket. Och så blir maten billigare. Bor man på landet finns en trygghet i att ha mat för en tid i sitt eget hus.

Under källarrenoveringen har vi gjort om ytskikten i källaren, organiserat om i alla rum och monterat nya hyllor för maten. Vill du se hur arbetet fortskrider?

Så här är strukturen nu: ett hyllsystem i trä, plastlådor med lock (locken saknas ännu) i olika storlekar innehållande sånt som har en strykande åtgång hemma hos oss och samtidigt lämpar sig för lagring. Som bönor, linser, krossade tomater, ketchup, senap, pasta, mjöl, ris. Ja sånt där. Plus buljongtärningar, fond, socker, torrjäst och gryn. Egentligen allt som krävs för att äta sig mätt och göra en hyfsat komplett måltid.

Förut handlade vi 1-2 gånger per år till skafferiet – men nu köper vi lite mer utspritt under året när någon kategori börjar sina. Då slipper man bunkra av någon vara man sedan inser att man ändå aldrig äter.

Vi har handlat mycket på Matsmart genom åren – långt innan de blev en bloggpartner till mig. Mest är det Jakob som hållit utkik och lagt större beställningar när priset varit förmånligt. Sortimentet varierar ju kraftigt eftersom Matsmart säljer överskottsmat, felmärkt mat eller mat med kort datum. Sånt som ofta inte går att sälja i vanlig butik men som det förstås inte är något egentligt fel på. Därför är det klokt att hålla utkik på deras hemsida regelbundet…

Medan vi renoverat och stökat runt i källaren har matlagret fått sina. Men nu har jag börjat fylla på igen. Beställde precis hem en massa pasta, ris och havregryn. Försöker välja ekologiskt när det finns men ibland går det ju inte. Då tänker jag att det ändå finns en miljöaspekt i att köpa mat som annars riskerar att slängas.

Vad man ska ha hemma i händelse av en kris har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bra information kring på sin hemsida. Vatten hör nog till det viktigaste. Men nu vet vi ju alla hur en kris kan göra folk panikslagna. Förra våren under pandemins början bunkrades allt från toalettpapper till alvedon. En helt naturlig reaktion – tricket är ju bara att bunkra innan det händer något. Så man har lite i sina lager. Och sedan när man köper nytt så tömmer man förstås de äldsta grejerna i skafferiet först.

Vi förvarar inte bara mat i vårt skafferi. Vi förvarar också tvättmedel och diskmedel. Plus hygienartiklar som barnschampo, tvål och sånt. Inte för att man inte kan klara sig utan det om affären har stängt för dagen. Utan för att det är så skönt att exkludera det från inköpslistan. Så att man kan fokusera på att handla färskvaror när man handlar mat. Dessutom brukar vi köpa några månaders förbrukning av toalett- och hushållspapper. Har man ytorna att förvara det är det toppen att göra så. Av den enkla anledningen att det är så FRUKTANSVÄRT jobbigt att storhandla mat och inse att man också ska kånka hem massa skrymmande pappersbalar som inte ryms någonstans. I matkällaren har vi också batterier och glödlampor – två saker som är SUPERIRRITERANDE när det krisar och närmsta kvällsöppna affär är 2,5 mil bort.

Något vi inte har i skafferiet är däremot godis, kex och kakor. I alla fall aldrig i några mängder. Och det beror helt enkelt på att både jag och Jakob helt saknar karaktär. Har vi det hemma så äter vi av det. Jag vill inte ha mer sånt hemma än just vad som går åt vid ett särskilt tillfälle. Det är bara bra om det tar slut i skåpen tänker jag!

Förutom allt det här har vi också två frysboxar fyllda med kött, bär och fisk. Mest våra egna lamm, nöt vi köpt från en grannbonde, samt renkött. Och så massa bär vi plockar sommartid. Fisken brukar vi fiska om höstarna på vår fiskeresa och så kompletterar jag bara med lite fryst fisk när andan faller på. Grönsakerna och det mesta vi odlar förvarar vi borta vid jordbruket där vi har bra kylförvaring för allt sånt.

I matkällaren finns också saft, sylt och allt jag själv lagt in. Plus alla skrymmande sällan använda (men viktiga) köksredskap som saftmaja, vakumförpackare och glassmaskin. Puh. Nu har jag nog räknat upp allt.

Och som vanligt i mina Matsmart-samarbeten har jag en rabattkod att dela med mig av till så väl nya kunder som stammisar. Du får 50 kronor i rabatt vid köp för minst 350 kronor. Koden “underbaraclarajuniär giltig en gång per person fram till den 16/6 2021