Vi sover utan rullgardiner nu, även om det för nattsömnens skull förmodligen vore bra med mörkläggning. Nu är det ju ljust dygnet runt men efter en lång, mörk vinter njuter jag av solgass i sovrummet i gryningen. Av att vakna med guldiga ögonlock och sedan slå upp ögonen mot den här utsikten.

På vintern vill jag att sovrummet ska kännas varmt och ombonat – gärna dovt i färgerna. Mörbruna yllegardiner, mörka påslakan, tungt överkast. Men nu när jag slipper frysa – då ska det hellre vara luftigt, ljust och fräscht. Och i fönstret agerar gamla vintagelakan med spetskant gardin!

Sist jag bäddade rent sängen upptäckte jag att påslakanen började se ut så här. Reviga och tunnslitna. Ogillar starkt när de faller isär eftersom riktigt gamla lakan alltid är mjukast och gosigast att sova i. Men nu har lakanen blivit trasor till fönstertvätt och annat. Och så har jag införskaffat lite nya fräscha sängkläder. Men vad som är nyproducerat kan vara så mjukt och gosigt att det konkurrerar ut gamla tunnslitna grejer?

Sängkläder Signatur och Royal

Jo, påslakan från KungSängen i bomullssatin. Lyxigt lena och svala mot kroppen. KungSängen är ett svenskt företag som bygger sina sängar för hand i Enköping, av FSC-märkt furu och gran från norra Sverige. Och förutom kvalitetssängar säljer de också sängkläder, madrasser, kuddar, påslakan, täcken och örngott – alltihop självklart Öko-tex certifierat! Dessutom har de sängkläder av den miljövänliga bambufibern som är ett allergivänligt material med en sval och silkeslen känsla.

Så nu har jag gjort en riktigt sommarstädning av sovrummet, dammtorkat överallt och burit bort överflödiga möbler och prylar som har en tendens att hopa sig här inne. Bäddmadrassen har jag hängt ut och piskat och vinterduntäckena har vädrats i vinden. Därefter har jag packat ihop dem i sina praktiska väskor. Så nu får de ligga i garderoben tills hösten kommer, för nu behövs en tunnare, svalare täckesvariant.

Dock har jag kvar min dunkudde från KungSängen som jag har sovit på hela vintern. Den är så himla skön. Vad är det med kuddar förresten? Det är ju omöjligt att låna någon annans och trivas. Jakob har ingen dunkudde – han sover istället på en tryckavlastande Talalay-kudde tillverkad av naturlatex. Jag som gillar tunna dunkuddar tycker att det verkar väldigt obekvämt – men han är helt frälst. För att det ger så skönt stöd till nacken och så håller sig kudden tydligrn sval hela natten.

Naturmaterial som bambu, talalay och dun är sköna att sova i då de hjälper till med temperaturregleringen och transporterar bort fukt. Det är viktigt att hålla mig sval – för när det är för varmt drömmer jag mardrömmar och får krypningar i benen.

KungSängens duntäcken är märkta med Downpass – ett spårningssystem för dunets ursprungsland med hårda krav och kontroller på producenter. Dunet kommer från livsmedelsindustrin och ingen annanstans. Väldigt viktigt! Dessutom har de märkningen Nomite vilket rekommenderas särskilt för dammallergiker.

Nu är det så orimligt fluffigt och härligt i sovrummet att jag helst aldrig går härifrån. Har också upptäckt det underbara i kuvertlakan! Jag AVSKYR ju när lakanen korvar sig i sängen så att jag ligger på knöligt tyg. Kuvertlakan är geniala för att de håller formen kring bäddmadrassen (mycket bättre än ett dra på-lakan) och på så sätt slipper man knölet från lakanskanter som släpper under natten.

Den här tiden på året pryder jag ofta nattygsbordet med små trädgårdsbuketter. Att få somna och vakna till blommor är en lyx jag gärna unnar mig. Plockar dem oftast när jag går kvällsrundan i trädgården. Och så kompletterar jag med fynd från dikesrenen. Jag brukar göra buketterna i små gräddsnipor eller dricksglas eftersom anspråkslösa minibuketter bäst passar sängbordets format.

Mitt recept för ett riktigt härligt, somrigt sovrum

  • Sova med öppet fönster. Fågelkvitter, storspovens vemodiga rop och rävens skri i natten – vill inte stänga ute någonting. Förutom myggen möjligtvis.
  • Jag hänger lakanen på tork utomhus. Den får en ljuvlig doft av dagg och liksom syre? Jag passar på nu på försommaren för när gräset börjar blomma har jag så mycket pollenallergi att det inte är tillrådligt!
  • En bra bok. Och en enda bok räcker länge för mig för när jag läser i sängen somnar jag på en kvart – men om jag scrollar i telefonen är jag vaken halva natten.
  • Ett stort glas med vatten så kallt att det immar.
  • Luftiga tyger, ljusa färger och svala täcken – allt i naturmaterial! Finns inget värre än att ligga och svettas på sommarnätterna.
  • Att vädra sängkläderna när jag orkar och hinner. Att låta dem hänga ut från ett fönster några timmar när vi stigit upp gör att fukten vädras bort och de doftar nytvättat igen!

Om du vill investera i någonting till ditt sovrum. En ny skön kudde, svala bambulakan eller vad det nu kan vara. Ja då har jag en rabattkod som ger 25% rabatt på i stort sett hela KungSängens sortiment. Ja, till och med deras sköna kvalitietssängar. Ange UnderbaraClara för 25% på allt (utom ben, madrasskydd, tyngdtäcken samt Frida Hansdotter- och Signaturserien.) Giltig till och med 28 juni.