Vi hade ett litet familjeråd i helgen inför barnens sommarlov. Så viktigt att sätta sig ner och prata så att man bestämt hur man ska göra med allt. Innan konflikter uppstår. Särskilt viktigt ju äldre barnen blir. Upptäcker ofta att vi av gammal vana bestämmer över huvudet på dem trots att de är stora nog att få tänka och tycka till. Som det här med skärmtid. Hur länge ska barnen egentligen få ha skärm på sommarlovsdagarna? Spela Minecraft är något de älskar och gärna gör – men det måste ju finnas begränsningar. Så barnen fick säga hur mycket de önskar spela och sedan fick vi säga vad vi tyckte var rimligt. Och sedan jämkade vi ihop oss till något som alla kunde acceptera.
Vi gjorde också en lista på sånt barnen vill ha hemma för att kunna göra frukost, lunch och mellis själva. De får ordna sin egen frukost och Jakobs uppdrag är att se till att diskmaskinen är tömd när han åker till jobbet på morgonen. Så att vi kan ställa in vår disk obehindrat hela dagen och jag kan börja laga mat utan stök på eftermiddagen. Vi bestämde också en middagstid när vi försöker äta varje dag och som vanligt är deras uppgift att duka fram och duka av och ställa in all middagsdisk i maskinen.
Jag hoppas och tror att vi nu förankrat lite trivselregler så att sommaren blir så bra som möjligt. Inför förra sommarlovet skrev jag ett inlägg om hur jag skulle ta mig igenom det då jag till största delen var själv med tre barn:
“Jag kommer försöka ha väldigt bestämda rutiner. Storbarnen ska få fixa sin egen frukost varje morgon. Duka fram och duka bort. Och lunchen ska vara standardiserad. En filtallrik och smörgåsar. Ingen varm lagad mat två gånger per dag, inte. Jag ska ha en miljard frukter redo i kylen så att barnen kan hämta sitt mellanmål när de behöver. Och så ska falukorven, pannkakan, nudelsoppan och spagettin och köttfärssåsen bli min bästa vän. Och barnen ska få duka fram och duka bort middagen varje dag. Jag ska ha en minutiöst packad badväska redo på verandan där allting viktigt finns och inte måste springa runt och letas. Dessutom ska jag umgås mycket med mina kompisar som också har barn – och göra barnvänliga aktiviteter tillsammans”
Ja, du hör ju. Den här sommaren blir alltså ungefär likadan, förutom att Ulf går mer på förskola. När jag skrev det här inlägget förra året fick jag så många bra tips av er läsare – så nu sammanställer jag dem här.
Smarta hack för en sommar med barn!
Malin: Kan varmt rekommendera både en packad badväska men också en bas-picknickväska! Jag har en stor korg klar med duk (ett måste), toapapper, våtservetter, en tom soppåse, en kniv, tändstickor och lite annat som kan behövas och dom man ofta glömmer stoppa i. Då är det bara att packa ner mat och dryck då det är dags för utflykt och det blir enkelt för barnen att hjälpa till med det.
Elisabeth: När mina barn var små, packade jag alltid två badväskor så när badkläder och handdukar inte hann bli torra till nästa dag tog jag badväska nummer två med mig. Och dag tre var den första väskan torr och klar…
Lo : Jag är uppvuxen på fil- och mackluncher och jag ÄLSKAR det! Hela knepet ligger i att ha flera olika sorters bröd igång samtidigt och lite olika pålägg, så att man inte käkar samma sorts mackor till frukost som till lunch. HÄPP! Helt olika måltider ju!
Maria: Jag gillar idén om den färdiga badväskan samt picknickväskan. Tänker mig en checklista för dessa också, för det är alltid nåt som har glömts, typ kaffemjölk eller extra blöjor eller nåt. Ett tips är också att göra dubbelt upp när du ändå gör mellanmålet/frukosten. Jag har haft min 6-åring hemma många veckor nu på slutet och det var verkligen värt det att göra två mackor och stoppa en i en glasbruk i kylen till nästa “Mamma jag är hungrig”.
Terese: Jag vill verkligen slå ett slag för risgrynsgröt till lunch. Vi kan koka en stor kastrull på fredagkvällen som får svälla över natten, sen har vi lunch till hela familjen lördag och söndag. Våra barn vet nog inte om att det finns familjer som äter lagat mål till lunch på helgen.
Helena: Om man vill få riktigt många “wow” och “mamma du är bäst” från sina barn kan jag tipsa om glass i mattermos. Vi har en på ca 0.5 liter som jag lägger i frysen ca 30 min (utan lock) och sedan fyller med glass. fatta vilken lycka när man tar fram den på badplatsen!
Anna: Jag vill tipsa om tomma förskolegårdar! Inhägnat så ingen kan rymma och fullständigt barnsäkrat utan att man själv behöver lyfta ett finger (förutom att stänga och låsa grinden efter sig). Skolgårdar kan också vara riktigt kul, men där finns ju sällan staket dessvärre. Vi bodde inne i storstan förut och när alla andra trängdes på överfulla lekplatser var vi i princip alltid ensamma på förskolegårdarna.
Agnes: På en resa i mellanöstern fick vi ett tips för varma dagar… dela en gurka på mitten, på längden, och salta ”snittytorna” litegrann. Lägg ihop gurkan igen och dela gurkan på mitten och plasta in ordentligt. Barnen kan sedan äta/suga på gurkan och får i sig både salt och vätska. Viktigt är naturligtvis att man är noga att successivt ta bort plasten runt så att de inte får i sig något av den. Våra barn älskade dessa gurkor när de var små.
Anna: Jag har en nätkasse till alla sandleksaker så sanden ramlar ut istället för att samlas på botten av väskan
Och så avslutar jag med några egna tips på billig utflyktsmat att packa till barnen: Kalla makaroner, kalla stekta småplättar, smörgåsar med salt pålägg (vira in traven i smörgåspapper och fäst vid en kylklamp med hjälp av ett gummiband). En mattermos med varmkorv och lite bröd bredvid i en påse. Frukt skuren i bitar i en burk med lock så att den inte mosas. Kokta oskalade ägg och en liten saltströare. Stekta, kalla prinskorvar. Morotsbitar, gurkstavar, vitkål och blomkålsbuketter.
Fyll gärna på om ni har fler smarta sommarlovshacks!
70 svar
Kex och bullar är också gott till mellis.
Kex och bullar är också gott till mellis.
Kalla “grillspett”!
Varva färdiga kalla köttbullar eller kall korv (eller överblivna smådelar köttbitar från gårdagens grillning) med små kokta (Men fasta) färskpotatisar och körsbärstomater på små trägrillspett. Bara att plocka upp och gnaga. Bestick behövs inte.
Hela kostcirkeln på en pinne.
Fantastiskt!
Jag steker massa ägg och vips blir den där smörgåslunchen lite mer matig 🤗 I bland gör jag också en sats tonfisk- eller kycklingröra att ha i typ tunnbröd 🙂
Superbra tips!!
Ha flera olika sorters müsli/ frukostflingor hemma. Fröer (pumpafrön, solrosfrön..) nötter och russin i burkar på frukost/lunchbordet. En blandning av mandel, russin och bitar av mjölkchoklad är jättegott att ta med på utflykt.
Toppen med tips ! Jag brukade göra i ordning lite nya grejer för de där regndagarna eller den där eftermiddagen när allt var trist : ett nytt pussel, nya glitterpennor eller ett nytt spel till exempel…. eller material till en pysselgrej. Men maten är ju verkligen det som tar död pa en !
Ingredienser till pastasallad (eller potatissallad) som finns färdigfixade i skålar och lådor i kylen. Låt alla barn själva plocka ihop sin egen sallad i matsäckslåda. Utflyktsmat klar, alla nöjda. Funkar många dagar i sträck! Skrivit mer om det här: https://justwannahavefun.se/ulrikanettelblad/2021/06/12/sommarmaten/
Barn kan göra supermycket själva. Det är lätt att glömma när man är så van från när de är små och inte kan det. Mina är 9, 7 och 6 nu och jag är noga med det egna ansvaret. Alla har varsin ryggsäck samt en plastpåse för blöta badkläder för hemfärden. Egen vattenflaska. De packar själva ryggsäckarna med badkläder, handduk, vattenflaska, pastasalladmatlådan. Bär dem själva. Är ansvariga för att de kommer hem och att kläderna hängs upp. klart jag håller ett vakande öga och påminner ibland så det inte ska gå helt tokigt, men att sätta en sådan rutin går ganska snabbt och då är barnen sysselsatta medan man själv yr runt och letar efter något man tappat bort.
apropå barnutflykter har jag även ett inlägg med lite tips för att göra utflykter med barn. kanske lite basic, men ibland är det bara skönt att någon annan påminner en om sånt man redan vet. här är det: https://justwannahavefun.se/ulrikanettelblad/2020/09/26/5-tips-for-utflykter-med-barn/
Och en till generell tanke om somrar med barn: det är så lätt att tappa bort sig själv som vuxen i planeringen av dagen. typ “då ska vi hit och sen ska vi göra det här och sen ska x till sin kompis” osv. tycker det är superviktigt att planera in små roliga belöningar till sig själv som vuxen, framförallt om man är ensam med barnen den dagen på grund av semesterpussel eller lantbrukarmän eller familjesituation eller vad det nu kan vara. tycker man är en utmärkt förebild för sina barn genom att visa att morsor också har behov och behöver livsnjuta. har till exempel dragit med mina barn på en rätt lång omväg på badutflykten för att vi SKA passera favorticafét med min favoritcappucino innan vi tar oss vidare. alla är fine med att mamma blir gladare av lyxkaffe. mammor ska ha det gött mellan varven också!
Vilka fina fina och bra tips.
Älskar cappuccinotipset.
Nu ska våra barn få ta mer ansvar över saker etc också. 3-åringen vill ju ändå göra allt själv så lika bra att ha på 😉
så fint att du tycker så! och ja, bra att rida på “kan själv”-vågen. tänker det är skönt att tänka att i början, typ första gångerna, kanske det kostar mer energi än det ger att få dem att packa grejer själva. de kommer ju göra det mer oerfaret än vad man själv gör, eftersom de är mer oerfarna. men det är ungefär som att spara pengar med ränta, man får igen på investeringen så småningom 🙂
Tack för påminnelsen! Mina barn åker gärna till växtshopen för då kan dom titta på fiskar och köpa glass.
En stor laddning pizzabullar att ha i frysen och plocka fram är toppenbra!
Vi kör också alltid på pizzabullar eller piroger som vi laddar upp halva frysen med innan sommaren. Sen är det bara att ta med den frysta när man drar iväg så är de ofta lagom upptinade till lunch 😊
Så många bra tips!
Hur gör ni som har äldre barn, tonåringar som sover hela dagarna? Tycker man alltid är i osynk när det gäller måltider så det är i princip omöjligt att hitta på något som hel familj.
Det kanske får vara så då? Att sova ”hela dagarna” och vara uppe sent är ju en frihetsgrej för många äldre barn och tonåringar. Tillvaron är så uppstyrd annars med skola och familjeliv. Som förälder vill man ju gärna göra mysiga saker tillsammans allihop, men kanske får man skruva ned förväntningarna och nöja sig med en god och avslappnad middag tillsammans innan de försvinner till sitt. Övrig mathållning ordnar de väl själva. Mina egna tre barn är födda inom 4 år så osynken uppstod inte riktigt.
Vi har två tonåringar på 15 och 17 och två yngre skolbarn på 7 och 9.
Det få vara lite osynk. Halva grejen på sommarlovet är ju att inte behöva passa tider och anpassa.
Vi kör första frullen vid ca 8:30 och sen en second breakfast eller lättare lunch vid 12/12:30. Då äter tonåringarna frukost. Sen lagad mat kring 15/15:30 och kvällsfika vid 19…
Planerat Vi något som hela familjen ska vara med på förbereder Vi det innan. Men oftast vill och gör alla lite olika saker. Jätteskönt.
Jag la ner, helt enkelt. De stora är 19 och 22 nu och den lille 7. När de började tröttna på att hänga med oss på allt så lät jag det efter ett tag vara så. Här har de oftast fått sova tills de vaknar, fixa egen mat och i bästa fall gemensam middag. Njuter av att minstingen diggar mitt umgänge än och att den största kommer tillbaks mer å mer 💞
Tack för detta fantastiska inlägg!
Så skönt att släppa lite på “duktighetpressen” med två lagade middagar om dagen! Och tack för alla roliga och smarta tips! 😍
Gör folk det på riktigt? Själv är jag uppväxt med rabarberkräm och fil med macka till lunch på sommaren. Ibland kanske det lyxades med uppstekt potatis och falukorv istället för mackorna men mer avancerad lunch än så blev det aldrig.
Förra sommaren kokadevi risgrynsgröt i jättekastrull, låt den kallna och blanda ner vispad grädde. Därefter serverar man denna till lunch med kräm, sylt eller frukt.
Gör massor så det räckerför en vecka.
Jag vill själv ha lagad mat till både lunch och middag men orkar inte laga flera gånger om dagen så jag gör matlådor till lunchen, precis som om jag skulle till jobbet.
Första sommarlovsdagen brukade jag uppmuntra mina skolbarn att skriva en lista på alla roliga saker de vill göra under sommarlovet, allt från små vardagliga saker till större händelser.
När det sen blir tråkiga dagar kan de återgå till sina sommarlovsdrömmar från listan. När sommarlovet är slut så kanske alla önskningar är uppfyllda eller åtminstone en del. När barnen har varit yngre har vi ritat och skrivit tillsammans deras önskemål.
Vill slå ett slag för PIROGER! Oavsett om man har barn eller ej, svinbra grej att ha i frysen och bara slänga ner i väskan när man ska iväg. Den hinner tina lagom tills det börjar kurra i magen, man behöver inte miljoner burkar och behållare, och man äter med händerna utan vare tallrik eller bestick. Jag gör “fuskpiroger” på färdig pizzadeg eller smördeg på rulle (båda funkar lika bra) och variar fyllningen. Pensla med ägg, grädda i ugn tills färgen är fin och frys in. Tadaaaa!
Piroger! Det gör vi med! Färdig pizzadeg, (🙈) fyllning av tacokryddad sojafärs (varför ta kött när ingen ändå känner skillnad på smak) massor av rivna morötter, majs och riven ost. Smidigt!
Vi äter alltid gröt och kokt ägg och / eller varmkorv till lunch. Enkelt, billigt och snabbt 🙂 ser till att ha ett stort lager frukt och kakor.
Tycker ni är så himla duktiga allihop! Jag orkar inte ens göra gröt en bra dag. Bara till jul… Mitt bästa hack är att åka med barnen till mormor och morfar och låta dom servera oss i fyra veckor.. 👏🏻👏🏻👏🏻😅 Jag slipper allt inkl disk. Sover hur länge jag vill dessutom.
Det låter fasen som en bra lösning, så länge ni liksom trivs med varandra hela tiden… 🙂
(mina sådana vistelser brukar snabbare än jag tänkt utmynna i viss frustration)
Jättebra tips! En liten “varning” från en lärare: det är emot skollagen att vistas på skolgårdar och förskolegårdar, man måste ha en inbjudan. Så även om det verkar tomt får man inte vistas där för det kan förekomma aktivitet och oftast är det ensam lärare som har ansvar för alla individer på området. Av egen erfarenhet vet jag hur svårt det är att avgöra om den som är där “får” vara där eller inte och vilka barn som tillhör vilken grupp eller inte tillhör gruppen.
(Tänk tvärtom: om det vore era barn som var där, då kanske det inte känns så säkert att ha obehöriga på området. 🙂 )
Tror att Clara menade sommarstängda förskolor, finns gott om sådana under sommaren då många förskolor slås ihop på en förskola och de andra är stängda. På helgerna är det oxå stängt och ingen verksamhet.
Om skolgårdar likställs med allmän plats i de kommunala ordningslagarna så är de tillgängligt för alla precis på samma sätt som annan allmän plats (utanför skoltid). Exempelvis i Stockholm är skolgårdar det så.
Om det inte finns något sådant reglerat i ordninglagarna i kommunen är det upp till den enskilda skolan att besluta.
Så att säga att det är generellt förbjudet stämmer inte riktigt.
Tror inte det gäller kommunala platser där ingen verksamhet pågår, tex helger, kvällstid eller vid sommarstängt. Vi är väldigt mycket på skola och förskola i byn och leker för det är den enda typ av lekpark som finns om man bor på landet.
Det var jag som skrev kommentaren och jag menar självklart att förskolan skall vara stängd! Som på helger eller kvällar eller när det är uppenbart sommarstängt. Man ska ju självklart inte hänga på en förskolegård eller skolgård som har verksamhet, det är så självklart att jag inte trodde det behövde sägas.
Tyvärr är min erfarenhet att det inte är en självklarhet. Senast idag fick vi köra iväg några där föräldern menade på att dennes barn “bara ville använda gungan”. Jag tänkte att det kan vara bra att lyfta eftersom många läser här och det verkar inte vara allmän kännedom hur skolområden regleras – att de inte är en allmän plats. Jag förstår att det ser olika ut i olika delar av landet, men där jag är har vi verksamhet året om mån -fre 7:00-18:00 och det är jobbigt när området inte respekteras. Jag är inte ute efter att gnälla eller att sätta dit någon utan bara försöka addera lite mer info. Om någon är intresserad kan man lyssna här: https://sverigesradio.se/artikel/6326752
Mina barns picknickfavorit är ”köttbullsbollar” – vi bakar in köttbullar i smördeg så att det blir som små bullar och tar med i en låda på picnicken!
Det måste jag testa!
vattenmelon !! Tar med kniv och skärbräda , eller skär upp i tärningar och pressar citron över , häller i en bunke m lock och packar ner gafflar, alla har sin egen gaffel att spetsa melonbitar på. Inte bara vattenmelon utan alla melonsorter. Skär melonskivor i trekanter stoppa in en grillpinne och in i frysen = melonglass !
Jag arbetar på förskola och vi gör ibland nice cream till mellis. Skiva bananer och frys in, gärna när de är snudd på övermogna. Mixa sedan frusna bananer med till exempel frusna hallon och lite vätska. Glasskonsistens, god smak, svalkande och mättande. Barnen brukar tycka att det är riktigt busigt att äta “glass” till mellanmål.
Det finns hur många recept på Nice cream som helst! Min favorit är med lite kako och jordnötssmör 🙂
Det har ni kanske koll på eftersom att du jobbar på förskola, men man ska inte äta frysta hallon utan att först koka dem pga av risken för Norovirus (https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/virus/norovirus-calicivirus?AspxAutoDetectCookieSupport=1)
Nästan alla frysta hallon som vi köper är utländska, även om vissa är packeterade i Sverige.
Så bra tips, med eller utan barn! Just det där med skärmtiden är ju väldigt mycket uppe på tapeten just nu. Bra att ni kan kompromissa i förväg 🙂
Det hade varit väldigt intressant att höra hur mycket skärmtid barnen ville ha, vad ni tyckte var rimligt och vad det sen landade på. 🙂
Åh, mange nyttige tips her! Særlig det med å avklare forventningene for hele familien i forkant. ps: i Norge spiser nesten ingen varmlunsj, det konseptet høres slitsomt ut. Matpakke – woopwoop!
Jag blir så väldigt nyfiken på hur mycket skärmtid ni kom överens om.
Jag tycker detta är så oerhört svårt. Min yngsta är galen i skärm, han är 8 år. Han vaknar alltid kl 06 och ska någon annan få någon sovmorgon så blir det lätt skärm i tre timmar på morgonen. Då ser han gärna på olika You tubers som berättar om olika knep som han sedan gör på spelen han har på sin mobil. Han är alltså ganska aktiv och kreativ, men jag känner ändå stor skam över att vi låter honom ha så mycket skärmtid. Sedan är det skärmtid på kvällen också, ofta två timmar.
Ja, något liknande händer hos oss med vår fyraåring (3+2h lätt). Jag var Helt Mot skärmar (innan barn) men ibland behöver jag få andas och få ner lillungens aktivitetsnivå något. Och då åker datorn fram och ofta youtube. Jag tröstar mig med att han kan titta på spanska program så han få mer inflöde av sin pappas språk (vi bor i Sverige), men så händer det ändå att han kollar på Pingu, Rosa pantern eller Shaun the Sheep som alla är helt utan språk 🙁
Spanska youtubetips, för er som vill ha:
Blippi en español
Leo el pequeño camión
Jorge el curioso
och så “Pinos dagbok spanska” på urplay.. 🙂
Någon som har tips på bra vandrarhem att bo på med barn? Gärna kring mellersta Sverige, mellan Gävle och Umeå?
Eller andra billiga utflyktsmål som kan vara roliga med barn?
Kolla vandrarhem vid Höga kusten. Jag minns att vi bodde på ett vandrarhem på Ulvön när jag var liten, ingen aning om hur det är där iofs men jag gillade det då… Annars är ju Järvsö himla fint, men jag vet inte vilka vandrarhem som finns där. Kolla på googlemaps och välj kategorin “hostels” så hittar du säkert nåt fint.
Ett underbart ställe som passar med barn som ännu inte kan gå eller med barn som kan gå men som fattar att man kan ramla ner och slå ihjäl sig från stup = har respekt för stup (Inte tvååringar alltså), är Högbondens fyr. Jag har skrivit om vår resa dit för några år sedan:
http://tovetankar.blogspot.com/2017/06/minisemester-hogbonden-och-skuleskogen.html
Jamtli Östersund. Det är ett bra vandrarhem inne på området och där finns hur mycket som helst roligt att se och upptäcka.
Tack! Hade tänkt på jamtli men såg nu att dom chockhöjer priserna på sommaren, från 120 kr till 290! Så nu blir det nog inte det. Alla nöjesparker är så otroligt dyra 😒
Vi köpte ett badmintonnät till barnen i sommarlovspresent, hoppas på många roliga matcher! Spela kubb, boccia, boule och kasta pil är också kul att göra hemma! Meta med majskorn från brygga.
Överraska nån helgdag och låt barnen göra/designa sin egen tårta att bjuda på till fika 🙂
Inomhus spelar vi ibland på Kahoot! tillsammans hela familjen!
I vår familj med 3 barn har vi ofta satsat på ”frukost och förmiddag vid havet” Man åker ut till havet/sjön på morgonen. Gott om parkeringsplatser, stranden är tom och fräsch. Man badar, äter frukost, läser tidning, leker, badar igen och fikar. Sen åker man hem just när alla andra kommer. Väl hemma dåsar man under middagssolen och har sen massa tid till allt möjligt. Badat har man ju redan!
Åh, det låter helt underbart!
Önskar bara jag orkade kliva upp och dra igång ett sådant projekt.
Men ska försöka! Packa i princip allt kvällen innan…
Men tjena vilken perfekt idé! Den ska jag ta efter!
Bra lek utomhus är att fylla en stor skål med vatten och sedan ta exempelvis ett glas och ställa ner i vattnet. Därefter får man turas om att lägga mynt (borde funka lika bra med små stenar) i glaset. Den som sänker glaset har förlorat.
En klassisk Fångarna på Fortet-tävling som kan sysselsätta barn på en gräsmatta/strand/trädäck en lång stund!
Tack för du delar med dig! Och inspirerar! Fascinerande att ta sig tiden att sätta sig ner och göra planerandet är ett JÄTTESTORT motstånd hos mig. Att det väger tyngre än vad själva kicken att komma ut på äventyr, helt sjukt! Jag ska printar ut dina tips och alla andras, tack än en gång.!
Vi har försökt korta tiden för hur vi tar oss iväg med liten bäbis utan att det tar svinlång tid och vi ändå känner att man säääkert glömde något. Nu har vi tre listor.
En för kortare turer, typ blöja, napp, våtservetter.
En för turer över dagen med t.ex. nappflaska, pump, ombyte.
Och en lista för helgresor babynest, pyjamas, babyvakt osv. Så om vi ska iväg över helgen checkar vi av alla tre listorna och sen vet vi att allting finns med!
På mina sommarlov KRÄVDE jag varm lagad lunch varje dag och ratade mammas hembakta bröd och hemkokta rabarberkräm som hon tyckte var lagom lunch. Skäms ganska mycket nu när jag är vuxen,har egna barn och fattar hur svettigt det är att stå vid spisen 🙈
Jag är världelös på att planera mat och aktiviteter. Mitt bästa hack är istället att outsorsa barnen till farmor och farfar och mormor och morfar en vecka var (ungefär). Förra sommaren blev det inget pga Corona. Men i år är alla vaccinerade och barnen är såååå taggade.
Det är helt perfekt. Barnen och far-/morföräldrarna får tid ihop utan att vi jobbiga föräldrar är där med pekpinnar och jag och min man får två(-ish) veckor där vi kan jobba eller göra lite vad vi vill.
Obs – jag är fullt medveten om att detta inte alls funkar för alla. Men för er som faktiskt har möjligheten – testa. Vad är det värsta som kan hända liksom? Vi började i liten skala och ökade successivt.
Håller med dig. Har man den möjligheten ska man absolut ta den. Min dotter var ofta hos morföräldrarna som barn och dom har en tajt relation även nu, som vuxna. Jag hoppas att jag får barnbarn och att jag får möjlighet att ha dom hos mig på helger, lov och liknande.
Frys in plastflaskor fyllda till hälften med vatten eller annan dricka (så länge det inte är kolsyrat som kanske sprängs i frysen). Fyll upp flaskan innan avfärd och ha kall dryck resten av dagen. Särskilt om du har den i en kylväska, då kan den också användas som kylklamp 🙂
Smart!
Vill tipsa om en väldigt bra lunch/mellis när man har ont om tid att förbereda inför utflykten. Koka ägg och lägg ner äggskärare, färdiskivat bröd och en tub kaviar tillsammans med äggen i väskan och du får matiga smörgåsar med minimal förberedelsetid.
Vi brukar ett par gånger varje sommar göra en stor laddning pastasallad med fetaost, majs, paprika, oliver, gurka, stekt korv som får kallna. Lite pesto blandat med créme fraiche till som sås. Sätt in i en bytta i kylen och lev på detta i ett par dagar, går att ta med på utflykt eller äta som kall lagad lunch hemma och minimerar matlagningstid vid bra väder och badsug
Frys in lite oömma leksaker i en burk med vatten och ta fram under riktigt varma dagar. Då kan barnen sitta och hacka fram leksaken ur isen och underhålla sig en stund.
GENIAL IDÉ!!
Vill bara hålla med kvinnan som skrev om Cappuccino!
Det är så viktigt för barn att se mamman ( eller den föräldern i familjen som är den stora ”fixaren”) drivas av lust! Eller njutning!
Jag själv är superdålig på detta, men tänker att barn kommer bli rädda för vuxenskapet om man inte ser vuxna prioritera saker som de tycker är kul/gott/skönt?
Jag ska försöka vara först i havet denna sommar.
Köpa största glassen. Träffa mina vänner. Och samtidigt ge kidsen lite hopp om vuxenlivet. Att vara vuxen är inte bara att va förälder och arrangera saker för andra.
Inte riktigt på temat kanske:)
Mina föräldrar hade gott kunnat satt sig själva lite i första rummet lite oftare.
Kanske hade det varit lättare för mig att drivas av lust nu i sånt fall!
Med detta sagt, alla måste ju äta och alla tips i den här tråden är fantastiska! Så Kanske får man tid över för lite njut i sommar.
Blir så inspirerad av ert sätt att se på familjen och familjelivet. Att barnen är delaktiga efter förmåga, tycka till och hjälpa till. Vi gör det tillsammans ist för att allt händer över huvudet på barnen.
Men åh, ja, TACK för tipsen!! Lider svårt av prestationsångest kring föräldraskapet, såpass att jag har behövt en MVC-psykolog under våren som har övertygat mig om att mina normala ambitioner är väldigt höga och orimliga som dödstrött gravid mamma.
Just detta med mat är något jag har behövt chilla med MYCKET för där går ångesten igång på nolltid. Har bävat inför sommarlovet – huuuuur ska jag, höggravid, orka fixa både lagad lunch OCH middag (när jag själv dessutom har noll aptit på lagad mat) de dagar min make jobbar sent? Samtidigt som det ska finnas ork att typ komma ut och ha en meningsfull vardag med sexåringen också?
Blir ju rätt självklart när jag läser detta inlägg att jag ska ladda upp som en galning med frukt, paprika, gurka, müsli, yoghurt, bröd, sköljda svarta bönor från tetra och allt annat som ungen (och jag, just nu) ändå föredrar framför ”riktig” mat vilken sekund som helst, och dessutom kan fixa själv när hungern smyger sig på. Typ röja undan en hylla långt ner i skafferiet och en i kylskåpet och ba ”Här finns mat du gillar, ät så mycket du orkar och vill bara du plockar undan efter dig!” Genialiskt. Vilken jäkla lättnad, Clara. Precis så tänker jag göra.
Kram ❤️ Jag hejar på dig
Så många bra tips, måste fylla frysen med piroger känner jag! Jag brukar tröttna på mackluncher på stranden och vill gärna ha lagad mat med. Vi brukar ta med gårdagens middag i mattermos. Pyttipanna, spagetti och köttfärssås, gryta med ris mm. Om man har kräsna barn som vill ha separerad mat är det bra att investera i två mattermosar, vi har en på 500 ml och en 1200 ml som täcker alla behov!