Vi hade ett litet familjerĂ„d i helgen inför barnens sommarlov. SĂ„ viktigt att sĂ€tta sig ner och prata sĂ„ att man bestĂ€mt hur man ska göra med allt. Innan konflikter uppstĂ„r. SĂ€rskilt viktigt ju Ă€ldre barnen blir. UpptĂ€cker ofta att vi av gammal vana bestĂ€mmer över huvudet pĂ„ dem trots att de Ă€r stora nog att fĂ„ tĂ€nka och tycka till. Som det hĂ€r med skĂ€rmtid. Hur lĂ€nge ska barnen egentligen fĂ„ ha skĂ€rm pĂ„ sommarlovsdagarna? Spela Minecraft Ă€r nĂ„got de Ă€lskar och gĂ€rna gör – men det mĂ„ste ju finnas begrĂ€nsningar. SĂ„ barnen fick sĂ€ga hur mycket de önskar spela och sedan fick vi sĂ€ga vad vi tyckte var rimligt. Och sedan jĂ€mkade vi ihop oss till nĂ„got som alla kunde acceptera.

Vi gjorde ocksÄ en lista pÄ sÄnt barnen vill ha hemma för att kunna göra frukost, lunch och mellis sjÀlva. De fÄr ordna sin egen frukost och Jakobs uppdrag Àr att se till att diskmaskinen Àr tömd nÀr han Äker till jobbet pÄ morgonen. SÄ att vi kan stÀlla in vÄr disk obehindrat hela dagen och jag kan börja laga mat utan stök pÄ eftermiddagen. Vi bestÀmde ocksÄ en middagstid nÀr vi försöker Àta varje dag och som vanligt Àr deras uppgift att duka fram och duka av och stÀlla in all middagsdisk i maskinen.

Jag hoppas och tror att vi nu förankrat lite trivselregler sÄ att sommaren blir sÄ bra som möjligt. Inför förra sommarlovet skrev jag ett inlÀgg om hur jag skulle ta mig igenom det dÄ jag till största delen var sjÀlv med tre barn:

“Jag kommer försöka ha vĂ€ldigt bestĂ€mda rutiner. Storbarnen ska fĂ„ fixa sin egen frukost varje morgon. Duka fram och duka bort. Och lunchen ska vara standardiserad. En filtallrik och smörgĂ„sar. Ingen varm lagad mat tvĂ„ gĂ„nger per dag, inte. Jag ska ha en miljard frukter redo i kylen sĂ„ att barnen kan hĂ€mta sitt mellanmĂ„l nĂ€r de behöver. Och sĂ„ ska falukorven, pannkakan, nudelsoppan och spagettin och köttfĂ€rssĂ„sen bli min bĂ€sta vĂ€n. Och barnen ska fĂ„ duka fram och duka bort middagen varje dag. Jag ska ha en minutiöst packad badvĂ€ska redo pĂ„ verandan dĂ€r allting viktigt finns och inte mĂ„ste springa runt och letas. Dessutom ska jag umgĂ„s mycket med mina kompisar som ocksĂ„ har barn – och göra barnvĂ€nliga aktiviteter tillsammans”

Ja, du hör ju. Den hĂ€r sommaren blir alltsĂ„ ungefĂ€r likadan, förutom att Ulf gĂ„r mer pĂ„ förskola. NĂ€r jag skrev det hĂ€r inlĂ€gget förra Ă„ret fick jag sĂ„ mĂ„nga bra tips av er lĂ€sare – sĂ„ nu sammanstĂ€ller jag dem hĂ€r.

Smarta hack för en sommar med barn!

Malin: Kan varmt rekommendera bÄde en packad badvÀska men ocksÄ en bas-picknickvÀska! Jag har en stor korg klar med duk (ett mÄste), toapapper, vÄtservetter, en tom soppÄse, en kniv, tÀndstickor och lite annat som kan behövas och dom man ofta glömmer stoppa i. DÄ Àr det bara att packa ner mat och dryck dÄ det Àr dags för utflykt och det blir enkelt för barnen att hjÀlpa till med det.

Elisabeth: NĂ€r mina barn var smĂ„, packade jag alltid tvĂ„ badvĂ€skor sĂ„ nĂ€r badklĂ€der och handdukar inte hann bli torra till nĂ€sta dag tog jag badvĂ€ska nummer tvĂ„ med mig. Och dag tre var den första vĂ€skan torr och klar…

Lo : Jag Ă€r uppvuxen pĂ„ fil- och mackluncher och jag ÄLSKAR det! Hela knepet ligger i att ha flera olika sorters bröd igĂ„ng samtidigt och lite olika pĂ„lĂ€gg, sĂ„ att man inte kĂ€kar samma sorts mackor till frukost som till lunch. HÄPP! Helt olika mĂ„ltider ju! 

Maria: Jag gillar idĂ©n om den fĂ€rdiga badvĂ€skan samt picknickvĂ€skan. TĂ€nker mig en checklista för dessa ocksĂ„, för det Ă€r alltid nĂ„t som har glömts, typ kaffemjölk eller extra blöjor eller nĂ„t. Ett tips Ă€r ocksĂ„ att göra dubbelt upp nĂ€r du Ă€ndĂ„ gör mellanmĂ„let/frukosten. Jag har haft min 6-Ă„ring hemma mĂ„nga veckor nu pĂ„ slutet och det var verkligen vĂ€rt det att göra tvĂ„ mackor och stoppa en i en glasbruk i kylen till nĂ€sta “Mamma jag Ă€r hungrig”.

Terese: Jag vill verkligen slÄ ett slag för risgrynsgröt till lunch. Vi kan koka en stor kastrull pÄ fredagkvÀllen som fÄr svÀlla över natten, sen har vi lunch till hela familjen lördag och söndag. VÄra barn vet nog inte om att det finns familjer som Àter lagat mÄl till lunch pÄ helgen.

Helena: Om man vill fĂ„ riktigt mĂ„nga “wow” och “mamma du Ă€r bĂ€st” frĂ„n sina barn kan jag tipsa om glass i mattermos. Vi har en pĂ„ ca 0.5 liter som jag lĂ€gger i frysen ca 30 min (utan lock) och sedan fyller med glass. fatta vilken lycka nĂ€r man tar fram den pĂ„ badplatsen!

Anna: Jag vill tipsa om tomma förskolegÄrdar! InhÀgnat sÄ ingen kan rymma och fullstÀndigt barnsÀkrat utan att man sjÀlv behöver lyfta ett finger (förutom att stÀnga och lÄsa grinden efter sig). SkolgÄrdar kan ocksÄ vara riktigt kul, men dÀr finns ju sÀllan staket dessvÀrre. Vi bodde inne i storstan förut och nÀr alla andra trÀngdes pÄ överfulla lekplatser var vi i princip alltid ensamma pÄ förskolegÄrdarna.

Agnes: PĂ„ en resa i mellanöstern fick vi ett tips för varma dagar
 dela en gurka pĂ„ mitten, pĂ„ lĂ€ngden, och salta ”snittytorna” litegrann. LĂ€gg ihop gurkan igen och dela gurkan pĂ„ mitten och plasta in ordentligt. Barnen kan sedan Ă€ta/suga pĂ„ gurkan och fĂ„r i sig bĂ„de salt och vĂ€tska. Viktigt Ă€r naturligtvis att man Ă€r noga att successivt ta bort plasten runt sĂ„ att de inte fĂ„r i sig nĂ„got av den. VĂ„ra barn Ă€lskade dessa gurkor nĂ€r de var smĂ„.

Anna: Jag har en nÀtkasse till alla sandleksaker sÄ sanden ramlar ut istÀllet för att samlas pÄ botten av vÀskan

Och sÄ avslutar jag med nÄgra egna tips pÄ billig utflyktsmat att packa till barnen: Kalla makaroner, kalla stekta smÄplÀttar, smörgÄsar med salt pÄlÀgg (vira in traven i smörgÄspapper och fÀst vid en kylklamp med hjÀlp av ett gummiband). En mattermos med varmkorv och lite bröd bredvid i en pÄse. Frukt skuren i bitar i en burk med lock sÄ att den inte mosas. Kokta oskalade Àgg och en liten saltströare. Stekta, kalla prinskorvar. Morotsbitar, gurkstavar, vitkÄl och blomkÄlsbuketter.

Fyll gÀrna pÄ om ni har fler smarta sommarlovshacks!