Mjölk

Ger

Starka

Ben.

Mjölk och Ă„tta mĂ„nader med min PT Ida. Det var Jakob som sĂ„g till att jag kom ivĂ€g förra hösten. Han har tjatat pĂ„ mig i flera Ă„r att jag mĂ„ste styrketrĂ€na – inte bara hĂ„lla pĂ„ med att promenera och trĂ€na kondition. SĂ€rskilt inte som jag fĂ„tt sĂ„ ont sĂ„ fort jag rört pĂ„ mig. För att jag fött tre barn, för att jag har ett stillasittande jobb, för att jag Ă€r stel i hela kroppen och smidig som ett kylskĂ„p. Och för att kvinnor som ska komma i form börjar konditionstrĂ€na medan mĂ€n gĂ„r pĂ„ gymmet. Trots att mĂ€n oftast redan har en större muskelmassa och gott kan trĂ€na kondition. Medan kvinnor behöver bli starka! Och fĂ„r man en större muskelmassa sĂ„ kan man ju dessutom Ă€ta mer eftersom kroppens förbrĂ€nningsmaskin liksom byggs ut. Bara fördelar med muskler alltsĂ„.

Förutom att styrketrÀningen formar kroppen pÄ ett trevligt sÀtt (det tÀnker jag inte hymla med) sÄ blir jag mer sjÀlvstÀndig i vardagen. Jag behöver inte vÀnta pÄ hjÀlp för att flytta nÄgonting tungt i trÀdgÄrden. Jag gruvar mig inte för att jag lovat Jakob att hÀmta 900 liter jord pÄ GranngÄrden. Jag lastar pÄ allting sjÀlv och ser det bara som ett tillfÀlle att testa muskelstyrkan. Jag kan Äka sjÀlv till mormor och vÀnda bÄten (att vara dÀr och inte orka vÀnda bÄten Àr ju botten!) Jag kan kÄnka tung rekvisita till Susannes skafferi utan att bekommas det minsta eller behöva be om assistans. Och jag kan hiva ut hela den tjocka bÀddmadrassen till dubbelsÀngen och skaka den frÄn mitt fönster. Nyporna orkar hÄlla kvar.

Att se stark ut Àr trevligt. Att vara stark Àr Ànnu trevligare. Det Àr att Ätererövra ett livsutrymme som lÄngsamt krympt för mig.