Mjölk
Ger
Starka
Ben.
Mjölk och åtta månader med min PT Ida. Det var Jakob som såg till att jag kom iväg förra hösten. Han har tjatat på mig i flera år att jag måste styrketräna – inte bara hålla på med att promenera och träna kondition. Särskilt inte som jag fått så ont så fort jag rört på mig. För att jag fött tre barn, för att jag har ett stillasittande jobb, för att jag är stel i hela kroppen och smidig som ett kylskåp. Och för att kvinnor som ska komma i form börjar konditionsträna medan män går på gymmet. Trots att män oftast redan har en större muskelmassa och gott kan träna kondition. Medan kvinnor behöver bli starka! Och får man en större muskelmassa så kan man ju dessutom äta mer eftersom kroppens förbränningsmaskin liksom byggs ut. Bara fördelar med muskler alltså.
Förutom att styrketräningen formar kroppen på ett trevligt sätt (det tänker jag inte hymla med) så blir jag mer självständig i vardagen. Jag behöver inte vänta på hjälp för att flytta någonting tungt i trädgården. Jag gruvar mig inte för att jag lovat Jakob att hämta 900 liter jord på Granngården. Jag lastar på allting själv och ser det bara som ett tillfälle att testa muskelstyrkan. Jag kan åka själv till mormor och vända båten (att vara där och inte orka vända båten är ju botten!) Jag kan kånka tung rekvisita till Susannes skafferi utan att bekommas det minsta eller behöva be om assistans. Och jag kan hiva ut hela den tjocka bäddmadrassen till dubbelsängen och skaka den från mitt fönster. Nyporna orkar hålla kvar.
Att se stark ut är trevligt. Att vara stark är ännu trevligare. Det är att återerövra ett livsutrymme som långsamt krympt för mig.
84 svar
Åh vad roligt skrev precis idag ett inlägg om att det är jätteviktigt att bygga muskler!!! Speciellt för oss kvinnor, precis som du skriver ❤️
Jag har också som mål att bli stark igen efter mitt första barn som nu är 4mån. 💪🏻 Känns kasst att vara så här svag!
Hurra för styrka! Måste bara dela med mig av historien om min morfar, som haltade runt på semester i Grekland efter höftledsoperation med t-shirt från Norrmejerier med texten ”Mjölk ger starka ben” 🙂 Det såg nog ut som om han behövde dricka några liter till! (Han hade dock som absolutist druckit många liter mjölk i sitt liv)
Jag borde verkligen träna men har inte hittat en enda träningsform som jag tycker är rolig och kan tänka mig att göra regelbundet. Sen hatar jag att bli svettig också. 😝
Och den där endorfinkicken alla pratar om har jag aldrig upplevt.
Det kunde ha varit jag som skrev det där. Fast jag tycker det är helt okej att bli svett.
Jag har ingen motor för regelbunden träning. Jag kan hålla i några gånger av något. Möjligen att jag nu efter några månader med en väldigt stilla yoga-program kan känna något slags längt.
Jag är så imponerad av alla som håller i sin valda träning. 💪
Testa att helt enkelt ha som mål att träna ett antal gånger eller minuter per vecka. Det måste inte kännas jättebra varje gång men ska ändå bockas av, och då kanske du märker att vissa pass är roligare (jogg, yoga, styrka, simning?) och ganska snart så behövs träningen för att du ska känna dig nöjd och stark. En ny vana!
Lycka till
Känner likadant som du gällande träning. Aldrig hittat någon som jag gillar. Det enda som funkar för mig är kontinuitet. Att träna samma pass (samma tid) varje vecka utan avbrott men så fort något stör den rutinen så fallerar jag. Våren har inte varit snäll mot min kropp och jag vet att det är lönlöst att ”börja träna” nu i sommar då allt ändå måste planeras om till i höst så nu siktar jag på 16 augusti då allt drar igång inför hösten.
Jag kan känna mig glad och nöjd efter ett träningspass men under träningen så längtar jag alltid tills det är slut…
Jag tycker inte heller det är roligt att träna. Trots att jag gjort det rätt så regelbundet i nästan tio år. Jag gör det bara. Som tandborstning.
Tänker att jag om 30 år kommer tacka mig själv för att jag ändå gjorde det, för om 30 år, när jag är 70, då kommer jag fortfarande kunna gå promenader, klättra på stegar, bära tunga matkassar osv.
Jag går till gymmet tre dagar i veckan. Det är tre timmar av mitt liv, per vecka. Det kan jag offra för framtidens skull. (jag tränar rätt tung styrketräning och blir faktiskt inte speciellt svettig, duschar inte ens alla gånger efteråt… Få reps med tung vikt.)
Bra skrivet! Jag tränade regelbundet i några år innan jag blev gravid förra året och fortsatte med dagliga promenader under graviditeten (kunde inte riskera covid vid gymmet) och jag var oerhört dålig efter förlossningen men repade mig ovanligt snabbt och det tackar jag träningen för.
Jag tror inte att man ska låsa sig vid att träning måste vara rolig, även om det underlättar såklart.
Jag tänker att en viss träning är nödvändig för att kroppen ska funka på ett bra sätt och den borde man kanske tänka såsom nån så om rehabilitering- det är som att borsta tänderna. Det är inte kul, det är bara nåt man gör varje dag.
Dock så har jag själv inte lyckats heller 😀 men blir ändå lite peppad och kommer lite närmre att förstå och anamma detta…
Någon sorts rörelse som känns bra på nåt sätt (kul) eller bara vardagsmotion men sen att ta hand om kroppen, behöver kanske inte vara kul…
Det enda jag verkligen verkligen älskat är dans. Lindy hop i mitt fall. Nu var det dock tio år sedan jag dansade och det känns så tråkigt, men just nu är det inte tillfället att åka in till Göteborg och pardansa med massa okända. Cykla tycker jag också om. Och simning har jag gillat. Men allt detta är väl konditionsträning, antar jag. Gymma – nej. 🙁
Vem har sagt att det ska vara roligt att träna? Glöm det. Jag avskyr också att träna, och någon endorfonkick har jag aldrig upplevt. Det närmaste jag kan komma är att efter ett träningspass känner jag mig lättad över att det är över och nöjd med mig själv för att jag gjorde det – och så är det ju maxtid till nästa pass då… Lite samma känsla som när jag har dammsugit, vilket jag också avskyr. Men. Jag gör det. För att det behövs. För att jag ska må bra, vara stark och slank och smidig och få en bättre ålderdom. Jag började träna på gym när jag fyllde 30, och det är nu över 30 år sedan. Det har inte blivit roligare alls på de här 30 åren, men eftersom jag vant mig vid det och accepterat att det är nödvändigt så tar det emot lite mindre. Och jag mår bra, och jag är stark och slank och smidig för min ålder.
En period när jag tränade (japp är periodare) gick jag på ett gym där man fyllde i träningskort så man hade koll på hur många reps man gjorde med vilken tyngd. Det gav en kick – att bli lite bättre varje gång. Likaså att sätta upp ett mål och bara göra det. Jag ska göra 20 situps etc varannan dag. Har man kört så ett litet tag är det tungg att låta bli.
Simma! Man blir svettig men det märks inte 👍
Nu blev jag sugen på att gå till gymmet igen! Tack för fantastisk inspo <3 Älskade alla fördelarna med att styrketräna!
Du är ju så grym Clara, kan inte sägas nog! Heja heja dig och dina starka, välsvarvade spiror!
Kram❤️🏋️♀️
Åh, preciiiiis peppen jag behövde!! Imorgon är det jag som går ner till mitt hemmagym i källaren och river av ett styrkepass💪🏻 tack för peppen!!
Precis vad jag behövde höra för att ta mig samman och förnya gymkortet som går ut på söndag! Det får firas med ett glas mjölk!
Eller hur, det är en sån otrolig befrielse att känna sig stark och fysiskt kapabel! En naprapat sa en gång till mig att det är män som kan hoppa runt på gympapass medan kvinnor behöver gå på gymmet, då kvinnors bäcken är skörare så har de större behov av ren styrketräning och lämpar sig inte alls för hopp och skutt på samma sätt som män gör. Han förstod nog inte hur feministiskt det han sa var! Det perspektivet lyfts verkligen aldrig! Finns nog en hel del biologiska skillnader som man borde tänka mer på men som enligt könsnormer inte passar sig. Men många tjejer går på gym nu på ett annat sätt än bara för tio år sedan, även om många kanske bara vill ha en stor rumpa så tränar de ju sitt bäcken på samma gång 🙂 Heja!
Rekommenderar boken Knäböj: om kvinnor och styrketräning av Sara Martinsson.
Åh vilket ljuvligt peppande inlägg, ord och bild och hela alltet!💙
Jag var också stark en gång, innan en bilolycka gav mig en permanent funktionsnedsättning i en arm och innan vi kämpade med ofrivillig barnlöshet och ett missfall. Sen kom corona och jag blev gravid och vägde nästan hundra kilo. Nu är mitt lilla mirakel fem månader och så ont jag har i kroppen just nu… Men en vacker dag ska jag bli stark igen, förstörd arm, kassa knän och påverkade muskler till trots! Jag längtar till gymmet. Om man skulle kosta på sig en PT fast man är föräldraledig!
Eller en sjukgymnast som har gym? T ex Emma, om du råkar bo i Umeå:
http://www.fysioemma.se/
Hon har landstingsavtal = billigt.
Tack för tipset! Jag har rehabtränat hos sjukgymnast för min arms skull och fått program för knäna. Men rehab uppfattar jag som att man bara måste vara så försiktig hela tiden och träna med lätt belastning… Jag längtar efter att ta i och bli stark😊 en kombo är säkert bäst!
Jag konstaterade att jag (efter mina mått) skulle få en skitvår 2021. Flera delar som var för sig var mentalt jobbiga skulle hamna inom samma 4 månader – och utfallet blev än värre än jag planerat för. Hade dock bestämt mig för att hålla i träningen som ett sätt att hålla i välmåendet, och det har verkligen varit min räddning. Jag märker så väl att styrketräningen har hållit mig från att drunkna i ångest. Om inte annat tycker jag det är värt att prova att träna med PT några gånger om man är sugen att testa!
När jag fick mitt första barn var jag lite rädd för att göra fel i i gymmet och skada den ganska sargade post-gravidkroppen. Investerade 20 ggr i en PT med just målet att kunna köra pass själv. Så tips tips att se det som en investering för framtiden.
Stort Grattis till bebisen <3
Åh tack! 😊 Ja man vill ju gärna hålla några år till…
Håller fullständigt med både dig Maria och även Anna som svarade dig. Vet att jag borde mer men får bara inte till det. Och orkar verkligen inte hålla i något ett längre tag.
Det är verkligen imponerande att få till träningen på ett vettigt och lagomt vis.
Snygg ben, klokt huvud!
Detta! Att det handlar om möjligheten att leva sitt liv utan begränsningar från styrka och rörlighet.
Jag har nu flera äldre släktingar där några har hållit sig starka och rörliga medan andra sakta har tappat styrka och rörlighet, tills det en dag bara tar stopp. Och då är det inte så lätt att som 70-åring erövra den igen.
Själv är jag långt från någon atlet, men jag håller dödkoll på när rörelser kräver stånk. Och börjar öva på dem. Helt ok att göra för en 50-åring, bättre att göra som 35-åring, jobbigt att sätta igång som 65-åring.
Och alla som är under 35 behöver tänka framåt.
Haha jag läste halva inlägget innan jag la märke till att jag läste det i mitt huvud med din röst fast under en styrkeövning när du verkligen tar i!
Superbra att styrketräna för benstyrkan! Och såklart för att minska benskörhet.
Men kan vi inte en gång för alla sluta med att föra vidare myten att “mjölk ger starka ben”. Det är snarare tvärtom. Finns massor av forskning, googla bara ”mjölk ger inte starka ben”.
Sjukt snygga ben!
Kan inte annat än att HÅLLA MED! Har styrketränat sedan i januari (hej ”fånigt” nyårslöfte) och det är det bästa jag gjort för mig själv! Är starkare och har inte heller ont i kroppen längre. Och det är kul att det syns lite ☺️🤩. Heja!!
Undrar om mjölken, om du även börjat dricka mer mjölk och känner skillnad? Anledningen till att jag frågar är att jag precis återupptäckt mjölken och tycker jag får så bra energi av den 🙂
Möjligen ätit för lite fett innan?
Har hört att vuxna ej ska dricka mjölk, men jag kör mandelmjölk så slipper fundera 😜
Jag hade också tänkt det, men tyckte det var dyrt och undrade om det är värt det?
Nu är jag gravid med nummer tre och kanske får försöka ta upp det nästa höst.
Men det är dyrt, och jag är dumsnål fast vill också vara stark!!
Ett litet tips för er som inte kan eller vill gå till gymmet, eller ha svårt att komma igång: Sandra Friberg! Träning på Youtube och på Instagram. Hela hennes upplägg bygger på hemmaträning, med funktionell styrka, smidighet och så lite kondition. Korta pass 5-20 min med kroppen som belastning. Jag har tränat 1,5 år med henne från 0 och ett rejält utmattningssyndrom till riktigt bra form. Visst, alla gånger är det inte kul. Men fördelen med pass hemma är att starsträckan är ungefär noll, jämfört med att ta sig till en lokal. Har jag inte lust, känner mig trött eller har ont tänker jag att ”jag testar lite i alla fall, det går ju alltid att sluta”. Och vips har jag gjort ett 20 minuters pass. Känns det bra gör jag kanske ett till, eller inte, eller ett 5-minuters. Det viktiga för mig har varit att hålla på träningen konsekvent på samma sätt som man borstar tänderna. Det är ingen grej man behöver älska eller hata, man gör det för att må bra. Jag gör det bara, utan att fråga mig själv om jag har lust eller inte. För mig funkar det med fasta dagar, tisdag, torsdag, söndag. Då tränar jag, oavsett om tid/ork/lust finns i 5-45 minuter.
Tack!! Det här var ett tips som passar mig. 😊
Hoppas du gillar något på min kanal 🥰
Åh, tack! Jag tycker det är en djungel därute vad man skall välja för hemmaträningsapp/program/youtubare, men nu fick jag ett konkret tips jag kan börja med.
Ja det är verkligen en djungel. Men Sandra är så himla jordnära och okomplicerad. Ungefär som Clara fast Skåning… 😉
Sandra är verkligen fantastisk!
Åh så fina ord!! Tack ❤️
Tack för pepp från Clara och alla andra. Jag gick direkt upp och körde Sandras 20 min helkropp styrka. Så bra och enkelt utan redskap. Ska försöka få till det som en rutin lika självklar som tandborstning.
Åh fick höra att du tipsat om mig. Blir såååå glad 🤩🤩🥰🥰☀️☀️
Tack för tipset! Körde mitt första pass idag blev så genuint glad av det! Har inte styrketränat på år och hade tänkt komma igång med konditionsträning nu i sommar men Clara ditt inlägg fick mig på bättre tankar. Så nu blir det Sandras pass några gånger i veckan istället!!
Smart och bra att träna styrka! Äldre borde också! Man måste inte gå på gym, man kan köpa ett par hantlar eller köra med kroppsvikt (beroende på rörlighet). Men de som är gamla nu har ju sällan en vana av styrkepass, särskilt inte kvinnor. Men de flesta skulle må bra av det och det finns bevis på att även äldre snabbt bygger muskler, som ju t ex kan undvika fallolyckor.
Själv känner jag sällan av att jag blir starkare men under pandemin, med inställda gruppass, har jag känt muskelmassan minska…
Tack för dessa ord Clara! Sååå rätt!
Nu ska jag igång igen. Fyller 70 år på söndag. No time to loose! ❤️
Ja och amen på det. Och vilken pepp med dig och din kraft! Btw, Paulina drog just iväg mig till gymmet här på min första semesterdag. Tung uppförsbacke men nedför, utför och stor glädje mentalt! Nu väntar dusch och kaffe i skuggan av björken. Lycka! Stor kram. Hälsa Anna och c/o.
Alltså Clara, du ser helt smashing ut! 👏
Jag känner alltid när jag läser sådant här en inre känsla av att jag önskar mig kunna finna en träningsform för mig. Men jag vill vara ifred när jag tränar, och som ätstörd blir det då bara promenader som fungerar. Tanken på gym går inte, alldeles för många som kan se mig, simhuset definitivt inte. Avundas det där med att kunna träna utan att må skit inför det.
Du! Kolla upp Bodygroove. Extremt livsbejakande träning/dans/styrka/visdom som du kan göra hemma. Hon som leder det (Misty Tripoli) har haft bulimi och är så respektfull och kärleksfull till personen och kroppen. Finns som app. Kostar lite pengar (mycket mindre än gym), första månaden gratis. Jag älskar detta. Man anpassar hela tiden träningen till sig själv, vad man önskar och klarar. Är inte sponsrad, hehe.
Nu skriver jag kommentaren här trots att den egentligen är kopplad till ett senaste poddavsnitt. Jag läste någonstans att om semester och lön utvecklats i samma takt med produktionen sedan 80-talet skulle vi haft 12 veckors semester nu.
Med risk för att låta bortskämd mycket vill ha mer osv men….fyra veckors semester känns så lite? Jag vill ha mer!
Men jag undrar hur arbetsgivare ställer sig till att anställda önskar att ta ut obetald semester för att öka på den totala längden på sommarledigheten? De långa somrarna som student (då jag förvisso behövt sommarjobba några veckor) är snart över och mitt framtida arbetsliv som socionom är inom tex kommun region skola. Det känns verkligen som att en sådan förfrågan kommer mötas med kalla handen. Pga verksamheten tillåter det inte.
Så vad finns det för möjligheter för oss som inte har barn och därmed inte kan ta ut föräldraledighet under sommaren plus semester?
Är obetald semester utöver den betalda semestern ett alternativ?
Minimum: sex veckor
Allra helst: åtta-tio veckor
Jag förstår naturligtvis att detta kräver ett sparande eftersom viss inkomst går förlorad. Men tycker ändå det är en spännande tanke.
Någon som vet eller har något att säga om detta?
Hej,
Skulle säga att det, enligt min 10-åriga erfarenhet, nästan är omöjligt att få mer än 4 veckor semester i sträck inom kommunal verksamhet såsom socialtjänst. Har haft sex veckor vid ett tillfälle (dock FL) men var då tvungen att dela upp.
Jobbar nu som skolkurator och skulle säga att där finns det chans till långsemester om du får rätt chef. Min chef (rektor) menar att det är ok att vara ledig så länge det inte är någon verksamhet = sommarlov, jullov + lite andra lov om så önskas. Visst semesterdagarna räcker inte till alla dessa veckor men jag har möjlighet att ta ut semester utan lön och det är livskvalitet för mig.
Tack för svar! Undrar om det är likadant på vård o omsorgskontoret…
Vad har jag gett mig in på.
Kanske skolkurator är något att sats spå då.
En del kommuner och arbetsgivare erbjuder semesterväxling. Det ger ju ifs ”bara” fem dagars ytterligare semester men det är ju alltid något.
Bli underkonsult. Hitta en nisch med brist på folk eller där din kompetens är extra efterfrågad och våga stå på dig om att få jobba som konsult. Jag jobbar så som psykolog. Bästa jag gjort,8 veckors semester tar jag per år. Jobbar 80%. Sparar mkt pension. Tjänar lite bättre också men lägger mesta överskottet på semester och deltidsjobb. För min arbetsgivare är det faktiskt ungefär lika dyrt att ha mig som anställd och konsult!
🙌🏻🙌🏻🙌🏻 YES 👊🏻💪🏻🦵🏻
Så fin klänning!
Vad bra att du hittat ett sätt att träna som fungerar för dig! Träning är bra på många olika sätt, men det är också okej att inte träna. Att det är okej vad en än väljer. Vissa behöver hålla sig ifrån träningen på grund av psykisk ohälsa(exempelvis ätstörningar) och andra mår bara inte bra av att träna. Det är också viktigt att komma ihåg att förbränningen ökar, men att en inte ska ta det som prio ett med träningen. För det är okej att göra det en gillar att göra, och om en känner sig starkare både fysiskt och mentalt så är det ju dunderbra!
Jag själv håller mig ifrån träningen ett tag på grund av för låg vikt, men jag vet att jag mår bra av det när jag väl kommer dit igen. Hoppas att du får en fin dag i solen, ta hand om dig – och glöm inte att du är fantastisk hur du än tränar 🙂
Det är fantastiskt att gå på gym! I mitt fall var kiropraktorn som skickade mig till fysioterapeut efter 5 besök på kiroprakt. när jag ideligen blev dålig i ryggen med följden: gråt, dålig sömn, ont i hela kroppen från topp till tå.
När jag sedan fick ett styrketräningsprogram (sjukgymnasten sade med eftertryck och med rysk brytning: Lien, du måste styerketreana! Bästa ordern någonsin!!!) och jag började med det och ALL SMÄRTA FÖRSVANN! Jag hade inte sjukdagar på 6 månader sedan, vilket var ett rent och skärt mirakel för mig som jämt varit sjuk. Jaa att styrketräna minst 2-3 ggr per vecka är bland topp 5, det bästa som hänt mig. Heja dig, Clara! Så glad att du mår bättre!! Snygg är du också! Sjölv kände jag mig också så otroligt snygg och ståtlig bör jag tränade som mest och tog hela 80 kg i marklyft (sen sa knäna dock ifrån). 😁😁🤣🤣
Fast mjölk ger inte alls starka ben, mjölk orsakar benskörhet. Läs China Study tex där dem visar att de länder med högst benskörhet är de länder där man dricker mest mjölk. Min mammas benskörhet försvann när hon slutade dricka mjölk. Blir nästan arg när jag hör folk säga att mjölk på något sätt är ”bra” för kroppen, snacka om lobbying och lögner.
Kristina, finns genetisk korrelation till risken för benskörhet man inte kan bortse från. I Finland dricker man exempelvis lika mycket mjölk som i Sverige, men risken att drabbas av benskörhet är ändå otroligt mycket lägre för en finländare än för en svensk. Risken att få benskörhet för en finländsk kvinna ligger ungefär på samma nivå som för en svensk man (och män drabbas som känt i klart lägre utsträckning än kvinnor för benskörhet).
Till Kristina och andra intresserade! Läs gärna
Mjölk, mejeriprodukter och hälsa av
JACOB GUDIOL on 2020-03-15 137
En redogörelse som kommer fram till andra slutsatser…
Just det! Myten om mjölk lever kvar konstigt nog
Kristina: Mjölk skyddar inte mot benskörhet (och när man kom fram till det kunde ju inte mjölkindustrin längre använda det som försäljningsargument), men det finns inte heller några belägg för att mjölk på något sätt orsakar benskörhet. Benskörhet är en komplex sjukdom som uppstår på grund av en kombination av många olika faktorer, där genetisk sårbarhet är en viktig faktor. Att benskörhet är vanligare i Norden beror inte på mjölkkonsumtion utan snarare på genetiska faktorer (tillsammans med andra faktorer som tex att det är vanligare med D-vitaminbrist här). Studien du refererar till är ett bra exempel på ”dålig” forskning som pekar ut orsakssamband där det egentligen bara finns en association mellan två faktorer, som antingen är slumpmässig eller som beror på någon tredje, orelaterad faktor.
Att din mammas benskörhet blev bättre när hon slutade dricka mjölk är ett annat exempel på en sådan slumpmässig association – eftersom mjölk inte på något sätt driver på utvecklingen av benskörhet.
Om du av etiska/moraliska skäl tycker att folk borde sluta konsumera mjölk och sälja in mjölk så argumentera gärna för det (för där finns det många bra argument!), men att ett normalt intag av mjölk i sig skulle vara sjukdomsframkallande är helt enkelt inte sant.
/Läkarstudent
Om jag förstått det hela rätt (lyssna exempelvis på Agnes Wolds pod) så är låg kroppsvikt en riktigt stor riskfaktor för benskörhet. Det är allts viktigt att inte ha fär lågt BMI.
Att vara läkarstudent idag är att vara på nåder av läkemedelsbolagen. Det är synd att din utbildning inte är baserad på riktig forskning men på läkemedelsbolagens vinstmål. Om det inte var så skulle våran cancer behandlingar se helt annorlunda ut. Så jag lyssnar inte på läkarstudenter längre ni vet inte och det gör inte era professorer heller. Total ingen tillit till läkarkåren längre alls.
Vilken genuint vedervärdig kommentar. Hellre vetenskap än flummiga alternativmedicinare som inte vet vad de gör och sprider lögner.
????
Är faktiskt cancerbehandlad utan andra läkemedel än sövningsmedel och morfin ett par dagar efter det. Visst har de medlen producerats av läkemedelsindustrin, men jag är mycket tacksam för dem. Och läkarna, alltså de fyra (!) som opererade mig från morgon till sen eftermiddag (ja, det tog till och med lunchpaus mitt i operationen, men då sov jag) har jag oerhört stort förtroende för. Deras hantverksskicklighet är enorm och deras bemötande, både gentemot mig och anhöriga var superbra.
Tänk dessutom så mycket bättre överlevnad det blivit med de mediciner som kan användas i cancerbehandling idag – jag förstår faktiskt inte alls vad du menar.
Det handlar nog mer om att de länder där vi dricker mest mjölk är de länder som ligger nordligast och vi får då mindre D-vitamin på vinterhalvåret så vi får benskörhet av det. Personer födda mer söderut utvecklar naturligt laktosintolerans i vuxen ålder, vilket nordbor inte gör pga genetiska skillnader. Mjölken i sig orsakar nog ingen benskörhet🤗
Bra kämpat Clara.
Jag ser tiden på gymet som min egentid. Och gillar dessutom resultatet som blir. Så här stark har jag aldrig varit förr, vid 50 års ålder.
Tack!!
Absolut viktigt att inte glömma styrketräningen. Särskilt för att hindra att muskelmassan minskar med åldern. Och man behöver inte alls gå till ett gym för att styrketräna. Funkar jättebra att träna hemma eller utomhus med kroppstyngden: utfall, benböj, armhäningar, rygglyft, hötlyft, plankan, burbees
mm. Sen kan man köpa hantlar, gummiband och kellelbell om man vill ha tyngre. Finns många pass och övningar i appar och på nätet.
Vad glad jag blir för din skull Clara!😀 Och inspirerad.
Jag läste något som var så klokt för några år sedan. Det var: ”Investerar man inte i sig själv så kommer man förr eller senare vara tvungen att avsätta tid för sjukdom”. Det många verkar glömma bort är att så som man tar hand om kroppen idag kommer påverka hur den mår om 20 år. Och det vill man ju inte. Stark, frisk och pigg så länge som möjligt är ju målet.
Sen det här med att träning är roligt. Jag kan inte säga att jag tycker att det är sådär superkul att träna jämt. Ändå gör jag det minst tre gånger i veckan. Springer, tränar styrka och min älskade pilates. Jag gör det för känslan efteråt (och sen att jag är fotbollsdomare så jag måste ju) Den är oslagbar. Jag har varit världens soffpotatis, träning har varit det värsta jag visste så det går att tänka om och att lära kroppen annorlunda.
Åh, snälla, snälla, kan du skriva ut vilka benövningar du gör? Alltid önskat mig såna ben!! 😍
Blir så glad när kvinnor upptäcker styrketräning och vad det kan göra för livskvalitén! Grattis till dig!
WOW!
Tack för dessa ord Clara, nu ska jag också ta tag i styrkan!
❤
Så peppande!
Grattis! Och bra jobbat. Måste vara en fantastisk känsla så som det var när jag gick på gym för några år sedan.
Tack för pepp! Den behöver jag så bäl
Hej! Jag undrarhur du gör en sån där frisyr!? Kan du visa och förklara?! Tack!! Den är så fin!