NÀr huden började krÄngla i vintras var det inte bara hudvÄrdsrutinen jag bytte. Jag bytte ocksÄ ut mitt smink och mina borstar. Rengjorde dem och la undan. Jag mÀrkte ökade problem med plitor kring munnen och torrhet kring ögonen och pÄ kinderna. SÄ att sminket liksom inte fastnade utan bara flagade av. Jag gillar ju mineralsmink men nÀr jag var torr funkade det dÄligt med den lösa pudertyp jag brukat anvÀnda.

NĂ„. En av de roligaste delarna i mitt jobb Ă€r att fĂ„ trĂ€ffa personer som Ă€r experter pĂ„ olika saker och fĂ„ ta del av deras expertis. Jane Iredale Ă€r ett sminkmĂ€rke jag kommit i kontakt med nĂ€r jag gjort olika plĂ„tningar. Och nu fick jag hjĂ€lp av Victoria som Ă€r makeupartist hos Jane Iredale att ta fram produkter som passar mig. Jane Iredale Ă€r döpt efter grundaren Jane som startade mĂ€rket 1994 och tog fram The Skin Care Makeup – ett mineralsmink med hudvĂ„rdande egenskaper.

Smink har ju genom Ären ofta varit nÄgot som stÀller till det för huden. TÀpper till porerna, skapar orenheter och ibland ocksÄ allergiska reaktioner. Allt det hÀr har Jane Iredale jobbat aktivt med att undvika. Tanken Àr att sminket ska vara vÄrdande sÄ att det hjÀlper istÀllet för stjÀlper. Tre av de vanligaste problemskaparna i smink Àr artificiella parfymÀmnen, artificiella fÀrgÀmnen och artificiella konserveringsmedel. Och inget av det finns i Jane Iredales produkter.

Jag fick hjÀlp av Veronica att vÀlja ut en ny bas till mig sjÀlv, lÀmpliga borstar och underlag i nyanser som passar mig.

I den guldiga dosan Àr tro det eller ej en mineralfoundation men i fast form. PurePressed Base Mineral Foundation. Den applicerar jag pÄ huden med den lilla borsten med trubbig Ànde.

Alla produkter frÄn Jane Iredale Àr vÀldigt naturliga och transparenta. Vill man ha mer tÀckning fÄr man bygga upp det i flera lager. Det tycker jag Àr bra för dÄ riskerar man aldrig att fÄ den dÀr helspacklade, supersminkade looken. Och sÄ kan man punktmarkera problemomrÄden utan att behöva sminka hela ansiktet lika tÀckande.

SĂ„ hĂ€r ser jag ut utan en gnutta smink (okej – mascara har jag faktiskt pĂ„ mig). Inte sĂ€rskilt stora porer eller svĂ„ra ojĂ€mneheter. DĂ€remot Ă€r jag ju blĂ„ under ögonen för jĂ€mnan och har en rosalĂ€tt hudton med synliga blodkĂ€rl. Rodnar lĂ€tt vid trĂ€ning, sol, vĂ€rme. Dessutom oheumlt torr – Ă€ven sommartid.

Nu ska jag visa hur jag gör den perfekta basen.

Efter att jag lagt pĂ„ fuktkrĂ€m börjar jag alltid med concealern Active Light (nyans no 5) Den penslar jag under ögon, i ögonvrĂ„, nĂ€svingar, mungipor och nasolabiallinjerna. Överallt dĂ€r jag vill ljusa upp och dölja ojĂ€mnheter.

Jag skruvar pÄ penseln tills en lagom mÀngd concealer kommer ut och sÄ penslar jag pÄ. Ibland anvÀnder jag fingrarna för att jÀmna till men oftast den hÀr blending/contouringborsten.

SÄ hÀr ser det ut nÀr jag adderat concealer. Och hÀr brukar jag stoppa om jag har brÄttom och bara vill se en aning frÀschare ut. Att enbart markera dessa omrÄden ger stor effekt!

Men eftersom jag nu ska visa min perfekta bas sÄ gÄr jag pÄ med ytterligare ett lager. Min pressade mineralfoundation i nyansen Golden Glow buffar jag pÄ med The Handi Brush. Bara tunt ovanpÄ omrÄdena dÀr jag applicerat concealer och sedan ut mot ansiktets kanter. DÀrefter ner över kÀklinjen för att blenda ihop med fÀrgen pÄ halsen och skapa en osynlig övergÄng. Den hÀr foundationen har spf 20 sÄ man behöver inget solskydd under om man inte vill.

Jane Iredale har ocksĂ„ en vĂ€ldigt bra flytande foundation om man föredrar det – Beyond Matte Liquid foundation. Den Ă€r mattande och ger en fantastisk hudton. PĂ„ den hĂ€r bilden har jag istĂ€llet anvĂ€nt den ( i nyans M4). Och Ă€ven den bygger man upp tĂ€ckningsgraden pĂ„ genom att applicera flera lager. DĂ„ anvĂ€nder jag samma borste som jag anvĂ€nder för att jĂ€mna ut min concealer med. Den vinklade borsten gör det lĂ€tt att komma Ă„t överallt.

Och hĂ€r kommer en riktigt superprodukt – Glow Time Blush Stick. Ett glowigt cremerouge pĂ„ stift som ocksĂ„ kan anvĂ€ndas pĂ„ ögon och lĂ€ppar. Jag duttar dĂ€r jag vill ha det för att sedan med borste eller fingrar smörja ut och jĂ€mna till det. Jag föredrar faktiskt att arbeta med fingrarna dĂ„ det ger bra kontroll över var produkten hamnar. HĂ€r har jag ocksĂ„ satt lite pĂ„ ögonlocken för att binda ihop fĂ€rgerna pĂ„ ett bra sĂ€tt.

Veronica som Àr makeup artist pÄ Jane Iredale valde ut nyansen Glorious Ät mig. Hade aldrig tittat Ät ett rouge i den hÀr nyansen tidigare. Jag brukar vÀlja mer rosatonade sÄdana och det hÀr gÄr ju nÀstan mer i aprikosbrunt. Men det Àr precis det hÀr jag Àlskar med att rÄdfrÄga en duktig yrkesperson. Man fÄr hjÀlp att tÀnka nytt! För det jag upptÀckt Àr att det hÀr passar min hy mycket bÀttre. Den mildrar istÀllet för förstÀrker min rosa grundton. Och fÀrgen i hylsan Àr ganska olik vad som sedan syns pÄ huden. PÄ huden smÀlter fÀrgen ihop med basen och ger en vÀldigt naturlig fÀrg.

HÀr ser ni hur den ser ut nÀr jag arbetat in den ordentligt. En absolut osynlig övergÄng mellan rouge och bas!

En sak jag ofta hoppade förut men nu kĂ€nner mig naken utan, det Ă€r lĂ€ppstift. Med stigande Ă„lder fĂ„r man ju svagare pigment pĂ„ lĂ€ppar. Och dessutom hamnar det alltid lite bas pĂ„ lĂ€pparna nĂ€r jag sminkar mig – vilket gör dem Ă€nnu blekare. Att fylla i lĂ€pparna med fĂ€rg gör en enorm skillnad. Jag fick tips av Veronica om nyansen Jessica pĂ„ lĂ€ppstiftet och nĂ€r jag sĂ„g den i hylsan tĂ€nkte jag –NjĂ€e? Det hĂ€r Ă€r vĂ€l inte min nyans riktigt? Men sedan nĂ€r den gled pĂ„, oh boy! Otroligt fin. Det Ă€r ett long lasting lĂ€ppstift som Ă€ndĂ„ inte kĂ€nns torrt utan har mycket lyster i sig.

Jag brukar dock bita av den pÄ ett papper nÀr jag applicerat, för dÄ tycker jag att det sitter sÄ bra och fÄr en lite mattare kÀnsla som jag gillar. Som ni ser börjar jag alltid med att markera amourbÄgen med hjÀlp av tvÄ dutt av stiftet. Sedan anvÀnder jag ett finger för att stryka ut överskottet jÀmnt över lÀppen

Och sĂ„ hĂ€r blir resultatet av min perfekta bas! DRA MIG BAKLÄNGES vad snygg jag kĂ€nner mig i dessa nyanser. Perfekt avvĂ€gda.

Hur fÀrgerna i sminkningen ser ut skiftar i olika ljus. HÀr och hÀr ser ni samma sminkning fast pÄ tvÄ tidigare bilder jag tagit.

SÄ! Det var min perfekta bas det. Ser ju knappt sminkad ut (förutom pÄ lÀpparna) utan istÀllet bara som att jag har vÀrldens bÀsta hy?! Och Àven nÀr jag tar pÄ huden kÀnner jag mig osminkad. Det finns ingenting som stör. Det bÀsta med mitt smink frÄn Jane Iredale Àr dock att de inte orsakar nÄgon irritation pÄ min hud. Varken ökad torrhet eller fler plitor.

SĂ„, nu vet ni vad jag anvĂ€nder för bas varje gĂ„ng ni ser mig pĂ„ bild. NĂ€sta gĂ„ng kanske jag ska visa er vad jag anvĂ€nder för fĂ€rger och penslar nĂ€r jag lĂ€gger skuggor och ögonbryn? Samt mitt absolut BÄSTA trick för att lura ögat att man inte alls Ă€r sminkad? Som jag faktiskt gjort pĂ„ dessa bilder men inte kommenterat. LĂ€rde mig det av en blogglĂ€sare. Vill ni se?