Anledningen till att det kommer sÄ glest med inlÀgg hÀr just nu Àr att jag Àr med alla barnen hos min syster i BorÄs. Det Àr det roligaste jag gör (lÀngtar hela Äret) och det jobbigaste jag gör. Vi Àr helt slut om kvÀllarna efter att vi roddat runt fem jÀmnÄriga kusiner med Ätminstone tio olika viljor samtidigt som vi sjÀlva ocksÄ försöker sno Ät oss lite systertid att avhandla viktigheter pÄ. Somnar innan huvudet nuddat kudden. SÄ ni förstÄr att det Àr svÄrt att hinna blogga. HÀr kommer i alla fall en liten rapport av vad vi gjorttde första dagarna nÀr vi kom hit.

Eftersom det inte fanns nĂ„gra rimliga nattĂ„g ner (funkar inte med byten nĂ€r man har tre barn och en massa packning) sĂ„ bestĂ€mde jag mig för att köra. KĂ€ndes sĂ„ sjukt gruvsamt att köra alla 100 mil ensam med tre barn, Ă€ven om jag gjort det förut. Samtidigt MÅSTE jag ju öva mig pĂ„ det hĂ€r. DĂ„ Jakob Ă€r bonde skulle jag annars bara fĂ„ sitta hemma och glo pĂ„ somrarna. SĂ„ jag drog ivĂ€g!

Åtta pĂ„ morgonen pep vi hemifrĂ„n med fullpackad matsĂ€ck och fulltankad bil. Första stoppet gjorde vi vid Höga Kusten-Bron. DĂ€r finns en utmĂ€rkt lekplats att hĂ€rja pĂ„!

KÀnde mig som morsan nÀr jag packade upp min medhavda matsÀck. Bra mat nÀr man reser Àr A och O. Donken och sÄn skit skjuter blodsockret i höjden och sedan vill man bara somna bakom ratten.

Gjorde en stor sallad med pasta pÄ sidan sÄ att barnen kunde komponera sina egna luncher.

Sedan körde vi vidare. Hade sÄn tur att jag hade ett helt nytt avsnitt av Stormens Utveckling frÄgeavsnitt och jag skrattade sÄ jag nÀstan grÀt medan jag körde. Barnen hade ljudbok i baksÀtet medan Uffe fick paddan och snart somnade. Jag hade kittat upp med hörselkÄpor för storbarnen om utifall att Ulf skulle skrika i högan sky. Men de kom inte till anvÀndning.

Vi brĂ€nde pĂ„ med löfte om att stanna vid första bĂ€sta badsjö. Det visade sig dock vara glest pĂ„ sjöar i Gysingetrakten. Tillslut tog jag av till en skylt mot Östa och svĂ€ngde in. SĂ„ himla fint! Vi hittade vĂ€rldens mysigaste avskilda lilla badplats med lĂ„nggrunt vatten. SĂ„ medan barnen hoppade i och badade och lekte för fulla muggar lĂ„g jag raklĂ„ng i sanden och strĂ€ckte ut ryggen.

Och sedan badade vi tillsammans. Fikade, busade och hade sĂ„Ă„Ă„ trevligt. Ända tills Uffe kastade en sten i huvudet pĂ„ Hokka. Pjuh. DĂ„ packade vi ihop och körde vidare med siktet instĂ€llt pĂ„ Köping. Köping kĂ€ndes som en lagom destination att köra till första dagen. Drygt 66 mil och alltsĂ„ med vetskapen om att fĂ„ en lite lugnare dag 2 pĂ„ resan.

Det Àr ju sÄ fasligt fint i Köping! Vi bilsemestrade hit nÀr jag var liten och jag mindes att jag tyckte samma sak dÄ.

Ideligen massa gulliga smÄ hus och grÀnder

Kullerstensgator, rosenbuskar….

Och spÀnnande hemlighetsfulla portar

Efter att vi lÀmnat vÀskorna pÄ hotellet och frÀschat till oss litegrann drog jag med mig tre barn ut för att köpa pizza. Köping föll alla i smaken och hÀr inspekterades en gammal ihÄlig stubbe modell XXL. Ulf var som vanligt ett litet monsterbarn och nÀr vi besökte kyrkogÄrden för att titta pÄ den vackra kyrkan var det fara för att han skulle blivit gravskÀndare om det inte vore för snabbtÀnkta storasyskon. Pjuh igen!

Sen gick vi hem i kvĂ€llssolen och somnade som fyra smĂ„ grisar i vĂ„ra sĂ€ngar. Men först konstaterade Hokka att “DET HÄR ÄR VÄRLDENS HÄFTIGASTE HOTELL! DET FINNS HÅRTORKAR MAMMA!”.

Morgonen dÀrpÄ hade jag planerat att stanna och turista med barnen i Mariestad men nÀr vi passerade avfarten sov Ulf gott sÄ vi brÀnde vidare det snabbaste vi lagligen kunde. Det gÀller att passa pÄ!

UngefĂ€r vid ettiden pĂ„ dagen anlĂ€nde vi till syrran. Ömma i baken och utleds pĂ„ att Ă„ka bil. Ett kĂ€rt Ă„terseende blev det i alla fall. Sist vi sĂ„gs var i julas

Kusinerna kastade sig genast in i vildsint lek medan jag somnade i en soffa i trÀdgÄrden.

JÀmnÄriga kusiner. Vilken lycka! Det hade aldrig jag. Mina kusiner var typ vuxna nÀr jag var barn.

Det Àr sÄ fÀrgglat, roligt, knasigt, brokigt och hemtrevligt hos min syster. Barnen glor och drar i precis allting de kan lÀgga hÀnderna pÄ.

Till middag gjorde Anna en asiatisk kĂ„lsoppa som var gudomligt god. Och sedan försvann den dagen i ett suddigt töcken pĂ„ grund av hemsk trötthet. Det sista jag sa innan jag la mig för kvĂ€llen var “imorgon gör vi ingenting alls. Vi blir bara hemma”

Men tji fick jag för barnen var sĂ„ less pĂ„ att sitta stilla att vi fick ta med dem pĂ„ utflykt. Min instaföljare Emilie. tipsade mig om sevĂ€rdheter i nĂ€rheten av BorĂ„s (dvs Falköping. NĂ€stgĂ„rds mĂ€tt med norrlandsmĂ„tt) sĂ„ vi drog dit. Åsle tĂ„, vilken grej. Sverige största samling backstugor. De ligger pĂ„ sina ursprungliga platser, utmed den mjukt ringlande tĂ„gatan och Kolaforsen – en unik historisk miljö frĂ„n 1700- och 1800-talen.

Man fÄr kika in i de smÄ stugorna och se hur de levde och bodde förr. Söta som dockhus var de.

Även om barnen skrek rakt ut i skrĂ€ck över de handsnidda fullstora dockorna som befolkade husen.

Jamen ni fattar ju!

SkrÀckblandad förtjusning

Men sÄÄÄ mycket ljuvligt att beskÄda

Jag tar rubbet, tack!

Utom takhöjden

NÀr vi beskÄdat stugorna och sett oss mÀtta begav vi oss till dagens huvudattraktion. Det som Bertil lÀngtat efter i ett helt Är nÀmligen Ekehagens forntidsby

Men först en fÀrdpuss

Vi besökte ju forntidsbyn första gÄngen förra sommaren och den gjorde ett outplÄnligt intryck pÄ barnen. Bara det att fÄ paddla stock ut till en liten ö!

Och se pĂ„ Linderödssvinen – precis sĂ„dana som vi haft hemma.

Och tillverka en egen stockbÄt med gammaldags verktyg.

Till fika hade vi med oss massa oliver, smörgĂ„sar, varm choklad och kalla prinskorvar. Och sĂ„ hĂ€ngde vi dĂ€r Ă€nda till stĂ€ngning och lite till – innan vi packade in ungarna och körde hem igen.