Vi har en riktigt tråkig del av vår trädgård – där vår grusplan avslutas med en trappa och vår ”finträdgård” ersätts av jordbruksredskap, maskiner, komposter, cykelparkering och allmänt upplag för sånt som behöver finnas men inte direkt är en prydnad. Den ytan ska ju också göras iordning i sinom tid – men tills dess behöver jag något som liksom avskärmar gården från röran. Tur då att Jabo har så mycket fint i sitt sortiment. Jabo har funnits ända sedan sextiotalet och startades i västgötska Ambjörnarp. Idag är det en av de ledande leverantörer av allt för vackra, trivsamma och praktiska utemiljöer!

Efter lite funderande beställde jag hem staketet Linnea som är högt och bra, stoppar vind och döljer ratet på baksidan av gården. Nu placerade vi den lite överlappande på fasaden så att gränsen mellan hus och staket skulle smälta ihop på ett bra sätt och inte kännas så hård och skarp. Linnea kan användas både som skärm och staket och det känns oerhört stabilt och välbyggt. Det finns också som grind och i andra utföranden – till exempel trärent om man hellre färgsätter det själv! Nu har vi fäst skärmen lite provisoriskt – men vi ska göra det enligt konstens alla regler med stolpar och stolpfundament. Så att det blir riktigt stabilt. Det måste bara lugna sig lite i jordbruket först.
Framför skärmen har jag placerat planteringsboxar i cortenstål. Med tiden kommer de börja rosta precis som cortenet i trädgården gjort och då blir de rostbruna istället. Det fina med corten är att det bara är ytskiktet som rostar medan själva stålet förblir intakt. Då får man en spännande, vacker yta som ändå är hållbar. Vill man påskynda rostningen kan man behandla stålet med ogräsättika!

Som ni ser har de redan börjat rosta så smått, efter att ha stått ute i trädgården i omkring en vecka. Jag har fyllt planterinigsboxarna med en blandning av sommarblommor och perenner och i den höga rektangulära boxen har jag satt ner ett rosentorn byggt av enkla träribbor som jag målat grönt. Där slingrar sig nu en humle.
Det är fint att skapa rumslighet i en trädgård genom att använda planteringar på höjden. Häck, staket, plank, spalje och upphöjda odlingsbäddar är allesammans exempel på sånt som fungerar som väggar i trädgårdsrummet. Dessutom erbjuder det skydd både för vind och i viss mån också solen.
Jabo har både dessa runda odlingskragar man monterar på några minuter – och så dessa högre rektangulära planteringsboxar. Det fina med lådorna är att det går att köpa till en avskiljare till dem. Så att man antingen kan fylla hela planteringsboxen med jord. Eller så lägger man i avdelaren och då fyller man bara den övre halvan med jord (och minskar alltså jordåtgången). Perfekt för växter som inte har ett rotsystem som går så djupt. Till de rektangulära lådorna har Jabo också sitsar av träribb som man kan lägga på planteringboxen. Och då förvandlas den istället till en liten bänk med plantor på halva sidan.

Så här ser en sådan lösning ut. Blev sugen på att göra något liknande nere vid vår bastu där det saknas både blommor och sittytor. Här ser du också hur stålet förändras med tiden och hur vacker ytan blir. Till skillnad från annat som rostar släpper corten inte rost vid beröring. Alltså ingen risk att man blir röd på benen efter att ha suttit på bänken!

Cortenboxarna och rundlarna var verkligen superenkla att montera och jag placerade bara ut dem i gruset och skrapade bort det översta lagret grus innan jag ställde ner dem. Sedan på med blomsterjord och i med växterna!

Staketet Linnea funkar förutom vindskydd också som skydd för att ingen ska ramla ner från den höga kanten bredvid trappan. Trappen går ner till vänster och fast jag placerade ut dessa tre ganska stora planteringsboxar på grusgången finns gott om plats att nå trappen på sidan. Det blir bara en liten omväg. Och det är med mening! Jag tänker mycket på att runda av hårda vinklar, skapa böjar istället för räta linjer och då är ju stora krukor/planteringsboxar ovärderliga. Och jag tycker faktiskt att man SKA jobba med ”farthinder” i en trädgård – som får en att stanna upp och hinna upptäcka allt fint. En trädgård där man får översikt över hela gården på en gång är inte lika spännande som en där man kan gå runt och upptäcka många olika vinklar och vrår. Ett sätt att göra det är genom att placera ut farthinder som leder en runt i trädgården istället för att bara gena över gräsmattan.
Farthinder av detta slag kan också utgöras av en portal, pergola, av låga staket och häckar. Genom att placera ut till exempel en portal på sin gräsmatta och sedan börja bygga ut ett nytt rum kring den tar man gården i besittning och skapar lekvänliga, mysiga ytor där man kan leka kurragömma eller bara söka skugga.

Förutom planteringsboxar och staket slog jag till på de enkla bockarna Stig till en odlingsbänk. Man kan måla dem men jag tror mina ska få stå och gråna. Ska bara stryka dem med lite linolja så de tål fukt bättre. På bockarna la jag en gammal bordsskiva från ett helt annat bord vars underrede blivit kasserat. Och hips vips fick jag en trevlig plats att stå och plantera på. Tycker det är skönt med en arbetsbänk i trädgården.

Några gamla sockerlådor på skivan agerar hyllor och förvaring. Här kan sekatör och redskap få vara ifred från den tvååriga huliganen…

Hips vips fick jag massa smart funktion i trädgården. Och förvandlade ett riktigt fult hörn till någonting vackert att se på.

Jag är så väldigt nöjd med resultatet!
16 svar
Jag vill tipsa om favoriten Isbegonia – Plantera 15 – 20 små plantor (gärna olika färg) i vid ”skål-kruka” C:A 50 cm. Ställ i solen, vattna och gödsla och den växer och växer till en blommande bulle som bara jäser och jäser tiils frosten tar den. Maffigt! Liten ”billig” skruttblomma som ger tillbaka massor om du vattnar och gödslar.
Vänlig häsning, Maj Castenskiold
Vilken fin idé! Tack för tipset =)
Så fint! Kan du inte ta en ”rörlig” tur nån dag och lägga ut på Insta 😊?
Åh fint! Är ”rostornet” (det gröna) också från Jabo?
Superfint! Börjar genast fundera på var jag kan göra detsamma.
Kom att tänka på när vår yngste son sommarjobbade på kyrkogården och kom hem en dag och frågade om jag ville ha 2 lådor med pelargoner som de skulle slänga. Pelargoner och kyrkogårdar tyckte jag inte riktigt hörde ihop men sa att självklart tar jag emot dom i stället för att dom slängs. När han dagen därpå kom hem med lådorna så fick jag mig ett gotr skratt. Det var isbegonior. Men jag planterade alla i en stor zinkbalja och de blev mycket finare och frodigare än vad jag trodde. En glad överraskning. Så förstår din idé Maj.
Snyggt! När vi flyttar till vårt nya hus kommer det inte finnas någon trädgård, bara jord. Så vi suger åt oss alla tips just nu. Gillade dessa förslag. Både staketet o odlingsboxarna o cirklarna, blev väldigt fint o effektfullt.
Vad roligt! Grattis till nya huset =)
Har du köpt det fina tornet eller gjort det själv?
Det blev verkligen hur fint som helst 😊.
Jag blir alltid så trädgårdsinspirerad när jag kikar in här hos dig. Vill göra allt möjligt smått och gott.
Det gör mig glad – tack snälla =)
Jag har nyligen börjat läsa din blogg. Såg även ert fantastiska tv program. Nu har jag såklart läst många ( nästan alla) av dina inlägg. Tack för så många fina och rara inlägg! Du är verkligen en källa till glädje och inspiration.
Nämen ❣️🌼 välkommen hit kära du! Vad roligt att höra
Tack! Kan tillägga att jag bor centralt i Stockholm utan ens en balkong, Men jag håller utkik för att ska köpa en sommarstuga med pendelavstånd. Jag och min syster har även ärvt pappas föräldrahem i Tornedalen som är från 1800 talet så fint. Så jag tackar för alla dina inspirerande inlägg❤️
Hej Clara! Du är inspirationens drottning! Tack! ♡ En fråga. Stålet i dina blomplanteringar, vilken höjd är det på dem ? Och de Hagastål gjorde till dig, hur låser du ihop dom? (Hoppas du förstår vad jag menar). Kram ♡