Vi har en riktigt trĂ„kig del av vĂ„r trĂ€dgĂ„rd – dĂ€r vĂ„r grusplan avslutas med en trappa och vĂ„r “fintrĂ€dgĂ„rd” ersĂ€tts av jordbruksredskap, maskiner, komposter, cykelparkering och allmĂ€nt upplag för sĂ„nt som behöver finnas men inte direkt Ă€r en prydnad. Den ytan ska ju ocksĂ„ göras iordning i sinom tid – men tills dess behöver jag nĂ„got som liksom avskĂ€rmar gĂ„rden frĂ„n röran. Tur dĂ„ att Jabo har sĂ„ mycket fint i sitt sortiment. Jabo har funnits Ă€nda sedan sextiotalet och startades i vĂ€stgötska Ambjörnarp. Idag Ă€r det en av de ledande leverantörer av allt för vackra, trivsamma och praktiska utemiljöer!

Efter lite funderande bestĂ€llde jag hem staketet Linnea som Ă€r högt och bra, stoppar vind och döljer ratet pĂ„ baksidan av gĂ„rden. Nu placerade vi den lite överlappande pĂ„ fasaden sĂ„ att grĂ€nsen mellan hus och staket skulle smĂ€lta ihop pĂ„ ett bra sĂ€tt och inte kĂ€nnas sĂ„ hĂ„rd och skarp. Linnea kan anvĂ€ndas bĂ„de som skĂ€rm och staket och det kĂ€nns oerhört stabilt och vĂ€lbyggt. Det finns ocksĂ„ som grind och i andra utföranden – till exempel trĂ€rent om man hellre fĂ€rgsĂ€tter det sjĂ€lv! Nu har vi fĂ€st skĂ€rmen lite provisoriskt – men vi ska göra det enligt konstens alla regler med stolpar och stolpfundament. SĂ„ att det blir riktigt stabilt. Det mĂ„ste bara lugna sig lite i jordbruket först.

Framför skÀrmen har jag placerat planteringsboxar i cortenstÄl. Med tiden kommer de börja rosta precis som cortenet i trÀdgÄrden gjort och dÄ blir de rostbruna istÀllet. Det fina med corten Àr att det bara Àr ytskiktet som rostar medan sjÀlva stÄlet förblir intakt. DÄ fÄr man en spÀnnande, vacker yta som ÀndÄ Àr hÄllbar. Vill man pÄskynda rostningen kan man behandla stÄlet med ogrÀsÀttika!

Som ni ser har de redan börjat rosta sÄ smÄtt, efter att ha stÄtt ute i trÀdgÄrden i omkring en vecka. Jag har fyllt planterinigsboxarna med en blandning av sommarblommor och perenner och i den höga rektangulÀra boxen har jag satt ner ett rosentorn byggt av enkla trÀribbor som jag mÄlat grönt. DÀr slingrar sig nu en humle.

Det Àr fint att skapa rumslighet i en trÀdgÄrd genom att anvÀnda planteringar pÄ höjden. HÀck, staket, plank, spalje och upphöjda odlingsbÀddar Àr allesammans exempel pÄ sÄnt som fungerar som vÀggar i trÀdgÄrdsrummet. Dessutom erbjuder det skydd bÄde för vind och i viss mÄn ocksÄ solen.

Jabo har bĂ„de dessa runda odlingskragar man monterar pĂ„ nĂ„gra minuter – och sĂ„ dessa högre rektangulĂ€ra planteringsboxar. Det fina med lĂ„dorna Ă€r att det gĂ„r att köpa till en avskiljare till dem. SĂ„ att man antingen kan fylla hela planteringsboxen med jord. Eller sĂ„ lĂ€gger man i avdelaren och dĂ„ fyller man bara den övre halvan med jord (och minskar alltsĂ„ jordĂ„tgĂ„ngen). Perfekt för vĂ€xter som inte har ett rotsystem som gĂ„r sĂ„ djupt. Till de rektangulĂ€ra lĂ„dorna har Jabo ocksĂ„ sitsar av trĂ€ribb som man kan lĂ€gga pĂ„ planteringboxen. Och dĂ„ förvandlas den istĂ€llet till en liten bĂ€nk med plantor pĂ„ halva sidan.

SÄ hÀr ser en sÄdan lösning ut. Blev sugen pÄ att göra nÄgot liknande nere vid vÄr bastu dÀr det saknas bÄde blommor och sittytor. HÀr ser du ocksÄ hur stÄlet förÀndras med tiden och hur vacker ytan blir. Till skillnad frÄn annat som rostar slÀpper corten inte rost vid beröring. AlltsÄ ingen risk att man blir röd pÄ benen efter att ha suttit pÄ bÀnken!

Cortenboxarna och rundlarna var verkligen superenkla att montera och jag placerade bara ut dem i gruset och skrapade bort det översta lagret grus innan jag stÀllde ner dem. Sedan pÄ med blomsterjord och i med vÀxterna!

Staketet Linnea funkar förutom vindskydd ocksĂ„ som skydd för att ingen ska ramla ner frĂ„n den höga kanten bredvid trappan. Trappen gĂ„r ner till vĂ€nster och fast jag placerade ut dessa tre ganska stora planteringsboxar pĂ„ grusgĂ„ngen finns gott om plats att nĂ„ trappen pĂ„ sidan. Det blir bara en liten omvĂ€g. Och det Ă€r med mening! Jag tĂ€nker mycket pĂ„ att runda av hĂ„rda vinklar, skapa böjar istĂ€llet för rĂ€ta linjer och dĂ„ Ă€r ju stora krukor/planteringsboxar ovĂ€rderliga. Och jag tycker faktiskt att man SKA jobba med “farthinder” i en trĂ€dgĂ„rd – som fĂ„r en att stanna upp och hinna upptĂ€cka allt fint. En trĂ€dgĂ„rd dĂ€r man fĂ„r översikt över hela gĂ„rden pĂ„ en gĂ„ng Ă€r inte lika spĂ€nnande som en dĂ€r man kan gĂ„ runt och upptĂ€cka mĂ„nga olika vinklar och vrĂ„r. Ett sĂ€tt att göra det Ă€r genom att placera ut farthinder som leder en runt i trĂ€dgĂ„rden istĂ€llet för att bara gena över grĂ€smattan.

Farthinder av detta slag kan ocksÄ utgöras av en portal, pergola, av lÄga staket och hÀckar. Genom att placera ut till exempel en portal pÄ sin grÀsmatta och sedan börja bygga ut ett nytt rum kring den tar man gÄrden i besittning och skapar lekvÀnliga, mysiga ytor dÀr man kan leka kurragömma eller bara söka skugga.

Förutom planteringsboxar och staket slog jag till pÄ de enkla bockarna Stig till en odlingsbÀnk. Man kan mÄla dem men jag tror mina ska fÄ stÄ och grÄna. Ska bara stryka dem med lite linolja sÄ de tÄl fukt bÀttre. PÄ bockarna la jag en gammal bordsskiva frÄn ett helt annat bord vars underrede blivit kasserat. Och hips vips fick jag en trevlig plats att stÄ och plantera pÄ. Tycker det Àr skönt med en arbetsbÀnk i trÀdgÄrden.

NĂ„gra gamla sockerlĂ„dor pĂ„ skivan agerar hyllor och förvaring. HĂ€r kan sekatör och redskap fĂ„ vara ifred frĂ„n den tvĂ„Ă„riga huliganen…

Hips vips fick jag massa smart funktion i trÀdgÄrden. Och förvandlade ett riktigt fult hörn till nÄgonting vackert att se pÄ.

Jag Àr sÄ vÀldigt nöjd med resultatet!