Jag inte bara äter, sover middag och tränar ute den här årstiden. Jag tar mina morgonbad i det gamla zinkbadkaret under pilträdet och borstar tänderna på farstubron i solnedgången. Och i mitt lilla tvättfat sköljer jag ansiktet med regnvatten.

Nu tänkte jag skriva lite hur jag tar hand om min hud kvällstid. Det är ju en hel liten ritual. Sist jag skrev om min morgonrutin undrade någon om man verkligen måste ha så många produkter? Klart man inte måste! Man måste ingenting man inte vill. Men man kan ju behöva för att man har problemhy, upplever att det stramar, svider, hettar och flammar. Många människor letar i åratal efter rätt hudvård och att ha hudproblem är ett ganska stort hinder för välmående. Det kanske man inte tänker på om man själv aldrig haft besvär.

Eller så vill man kanske pyssla om sin hud för det är en skön ritual? Precis som allt människor intresserar sig för finns det tusen olika bevekelsegrunder. Vare sig man är en HIFI-nörd, en amatörkock med ambitioner eller lägger alllt ledig tid på trädgården. Men som vanligt när det gäller kvinnligt kodade intressen betraktas det med misstänksamhet. Är det där verkligen trevligt? Är hon inte i själva verket ett offer?

För mig handlar det dels om att min hy behöver mer omsorg än tidigare. Det som funkade automatiskt förut behöver nu hjälp på traven. Men det handlar faktiskt också om att få en stunds avkoppling. Jag skrev ett inlägg om det tidigare i våras – om värdet av att ha rutiner och ritualer i min vardag som annars är rätt lös i konturerna. Jag försöker dock inte lägga till en massa nytt som bara blir krävande. Istället gör jag sånt jag redan gör – bara lite mer närvarande och medvetet. Min kvällsrutin är en sådan grej.

För mig har den där stunden i slutet av dagen då jag snurrar upp mitt hår i en handduk, plockar fram rengöringen och masserar mitt ansikte blivit en lugn ritual innan jag går och sover.

Och här kommer nu en redogörelse för stora kvällsrutinen. Den här använder jag mig av när jag har varit tungt sminkad eller slarvat med rengöringen tidigare dagar. Andra kvällar använder jag en mer förenklad variant av samma rutin. Allting kommer från Dermalogica och utvalt i samråd med min hudterapeut Hanna, baserat på de problem jag upplever och vill komma till rätta med. Som att jag är extremt torr och ofta rödflammig. Samtidigt som jag i vintras upplevde en ökad mängd plitor som jag sällan brukar ha problem med annars.

Allra först använder jag något som kallas PreCleanse Balm som jag masserar in med en medföljande rengöringsvante. Den har en nästan nästan mandelmasseliknande konsistens och produkten rengör effektivt tungt smink och ingroddheter på huden.

Den här masserande vanten är underbar. Skrubbar extra noga med den kring näsvingar och hårfäste där smink inte sällan gömmer sig och blir kvar. Sedan sköljer jag med ljummet vatten och går på rengöringsprodukt nummer två – Intensive Moisture Cleanser. Samma som jag använder på morgonen och den är mild för mig som lider av torr hy – samtidigt som den löser upp orenheter. Har jag bara varit lätt sminkad eller helt osminkad går jag direkt på den här produkten!

Sedan fortsätter jag med en av mina absoluta favoritprodukter nämligen Daily Microfoliant. Ett pulver som man tar i händerna och blandar med lite vatten. Konsistensen blir som en kornig och effektiv skrubb och hjälper huden att bli av med torra, döda celler. När man är uttorkad lossnar de inte lika lätt utan sitter istället kvar som ett lätt “damm” på ytan vilket förhindrar att hudkrämen når ner. 

När man är så torr som jag är kan tanken på att exfoliera kännas fel. Men det här har varit en game changer för mig! Sedan jag började exfoliera hjälper hudkrämerna bättre och dessutom tycker jag att sminket fäster på ett annat sätt. Viktigt bara att välja en mild variant.

Jag skrubbar i ungefär en minut på ansikte och hals innan jag sköljer rent med vatten.

Sedan torkar jag huden (baddar försiktigt – inget rivande med frotte!) och därefter är det dags för FUKT FUKT FUKT! Känns lika tillfredsställande varje gång. Som att ge vatten till en törstig.

Den här lilla rackaren använder jag på halsen och urringningen. Det är som en slags roll on med ett återfuktande serum för hals och dekoltage – Neck Fit Contour Serum.

Man rollar på här sättet. Och jag vet inte vad det är men duttandet och smörjandet är så himla trevligt?! Som när jag som liten lekte med mammas grejer i badrumsskåpet.

I ansiktet smörjer jag mig sedan med Smart Response Serum som jag tipsat om förut. Smälter in i huden – det säger bara slurp! Och därefter avslutar jag med samma återfuktande dagkräm som jag använder på morgonen (Super Rich Repair) eller om jag känner mig riktigt torr tar jag Moisture Melting Masque som jag också bloggat om förut. Den är så otroligt återfuktande att den behöver jag bara använda 1-2 gånger i veckan ungefär.

Och när allt det här är färdigt är min hy len som en babyrumpa och hela jag har liksom gått ner i varv.

Bra att veta är att Dermalogica till den allra största delen är veganvänligt. Produkterna är inte testade på djur och fria från artificiella färg- och parfymämnen, mineraloljor, lanolin, parabener, S.D.-alkohol och mikroplaster. Samtliga produkter är icke-komedogena. Det betyder alltså att de inte täpper inte till huden och framkallar pormaskar. Om du behöver hjälp med din hy skulle jag tipsa om att gå till en av Dermalogicas hudterapeuter – de kan utföra en facemapping på dig och hjälper dig att hitta produkterna som passar just din hy!