Jag älskar gamla grejer men för mig är det viktigt att de verkligen används och inte bara fungerar som dekoration. Jag vill inte bo i ett hembygdsmuseum – här ska man kunna leva! Så allt som syns på bild här i mitt kök är sånt som används. Jag väljer bara en äldre och i mitt tycke finare modell av helt vanliga husgeråd.

Som här till vänster alla grytunderlägg i luffarslöjd, ett durkslag från Kockum, en gammal kökshandduk och en sikt. På bänken vid spisen står en riktigt gammal trälåda med olja, soja och sånt ihopsamlat.

Med den här siktar jag mjöl och silar torrvaror.

Kökshyllan ovanför diskbänken med kopparna som är vårt vardagsporslin. I plåtburken har vi havregryn till gröten. På en krok hänger malmklockan jag ringer in barnen med när det är middag. Och i de små plåtburkarna för kryddor finns givetvis just de kryddorna som det står utanpå!

Brickband med brickorna jag använder flitigast samt en gammal mattpiska i metall som jag tar fram när jag dammar mattor!

En gammal ampel fungerar som lökhållare och i det gamla tråget i trä från tant Märta huserar frukten. Ägghållaren håller reda på äggen och är fin på samma gång.

Är svårt förtjust i mina små redalådor. I den rektangulära burken märkt med Slotts Thé ligger tepåsar tätt packade. I den gula keramikskålen finns strösalt till matlagningen och sockerströaren innehåller förstås socker. Den guldiga plåtburken förvarar vi snabbkaffet i.

I lådorna finns småplock som kryddor, klämmor, gummisnoddar, snörstumpar, tändsticksaskar och annat nödvändigt småbjäfs.

Och i den här plåtburken på bänken förvarar vi diskmaskinstabletter

På väggen bakom karmstolen hänger en ficka för dagstidningar där lästa tidningar hamnar i väntan på att sorteras ut. Plus ytterligare ett bra durkslag i emalj som rymmer massor. Tratten används när jag tex fyller utflyktstermosen med varm choklad och skärbräda i porslin brukar jag servera pålägg på. I den lilla vita emaljkoppen på vedspisen förvaras fler tändstickor.

I den gröna plåtburken finns kakao och i de små skålarna finns lite smått och gott som inte har någon riktig plats. Kanske ett örhänge som väntar på att limmas eller en pulsklocka som behöver laddas.

Ovanför diskbänken hänger diskborstarna som jag skrubbar rotsaker med. Durkslaget använder vi när vi bara ska skölja något litet som körsbärstomater eller så. Här hänger också en liten tesil, flaskborstar och två små skärbrädor.

I det stora kruset trängs redskap av trä och metall för matlagning. Spagettislevar, soppslevar, potatispressar och sånt stort. I den gula burken har vi småredskap i trä som smörkniv, brödpensel och annat oundgängligt. Och i den vita lilla kannan förvarar vi större serveringsbestick och skedar. Nästan alla små husgeråd och bestick har jag köpt på loppis.
Och ja! Det var alltså några av alla pryttlar som finns i köket och som används i princip dagligen.
45 svar
Så fint och inspirerande! Min målbild är att var sak verkligen ska ha sin plats och att var sak ska användas.
Så fint! Får en önska ett inlägg skulle jag vilja ha en redig guide till hur en tar hand om kökets träredskap och skärbrädor. Liksom med steg för steg och bilder, lika pedagogiskt som era bakböcker för barn 😅 mvh trögfattad träredskapsentusiast som är rädd att paja hela sin samling
Vad jag förstått är det bra att olja in dem ibland, med vanlig matolja. Träskärbrädorna får aldrig stå och torka/rinna av med fibrerna lodrätt för då kan de suga upp vatten från diskbänken och spricka. Ställ dem alltså på långsidan och låt dem rinna av, eller lägg dem lite snett i diskstället efter diskning. Jag kör aldrig mina träskärbrädor i diskmaskinen, och man kan säkert tänka lika då det gäller träredskap (men jo, dessa kör jag i diskmaskinen).
Sen kan det vara bra också att ha separata skärbrädor för olika ändamål. När min son var liten fick han, med hjälp av sin gammelmormor, karva in lämpliga symbolet så vi kunde hålla isär dem. Jag brukar skura dem med salt och såpa nån gång ibland, och sen olja in dem med lukt-och smakfri matolja. Lika med träredskap 😊
Vilka bra och miljövänliga tips, tack!
Vilka bra tips! Kan absolut göra en guide också =) tack för uppslaget
Älskar ert nya kök! Tack för rundturen.
Är du/ni nöjda med sockeln? Vi ska göra om vårt kök i ett 20-talshus och jag tycker det är så snyggt med utdragen golvsockel, men jag är rädd att det inte kommer vara så lätt att arbeta i köket om jag har det så.
Du som också jobbar mycket i köket, känner du av detta eller är det bara och köra?
Ja, det är vi! Jag står ändå aldrig och jobbar som man ”ska” med båda fötterna pekande rakt fram. Jag lutar mig ofta med en höft mot ena kanten och detta funkar utmärkt ihop med utdragen sockel. Men vet man att man gillar att ha tassarna rakt fram – ja då skulle jag välja indragen för ergonomins skull. Risken är väl att du står och retar dig annars
so nice to read about your interior and the things you use in it 🙂
Thank you Anne!
Det är så fint när saker hänger på krokar och redskap står i krukor! Hemma hos mig fungerar det dock dåligt då jag tycker det snabbt får en hinna damm. Just i närheten av spisen blir det dessutom ganska fettigt damm. Något bra tips på hur man löser detta problem?
Jag har ingen lösning, vill bara hålla med. ☺️ Jag har framme så lite saker som möjligt i köket just pga det där flottiga dammet som klibbar fast på allt. Har haft jättesvårt att förstå trenden men att inte ha några skåpluckor i köket. Då måste man ju börja med att diska porslin och glas innan användning. Iaf de man inte använder så ofta. Ovanpå mina köksskåp är det så kladdigt med damm att jag gett upp. Det får vara där…
Ett tips till köksskåp som blir dammiga och flottiga ovanpå.
Tidigare klippte jag till gamla tidningar och la ovanpå,som jag så slängde när dom blev för smutsiga.
Just nu har jag klippt passande bitar av en gammal vaxduk och lagt ovanpå skåpen .
Dom torkar jag av högst några gånger om året.
Dette fungerer fint för mig !🙂
Bra tips! Vanlig genomskinlig plastfolie funkar också.
Vilka bra tips! Jag tycker inte att det hinner samlas damm och flott i någon stor utsträckning. Kanske på sånt som används sällan men det jag har framme används som sagt ofta och då är det inget problem
Så inspirerande! Så vill jag också ha det i köket – fina prylar som verkligen kommer till användning 😍
Tack vad kul!
Så fint och oväntat intressant inlägg. Jag vill också använda fina kärl till vardagsprylar nu ❤️
Glad att kunna inspirera =)
Hade också det mycket såhär förut. Fint! Problemet var att storleken på burken aldrig motsvarade storleken på förpackningen, tex ett storpack diskmaskintabletter kräver ju en stor plåtburk om alla ska få plats. Och en sån stor burk får inte plats på diskbänken hos mig. Så vill jag då ha en fin burk framme får jag ha diskmaskintabletter på två ställen där några är kvar i påsen och burken fylls på efterhand. Detta problem var ständigt återkommande och platsen begränsad, därav är nu allt kvar i sin köpeförpackning och gömda i skåpen. Trist, men det praktiska övervägde den här gången.
Tänkte nåt liknande när jag såg den rätt så lilla burken med diskmaskinstabletterna. Här vann det praktiska- men blev av med påsen.. häller upp allt i en lagom stor- men trist- plastlåda som ryms bra en en kökslåda under diskhon…
Åh fattar. Jag har måhända bisarra mängder burkar så det är inget problem för mig. Jag har liksom valt burk efter att den ska passa med förpackningen. Som diskmedelsburken som precis rymmer ett helt paket disktabletter =) och musliburken som exakt rymmer vår blandning av två olika muslipaket. Jag tänker att det är ett måste för att man ska stå ut.När man köper en ny förpackning ska man kunna tömma över hela i burken och slänga förpackningen för att det ska vara lönt =)
I love it all but I especially love the tray tape!
Thanx =)
Jättefint kök men du måste kommentera det faktum att ni har en träbänkskiva som diskbänk. Tycker du det fungerar? Jag blir galen när jag är hemma hos folk som har det och blir så orolig att det ska bli förstört och att disken inte kan stå våt och slamra direkt på träytan. Övervägde ni aldrig en vanlig diskbänk?
Jo vi övervägde det flera varv. Tycker riktiga diskbänkar i metall kan vara jättefint. Men jag längtade verkligen efter mycket trämaterial. Jag har en metallbricka med en kökshandduk på där disken kan rinna av. Funkar superbra för oss
Så fint så jag blir tokig – ändå är det enda jag kan tänka på: vem dricker frivillig snabbkaffe?!
Jag! 😂 Tycker det är godare än vanligt kaffe. 🙈
Tidseffektivt! Orka vänta på att kaffe på annat sätt ska bli klart känner jag hahah :D? Så länge kaffet är eko och fairtrade är det ju toppen.
Dagens skratt 😂😂👍 Instämmer till fullo, riktigt kaffe bryggt eller kokt annars får det vara
Här dricker vi neskaffe när vi har bråttom om morgonen.
Annars dricker vi bryggkaffe!.🙂
Haha, här har vi både hela bönor, färdigmalt till presso och snabbkaffe. Allt efter behov. Men jag måste erkänna att jag ÄLSKAR snabbkaffe. So sue me!
Jag älskar kall mjölk med snabbkaffepulver i. Så på min diskbänk står en lattevisp för det ändamålet.
Har ni fortfarande allmänt plast fritt eller har det/kommer det in plast i hemmet då och då ändå? Om ni har plast hemma vart då? Hur är din syn på det sen många år sedan du plastbantade hemmet? 🙂 och vad är din synpunkt på tex stora plast förvaringslådor i källaren / förrådet etc (vad finns annars för alternativ?!) 🙂
Jag är försiktig med plast. Har inte plast till något som kan bli varmt och använder helst metall eller porslinsbunkar att vispa och blanda i. Samtidigt är plast ett bra material för att förvara saker i så jag har tex bär i frysen i plastpåsar. Tycker det är mindre kinkigt med plast när den inte är i kontakt med maten. Tex till förvaringslådor i källaren är det ett utmärkt val
Hur resonerar du när du köper gamla plåtburkar – jag tycker ofta de gamla fina burkarna jag hittar på loppis är typ rostiga inuti eller har en ganska unken gammellukt – inte så sugen på att förvara livsmedel eller så mycket annat heller i dem. Lyckas du hitta fräscha burkar eller har du nåt tips för att fräscha upp dem?
Åh det vill jag med veta! Hittar också bara äckliga burkar på loppis. Fina utanpå men inte så fräscha på insidan.
Hur gör du med gamla plåtburkar som känns ofräscha? Jag har några där det finns obestämbar smuts på insidan, luktar lite unket osv? Kan man rengöra på något sätt, eller använda nåt på insidan som barriär mellan burk och mat? Thepåsar funkar att slänga ner vart om men mjöl och liknande vill jag förvara rent…
Alltså jag tycker inte det är så farligt med lite rost? jag diskar ur dem ordentligt med ljummet vatten och diskmedel. Kanske en snutt ättika om de luktar. Men förvarar man torrvaror i dem är det ju inget problem. Får man i sig lite rost tänker jag att det är bra för järnhalterna i blodet 😉
Älskar alla dina gamla kökssaker, och så trevligt att dom blir använda och inte bara står till prydnad.😊Jag försöker också att använda alla gamla saker jag har .
Bra tips Anna !😉
Jag brottas med tanken att en vacker dag, lämnar jag lådvis med just sådana saker du har i ditt kök + 1000 plåtburkar, stora o små, masetti hit o masettiburkar dit, med glas i locket, göteborskex…utanför ditt hem. Du skulle ha större glädje än jag. Allt påminner om svärmor som var riktigt elak mot mej. Kan inte du skriva om din relation med Jakobs mor?
Ps jag ringer innan jag ev.dyker upp 🙂 DS
Hahhha, roligaste inlägget idag. Vilken bra idé att dumpa ”elaka svärmor” hos någon som kan se henne med helt andra ögon. Vilken win-win situation
Haha, förlåt att jag skrattar men jag tycker att din kommentar var så kul och drastisk. Tycker dock att det verkar jobbigt och tungt att ha massor av saker som påminner om någon som varit elak mot en. I synnerhet en svärmor. Nä fy. Min egen svärmor har jag haft otroligt tur med. Vi är väldigt lika varandra och kommer bra överens. Hon är världens bästa farmor med enorm energi för barnbarnen. Jag känner mig så lyckligt lottad med tanke på att barnen inte har någon mormor i livet.
Stor kram
NU fattar jag, vi måste införa några snygga skålar eller liknande till ”lite smått och gott som inte har någon egen plats”.. Det ställe i köket där dessa saker av någon anledning alltid samlas gör mig tokig flera gånger om dagen.