I augusti och september försöker jag nästan varje dag göra någon liten insats med att sylta, safta och konservera. Nu dignar naturen av mat att ta rätt på inför den kalla årstiden.

Jag älskar att göra sylt och många blir imponerade av hemmagjord sylt. Som att det vore något märkvärdigt? Det är ju plättlätt. Jag lovar! Häng med ska du få lära dig hur du också kan imponera på gäster. Du behöver ju inte avslöja för dem att hemmagjord sylt är lika lätt att lyckas med som att koka havregrynsgröt…

Först plockar jag in bären. Här är det svarta vinbär som skördas. Inga mängder från våra egna buskar men ibland får vi plocka hos grannarna också så i slutändan brukar det bli en ordentlig skörd.

Jag repar av dem rakt ner i skålen. Man kan plocka i ett durkslag också, då ramlar mycket bös av redan i trädgården.

Sedan rensar jag bort kvarvarande skräp och bös och sköljer eventuellt bären med vatten om de är fulla av pollen och damm och sånt.

Därefter finns det en genialiskt enkel väg att gå nämligen att använda sig av syltsocker. Dansukkers syltsocker innehåller pektin som gör sylten tjockare. Pektin är ett helt naturligt ämne som förekommer i de flesta bär och frukter. Här är den tillsatt direkt i sockret vilket förenklar processen.

Den rekommenderade dosen är 2 delar bär och 1 del syltsocker. Syltsocker har en konserverande effekt som ger sylten en hållbarhet på över ett år. Så vill man att sylten ska hålla länge är det klokt att inte understiga den mängden. Men det fina om du kokar sylt á la minute (så att säga) är att du kan minska på sockermängden om du vill ha en lite syrligare sylt. Det gillar jag att göra eftersom syran piggar upp! När man kokar sin egen sylt får man också mer smak för pengarna. De flesta köpessylter har tillsatt vatten i sin sylt och tappar därmed både i smak och färg.

Det är inte svårare än att blanda sockret och bären (de kan vara färska eller frusna) i en kastrull. Är det stora bär som jordgubbar kan det vara smart att dela dem i mindre bitar först.

Sedan ställer du kastrullen på spisen och låter puttra. Rör i botten i början så att bären krossas lite och inte bränns. Sylten ska koka i ca 5 minuter och när den är klar kan du skumma av den och hälla upp på en ren burk.

Men stopp! Innan du gör det – överväg att smaksätta sylten. Det är nämligen detta som är så kul med egen sylt. Du kan krydda den på tusen sätt och bara fantasin sätter gränser. Här är lite olika förslag på smaksättningar till vanliga syltsorter som lingon, blåbär, svartvinbär, jordgubb och hallonsylt. Jag tillsätter smaksättningen precis när sylten börjat koka.

Vaniljsocker

Kanel

Kardemumma

Nejlikor

Citronzest

Sherry

Konjak

Chili

Rom

Muskot

Saffran

Ingefära

Dragon

Lavendel

Du kan också experimentera med att blanda olika bär och frukter till en och samma sylt. Blåbär är gott ihop med svart vinbär – och lingon och äpple är ingen dum kombination.

Ska sylten ätas omedelbums så räcker det att hälla upp den i en skål eller burk. Vill du däremot förvara längre ska burken vara desinficerad. Sätt in burken i kall ugn och värm sedan upp den till 100 grader (alternativt koka den i en stor kastrull vatten). Stäng sedan av ugnen och låt svalna något. Och peta inte på insidan av locket eller burken med fingrarna. Häll därefter den heta sylten i den varma burken och sätt på locket ordentligt. Låt svalna.

Och du. Om sylten svalnat och du märker att den ändå känns för rinnig så går den utmärkt att koka om. Tillsätt lite mer syltsocker och en skvätt citronsaft och koka upp på nytt!

Jag passade på att göra småplättar till min svartvinbärssylt.

Och serverade med en klick grädde. Så löjligt gott! Och ett så himla fint sätt att ta tillvara på bären i trädgården.

Så. Hoppas jag övertygat dig om att sylt är lätt och roligt att göra själv. Och vill du experimentera vidare har Dansukker ett stort sortiment av socker. Testa till exempel att koka din sylt på ljust muscavadosocker eller varför inte råsocker? På Dansukkers hemsida finns mängder med inspiration för att safta, sylta och baka!