Jag blir alltid sÄ förbannad som nÀr folk som inte vet nÄgonting om utmattning ska diskutera utmattning och varför det finns. BerÀttelsen om den utmattade kvinnan brukar nÀmligen lÄta ungefÀr sÄ hÀr:

“Kvinnor blir utbrĂ€nda för att de hĂ€nger för mycket pĂ„ sociala medier och jĂ€mför sig med andra. Kvinnor fĂ„r inte lĂ€ngre köpa halvfabrikat och röka under köksflĂ€kten med gott samvete utan förvĂ€ntas baka eget bröd, köpa politiskt korrekta leksaker till sina barn och ordna fina middagsbjudningar. Kvinnor blir utbrĂ€nda för att de strĂ€var efter en platt mage och ett perfekt hem”

JAG STÅR INTE UT MED OKUNNIGHETEN!

Jag kÀnner ingen kvinna som blivit utbrÀnd för att hon bakat för mycket bröd till sina barn eller för att hon bryr sig om att duka trevligt för gÀsterna. TvÀrtom har de flesta utmattade kvinnorna för lÀnge sedan rationaliserat bort brödbakande och middagsbjudningar. De flesta som kraschar har levt i en vardag dÀr de nÀstan inte gör nÄgot alls utöver det absolut nödvÀndigaste. Men tillslut funkar inte heller det.

Kanske Àr det ett symptom pÄ problemet nÀr kvinnor inte lÀngre orkar baka matbröd, trÀna och duka fint? NÀr kvinnor inte orkar tÀnka pÄ sin hÀlsa, trÀning och heminredning? Inte orkar lÀsa böcker, inte gÄ pÄ museum och inte hÄlla sig ajour med kuturdebatten? Ja allt vad det nu kan vara som gör livet lite hÀrligare och inte bara fullt av plikter.

Om man blir utbrÀnd pÄ en arbetsplats sÄ Àr det i regel privatlivet som först fÄr stryka pÄ foten. Allting som brukade vara ÄterhÀmtande och energigivande pÄ fritiden försvinner först. MÄnga saker som ger energi krÀver ju ocksÄ energi i ett första skede. Du behöver ju ett visst mÄtt av ork för att göra en rolig helgutflykter eller gÄ till Friskis & Svettis. Finns inte orken finns inte heller ÄterhÀmtningen

Och nÀr det Àr arbete i kombination med privatlivet som gör en sjuk, dÄ Àr min uppfattning (bl.a. efter att ha intervjuat nÄgra av landets ledande experter pÄ omrÄdet) inte att det Àr perennrabatten hemma som varit betungande. Snarare ett trassligt Àktenskap, ett barn med problem, sviktande hÀlsa eller att man Àr ensam om att ta allt ansvar. INTE att man bakat kanelbullar som besatt och fotat dem till instagram. Jag har Ànnu aldrig hört nÄgon berÀtta att den höll pÄ att bli utmattad och skar ner pÄ jobbet för att kunna fortsÀtta baka, trÀna och plantera blommor. Och dÀrefter kraschade. Det Àr ingenting som existerar. Kvinnor kÀmpar pÄ med arbetets plikter tills det bara inte gÄr lÀngre.

Jag hatar det hĂ€r narrativet kring utmattning dĂ€rför att det dumförklarar kvinnor. Och sedan kallar vi kvinnorna för duktiga flickor eller prestationsprinsessor och skakar pĂ„ huvudet Ă„t dem. Men Ă€n vĂ€rre Ă€r att vi gör utmattning till en individuell frĂ„ga om prioriteringar och dĂ„lig sjĂ€lvkĂ€nsla – nĂ€r det faktiskt Ă€r ett samhĂ€llsproblem och en folksjukdom. Sanningen Ă€r att det har gĂ„tt vĂ€ldigt bra för Sverige under lĂ„ng tid. Mycket tack vare att kvinnor arbetar över sin kapacitet för att tĂ€cka upp för bristande resurser. Det sker i alla branscher men sĂ€rskilt inom skola, vĂ„rd och omsorg. Vi vet ocksĂ„ att utmattning Ă€r extra vanligt inom yrken dĂ€r man har stort ansvar för mĂ€nniskor och liten förmĂ„ga att pĂ„verka sin arbetssituation. Ni anar sambandet va?

SÄ kan vi snÀlla bara slippa alla förenklade resonemang och flÄshurtiga uppmaningar om att sluta scrolla instagram och jÀmföra sina dahlior med andras. Kan vi inte enas om att höja nivÄn pÄ debatten? Och att den som inte vet nÄgot om utmattning kan sluta prata och istÀllet börja lyssna.