Jag blir alltid så förbannad som när folk som inte vet någonting om utmattning ska diskutera utmattning och varför det finns. Berättelsen om den utmattade kvinnan brukar nämligen låta ungefär så här:

“Kvinnor blir utbrända för att de hänger för mycket på sociala medier och jämför sig med andra. Kvinnor får inte längre köpa halvfabrikat och röka under köksfläkten med gott samvete utan förväntas baka eget bröd, köpa politiskt korrekta leksaker till sina barn och ordna fina middagsbjudningar. Kvinnor blir utbrända för att de strävar efter en platt mage och ett perfekt hem”

JAG STÅR INTE UT MED OKUNNIGHETEN!

Jag känner ingen kvinna som blivit utbränd för att hon bakat för mycket bröd till sina barn eller för att hon bryr sig om att duka trevligt för gästerna. Tvärtom har de flesta utmattade kvinnorna för länge sedan rationaliserat bort brödbakande och middagsbjudningar. De flesta som kraschar har levt i en vardag där de nästan inte gör något alls utöver det absolut nödvändigaste. Men tillslut funkar inte heller det.

Kanske är det ett symptom på problemet när kvinnor inte längre orkar baka matbröd, träna och duka fint? När kvinnor inte orkar tänka på sin hälsa, träning och heminredning? Inte orkar läsa böcker, inte gå på museum och inte hålla sig ajour med kuturdebatten? Ja allt vad det nu kan vara som gör livet lite härligare och inte bara fullt av plikter.

Om man blir utbränd på en arbetsplats så är det i regel privatlivet som först får stryka på foten. Allting som brukade vara återhämtande och energigivande på fritiden försvinner först. Många saker som ger energi kräver ju också energi i ett första skede. Du behöver ju ett visst mått av ork för att göra en rolig helgutflykter eller gå till Friskis & Svettis. Finns inte orken finns inte heller återhämtningen

Och när det är arbete i kombination med privatlivet som gör en sjuk, då är min uppfattning (bl.a. efter att ha intervjuat några av landets ledande experter på området) inte att det är perennrabatten hemma som varit betungande. Snarare ett trassligt äktenskap, ett barn med problem, sviktande hälsa eller att man är ensam om att ta allt ansvar. INTE att man bakat kanelbullar som besatt och fotat dem till instagram. Jag har ännu aldrig hört någon berätta att den höll på att bli utmattad och skar ner på jobbet för att kunna fortsätta baka, träna och plantera blommor. Och därefter kraschade. Det är ingenting som existerar. Kvinnor kämpar på med arbetets plikter tills det bara inte går längre.

Jag hatar det här narrativet kring utmattning därför att det dumförklarar kvinnor. Och sedan kallar vi kvinnorna för duktiga flickor eller prestationsprinsessor och skakar på huvudet åt dem. Men än värre är att vi gör utmattning till en individuell fråga om prioriteringar och dålig självkänsla – när det faktiskt är ett samhällsproblem och en folksjukdom. Sanningen är att det har gått väldigt bra för Sverige under lång tid. Mycket tack vare att kvinnor arbetar över sin kapacitet för att täcka upp för bristande resurser. Det sker i alla branscher men särskilt inom skola, vård och omsorg. Vi vet också att utmattning är extra vanligt inom yrken där man har stort ansvar för människor och liten förmåga att påverka sin arbetssituation. Ni anar sambandet va?

Så kan vi snälla bara slippa alla förenklade resonemang och flåshurtiga uppmaningar om att sluta scrolla instagram och jämföra sina dahlior med andras. Kan vi inte enas om att höja nivån på debatten? Och att den som inte vet något om utmattning kan sluta prata och istället börja lyssna.