Idag finns en artikel i DN Kultur som gjorts utifrån ett uppmärksammat blogginlägg jag skrev i vintras – om vad som händer när distansen mellan influencern och följarens liv blir för stor. Jag tycker att det här är superintressant att fundera kring och jag är glad att DN lyfter vinkeln.

Sociala medier har ju tyvärr inte visat sig vara den där stora utjämningsfaktorn som vi hoppades på. Som skulle ge alla en röst och en plattform. Tvärtom. För den som har fötts med rätt förutsättningar har ett enormt försprång på sociala medier precis som överallt annars i samhället. Många av dagens största influencer kommer från samhällets överklass eller övre medelklass. Det här lyfter jag både i mitt blogginlägg men också i artikeln.

– I slutändan leder det nästan alltid till att samma personer kommer fram och får utrymme. Det ska alltid finnas något extra för att du ska vara intressant online. Många gånger innebär detta det ”härliga livet” – lite bättre mat, lite finare hus, lite snyggare kompisar än gemene man. De som har dessa saker redan från start, de har också bättre chans att lyckas. Därmed är det också ett system som förstärker sig självt, kommenterar Clara Lidström inlägget för DN.

I artikeln intervjuas också Camilla Gervide från Bloggbevakning samt Yasmine Winberg och Julia Lundin, författarna till boken Badfluence.

Har du läst artikeln? Vad tänker du om saken?