Jag hörde någon siffra om att medelsvensson har åtta maträtter hen roterar mellan i vardagen. Lät väldigt lite men sedan när jag började rannsaka mig själv så kom jag på att det nog låg rätt nära sanningen ändå? Fullt rimligt när man ska kirra middag varje dag och snabbt behöver komma på något som funkar.
Jag har en lista i telefonen med de vardagsrätter som går hem hos oss just nu och som barnen gillar. Så att jag inte behöver bli stående som en idiot i affären och inte veta vad vi ska äta. Jag tänker att jag delar med mig av den och så kanske du som vill kan dela med dig av några av dina vardagsfavoriter? Så kan vi hjälpa och inspirera varandra att utöka/variera vardagsmenyn litegrann. Som förälder kan ju den lusten komma även om barnen inte ber om det.
Flera av rätterna på listan varvar vi att köra i vegetarisk variant och med kött. Ibland gör jag en sallad till men barnen föredrar hellre grönsaker i bit. Och då blir det oftast morotsstavar, vitkålsbitar, majrova, kålrot, gurka eller paprika som jag ställer fram på bordet i en skål. Gärna en stund innan maten är klar så att barnen äter mer grönsaker! Och äter vi soppa till middagen brukar jag staga upp med bröd – helst mjukbröd – på sidan!
Vardagsmat som funkar just nu
Spagetti och köttfärsås
Bakad småpotatis med någon slags kall röra
Lax i ugn med citron o potatis och kall sås på lättcremefraiche och dijon
Köttbullar/vegbullar med potatis/pasta
Pyttipanna (veg eller vanlig)
Potatisbullar
Palak Paneer m ris
Ceasarsallad
Ugnsrostade rotsaker med fetaoströra/hummus
Palt
Tomatsås/linssås m pasta
Linssoppa
Broccolisoppa
Potatis och purjolökssoppa
Köttsoppaa
Köttfärslimpa
Lite kyckling eller nötkött fint strimmat och blandat i en gryta med de grönsaker och kryddor som finns hemma
Panerad fisk & potatis
107 svar
Oj åtta rätter i rotation?
Själv har jag typ… tre. Om man räknar in äggmackor som en rätt. Oh well.
Haha! Kram. Låter sjukt praktiskt tycker jag!
Åh så bra! Vi har fyra veckomenyer som vi roterar och sen byter ut enstaka rätter i lite efter lust. Men sånt som funkar här är Broccolisoppa, Korv- eller linsstroganoff med ris/matvete, sprödbakad torsk med skirat smör potatis o gröna ärtor, pasta med skinksås, vegetarisk lasagne, Falafel med tortillabröd eller bulgur, potatis-o purjolökssoppa, skavgryta, Linsbolognese och tomatsoppa med varma mackor.
Hehe igenkänning på den ! Det viktigaste är ändå att barn mår bra och växer normalt!
Jag säger också OJ. Jag har 30 olika middor minst i månaden som jag har lagt i google kalendern. Frukost:, lunch:, fika:, sallad:, middag:, kvällsmat: och bakning: I inköpslistan (googles egen) har jag ingredienser ex. 21 smör 500g, 21 bröd 1 st, 22 tomat 3 st, så jag vet vad jag ska handla just för dag 21 eller 22 i månaden. Lätt att byta ut om man byter rätt. Kan bli 100 ingredienser en månad inkl. övriga varor men kanske bara 30 månaden efter då det redan finns hemma som t.ex. kryddor. Inköpslistan bockas av och läggs in månaden efter. Har 4 listor med nummer 1-7, 8-14 o.s.v. det är dagarna i månaden när jag veckohandlar.
Jag fattar inte riktigt hur du byggt upp handlingslista men ÄLSKAR! Låter som ett fantastiskt sätt att aldrig någonsin behöva ägna tid och kraft till handling.
Mina bästa mattips:
Pumpaplåt med chorizo – fett enkel och god!
https://www.ica.se/recept/pumpaplat-724301/
Grekisk pytt – mycket god och enkelt bjudmat! Byt fläskfiléen mot annat kött om du vill!
https://www.matklubben.se/recept/grekisk-pytt-med-kall-limesas-89695
Helstek kyckling med primörer -supergod!
https://www.koket.se/mitt-kok/tommy-myllymaki/helstekt-varkyckling-med-primorer
Annan god bjudmat:
Ceviche
Poké
Fisktacos
Vietnamesiska vårrullar
Bouillabaisse
Vardagsmat:
Chili con carne
Flygande Jacob
Korvstroganoff – med riven ingefära för lite riv!
Fläsklägg med rotmos
Leverbiffar
Skav
Smaklig spis!
Tack för att de delar med dig! ingefära i stroganoffen var nåot nytt för mig 🙂
Vad roligt att se vad andra har som maträtter till vardags. Här kommer mitt bidrag som färgas av hösten och mörkret. I somras var det diverse sallader och kräm med mjölk som gällde.
#Enkel Fisksoppa med rotsaker och lök + mjukt bröd
#Stuvad spenat med panerad fisk (Typ findus/Grundig)
# Ugnspannkaka med bacon och lingonsylt
# Kålpudding med potatis, brunsås och lingonsylt
# Tacos
# ugnsfalu med äpple, lök och ost, potatismos
# Lasagne
#Rester, rester, rester
# Vegetariska ångade dumplings med gyoza sås (köpt frysta)
# Diverse pasta med pastasåser
När man vill variera falukorven är det här riktigt gott:)
https://www.koket.se/falukorv-med-ajvar-och-spenatcouscous
En annan favorit är fyllda zucchini ( bacon, purjolök, tomater) enligt ett recept i vår kokbok och så matvete till:)
Fisksoppa! Men brukar hoppa över täcket och servera bröd till istället.
https://www.norrmejerier.se/goda-recept/overbakad-fisksoppa
Täcket? ❤️
Spaghetti med morot-och-fetaost-sås!!! Så enkelt-så gott-veg och snabbt! Min kräsna sexåring älskar det -särskilt när jag använder fetaste creme fraichen och Apetinas vitost.
Men mums vad enkelt och GOTT det låter, tack för tipset!
Barnens favoriträtt just nu:
Skala massa potatis och skiva för hand eller i matberedare. Stek i olja, krydda med salt och fryst dill. Häll på 5 dl grädde och koka upp. Häll ut i långpanna. In i ugnen typ 225 grader typ 20 min. Lägg på baconskivor och grädda till det ser krispigt ut. Mums!
Wow! Orkar du skriva recept? 🌸
Orkar du skriva recept? 🌸
Några tips på enkel mat hemma hos oss !
Gjorde tacosoppa i går ,väldigt gott! Servera tex med något gott bröd till! Eller varma mackor.
Jag gjorde soppan på bla köttfärs og lite potatis i ,den blev nästan som en gryträtt ,så i dag tänkte jag servera resterna av den med lite ris.
Det är enkelt att göra en stor sats med potatismos som räcker till två dagar.Så kan man ju variera det man äter till moset.Tex korv den ena dag och köttbullar den andra dagen ,eller vad man annars tycker om .
Vi planerar oftast veckans meny och handlar på söndagar (i samband med att vi går igenom hur veckan ser ut med fritidsaktiviteter, ev besök, jobbtider osv), och så får den som kommer hem först eller känner för det laga det som är bestämt, och då vet vi att det finns hemma det som behövs.
Vi äter soppa den dag i veckan som vi har som minst tid på kvällen och då brukar jag också ha bakat färskt bröd under dagen, och minst en vegetarisk måltid per vecka.
Tack för din lista på mattips, så skönt att kunna utöka sin egen med nya fräscha idéer! Här kommer lite fler från vår vardag:
Falukorv i ugn
Spenatsoppa med kokt ägg
Bönbiffar
Isterband med dillstuvad potatis
Ärtsoppa (med eller utan fläsk)
Stuvade makaroner med stekt falukorv, köttbullar eller panerad stekt blomkål
Majssoppa
Lasagne
Kycklinggryta med kokosmjölk, grönsaker och lime
Risgrynsgröt
Kycklinggryta med mango chutney och chilisås
Blomkålssoppa
Ugnspannkaka
Fisk i ugn (vit fisk med ett täcke av tomatskivor och purjolök)
Hemgjord pizza med oliver, zucchini, champinjoner och soltorkade tomater
Och så tre vegofavoriter med recept till:
Pasta med morot- och grillad paprikasås (recept här: https://undertian.com/recept/kramig-morots-och-paprikapasta/)
Kikärtsgryta (recept här: https://undertian.com/recept/kokosmjolksgryta-med-kikartor/)
Ärtbiffar (recept här: https://undertian.com/recept/artbiffar-med-rotfrukter-och-chimichurriyoghurt/)
Mums!
Alltid kul med tips på vad andra äter och roterar varianter på flera av de som listas. Men ibland även de nedan.
Laxpasta- kallrökt lax, gullök, fänkål, bladspenat, grädde och pasta. Peppar.
Spökkyckling – https://www.kokaihop.se/recept/spoekkyckling ris, potatis eller pasta
Zeinas tonfisk i curry med ris https://www.mat.se/recept/tonfisk-i-currysas-med-ris
Potatismos och nuggets/falukorv/köttbullar/fiskpinnar/panerad fisk m sås
Ugnsrostad kyckling och potatis, tzatziki och grekisk sallad
Gulaschsoppa på köttfärs https://www.matplatsen.net/2013/07/01/gulaschsoppa-med-kottfars-2/
Fisksoppa, tomatbaserad
Kålpudding med lingonsylt
Hamburgare och grönsaker med dipp
Carbonara
När möjlighet för långkok (helgen) – Stifado https://www.ica.se/recept/stifado-kryddig-grekisk-gryta-591205/
En riktigt enkel men supergod maträtt vi hittade för kanske ett år sedan och som har fått följa med kommer från ICA (sök på ”Lax i ugn med tomat och dill”). Dela körsbärstomater och lägg i en ugnsform, he på dill (fryst, torkad eller färsk), lägg laxfiléerna ovanpå, häll på en tetra färdig Skärgårdssoppa från Kelda (eller liknande) toppa med riven ost och ev krydda efter tycke och smak. Skjuts in i ugn och ät sedan med ris. Smidig maträtt men festlig och god, fungerar som söndagsmiddag eller matlåda! Går enkelt att addera lite kryddor om man gillar det och annars är det en ganska mild men god smak.
Vi äter mycket av den här soppan som barnen älskar: https://www.arla.se/produkter/kelda/mild-tomatsoppa-5dl-565263/
Varierar med tillbehör.
Den heter ”Mammas tomatsoppa” hemma hos oss 😀
Haha, underbart!
Utöver det mesta av det du skrev funkar tacos, tortellini med tomatsås och pasta med plockgrönsaker, feta och oliver hos oss.
Wow hade tänkt be dig om precis ett sånt här inlägg 😲 tänkte att om det är några man kan få bra tips från är det dina läsare 😊
Jag har precis börjat köra standardiserade veckohandlingslistor på trello utifrån våra bästa lättaste rätter, har tre veckor nu men vore bra med nån vecka till att variera med 🤪
(handlar för fem dagar, minst en rätt är storkok till två middagar)
Vecka 1:
Spagetti och köttfärssås (blanda i linser på tetra och minska köttet!)
Pestofisk med potatis och ärtor till (pestofisk: pesto (röd eller grön) cremefraiche matlagningsgrädde och valfri fisk, blanda ihop häll över fisken och in i ugnen)
Pizzakit
Vecka 2:
Palek paneer med ris
Köttbullar (färdiga!) och makaroner
Dahl
Rotfrukter i ugn med lax och sweetchilli blandat med cremefraiche som sås (eller om jag har mer tid mango chutney ingefära och cremefraiche mixat!)
Vecka 3:
Vegetarisk lasagne (det här är bästa enklaste receptet! https://www.ica.se/recept/paprikalasagne-med-linser-724173/)
Taco (har alltid gröna linser på tetra blandat i färsen)
Tonfiskpasta
Har barn som inte äter mjölk soja ägg så det blir rätt trist mat ibland.
Köttfärsås o spaghetti
Laxpasta på lax havrefraishe fiskbuljong o oliver. Otippat gott.
Panerad fisk och potatis.
Blodpudding.
Köttfärs makaroner massa persilja och ketchup.
Ugnsrostade rotsaker och valfritt protein.
Måste varit skönt på ett sätt för min morfarsfars föräldrar i Höga Kusten. Till vardags fanns det strömming, potatis, kål och gröt. Som barn fick du välja mellan att äta direkt eller vänta tills du blev hungrig. Så var det med den saken.
Just ja, om du vill kan du gärna be dina läsare föreslå namn på maträtterna som går hem hos barn. 😉 Som någon ovan som tipsade om spökkyckling. Ibland funkar ju sånt…
Vi äter lax med Hulkensås hemma hos oss. “Man blir sjukt stark av den” Barnen älskar den ovetandes om att såsen är lök, vitlök som fräses med spenat och som vi sedan mixar med grädde, salt o peppar till slät grön hulkensås 🙂
Koka en kastrull potatis, svalna och ställ i kylen. Gör pyttipanna.
Koka pasta och släng i broccolibuketter mot slutet av koktiden. Blanda med stekt bacon o lök samt smulad ädelost och vitlök
Lägg kycklingfileer i marinad av pressad citron el lime, soja och vitlök en stund. Stek i ugnen i marinaden. Häll i en skvätt grädde mot slutet så blir det sås, gott till basmatiris.
Tastelines chorizogryta.
Tack för alla tips!
Toppen med tips på vardagsrätter! Tack!
Jag har på sistone gjort en köttfärsgratäng (man kan så klart göra den helt vegetarisk om man vill) som jag tycker är väldigt god, enkel att göra och lätt att variera efter egen smak och vad som finns hemma.
Basen är skivad rå potatis som jag lägger i botten på en ugnsform, ganska tjockt lager (här kan man ju variera med de rotfrukter man gillar/har hemma, jag är dock barnsligt förtjust i potatis så har alltid det). Sen har jag på ett lager köttfärsås, jag brukar även hä i linser och de grönskar som finns i kylen som jag hacker/river ner i såsen. Sen blandar jag riven ost och creme fraich och har ovanpå. Tjoff in i ugnen på 175 grader tills potatisen är klar.
Tack för inspo till mat som känns tillgänglig för en vanlig människa.
Fish taco är en sån favorit här hemma! Tortillabröd, rödkål (som jag gärna strimlar och ”marinerar” med lime, lite honung,salt och peppar i kylen några timmar om jag har den tiden), mango, avokado, körsbärstomater, sallad och färdiga fish bites eller crisps kanske de heter från Findus. På med sirachamayo för vuxna och alla är sjukt nöjda med denna middag! 😀
Marinerad rödkål lät gott! Det ska jag testa!!
Jag bara älskar din blogg och allt du skriver om. Din trädgård är fantastisk!
Jag har läst den länge men aldrig lämnat nån kommentar. Nu tipsar jag om enklaste vardagsmaten:
Blodpudding med bacon och rivna morötter, såklart lingonsylt till.
Ajvargratäng är toppen, blir mkt och är bra att värma dagen efter. Koka 500 gram skruvpasta al dente. Tärna 500 gram falukorv och skär upp en paprika. Häll av pastan och blanda med falukorv, paprika och avrunna kidneybönor i en stor ugnsform.
Blanda en burk ajvar (eller efter smak) med en liten burk creme fraiche och 2,5 dl grädde. Häll på pastan och strö över riven ost. In i ugnen 200 grader tills osten fått färg och det är genomvarmt. Går byta falukorven mot champinjoner för vegetariskt.
En annan favorit är lax med lingon.
Tärna fyra laxbitar (500 gram) och bryn med salt och citronpeppar. Slå i 2,5 dl grädde och en liten creme fraiche tillsammans med 2 msk hummerfond. Låt puttra tills laxen är genomkokt. Slå i 1 dl “råa” lingon, frysta går bra, och låt dom bli varma. Servera med kokt potatis, så jäkla gott!!
Chiligryta med kikärtor, svarta bönor och kidneybönor (de grönsaker som finns hemma, tomatbaserad) – äts med hirs, ris eller matdinkel
Dinkelrisotto (en vardagssnabb variant) koka matdinkel, fräs på grönsaker, lök (det man har, jag brukar ofta ha kål som svartkål eller savojkål, purjo, vitlök) i med dijon, grädde, buljong, örtkryddor och svartpeppar, och sedan ned med det nästan färdiga matdinklet. Låt puttra lite och sedan svälla. Servera med parmesan, rostade nötter/ frön
Linsbolognese med svarta eller bruna linser och tomatbas, mycket balsamico i såsen och finhackad sofritto som grund. Äts med pasta.
Tomatsås med röda linser och grönsaker. Låter kanske som samma som ovan men helt olika rätter!
Potatislåda med grönkål / svartkål, grädde och tofu / borlottibönor
Skiva potatis tunt, vara med hackad kål, purjolök och tofu eller bönor, slå på en redd gräddblandning som kryddas med muskot, dijonsenap, mejram, libbsticka och svartpeppar. In i ugnen. Så gott!
Rotmos med korv och god senap till
Soppa på röda linser som serveras med massa citron och chiliolja
Pasta med varmrökt lax, spenat och ärtor. Hacka lök, slå på grädde, bryt ned den varmrökta laxen, i med spenat och grädde och vänd sedan ned den färdigkokta pastan.
Klar soppa med mycket grönsaker och bondbönor. Grönsaker efter säsong men ganska stora bitar och ibland i lite hirs eller annan överbliven liten skvätt: typ pasta eller kokta linser
Kokt potatis med kokta gröna linser som marineras och ugnsrostade grönsaker till
Ångkokad grönsaker tex blomkål, gulbeta, morot, potatis, gul lök, vitkål i stora bitar. Serveras med fetaoströra och kokt hirs
Hirsgratäng med tomatsås på purjo och riven morot, helst hård riven getost över som gräddas i ugnen.
När vi vet att vi inte kommer orka laga mat så försöker vi ställa klippt råg eller havrekross i blöt och på så vis få en matigare gröt att äta på kvällen. Äter då ofta med hackad frukt, bärkompotter, nötter, frön och tahini. Och mjölk såklart!
Nu när vi haft mycket tomater har jag slängt ihop en massa tomater på en plåt, med lite örter, olivolja, och hela vitlöksklyftor (oskalade!) och några bitar citron och låtit gå i ugnen medan jag kokar gröna linser och bulgur. Linserna och bulgurn blandas och smaksätts och så äta det ihop med tomaterna och vitlöken. Så gott med citron som varit i ugnen också.
Nästan alltid äter vi syrade grönsaker till maten och sallad. Syrade grönsaker kan rädda upp en yoghurt eller gröt middag och få den att kännas matig tycker jag. Men grönsakerna äts såklart vid sidan av, på bröd eller som liten sidorätt.
Äter era barn detta? Snyggt jobbat 👏🏼
Vi gör ofta olika variationer av Egoinas fisksoppa. Väldigt trevligt med nudlar i. https://egoinas.se/2019/08/19/fisksoppa-med-palsternacka-ingefara-rakor-lime/
Här är några recept barnen gillar och själva väljer att laga
Ugnsstekt kyckling,
https://detgarsomtaget.blogspot.com/2019/12/ugnsstekt-kyckling.html
Gulasch,
https://detgarsomtaget.blogspot.com/2018/11/ravarnas-gulasch.html
Pasta carbonara,
https://detgarsomtaget.blogspot.com/2018/06/saras-carbonara.html
Och här är några snabblagade favoriter för mig
https://detgarsomtaget.blogspot.com/2021/03/stekt-ris-med-bacon-och-agg.html
https://detgarsomtaget.blogspot.com/2019/05/snabb-korvpasta.html
https://detgarsomtaget.blogspot.com/2019/04/storbiff-i-panna.html
Vilket underbart inlägg Clara!
Återkommer med tips när tid finns.
Vi har infört att alla ansvarar för en middag i veckan. Vi är 5 i familjen och barnen är 10, 14 och 17 år. De bestämmer vad de ska laga sin dag och vi vuxna gör det för våra dagar. Den dag som man lagar middagen väljs utefter deras aktiviteter och skolarbeten. Det här funkar jättebra för oss. Jag kan då hitta på nåt kul att laga min dag (oftast vegetariskt). Alla måste äta varandras mat så det gör att de måste smaka på lite nya rätter.
Jag tycker det är kul att planera veckomenyer efter hur tiden ser ut i veckan med jobb, aktiviteter osv. När man som vi bor på landet är det mest praktiskt också att handla en gång i veckan så man vet att alla ingredienser till veckan mat finns hemma. Barnen gillar ju inte allt, men de får smaka av allt och så kan de få gröt innan läggdags om de är hungriga. Men här är några rätter som går hem hos alla familjemedlemmar:
Blomkålssoppa
Ugnstekt kyckling med ris
Kycklinggryta med curry
Undertians tacopaj
Köttfärsbiffar, potatis o gräddsås
Laxssås och pasta
En slager her hos barn, svigerbarn, barnebarn, venner m m er pai eller quiche. Jeg lager bunn av fint fullkornsmel, havremel, smør/plantebasert margarin og litt vann. grunnblandingen i fyllet er 4 egg og 2.5dl lett matfløte/grädde ( 10-12% fett), krydder etter smak. Og så hva jeg har: rester av grillet kylling, bacon, brokkoli, spinat, småtomater i skiver, sjalottløk, vårløk, røkt laks, pølser/korv etc etc. Litt ost på toppen. Kanskje litt rømme/gräddfil i egg-blandingen. Hva jeg har av rester i skapet. Like god varm, som kald.
Ellers pizzaboller/snurrer, med halvgrovt mel, og kjøttdeig, tomatsaus og ost.
Vilka listor! Vi äter gärna linsgryta. För att barnen ska gilla är det mest linser, krossade tomater och lite ingefära och gurkmeja i. Ibland lägger jag hel lök och hela morötter i, som jag sen tar ur och mixar innan jag häller i dem igen
Läste alla kommentarer! Vilket bra inlägg och tack för tipsen! =)
Här kommer några vardagsrätter vi lagar ofta:
– Tomatsås (lök, vitlök, finrivna morötter, ibland linser), örtkryddor och spiskummin. På slutet lägg på skivor av mozarella. Servera med spagetti. Parmesan.
-Broccolipaj.
(Jag gör alltid botten på vita bönor och havregryn. Som fett tar jag linfrö och hett vatten som blir som en olja.)
– Spagetti och köttfärssås (om min sambo lagar mat). Han brukar riva ner rotselleri och ha dijonsenap i.
– Thaigryta
Kokosmjölk, currypasta, limeblad med diverse grönsaker som morot, purjo, hericot vert, broccoli, edamamebönor. Blanda ihop med glasnudlar.
– Någon form av vegetarisk currygryta gjort på linser/bönor. Tomatbaserad med en skvätt av något “gräddigt”. Servera med ris och jordnötter.
– Rotfrukter i ugn. Detta får vi inte nog av! Käkar med hummus, eller fetaoströra eller stekt halloumi och någon vit sås.
Hur gör du pajdegen på bönor och havregryn? Vill testa! 🙂
Heej! =) Jag tar en tetrapack med stora vita bönor (240 gram). Mosar det oftast med en potatisstomp. Har i 2 dl havregryn. Jag tar en matsked linfrö, tillsätter 3 msk hett vatten i en mugg och låter det bli oljigt innan jag har ner det med bönorna och havregrynen. Det brukar underlätta att ta händerna och knåda ordentligt till en jämn deg. Det är gott att lägga i lite solroskärnor med. Sedan trycker jag ut den i pajformen och gräddar som man brukar göra. Förgrädda och sedan i med fyllning och in i ugnen igen.
Åh, detta ska jag testa!!!
På hösten blir det gärna rotfruktsgratäng. Utan recept, tar det som finns hemma – potatis, morötter, lök, palsternacka, kanske grönsaker typ broccoli. Lite mjölk eller grädde, en klick smör och kryddning som kan variera mycket -från bara grovmald svartpeppar till massor av örter. Och så lite riven ost på det!
Har nog inga middagstips som kan komplettera de ovan men här är några salladsvarianter som brukar funka hos oss utöver redan nämnda: frysta ärtor/vaxbönor/edamame – i ett durkslag med en full vattenkokare hälld över. Rivna morötter med russin. Burkmajs! Cocktailtomater. Frukt som sallad: äpple, mango, melon etc. Inlagda rödetor.
Haha vad roligt! Det här tänker jag på typ tio gånger per dag. Funderade på i somras på hur många gånger per dag och vecka man kan utfodra barnen med korv utan att bli anmäld till soc eller vara en dålig mamma!! 😅
Alla med småbarn borde ju ha en receptbank och stötta varandra och BAM där kliver du in.
Våra säkra kort stavas:
-Pankopanerad torsk med sås och potatis.
-Kyckling, currysås och ris.
-Risgrynsgröt.
Och ja…
-Tacos! Sexåringen älskar det, trots att hon endast har creme fraiche och gurka på sina tortillas 😅
Här är några goda middagstips!
– Halloumi/grillost- och zucchinibiffar i tortillabröd med grönsaker & dressing på mango chutney och grekisk yoghurt.
– Tomatsoppa på kokosmjölk, krossade tomater, curry och ingefära.
– Grönkålspasta med vitlök, brynt smör, champinjoner och creme fraiche.
– Gnocchi (färdigköpt) med tomatsås och burrata.
– Ugnsplåt med potatis, cashew, kikärtor. Serveras i tortilla med picklad lök och guacamole.
– Pasta carbonara på äggula och parmesan med hårdstekt kalkon- eller kycklingbacon (mycket godare än vanligt bacon!)
– Bakad sötpotatis toppad med röra på fetaost, någon fraiche, citron och granatäpple.
– Pastasallad med gurka, tomat, fetaost, avokado, paprika och örtsalt.
– Pasta med grönsakssås på zucchini, tomat, lök, morot eller andra diverse grönsaker från kylen, och en rejäl skvätt grädde!
– Tunnbrödrulle med potatismos, valfri korv och diverse tillbehör.
– Urgoda fajitas – fyll tortillabröd med en röra på valfri 5 dl fraiche, rödlök, paprika, kyckling och 1/2 flaska sweet chilisås. Vik ihop vart och ett av bröden och lägg i en ugnsform, toppa med riven ost och det sista av röran.
– VÄRLDENS godaste varma 80-talsmackor som kan funka till middag eller som kvällsfika: Tekakor med smör, rökt skinka, ananasring, gul lök och massor av ost. Toppas med Abbas skink- och champinjonstuvning!
– Och det här är en rätt som även den kanske känns lite 80-tal och som inte direkt lagar sig själv på en vardag, men som jag kan bli så galet sugen på ibland: Köttfärsbiffar gratinerade med ost och svampstuvning på smör och grädde + hasselbackspotatis!
* Tacogratäng. Man varvar skivad potatis med stekt vegofärs+tacokrydda+lök+grädde. På med ost och in i ugn!
* Melanzane. Funkar också att tillsätta skivad potatis i tycker jag.
* Pizzakit minus såsen. Gör en med tunt skivad potatis, rödlök, olivolja och fetaost istället.
* En annan dag kan du använda såsen i en vegolasagne. Blanda keso, creme fraiche och fetaost och ha i istället för bechamel.
* Tomatsoppa med makaroner i. Pannkaka till om man har energi.
* Haloumi stroganoff.
* Kokt potatis, vegobullar, brunsås och lingonsylt.
* Färdiga trekantiga rösti (sjukt goda) med keso och lingonsylt.
Morotssoppa är en favorit hemma hos oss, mixad och med någon form av pasta i. Hamburgare stekta på muurikkan är en helgfavorit, vinter som sommar. Parisare & stekt ägg på en rostfralla är också en höjdare. Potatisbullar i Air fryarn är också en bra vardagsrätt gärna med keso & bacon.
Takk for mange kjempegode tips –
både fra deg og i kommentarfeltet! Jeg lager hjemmelaget fiskegrateng, to om gangen, perfekt for å bruke opp både fiskerester, pastarester og sørgelige grønnsaker: )
Vi bytter ut litt av melet (typ 1/4) i pannekakene med kikertmel – og tar på revet ost eller blåmuggost, litt spinat og paprika og/ eller skinke når de er stekt på begge sider så det smelter sånn perfekt. Så utrolig godt!
Tacopaj med valfri färs, kött eller vego. Gärna en stor paj i långpanna, resterna är goda att äta kalla som mellis eller hastigt värma i micron. Majs i fyllningen eller bredvid. Pasta Carbonara, mer svartpeppar till de vuxna. En favvo i goda tomattider är att i en stor skål skära ned ca 500 g tomater för fyra pers, gärna lite mer. På med generöst med olivolja, salt och pressad vitlök. Chiliflakes om barnen gillar. Sedan smulad fetaost/vitost. I med nykokt pasta och blanda runt. Basilika/ruccola om man gillar.
Blodpuddingspyttipanna, det är sedan gammalt. Lagas i het ugn!
Gör i tärningar och fyll på långpannan i ugnen med ingredienserna eftersom de blivit uppskurna. Börja med blodpuddingen, gul/röd lök, bacon och avsluta med äppelklyftor. Ät tillsammans med vitkål och lingon. Mättande, snabbt, billigt och smakrikt!
Wraps med:
– diverse grönsaker som man gillar (t.ex. riven morot, gurka, majs, ugnsrostad blomkål/broccoli)
– vegetariskt protein (t.ex. bönor/kikärtor snabbt stekta med paprikapulver och honung, tofu, stekt ägg)
– kall sås (t.ex. majjo + sambal eller sesamolja, créme fraîche + vitlök eller citronskal)
Om man har någon färsk örtkrydda är det gott (koriander är vanligast hos oss). Poängen är att allt blir godare och roligare i ett bröd (libabröd, tortilla, mjukt tunnbröd osv), man kan ta det som finns hemma och alla komponerar själva ihop det de gillar = enkelt, gott och alla nöjda. Min kräsne 5-åring föredrar att wrappa in typ 1 gurkbit i brödet och sen äta resten bredvid och då går ju det jättebra också. Även överblivna biffar eller ugnsrostade grönsaker blir till en ny rätt om man lägger dem i bröd och har på nån god sås eller röra.
Varför skriver man på en genomskinlig lådan vad den innehåller ja menar man ser ju det😃 😱
Därför att det hjälper min rörig hjärna. Står det på så minimerar jag risken att lägga fel där. Då känns det liksom som att bryta mot en regel och då blir jag noggrannare – hela mitt hem är TÄCKT av dymoremsor! Livsförändrande
Roligt inlägg!
Här är min favoritlax när det ska gå undan och smaka gott!
https://www.expressen.se/alltommat/recept/parmesanlax-med-basilikasas-tagliatelle-och-squashband/
Hos oss går allt åt, som växer i vår trädgård. Potatis såklårt, morötter i alla varianter, ärtor… Min dotter älskar spenat. Då blir det malfatti (klimpar [?] med spenat i, finns åtskilliga recept); stuvad spenat med potatis; tortellini fyllda med spenat; potatis eller pasta med bechamelsauce; tomatsoppa med ris; pasta med valfri tomatsås (men tomater får inte synas); grön ärtsoppa; potatissoppa; potatismos med ketchup “och okej liiite kokta morötter”; sallad med äpple; plättar; potatis med rödkål och valfri sås; ketchup med korv och lite rå grönsaker; risgrynsgröt; fiskpinnar med mos; grönsakssoppa med klimpar (gjort av mannagrynsgröt; ugnsbakad pumpa och allt med stekt ägg. Helst något stekt med många färska grönsaker.
Min man håller på att testa sig fram till det ultimata brödreceptet vilket är mycket trevligt! Så varje söndag sättet han en deg på morgonen och så äter vi nybakt bröd och ”frukostmiddag” på kvällen. Helt enkelt frukostmat, fast på kvällen. Barnen älskar det! Eftersom det alltid blir bröd över så blir det soppmiddag på måndagarna. Så nöjd med detta upplägg 😊
Jag planerar en vecka åt gången, eller såhär: vi har en gemensam Trello där dagarna finns med notis om vem som ska laga den dagen. Sedan finns en deadline innan jag veckohandlar och om den andra vuxna ej fyllt i vad hen önskar laga tills dess bestämmer jag. Tioåringen lagar en dag i veckan så hon bestämmer den dagen. Favoriter här är: Glasnudelsallad m soyalax
Raggmunk
Pastasallad m mozarella och tomat
Okonomyaki
Kebabtallrik
Cannelloni med fetaost och tomat
Nudelwok (ofta ngt recept från Jennie wallden
Soppa och ugnspannkaka
Vår bästa vardagsrätt (förutom några redan nämnda) är svärmors purjofisk som vi fräschat upp med lite kryddor. Äts av samtliga i familjen, både nylagat och som rester.
Såhär:
Fräs en strimlad purjolök och en hackad vitlöksklyfta. Ha i ett (tinat eller halvtinat) torskblock. På med torkad eller färsk ingefära, en halv fiskbuljongtärning, lite japansk soja och matlagningsgrädde. Kolla en liten stund, hacka sönder fisken. Servera med ris och kanske extra svartpeppar. Man kan också ha i fryst hackad spenat, grönkål eller frysta ärtor om man vill piffa ännu mer.
Jag älskar listor och system. Har måååånga listor i luren och en av dom gäller middagsmat. Okej, så här gör jag: Jag har sju kategorier som är kyckling, korv, kött, fisk, köttfärs, skinka/kassler/bacon och vegetariskt. Sen använder jag ICAs app och sparar recept i varje kategori. Det tar ju förstås lite tid, men man behöver ju bara göra det en gång. Sen rullar kategorierna dag för dag och jag bara plockar recept som passar från min långa lista. Planerar en månad i taget, men är så klart öppen för spontana ändringar. Handlar en gång i veckan.
Man kan filtrera efter svårighetsgrad och tidsåtgång och på massa fler sätt i appen. Enkelt att lägga in recepten i inköpslistor också. Så smidigt! 😊 Idag blev det en finfin köttfärssoppa! 😋
Mitt bäst tips är att alltid ha söndagsmiddag på måndagar. Också. När jag var barn på landet för länge sen så lagade människan i köket en rejäl rätt sådär varannan dag. Så återupplivade man den näste dag. Detta var lanthushåll där allt möjligt annat skulle hinnas med, mer än bara laga mat o diska efter alla. Typ kor rensa åkrar sy o lappa sylta safta baka ta hand om skörd. Jag har faktiskt försökt hålla mej till det genom alla år och lagar man god mat så brukar ingen klaga. Naturligtvis nya grönsaker o tillbehör ibland. Och kanske inte fiskpinnar 2 dar men gärna hempanerad god fisk. Naturligtvis är det skojigast för den som lagar/slipper laga men överlevnadsstrategi för densamme. Pasta med köttfärssås med mycket rivna morötter o lök var användbart. Man kan göra god kålsoppa med köttfärs potatis o morot persilja, behöver inte vara långkok. Soppor o särskilt kålsoppa blir mustigare nästa dag. Soppa med nytt bröd dag 1 Sopprest o lite pannkakor dag 2. Ny mat varje dag är ett modernt påhitt hämtat från typ restaurang o matsalar, får en att överäta. Skarva med nåt enkelt tilltugg el förrätt om beräknad rest inte räcker
Vårt bästa recept är sötpotatissoppa. Skala och dela en hyfsat stor sötpotatis. Koka tillsammans med en och en halv deciliter röda linser, en burk krossade tomater och två grönsaksbuljongtärningar tills sötpotatisen är mjuk och linserna sönderkokta. I med en burk kokosmjölk, mixa med stavmixer. Klart. Mycket mat och smak och väldigt lite disk. Kan serveras som den är eller med lite rostad lök, creme Fraiche eller ketchup. Behövs inte ens en macka till.
Hmm, vatten när man kokar den också, förstås.
Glömde färsk basilika, i mycket!(pastasås, lasagne). Och färsk timjan(ärtsoppa, lite i kålsoppa) Och färsk rosmarin. Färsk salvia. Enkelt sätt som gör allt godare
Jag försöker alltid ha creme fraîche och lite bacon hemma så att jag närsomhelst kan kolla igenom både kyl och frys i jakten på ”vad här kan jag kasta ner i stekpannan med baconet och creme fraichen som kan bli till en bra pastaröra”. Baserat på en pastaröra av creme fraiche, bacon, morot och purjo som jag sedan kom på att man kan göra lite hursomhelst:)
Frysta sej/torskblock i ugn. 220 grader 40 min kanske. Häll på tomatsås och riven parmesan, eller kokosmjölk och riven ost. Servera med typ ris eller sallad eller både och.
Och ris med grönsaker är annan favorit. Ris, grönsaker och kanske bönor, + tomatsås eller kokosmjölk. Krydda med buljong eller salt o peppar t.ex. Räcker två-tre dagar om man gör stor sats.
Tomatsås, pasta, mozzarella och annan smakrikare ost är också en favorit.
Haha vad roligt! Det här tänker jag på typ tio gånger per dag. Funderade på i somras på hur många gånger per dag och vecka man kan utfodra barnen med korv utan att bli anmäld till soc eller vara en dålig mamma!! 😅
Alla med småbarn borde ju ha en receptbank och stötta varandra och BAM där kliver du in.
Våra säkra kort stavas:
-Pankopanerad torsk med sås och potatis.
-Kyckling, currysås och ris.
-Risgrynsgröt.
Och ja…
-Tacos! Sexåringen älskar det, trots att hon endast har creme fraiche och gurka på sina tortillas 😅
Två enkla, snabba middagar som alla gillar är chorizogryta och mexikanskt ris.
Chorizogryta
3 skivade chorizokorvar
1 hackad gul lök
2 tärnade paprikor
1 burk kidneybönor
1 burk stora vita bönor
2 paket krossade tomater
3 dl grädde
Fräs chorizon, tillsätt lök och därefter paprikan. Häll i resten och krydda med salt och peppar efter smak. Servera med ris eller som den är (då brukar jag öka mängden bönor).
Mexikanskt ris
4 port kokt långkornigt ris
1 hackad gul lök
350g färs
Tacokrydda
2 paprikor
1 burk majs
Stek lök, färs, tacokrydda, paprika, majs. Blanda med riset. Gör en kall sås till på 2 1/2 dl créme fraîche, en pressad vitlöksklyfta, cayennepeppar och salt. Servera med nachos.
Ett par familjefavoriter är definitivt:
Halloumi- och morotsbiffar med citronrisoni och tsatsiki
https://www.expressen.se/alltommat/recept/halloumi-och-morotsbiffar-med-citronrisoni-och-tsatsiki/
Limekyckling
https://www.arla.se/recept/limekyckling/?gclid=Cj0KCQjwqKuKBhCxARIsACf4XuFFnJ1EEFOaPuZ7tX23YIwykrGo106dRbX-u4QBZLYeb3fGK14PaFIaAqrwEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Makaronipudding,
Rostad tomat-och paprikasoppa(mixar i vita bönor)
Spenatsoppa med ägg
Kyckling i ugn med bacon, matlagningsgrädde, gratängost, grillkrydda m ris.
Pasta med tomat och mozzarella (typ som det man har på bruscetta)
Broccolisoppa
Lax i ugn med rostade rotfrukter m romsås
Enkel fisksoppa m lax och torsk
Pasta med hallomi + snabbstekta blandade bönor, tomat, rödlök
Pannkakor med upptinade hallon och keso
Tunnbrödrulle
Soppa gör jag alltid dubbel sats och fryser in hälften till veckan efter.
Olika vegobiffar gör jag 1 gång/månad och styckfryser. Tar fram till lunch när det finns pasta, ris, potatis över.
KORVWRAPS vill jag slå ett slag för till alla föräldrar!
ENKLARE än tacos och MINST lika gott!
Dela stora, smakrika korvar, typ kabanoss eller chorizo, på längden och stek.
Lägg korvlängd i tortilla med tomat, lök, gurka, isbergssallad och orientdressing. Passar dessutom löjligt bra att göra ute vid en eld!
Åh, jag älskar vardagsmat! Och att klura ut bra strategier för att maten ska bli så trevlig som möjligt (vilket ibland betyder färdiga köttbullar!)
Här är några enkla recept som funkar fint hos oss. Superenkla men med en liten twist.
https://www.coop.se/recept/fiskpinnewrap/
https://www.coop.se/recept/fiskpinnar-med-mumsigt-mos-och-picklad-sallad/
https://www.coop.se/recept/pasta-lenticchie-lotta-lundgren/
En ny favorit är också Pasta puttanescca i Jessica Frejs version:
Fräs 4 vitlöksklyftor, 1 dl kapris, 1 dl svarta oliver och 1 dl Pinjenötter i olivolja.
På med en tetra krossade tomater och gärna lite chiliflakes.
Blanda ner kokt pasta och persilja. Svartpeppar och parmesan på toppen. Sååå gott!
Brukar alltid göra extra mkt ris till de rätter som har ris. Dagen efter blir det alltid fried rice – snabbt, billigt och gott!
Många rätter från Jamie Oliver 15 minutes meals bla:
Beef kofta curry (men jag tar röda liner i såsen och inga i koftan): https://www.jamieoliver.com/recipes/beef-recipes/beef-kofta-curry-with-fluffy-rice-beans-peas/
Fish baps men oftast äter vi dem som fish and chips:
https://www.jamieoliver.com/recipes/fish-recipes/the-best-fish-baps-with-mushy-peas-tartare-sauce/
Chicken laksa och denna rätt är så galet god! https://www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/quick-chicken-laksa/
Rätterna tar ju oftast lite längre än 15 minuter, men de är lättgjorda, smakrika och uppskattade av alla. Annars äter vi:
Tomatsoppa med fetaoströra (bredvid). Tidigare hade jag pasta i soppan, men det har jag slutat med.
Grönsakssoppa på rotfrukter.
Chili (med eller utan kött)
Lax i ugn med riven ingefära ovanpå och japansk soya. Cous cous och broccoli till.
Kyckling i ugn (valfria delar) med pataks curry pasta och yoghurt. Serveras med ris, snabb-raita (riven gurka och yoghurt), Patak lime pickle, naan (färdig) och gröna bönor (från frysen).
Falafel (färdiga), med pita (fryst variant) och så massa färdiga röror från Zeina. Serveras med grönsallad och ev bönsallad (om jag gjort någon tidigare. Den består av olika bönor, citronsaft, olivolja, hackad vitlök och persilja). Ibland adderar jag cous cous (görs på vatten från vattenkokaren) eller matvete (på spis), men barnen är mest intresserade i brödet.
När vi inte har någon tid tar vi en ugnsplåt och lägger färdigpanerad fisk och chips/ sötpotatis och rotfrukter (från frysen). Servera med cf blandat med dill och ärtor som fått stå i varmt vatten i en. minut. Citronklyfta.
Tio rätter. Och till det tillkommer hamburgare och pizza (oftast fryst från ICA eller Coop) samt spag bol, pasta carbonara, pasta med pesto (hemjord med basilika från frysen, men det händer att vi köper färdig burk också) samt varianter på taco/ fajitas.
Några av vår familjs vardagsklassiker (2 vuxna, två hungriga killar 10&12 år):
Tomatsoppa, serveras med vitlöksbröd
Potatissoppa – otroligt gott och mättande
Lasagne – byter ostsåsen mot keso blandat med créme fraîches och en näve riven ost för att spara tid
Cannelloni – färska lasagneplattor och köttfärssås som blivit över. Toppa med färdig tomatsås
Chili von carne – äts med nachos istället för bestick, en succé med barn
Kycklingfilé och kokt ris som serveras med mango chutney och créme fraîches. Gott!
Quesadillas – lägg i kyckling så blir det matigare
Pannkakor toppade med skinka, créme fraîches och ost serveras innan det blir sylt och socker. Första gången var jag inte populär men nu äter ungarna det glatt!
Rösti, eller potatispannkakor som det kallas här för att locka. Servera med rester från kylen: skinka, ostbitar, fraîche, lax, grönsaker, …
Många bra tips! Förvånad dock över hur mycket kött folk äter till vardags? Trodde inte bacon var något som förekom i annat än gamla ungkarlars hem längre. Och att kyckling hörde 90-talscafeer till 😁
🙂 I många familjer handlar mat inte om att vara trendig eller miljömedveten. Det handlar om att få barnen att äta! 😉
Tack för alla tips!
Ja jag är också småbarnsförälder 😊
Jag blev också så förvånad av detta! Kassler, bacon och blodpudding känns så väldigt främmande i min värld. Men man lever ju helt klart i sin bubbla, och i min bubbla äter ”ingen” kött. Eller skyltar åtminstone inte med det i så fall. 😉
– pasta carbonara med kalkonbacon
– måndagstacopanna (fast med 4-6 paket bönor och riven ost istället för ägg) https://www.hemkop.se/recept/mandags_tacopanna
– bakade sötpotatisar fyllda med kikärtor och parmesan och någon slags dressing ovanpå efteråt
– olika soppor med böntoast på sidan av (mixa bönor med lite olivolja, fyll mellan två bröd och stek i massa smör)
– ugnspannkaka med morot och kalkonbacon
– nudlar med stekt ägg och dressing https://www.coop.se/recept/glasnudlar-med-agg/
– omelett med koriander och chili https://www.coop.se/recept/omelett-med-koriander-och-chili/
Det är ju den soltorkade tomaten som hör till 90-talscafématen. Gärna i segt ciabattabröd.
Vilken jättebra idé! Sparar detta som en idébank, 👍 Kan bidra med kotletter i ugn, med någon god sås över. De blir så möra och goda i ugnen. Håller med andra om bl.a köttfärssås, korvstroganoff, biff, ugnsgratinerade grönsaker/rotfrukter m.m.
Vardagsmat hos oss:
Ugnspannkaka
Ugnspannkaka med fyllning av kokade grönsaker i tärningar (tex morot, kålrot, broccoli) och keso, riven ost lite purjolök. Gör först ugnspannkaka sedan på med fyllningen och vik ihop pannkakan in i ugnen tills osten smält och fyllningen är varm.
Römertopf
Lergryta i ugn. (Glöm inte sätta formen i blöt först) Köttfärslimpa i mitten massa grönsaker runt (det man har hemma, typ potatis, broccoli, morötter, lök) superenkelt, in i kall ugn sedan sätt på ca 220 grader, klart typ 1,5 Tim senare.
Hirslåda
Görs i stekpanna med lock. Hirs, vatten (lite buljong i) enl. Förpackningen.. sedan på med grönsaker tex hackad grönkål morötter, lök, palsternacka. På m lock så grönsakerna ångas/kokas. Lägg på fetaost/ost på slutet. Ät med lingonsylt och Creme fraiche ☺️
Quinoa med stekt halloumi, tomatsås, kokt broccoli
Fiskpinnar med potatis, morötter och kesoröra (keso, cremefraiche, persilja, gräslök, salt citron)
Bulgur m färsbiffar (m feta, oregano o vitlök) tzatziki, Sallad.
Veg lasagne
Gör den med tomatsås m morötter, zucchini o lök (man kan ha i linser), ha keso mellan sås och plattor när ni gör lasagnen, blir oväntat gott ibland river jag ner halloumi också.
Zucchinibiffar m halloumi, potatis, Creme fraich sås
Pizzamacka gör vi ofta på kvällen, funkar bra när man har lite torrare bröd också.
Macka med tomatpuré salt oregano fyllning om man vill tex lök, oliv, grönkål hackad, lite vitlöksost. Toppa med ost
Är med sallad/ mjölksyrade grönsaker.
På sommaren när det finns
Godaste mangoldröran som passar till det mesta, fräs mangold så den blir mjuk på m cremefraiche, lite buljong och vitlökspulver. Mums!
(Sorry för många förkortningar, skriver på mobilen 😅)
/Tora
Åh vilket bra inlägg, det är samma rätter som roterar här också. Så tacksam för alla tips 🙏
Mitt bästa tips på vardagsmat som får köttfärspaketet att räcka till många måltider är att göra ”finsk köttfärssås” med smak av kryddpeppar. Har inget färdigt recept utan höftar till det, men i princip så hackar man och steker gul lök så den blir glansig. Lägg sen löken i en skål. Bryn köttfärs ordentligt så den får färg, i omgångar om man gör en stor sats så det inte kokar i stekpannan. Krydda med salt och rejält med nystött kryddpeppar. Lägg undan i samma skål som löken.
Hetta upp stekpannan ordentligt och ha i en stor klick smör, låt det bli brynt. Häll i några msk vetemjöl och rör runt så det blandas med smöret. Låt brynas så det får färg, men utan att brännas. Späd med lite vatten i taget och rör/vispa så det inte blir några klumpar. Späd till önskad konsistens och låt puttra minst 5-10 minuter. Ha i nån droppe brun såsfärg (Ekströms Collorit) om såsen är alltför blek. Häll sen i löken och köttfärsen och så mycket grädde som samvetet tillåter. Smaka av med mer salt och kryddpeppar.
Servera med kokt potatis och gärna strimlad vitkål som brynts mjuk och glansig i smör, och sen smaksatt med Kikkoman-soja, lite salt samt lite sirap som fått koka ihop i pannan. Billigt och gott! Älskas av hela familjen 😊
En annan rätt som jag gör ibland är makaronilåda, med ungefär samma smaker som köttfärssåsen. Koka gammaldags idealmakaroner så de precis är klara, häll av vattnet men spola inte av dem. Häll dem i en smord ugnsform eller långpanna om du gör en stor sats.
Stek hackad gul lök så den blir mjuk och glansig, häll dem över makaronerna. Bryn nötfärs i en varm stekpanna, krydda med salt, kryddpeppar (och lökpulver) och blanda ner i formen.
Gör en äggstanning av mjölk (och gärna en skvätt grädde) och ägg (med proportionerna 1 ägg mot ca 1,5 dl vätska) smaksatt med lite salt och peppar. Vispa lätt och häll över i formen – se till så det inte täcker makaronerna helt. Strö över riven ost för extra knaprighet och grädda i ca 200-225 grader längst ner i ugnen tills äggstanningen stannat och den fått fin färg (tiden beror på formens storlek och djup).
Servera med rårivna morötter och lingonsylt. Enkelt, billigt, gott och drygt!
Måndag: rester
Tisdag: soppa
Onsdag: potatis
Torsdag: ris och Dahl
Fredag:pizza, pirog, tacos, hamburgare på rullande schema
Lördag pasta
Söndag bowl
Ditt recept på Fiskekakor med mycket dill i. Till de kokt potatis, kaviarsås och morötter 👌 Uppskattas av både barn och vuxna!
Ugnspannkaka med råriven potatis i smeten
Inlagd sill, kokt potatis, gräddfil och gräslök
Spaghetti med beluga bolognese
Bland ICAs recept kan man söka på ”allt på en plåt” och ”allt i en form”, smidiga ugnsrätter.
Havreris är en ny favorit, se recept på frebacos hemsida
Raggmunk i långpanna (som ugnspannkaka)! Funkar som matlåda, kall/varm. Det är minst 3 av våra 8 rätter just nu …
Som vegetarian (sen så länge att jag tappat raggmunk+bacon/fläsk-suget) så kombinerar jag med keso & egen lingonsylt.
Så bra o roliga tips. Har verkligen haft en svacka kring maten på senaste, är jobbigt när det ska gå fort o alla är hungriga. Snabba favoriter är: omelett, gröt, varma mackor, fried rice, köpt färdig kycklingtacos. Gör gärna mkt mat så att det blir rester av lasagne, pajer, köttfärssås m.m. Om barnen själva fixar mat blir det ofta nudlar eller quesedillas m kyckling. Ett gott o enkelt veg recept är fylld zucchini m tomatet, färskost örter o keso…
När barnen var små planerade vi mat för en vecka och storhandlade. Det gick i ett nafs när vi fått rutin. Vi hade en korvdag, en soppdag, en köttdag, en vegdag, en fiskdag, en restdag (eller buffé) och en önskedag (barnen fick turas om att välja). Då var det enkelt att välja inom ”temadagarna”.
Kul med nya tips! Jag gjorde din Nikkalouktasoppa igår, det gick verkligen hem hos hela familjen. 🙂
En av våra vardagsfavoriter är spenatlåda, i princip en spenatpaj utan skal. Man fräser på fryst hackad spenat eller bladspenat och kryddar ordentligt med vitlök, salt och peppar. Lägger i en form och toppar med massor av riven ost och fetaost. Sen på med en äggstanning, gärna med grädde i så mättar det bra. Och så in i ugnen ca 20 min i 200 grader. Serveras med rårivna morötter eller en grönsallad. Snabbt och mums!
En annan bra vardagsrätt är broccoli och kycklingfärsgratäng. Man förväller broccolin snabbt och steker samtidigt färsen. Kryddar ordentligt med paprikapulver, salt och peppar. Sen blandas allt i en form och så häller man över en creme fraiche-röra med chili, herbamare, tomatpure och vad man känner för och toppar med riven ost. Gratineras så det får lite fin färg.
Vi har ett fyraveckorsschema som vi kör rullande. Med färdig handlingslista till varje vecka. Det var ju rejält jobb när vi sammanställde det en gång i tiden men det har varit underbart tidsbesparande att alltid veta vad man ska äta och att allt till det finns hemma.
Funkar väldigt bra. 1-2 gånger om året ser vi över menyn och tar bort rätter vi tröttnat på eller lägger till nya vi upptäckt.
(och vill man inte äta den rätten just den dagen eller ska ha gäster en lördag så är det inga problem att anpassa det)
Tack för dina tips, det behövs alltid nya idéer.
Jag gjorde ett 12-veckorsschema som vi körde efter i 1,5 år innan jag höll på att dö av tristess. Bytte ut vissa maträtter om det var riktigt bra priser på något annat just den veckan.
Nu är våra vanligaste maträtter:
Spaghetti och köttfärssås/sojafärssås
Stekt fisk med potatismos och kall fraichesås
Pannkaka/belgiska våfflor/ugnspannkaka
Pasta med tonfisksås
Köttsoppa
Köttgryta
Broccolisoppa
Tunnbrödsrulle
Kyckling i ugn med klyftpotatis och vitlökssmör
Tacos
(Sen älskar barnen snabbnudlar, så det får de då och då och vi föräldrar gör någon god vegetarisk paj)
Tycker det är kul att titta på recept men gör alltid allt på mitt eget sätt, det går bara inte att följa recept. 😀
Tips när ni gör pizza – gör också små pizzor på skivad zucchini eller aubergine. Väldigt gott! Behövs lite längre tid i ugnen bara.
Testa att göra blomkålsmos. Gott till fiskpinnar.
Chicken nuggets (färdigköpta från frysdisk) gillar barnen. Finns vegalternativ man kan testa också.
Chokladsmoothie på mogen banan, kakao, grädde och vatten blir ett nyttigt mellanmål eller lätt lunch.
Bananpannkakor.
Vi gör också omelett ofta med purjo mm.
Nu är bra pris på ingredienser till ratatouille / man kanske har zucchini och paprikor mm från odling. Ratatouille är så bra till storkok och kan serveras med Creme fraiche / stekt halloumi / kött av något slag. Går också bra att frysa in.
Jag tror ingen annan har nämnt Portionen under tian, https://undertian.com
En underbar kokbok med samma namn – massa enkla, snabba recept och som kan varieras.
Vad kul att läsa allas tips! Våran vardagsfavorit är halloumilasagne med spenat & pumpakärnor!!
https://www.ica.se/recept/lasagne-med-halloumi-spenat-och-pumpakarnor-718382/
Ta k för detta inlägg!!
Som de flesta finländare så hör MAKARONILÅDA till vardagrätterna. https://www.martha.fi/recept/makaronilada-ur-marthas-kokbok
Puresoppor på diverse grönsaker och kokosmjölk
Mycket kyckling i olika såser
Janssons frestelse och andra frestelser (kebab, tonfisk, tacofärs osv)
Stor sats köttbullar (med fransk löksoppa i smeten) som räcker för åtm två måltider
Steka hackad bacon, häll på matgrädde, låt sjuda. Häll i rostade pinjenötter på slutet i servera med pasta.
Stek hastigt tonfisk,häll på basilika smaksatt tomatsås och creme Fraiche. Krydda. Mixa med pasta
Spenatplättar Med lingonsylt
https://www.martha.fi/recept/spenatplattar
Olika soppor. Favoriten för barnen är siskonkorv soppa eller laxsoppa
Mm…
Alltså, enligt minsta motståndets lag gör vi oftast rätter som är enkla att anpassa efter alla (eftersom hushållet består av en vegan, en som helst bara vill äta mjöl-/mjölkbaserat, en som önskar att man kunde leva på tacochips, en som håller på att lära sig att äta och en som helst vill ha ostpaj, men som pga inte orkar laga fler alternativ äter det som blir). Så det mesta som går att gömma i vetehölje: pitabröd med ugnsgrönsaker, hummus, feta; olika slags hitte-på-fajitas med vegbas tex tofu, svamp, vegfärs, halloumi. Eller pannkakor (mixa vita bönor eller sönderkoktq röda linser i smeten) ev prickiga (med chiafrön i) med tillbehör som små tomater/Oliver/avokado/feta eller fruktsallad med rostad kokos/solrosfrön och kanske en med sylt till efterrätt. Eller pasta med 743 olika små skålar med oliver, cornishoner, fetaost, parmesan, majs, gröna ärtor, äppelbitar osv…
Tack behovde detta♥♥
Här kommer en fembarnsmors bästa snabbrättet:
Lax i ugn som man brer ett täcke av créme fraîches och grön pesto. Serveras med spaghetti. Släng på några tomter in i ugnen eller vad man nu vill ha.
Flygande kassler. Typ som flygande Jakob fast med kassler och i stekpanna. Strimla kassler, hacka lök, fräs upp. Häll på grädde och chilisås. Koka ris till. Klart! (Jag kör alltid 10 minuters-ris och kokar det på samma vis som pasta)
Pasta med baconsås. Fräser bacon och de grönsaker man vill ha (kör oftast paprika) och så pressar man i vitlök. Häller på grädde och/eller créme fraîches. Och så massor av basilika! Vitlök o basilika är så gott i hop!
Kyckling/fläsk (eller veg) i ugn med sambal oeleksås. Lägg filéerna eller skiva fläskytterfilén och lägg i en ugnsform. Blanda 5 dl grädde och/eller créme fraîches (jag brukar ta typ hälften av varje) och typ 0,5 dl soja och minst 1 tsk sambal oelek. Häll över köttet och in i ugnen! Blir sjukt gott och mört! Ris, potatis eller gratäng till.
Det är trevligt att variera och det är härligt att läsa alla tips, men jag funderar över en sak, helt utan kritik till någon.
I stora delar av världen så varierar man inte maten speciellt mycket och det går också bra. Ingen ska se sig som en dålig förälder bara för att man upprepar sig.
Själv har mina frukostar ungefär likadant innehåll och det går bra. Det går också att äta likadan lunch två dagar i rad; man är inte en sämre människa för det, varken som ätare eller som den som serverar.
Så finns det ett perspektiv till: för den som lätt äter lite för mycket för att det är gott så är det lättare att äta lagom om det inte är “sista-chansen” på just den maten.