Tre barn sjuka av tre möjliga och jag och Jakob jobbar hemifrån. Det är som att vi är på världens konstigaste sommarlov fast på hösten då det bara regnar och är mörkt och alla snorar. Men det finns ljusglimtar. När de här pojkarna rusar varv på varv runt nedervåningen och leker tagen och kurragömma ihop (hur var det nu? Var de inte sjuka?) och sedan trängs i soffan för att se på någon film tillsammans. Och ikväll har jag bestämt att vi ska ha fredagsmys. På en onsdag. Bara för att det är så synd om oss allihop. Men särskilt han som nu går miste om den vecka han längtat efter hela hösten – nämligen uppfinnarveckan i skolan.
Förut jobbade jag jämt samtidigt som jag tog hand om sjuka barn. Det tog så otroligt mycket extra energi och dagen därpå när jag kanske äntligen kunde jobba ostört – då tog tröttheten ut sin rätt. Jag försöker ju bli bättre på att identifiera omöjliga situationer och lägga krutet på rätt saker. Så idag bestämde jag mig istället för att mysa.
Grävde fram en butternutpumpa ur kylen och hackade 1/3 av den
Och la i kokande vatten. När den blivit mjuk pressade jag den med potatisstompen och sedan genom en sil för att få pumpapureé att göra en pumpalatte av.
Dukade på verandan. Så skönt att ibland rent fysiskt distansera sig lite från familjen genom att gå till detta uterum.
Så hösthärligt med pumpalatte, tända ljus och pyjamas på. Jag passade också på att ringa Erica och surra bort en stund.
Vill du ha receptet? Det vet jag att du vill! Jag gjorde allting lite på en höft så jag ska bara se om jag minns de exakta proportionerna…
Kryddig Pumpalatte
2 glas
20 minuter
Ingredienser
1 dl pumpapurée
4 dl fetmjölk
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 tsk kardemummakärnor
3 msk farin/råsocker
1/2 dl starkt kaffe
Gör så här
- Använd en färdig pumpapuré eller gör egen genom att koka butternutpumpa i lite vatten och sedan mosa och pressa genom en sil.
- Värm mjölken med purén (men spara 1/2 dl mjölk till att skumma) och tillsätt kryddorna och sockret.
- Koka upp kaffe och bottna glaset med det.
- Häll den kryddade mjölken ovanpå kaffet och avsluta med att skumma den sista mjölken att toppa glaset med. Dofta över kanel och servera!
17 svar
Hej Clara!
Du skulle inte kunna göra några pussel av dina vackra bilder du målar och sälja? Dom skulle vara så mysiga att lägga som pussel.
Det önskar jag också!😍
När har man i purén? Står det någonstans? Kl är ju iofs snart ett på natten, så det är mycket möjligt att jag är blind… 😅
Jag undrar samma sak 😊
Jag funderade också på det….vad ska man ha purén till???
Åh, hjärnsläpp! Sorry. Nu har jag skrivit in det =)
Det låter verkligen gott. Vill verkligen testa butternutpumpa. Har inte smakat det någon gång. Hoppas barnen snart är friska igen.
Så mysigt 😊🍁🍂 hösten är så full av ideer och eftertanke …njut snart är grabbarna stora och då saknar man tom vabben 😁😉….
Åh tack! Har letat efter ett recept på pumpa-latte, men inte riktigt fattat om man kunde göra purén själv. Mysigt höstmys!
Låter så gott! Men alltså jag är säkert sist på jorden att fatta detta; hur skummar ni mjölken? Måste man ha en kaffemaskin eller någon speciell mjölkskummare? Älskar latte och saknar skummad mjölk hemma. Och Clara, din blogg är rena himmelriket på jorden! 💕
Tack snälla <3 jag skummar med en mjölkskummare. Men det går bra att vispa mjölken kraftigt under uppvärmning också =) fetare mjölk eller ikaffe från oatly ger bäst skum =)
Tack för svaret! Nu blir det att vispa för fullt. Önskar hela familjen en skön helg, krya på er! 🤗
Är “fetmjölk” den med 3 procent?
Tack för din givande blogg som jag tycker håller år efter år!
Foton på Smulfen är SÅ roliga att få ta del av, hans mimik och uttryck är outstanding!
Bästa bästa när han tröck’ nosen mot verandafönstret för att spana efter morsan!
Ja, precis =) 3 procentig
Och TACK för fina fina ord. Jag blir jätteglad. Kram
Åh detta ska jag testa, vart påväg sedan i Augusti med att testa egen puré! Men hade man kunnat testa med hokkaido pumpa tror du?! Ingen erfaranhet öht av tillagning av pumpa!😅🎃✨
Det vet jag tyvärr inte – men testa =)
Hej! Hokkaido går utmärkt. Vi använde en sort som heter Uchiki kuri, men det går säkert med vilken sort som helst.