Aldrig förr har elpriset varit så högt som nu – i alla fall inte i södra Sverige. Idag slogs ett nytt prisrekord – det stod på Aftonbladets förstasida imorse. Och jag läste i tidningen att vi kommer få se rekordhöga elpriser även i vinter. Dels på grund av lågt vattenstånd, dels på grund av att det är så ovanligt vindstilla för säsongen.

-Vad skönt att vi har solceller, tänkte jag! Inte för att de genererar någon energi att tala om mitt i smällkalla vintern. Men för att överskottsproduktionen från i somras ger oss rabatt på vinterns elförbrukning. Så funkar det nämligen när man har Bixia som elleverantör. Bixia erbjuder el från förnybara källor och hjälper den som själv vill bli elproducent att komma igång.

Den allra billigaste elen är dock den som aldrig används. Därför kan du inför en sådan här vinter redan nu börja se över ditt hus, dina elvanor och ditt elavtal.

Här kommer en lista på energibesparande insatser som är bra för både miljö och plånbok

 • Släck lampor i rum du inte är i eller installera sensorer som släcker automatiskt i rum där lampan ofta står på. Som i garage, källare eller barnrum.
 • Dra ut laddare för mobil, dator, tv och digitalbox när du inte använder dem. Ett grenuttag med knapp för avstängning gör det enkelt att stänga av allt på samma gång.
 • Sänker temperaturen inne. Sänker du inomhustemperaturen med 1 grad minskar du elförbrukningen med 5 procent.
 • Tvättar du på 40 istället för 60 grader halverar du nästan elförbrukningen. Och som en bonus sparar du på kläderna också!
 • Kör alltid fulla maskiner av disk och tvätt.
 • Täta kring fönster och dörrar. Och tänk på att tjocka gardiner kan vara isolerande. Framför vår gamla ytterdörr som isolerade så dåligt brukade jag ha ett ulldraperi. Det gjorde inomhusklimatet trevligare och minskade kallraset.
 • Undvik att möblera med tunga möbler just framför element. Det minskar cirkulationen av värme.
 • Ska du tina mat till middagen – lägg den i kylen på morgonen så hjälper den att hålla temperaturen nere. Och ska du frysa in matrester – se till att de svalnat ordentligt först. Vill du snabbtina någonting och inte använda micron. Lägg det frysta i ett vattenbad med ljummet vatten. Tiden det tar för att tina förkortas avsevärt.
 • Det finns tider på dagen när elen är extra billig och extra miljövänlig. På morgonen och eftermiddagarna när hela Sverige ska koka frukostgröt, duscha, köra diskmaskinen och se på tv – då är elen dyr och de förnybara källorna räcker inte till. Då toppas elen upp med tex kolkraft. På nätterna är elen däremot billig. Därför kan det vara klokt att tidsinställa både diskmaskin och tvättmaskin att gå sent på kvällen/nattetid. Och arbetar du hemma kanske du kan köra en maskin på lunchen istället? Väljer du ett elavtal med timpris så kommer detta avspeglas i summan du i slutändan betalar för elen.
 • Lufttorka om möjligt tvätten. Visste du att det går utmärkt att torka tvätt ute även i minusgrader? Men det behöver vara minst -5 grader för att det ska funka!
 • Använd vattenkokare. Och häll över kaffet från bryggare till en termos så slipper du ha den påslagen hela dagen.
 • Kontrollera ditt elavtal och säkra att du har det bästa avtalet för just dina behov. Bixias kundtjänst har rådgivning men även en prisprognos på sin hemsida där du kan se utvecklingen och vad som rekommenderas framåt. Kontakt med kundservice kan du ta både telefon (0771-60 30 30), mail (kundservice@bixia.se) eller på Bixias facebooksida.